Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ismerős anyuka elsírta a bánatát a feleségemnek. Már nem élvezi a napi 2x45 perc ingázást csak a gyerekek óvodája és iskolája miatt, erre jön rá neki még a munkahelyi út oda és vissza. Ez megy már hosszú évek óta, és legalább még 15 évig, és azon gondolkodik, hogy mi legyen. Mert a ház nagyon szép egyébként, de...
"Körbenéztem ma a hirdetések között. Néha annyira igénytelenek vannak fent az oldalon hogy behány az ember. Pedig tényleg nem csili vili elvárásaim vannak. Mennyire furi ez az egész." --- Miért furi? Örüljön a paraszt, hogy idén még ennyiért megveheti! Jövőre jönnek a PMÁP-osok, SZÉP-kártyások, valamint a NYESZ-esek, és a mai árakhoz képest plusz 5-10-50-100 millióért megvesznek mindent.
Természetes csere zajlik mindig életkor elképzelés anyagi dolgok.. stb Tudom mert az aggloban voltam gyerek. Jönnek mennek a Pestiek de az egyenleg mindig az, hogy többen maradnak. Viszont az agglonak a legnagyobb üzemanyag a magas Bp-i ár. Így nagy reményeket nem fűznék most hozzá. Bp népessége fogyásra van ítélve.
Párszor jártam a a Vizafogón az őspanelben és az újakba is. Jó hely. Sajátos hangulat ott az Elmü pálya vagy mi. A vibe kb a Dráva utcáig tart onnantól más liga van.
Én is egyre több agglós ismerőstől hallgatom, hogy nézegetik a pesti lakásokat, mert megunták a bejárást, a kerti molyolást meg a karbantartást. Újraindul a visszaköltözési hullám, mint 2011-2015 között?
Én is találkoztam már ilyennel. 3 gyerek, Üröm, anyataxi forog egész nap. Anya megunta, megvettek két panelt a Flórinál egybenyitották anyataxi alszik a Flóri Meki mögött a dzsuvában. Ez van.
Körbenéztem ma a hirdetések között. Néha annyira igénytelenek vannak fent az oldalon hogy behány az ember. Pedig tényleg nem csili vili elvárásaim vannak. Mennyire furi ez az egész. Mindkét eladott lakásomat patyolat tisztáig takarítottam festéssel stb amit kellett megjavítgattam . Az átadás előtti utolsó pillanatban eszembe jutott, hogy elfelejtettem a sütő belsejét kitakarítani. Felmentembl..rászántam egy fél napot. Pedig tudtam, hogy úgyis ki fogják dobni. Hülyesíg így utólag.. de akkor számomra ez fontos volt. Értelmezhetetlen nekem, hogy lehet úgy feldobni a portékát eladásra ahogy teszik. Magas ár van. . igényesék nincs?
Rosszul kategorizáltam, jövedelmi decilisre gondoltam. De a lényeg, hogy mobilitási és egyéb szempontok miatt van olyan élethelyzet amikor igenis a lokáció miatt még a panel is szóba jön pár éves időtávon lakhatásra olyannál aki röhögve ki tudja fizetni a 100 millát.
Chatgpt: A felső-középosztály Magyarországon általában a társadalom azon rétegét jelenti, amely anyagi helyzet, iskolázottság és életmódbeli jellemzők alapján a középosztály tetejét képviseli. Jellemzői:
Anyagi helyzet: Stabil, magasabb jövedelem, amely lehetővé teszi a kényelmes életmódot, megtakarításokat és nagyobb értékű javak (pl. ingatlan, autó) birtoklását.
Iskolázottság: Általában felsőfokú végzettség, gyakran több diplomával vagy speciális szakmai tudással.
Foglalkozás: Magas presztízsű, jól fizető pozíciók (pl. vezetők, felsővezetők, orvosok, ügyvédek, vállalkozók).
Életmód: Jellemzően kulturális fogyasztás, utazás, gyerekek magas színvonalú oktatása (pl. magániskolák).
A felső-középosztály tagjai gyakran a gazdasági és társadalmi befolyás szempontjából is fontos szerepet töltenek be. --- A felső középosztály szép panorámás pesti panelba vágyakozik. Ott a panyi erkélyéről integet majd anya, ahogy megy a gyerek egyenruhában a magániskolába. Mindjárt beszúrok magamnak valami káPszit :D mert ez nagyon lehozott most az életről.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link