Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch vasárnap, 20:54
Előzmény: #232718  Ecnedam
Ne lepődj meg nálunk is ez volt, igaz volt némi presszió, de aztán alig vártam, jellemzően sokkal érettebbek a nők, szvsz. Aztán, hogy is mondjam, innentől felgyorsultak az események, azért örülök, hogy remélhetőleg nem járókerettel kell majd unokázni. Azt is alig várom, minél fiatalabb az ember annál jobb (kéretik nem brazilozni...).
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish vasárnap, 20:41
Előzmény: #232717  Murdoch
Ezért kevés az ingatlan! Rengeteg az egyedülálló, és csak még több lesz. 50 éve 6 an éltek egy szobában és 6 lakás használt 1 fürdő wc t a folyosó végén. 
Ecnedam
Ecnedam vasárnap, 20:39
Előzmény: #232716  DAXHU

Én amikor a feleségem bő 2 éve benyögte az anyósülésen, hogy amúgy ő babázna és mit szólnék (akkor 20 éves volt) majdnem az árokba hajtottam. Persze örömömben. Éltem is a lehetőséggel, gyorsan mielőtt meggondolja magát. Azóta már a második is pocakban van, már most kezd gömbölyödni. 
Úgy voltam vele a férfi akkor csinál gyereket amikor van rá lehetősége, a nő részéről ez inkább döntés mintsem lehetőség kérdése. Aztán persze a korral csökken a mozgástere és egyre szűkül a kör amiből választhat. Én nem akartam úgy járni mint nagybátyám aki 48 évesen lett apuka de 20 éves korától vágyta a családot csak hát ugye ejj ráérünk arra még, szakajtsunk le inkább még egy gyümölcsöt. :)
Murdoch vasárnap, 20:36
Előzmény: #232715  Freszelés
Az van, hogy az EU-ban görcsösen ragaszkodnak a női vezetők létszámának azonnali feltornászásában. Félreértés ne essék, nekem két női főnököm volt, bitang jók voltak. A probléma azzal van, ha kileng az inga és jön a minden mindegy, megy a számmisztika. Akkor meg jön az a probléma hogy nincs gyerek és lehet berángatni a sok migránst. Egy ideig, aztán lehet ők sem jönnek majd. Ez így zsákutca. Persze ez érem egyik oldala, a másik, hogy a családmodell is elavult időközben, na de ez meg már hosszú történet.
DAXHU vasárnap, 20:13
Előzmény: #232714  FeherTibi
Neki már reszeltek. Gyereke nem lesz.
Freszelés vasárnap, 20:08
Előzmény: #232708  kingdom_builder
30 alatt kellett volna megállapodnia. Most már erősen leszálló ágban van... és van egy még rosszabb hírem is: nem sok nő adja gyorsabban lejjebb az igényeit, mintahogy a húspiaci értéke az idővel csökken - pedig más lehetősége nincs.
- prof. dr. Freszelés
FeherTibi vasárnap, 19:43
Előzmény: #232712  J0hnnyEnglish
Szerintem is egy 38 éves nő még megtalálhatja a párját, akitől gyereke lesz. De szakemberre szüksége lehet. Ha szakemberrel beszél 38 évesen, akkor hamar is találhat megfelelő férfit. De ha nem beszél szakemberrel, akkor még elmegy pár év, és akkor 45 körül jöhet egy nem megfelelő férfi, aki teherbe ejti. Tehát még nem 38 évesen jön. Akkor még az almok vannak. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish vasárnap, 19:18
Előzmény: #232711  slash
340-en dobtam a TESLA-t, én idénre már hátradőlök, igaz csak "konyhapénz" volt benne. Jövőre a nyugdíjpénzen még nagyon agyalok, kell neki valami forintmentes jó beszálló...
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish vasárnap, 19:13
Előzmény: #232710  FeherTibi

Az ember általában a közös baráti - ismertségi köréből válogat. Itt azért könnyebb hasonló célra lőni a társadalomból. Az a kapcsolat eleve halott ami csak anyagi megfontolások szerint működik, vagy  bármi köze lenne hozzá. Egy 38 éves számára elég meredek olyat mondai, hogy 20 év alatt nem sikerült megfelelő párt találni maga mellé, akkor nagy valószínűséggel a kövi 20-ban sem fog sikerülni (hacsak be nem húz valami balekot aki felcsinál(ja), ez is be szokott jönni).
slash vasárnap, 19:06
Előzmény: #232709  J0hnnyEnglish
Semmi baj, Testvérem. Gazdagrét: király. :-) Amúgy is jól vagyok, a gyerekem hazaállított egy sportkipufogóval a kocsija csomijában így a mai százezres bukóm is megvolt. .. Édes Istenem.. a  januári PMAP lisztpénzem várom már de nagyon.. :-) 
FeherTibi vasárnap, 18:58
Előzmény: #232708  kingdom_builder
Rengeteg ilyen no van, aki 38 eves koraban is valogat. Pszichologus, vagy hasonlo szakember, szexualis tanacsado segithet rajtuk. El kell donteniuk, mi a fontos : a gyerek vagy a tarsadalmi rang, a kaszt. Valoszinuleg meg akarnak felkelni masoknak. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish vasárnap, 18:47
Előzmény: #232702  slash
A mutogatás nem is rád vonatkozott! Inkább a kivételes lehetőség, ami nálam is megvolt és éltünk vele. A szüleim az már más tészta, meséltem, hogy apám minden pénzt, paripát, fegyvert bedobott 1db ingatlanba... van összehasonlítási alapom, unokatestvéreim saját házat/lakást kaptak a kulák örökségből. Mesélhetnék, de nem panaszkodom, dolgos gyerek vagyok, csak lassabban haladok. A panel nem cél, hanem eszköz arra, hogy a gyerekeimnek könnyebb legyen.
kingdom_builder vasárnap, 18:46
Előzmény: #232696  hunball2
Maga alattit tehát nem választ, a maga felettinek meg nem kell. Sakk-matt.
Murdoch vasárnap, 18:46
Előzmény: #232697  lacikonyha
Meg is van a tanulság, 3 millió nettóval sem tudsz venni egy nyomorúságos családi házat, kellenek hozzá a kőzgazdag szülők, akik még a felújítást is állják. Meg egy ügyvéd tag. Igazi népmesei történet, már csak azt nem értem, hogy miért is ekézed azt, akinek nincs meg a szülői háttér.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish vasárnap, 18:39
Előzmény: #232701  FR73

Egyébként "slash " nek a korábbit nem szemrehányásként teszem! Ugyan ilyen kiváltságos helyzetben érzem magam azzal, hogy a 0-ról 2015-ben meg tudtuk venni a gréti panelt, úgy, hogy ma is egy szemmel látható értéket képvisel. Idén a zártkert nálunk közben kertvárosias lakóövezet lett, fel kell zárkóznom mert a szomszéd jövőre már építkezik :)
Itt elejtettem néhány gondolatot az M1 pálya Oroszlány-Tatabánya-Dorog vonalról ebből a szempontból Szarvas Norbi továbbra is csak megerősít abban, hogy jól döntöttünk.
slash vasárnap, 18:37
Előzmény: #232699  J0hnnyEnglish
Ja igen. A gazdagréti kecódból meg a telekből lehetne nézelődni pl 17 kerben vagy valahol. Csak te nem akarsz oda menni. Sajnos a Madárhegy meg Wekerle ( A Legenda) sajnos kizárt. 
slash vasárnap, 18:34
Előzmény: #232700  FR73
Semmi baj. Télen király a panel, simogat a távfűtés. Kényelmes élet. Mindig menni kell. Valahova. Mert megfulladsz. Én megfulladtam.. De én ismétlem parasztgyerek vagyok. 
DavidCamp vasárnap, 18:33
Előzmény: #232606  Murdoch
Ez mennyire de mennyire igaz!!!!
slash vasárnap, 18:30
Nem mutatok többet. A házam a nyaralóm a kiadott panelem , kocsijaim alsószintű retró szar. De : Van. 
Mindegy. Mindenki ott boldog ahol van. Én parasztgyerek vagyok. Szauna és Jakuzzi a zártkertben? :-) 
Inkább a dögmelegben a tengerben.  :-) De ha neked ott jó, nekem jó. 
FR73 vasárnap, 18:16
Te azt az utat járod, amit a barátom.
Szerintem ő csak óvatos volt, mert az élet néhányszor már pofonvágta (pl pont rosszkor lett munkanélküli, és 2x is) és nem mert feltenni mindent a vágyott házra.
A sors fintora, hogy újabban egyre jobban megy neki, és az a bizonyos zártkerti ingatlan közben nagyon komfortos lett (légkondi, medence).

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek