Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Xis24 ma, 08:15
Előzmény: #232778  lacikonyha
Biztos nem emlékszik de megkérdeztem itt, hogy ha a szomszéd néni szép akkor mennyit emeljek az áron? A vevőm megérkezett idén az egyik eladott lakásomba és azt mondom, hogy Önek igaza van mert épp kilépet a högy az ajtóból és megkötetetett az ügylet. Én balga. . ha tudtam volna mindig becsöngetek. 😃
Freszelés ma, 08:14
Előzmény: #232769  slash
Ha a hiteles pórul jár, akkor kap kártérítést, meg perel, meg megmentik (többek között a hitelt nem felvevő adójából).
A hitelt fel nem vevő is járhat pórul, mert kiáradózik a piacról/lemarad/sokkal drágábban tud csak lakást venni. Nekik nem jár a megmentés? Miért nem?
Felmegy bennem a pumpa a megmentésektől. Ne legyen senki megmentve. Nem volt kötelező nagyobb/szebb/újabb lakásba/házba költözni. Kockáztattál? Rábasztál? Akkor tiéd a bukó. Kockáztattál? Nyertél? Tiéd a nyerő.
Leszarom, ha százezrek kerülnek az utcára. Jó lecke lesz, talán 2-3 generációval később is még emlékezni fognak rá.
A kaszinóból se úgy jövünk el, hogy kérjük vissza a pénzt ha vesztettünk, mert nem így terveztük.
Utálom, hogy következmények nélküli, felelősséget nem vállaló "emberekkel" van tele az ország.
lacikonyha ma, 08:08
Előzmény: #232777  Xis24

pedig bölcsebb lenne ha figyelnél a jónőkre
a lakásárakat is a jónők nyomják fel nem a pénznyomtatás meg az állami támogatás
persze ez is csak belvárosi eredetű jelenség, máshol csak késve utánozzák
Xis24 ma, 08:02
Előzmény: #232776  lacikonyha
Nem nézegetek én senkit se faluban se városban. Szerintem tiszta ciki megbámulni valakit. Nyálat csorgatni egy idegenre. Brr.
Van ám ellentéte is. Amikor a nőszemélyek pillantásait kelti fel a férfiember.  Azt is méltósággal kell tudni kezelni. Mert az egész csak genetika és nem érdem.  Biztos ismeri L bácsi ezt  az oldalt is. De az sem tart örökké. 
lacikonyha ma, 07:48
Előzmény: #232772  Xis24

a jónőket nézegetjük az utcán, metrón, plázában, kávézóban, stb
jár nekik ez a megtiszteltetés
annakidején azért épült az Andrássy út a gazdag feleségek nyomására, hogy a bő szoknyáikban oldalukon oldalukon a csinos lányukkal megmutathassák magukat méltó körülmények között
korábban a Váci utca szolgált erre,de úgy 150 éve belátták hogy azt már bizony kinőtték alaposan
a korzó tipikus városi intézmény, Buda falu maradt máig, egy nyamvadt korzója sincs
egy jól körülhatárolható kultúrkör aztán próbált ebbéli lemaradásbeli kínjában egalizálni, előbb a belváros kifejezés mintára alkotott belbudázástól remélték elérni, de mivel ez a kísérlet meddőnek bizonyult ingerült belpestiző verbális rombolásba kezdtek
.
ott a faludban ne nézz te sem a csinos asszonyokra sem a lányokra
majd azoknak kell egy kisebb nagyobb megbámultság majd bejönnek a szép ruhájukban Pestre, mert itt sok férfi tudja mi jár a csinos nőknek, és meg is adja nekik
Xis24 ma, 07:29
Előzmény: #232773  slash
Ingatlan vs kocsi. Meggyőződésem, hogy az emberek  nagyrészének már a t.ke tele van a lakásárak emelkedésével 10 év után.  Valamiért a narratíva is kissé mintha módosulna. Tényleg jó lenne, ha picit másról is szólna az éler .. hogy hú most kell venni lakást mert ha nem teszed akkor még az unokád is a híd alatt fog élni. A poziban ülök t mindig is jelenlegi status quo-t szeretnék. Órökre de örökre. Majd az idő eldönti meddig megy ez még így.
Castorp17 ma, 07:21
Előzmény: #232767  N0MAD
Persze, teljesen igazad van. 
slash ma, 07:02
Előzmény: #232772  Xis24
Mindent megbeszéltünk. Ámen. 
Xis24 ma, 06:48
Előzmény: #232771  Xis24
Jóban rosszban.. nem cserélgetjük a feleségeket mert öregednek.. nem k. runk félre. Nem nézegetjük az utcán a nőket. Akkor sem ha mi gyönyörűek vagyunk😃😃😃 és pénz nélkül is megkaphatnánk akit akarunk. 😃
Xis24 ma, 06:32
Előzmény: #232770  Xis24
Én egyből kipróbáltam a frankót. 20-on évesen devizahitel lakásra és autóra is. De nem úgy hogy előtte egy picit élvezhettem volna.. hogy ez jobb mint a  Ft hitel.. hanem úgy hogy felvettük és egyből elkezdődött a móka. 😃 Remek ütemérzék... főleg ha nulláról indul az ember😃😃😃. Elkezdtem a felnőtt életet egy nyaklevessel. Szevasz sánta itt egy púp. 😃
Xis24 ma, 06:13
Előzmény: #232769  slash
Nekem volt devizahitel autóra... ..ill.arra.is. 😃. Biztos azért van most tehermentes SUV-om mert tanultam belőle 😃 
Szépség és a szörny:  Én még hiszek azokban a párkapcsolatokban..  ahol nem az a kiindulópont, hogy az egyik azért van a másikkal mert az egyik gazdag a másik meg szép.
Én nem tudok semmit a te párkapcsolatodról. . és nincs is hozzá közöm... de bízom benne, hogy boldogságban éled az életed.
slash ma, 05:41
Előzmény: #232764  Xis24
Habár én egy szörny vagyok (mint tegnap kiderült) de te meg az  50es kövér nők álmait éled meg.. milyen roncsprémium? tudod te hogy mi volt az? Mert én igen. 2005-2010 között nulla Ft-al új kocsikat toltak ki a szalonból maga roncsprémium csak beugratás volt 100-200ezret adtak a papa Skodájáért. Szóval "megvették" az új kocsit devizahitelre és azok a hitelek 3szrorosára  emelkedtek két év múlva és emberek tízezrei mentek tönkre egy szaros kocsi miatt volt akinek a háza is ráment. Én magam is ott ültem a Suzuki Római szalonban 2005ben az új Vasaló Swiftben és sírva szálltam ki hogy nem lehet (20éves szarral jártam) mert fizettem a kemény lakáshitelt. Aztán 2019ben vén szarként már visszatértem ugyanoda amikor már ott cincogott az autó ára a kártyámon. És akkor vettem. Sorrend van. Nem álmok. 
Hobbyproperty hétfő, 21:32
Előzmény: #232759  FR73
Unortodox gazdaságpolitika unortodox lakosság:)
N0MAD hétfő, 21:32
Előzmény: #232763  Castorp17
Az összegbe nem is belemenve, szerintem a matek nem így működik.
(Nem egyértelmű mennyinek a tízszerese de) extrém számokat mondva hiaba teszel félre egy millát, ha tizet költesz mellette.
És nagyon jó egy millát félterenni ha ötszázat (se) költesz.
Szóval én inkabb a költéshez hasonlítanám a félretevést, mert gondolom azt a szinvonalt akarod finanszírozni tovább ha megakadás van.
És persze még inkabb a már összegyüjtöttet viszonyítanám a költéshez, meddig tudod finanszírozni az életed (életeteket) ha nagy baj van.
A havi megtakarítás önmagában nem mond sokat szerintem.
Castorp17 hétfő, 21:22
Előzmény: #232765  J0hnnyEnglish
Igazad van, pontatlanul fogalmaztam. Nem gondtalan,  csak mindennapi anyagi gondoktól mentes élet.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish hétfő, 19:53
Előzmény: #232763  Castorp17

Gondtalan élet nincs, ugyan olyan bullshit mint a Fire! A sok pénzzel ugyan úgy törődni kell, hogy fialjon és ne kopasszanak meg úton útfélen.
Xis24 hétfő, 16:29
Előzmény: #232757  macisajt
A lakás mánia már dögunalom. Ha költésre kell bírni a lakosságot   akkor valami jóféle autó programot is lehetne csinálni. A lakás után közvetlenül talán az a másik nagy vagyontárgya az embereknek amit imádnak és öregecske az állomány is. Elég nagy érték egy új autó és sok járulékos költége jár... meg adóval. Most elég haldokló a piac mi meg autó termelő nemzet  vagyunk.. szóval egy kis túlkereslet beleférhet.  Van egy öreg autóm is.. én vevő lennék valami roncsautó programra 😃😃😃
Castorp17 hétfő, 15:43
Előzmény: #232667  J0hnnyEnglish
Valahol ott kezdődik a gondtalan élet, ha ennek a tízszerese marad a számládon havonta úgy, hogy mindenre költöttél amire szükséged van.
FR73 hétfő, 15:17
Előzmény: #232760  Castorp17
Ugyanazok a megoldások, mint a rezsicsökkentés és árstop esetében.
A megszivatott cégekkel kommunikáltatja le a kormány adakozását.
Az a szép benne, hogy ha túl jól sikerül a mutatvány, akkor majd az is elhozza onnan a pénzét, aki egyébként nem akarja.
Castorp17 hétfő, 15:13
Előzmény: #232760  Castorp17
A másik okos a minap, arról panaszkodott, hogy nem isznak elég bort a fiatalok. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek