Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lacikonyha ma, 08:32
Előzmény: #232625  Placi82

egyik panelemért sem és egyik üzlethelyiségemért, és persze egyetlen bérlőmért sem mondok köszönetet a dagi főtolvajlónak
viszont az tetszik hogy a több generáción át napszámosból lett tsz és állami gazdasági parasztok mai leszármazottainak pusztán bot egyszerűen gondolkodni tudó tömegének adta be sikerrel, hogy botnak lenni nem csak jó hanem érdem is
.
így ma a daginak hála bőven van kétlábon járó bot országszerte
köszönöm neked dagi, köszönöm, nagyon köszönöm
hunball2 ma, 08:28
Előzmény: #232641  slash
"Az a vonat elment." --- Szerintem is, ha őszinte vagyok. Meg talán ő maga is így gondolja. 
hunball2 ma, 08:21
Előzmény: #232639  FeherTibi
Az szakmai lesz.
slash ma, 06:23
Te voltál már értekezleten ahol a nagykutyák játszanak? Államtitkárok , miniszterek stb. Én már voltam. Kit érdekel a górénak a micsodája. ..Tudod mi izgatja a nőket?  A hatalom. Hogy a gimis barinőm 30 év után felhív hogy a lányának kéne munka olyan 6-700nettó.  Ok babám, küldd be hétfőn du-ra meglesz az íróasztal. Na ez izgatja a nőket. Semmi más. 
slash ma, 06:18
Előzmény: #232626  hunball2
Persze hogy jön a mester azonnal. Csak az árak nem változtak, valamibe belekezdesz (kerítés ,szigetelés burkolás ) 2milla alatt ne is kezd bele mert egy hetes munkáért legombolják rólad. A 38 éves kishölgynek meg nem kell már a családon gondolkodni. Az a vonat elment. Majd egy elvált ezüstróka kamaszlányával elmennek shoppingolni és kész. 
FeherTibi ma, 02:10
Még jó, hogy a nő nem a Szájer-rel talalkozik
FeherTibi ma, 02:06
Nagy Márton ? Minek találkozik vele ? Hamburgerezni ? Szerintem annak a palinak ránézésre nincs is farka. Miért nem a Borkai-val találkozik ? Neki van.
Xis24 ma, 00:36
Előzmény: #232637  Xis24

Xis24 ma, 00:27
Előzmény: #232634  Placi82
Ha valaki számára prioritás a pénz az ismerkedésnél ,akkor  elég könnyű helyzetben van. Nincs más dolga csak el kell kezdeni felújítani a kéglit.... majd telefonálgatni. 😃 
hunball2 szombat, 23:11
Előzmény: #232633  Murdoch
Náluk nem volt gond az önerővel. A vétel előtt már sok évig voltak orvosok ott.
hunball2 szombat, 23:03
Előzmény: #232634  Placi82
Igen, szerintem jól látod. 
Placi82 szombat, 22:42
Előzmény: #232631  hunball2
Logikus. Értem. Egy bizonyos intelligencia  szint felett, gondolom nem megy egy bizonyos szint alá. Mert hosszútávon nem működik. De ezen a szinten kicsi a tiszteseges merítes.
Egyszerű Schopenhauer filozófiai tétel. Férfiaknak könnyebb mert maga alatt is választhat akár, mert mások a preferenciaink....khmm.. És hát ugye mi vagyunk a csaladfenntartok!!
De a egy nőnek elviselni egy frusztralt mert előbb utóbb az lesz..csak "1milliot
" kereso pasit. Na az tényleg nem fog működni..... 😀
Murdoch szombat, 22:38
Előzmény: #232632  hunball2
Két orvosi fizetésből marhaság bérelni, ha hosszabb távra terveznek, max az önerő tud necces lenni. Érdekes, nálunk konkrétan nulla a honvágy, legalábbis egyelőre. Igaz, átjáróház van, rendszeresen jön pár napra ismerős, barát, rokon.
hunball2 szombat, 22:31
Az ő tesója, szintén nő, meg Svájcban orvos. Férje is orvos. Nekik van két gyerekük. Talán már írtam róluk... Ott a nő olyan, hogy elvan Svájcban, de ellenne itthon is. A férfi viszont sok éve kínlódik, hazajönne, de nem tud, nem akar, fene se tudja, mi zajlik ott valójában. Próbál magánpraxist építeni előre itt, időnként idejön Budapestre, majd repül vissza. Az egyik gyerekük már iskolás, a másik most kezdi majd. Ha most nem jönnek haza egy éven belül, akkor valószínűleg már nem fognak. Persze, családdal, jó állásokkal ki lehet bírni. A férfit emészti a honvágy, nem tud szabadulni tőle. Sajnálom is, nem lehet egy igazán jó élet, ha gyakran érez honvágyat, és nem múlik. 
(off vége, de hogy legyen valami ingatlanos: nekik is hitelre van saját lakásuk Svájcban, részleteket nem tudok)
hunball2 szombat, 22:18
Előzmény: #232628  Placi82
Most költözött haza Budapestre, itt még nem ismerkedett. Két majdnem-házasság jellegű kapcsolatáról tudok az elmúlt 10-15 évben, nem tudom pontosan, hogy mikor miért lett vége. Mindkét esetben valamifajta tervezett eljegyzés környékén. De annyira nem ismerem a személyiségét, a sztorikat, fogalmam sincs, hogy mit hibázott, mit nem. Annyit biztosan tudok, hogy beleesett abba a hibába, amibe sok ilyen sikeres, intelligens nő: hogy férfi módra dolgozott, mint a barom. Nagyon random helyekre nem járt el, de szerintem lehet, hogy Londonban egyáltalán nem ment sehová, nem tudom. Meg hát az ilyen nő az eleve nehezen talál magának alkalmas párt, mert nagyon kicsi a minta, amiből merít. Az egyik volt kapcsolata a magyar tudományban az egyik legjobb fiatal titán volt, semmi konkrétat nem akarok írni, de az is mindenféle díjjal, saját céggel, valódi innovációval, egy idő után milliárd forintos árbevétellel. Na most ha egy nő csak ilyenek közül válogat, akkor az nehézkes lesz. Mondtam is neki, hogy Magyarországon is nehéz lesz számára az ismerkedés. Erre ő aranyosan: számára a közös nyelv a fontos, az nem baj, ha a férfi esetleg negyedannyit keres. Erre röhögtem egyet: azt ugye tudod, hogy Magyarországon még a hozzád képest negyedannyit keresők is kevesen vannak? 
Ishar
Ishar szombat, 22:16
Előzmény: #232629  Placi82
És sokan ezután még azt mondják, hogy az ingatlanáraknak be kell hoznia az elmúlt 2 év inflációját.
Placi82 szombat, 22:13
Előzmény: #232627  Second Wave
Hát úgy szemre 2013 tol 2020 ig, ha inflációhoz korrelaljuk a Magyarorsszagi  lakásár emelkedést akkor 2.5%/ev emelkedés lenne indokolt. De volt sok olyan év amikor 20-30% feletti ingatlan ár emelkedéssel szakadt el az inflációtol!! . Akkor ezt az infláció kontra lakására való összefüggés  hogy is  van? :) 
Placi82 szombat, 22:07
Csinos csaj, 4 milliós fizu 1 lakás Londonban és I kerületben? Fenttiekbol gondolva intelligens is. És nincs férfi meg a láthatáron se?? Ezt hogy hozta össze? :) Ha nem publikus ne válaszolj. High presss economyrol hosszútávon való fenntartásárol  mint napjaink  kozgazdasagi jelensegrol mi a véleménye? :)) 
Second Wave szombat, 22:05
Előzmény: #232619  8193
Ha már felhoztad:
van itt egy srác, aki szeret, tud és szokott is kamatos kamatot számolni. Érdekes eredményre jutnánk, ha végigszámolnánk a svájci áremelkedést, és megállapítanánk abból a reál áremelkedés mértékét. 
Input a számoláshoz: 
Svájc:
2010-től 2024-ig, nominál ár duplázódott, éves átlagos infla 1%. 
Budapest: 
Éves inflák KSH-tól (olyan, amilyen, de ez az adat): 
2010: 4,9%, 
2011: 3,9%, 
2012: 5,7%, 
2013: 1,7%, 
2014: -0,2%, 
2015: -0,1%, 
2016: 0,4%, 
2017: 2,4%, 
2018: 2,8%, 
2019: 3,4%, 
2020: 3,3%, 
2021: 5,1%, 
2022: 14,5%
2023: 17,6%, 
2024: 3,3%.
.
Áremelkedés Budapesten az MNB lakáspiaci jelentése szerint (laka-spiaci-jelente-s-2024-november-hun.pdf (mnb.hu)) (6. ábra a 12. oldalon)
2010: 100%
2024: 410%, csak szemre.
Most nem számoltam pontosan végig, de ránézésre Svájcban a reál (inflán felüli) emelkedés kb 4%, Budapesten kb. 5,5% a reál emelkedés. Mindenhol saját devizában. Az még egy másik kérdés, hogy közben ezzel a saját devizával mi lett megerősödött más devizákhoz képest, vagy elhasalt.
Nehéz. Attól tartok, az esésvárás inkább érzelmeken alapul, nem számokon.
hunball2 szombat, 21:44
Családi találkozó volt nálunk, a fiam negyedik szülinapját ünnepeltük. Ami a fórumot érinti, volt pár érdekesség. A nagynéném most újítja fel a házát belülről, családi ház, Balatonfelvidéken valahol. Azt mondja, durva a helyzet. Felhív egy mesterembert, és az mondja rögtön az időpontot, és jön. Nem az van, hogy majd hónapok múlva valamikor. Az egyik mester bemondta neki telefonba, hogy ,,köszi, hogy ránk gondolt''. Valami padló vagy csempe vagy nem tudom milyen boltban volt, azt mondja, nem volt vásárló. ---- Ő egy fogorvosi magán rendelőt vezet. Azt mondja, nominálisan kb. bejött a tavalyi bevétele, reálértékben persze nem. Ő nem hiszi a 3%-os inflációt, szerinte az inkább 10. De ő annyival nem tud emelni. Nem akar a legdrágább lenni, és a páciensek már nem fizetnék ki. --- Az ő egyik lánya, unokatesóm most költözött haza Londonból. Ott egy nagy pénzügyi cégnél dolgozott. Most meg egy magyar állami cégnél lesz magas pozícióban (nem akarok pontos infókat írni). Kérdeztem a fizetését, 4M bruttó. Hú bazd meg, az már döfi. Van lakása az 1. kerületben, van céges autó, ebből fog tudni félretenni. Van egy londoni lakása hitelből, de ki van adva már, törleszti majd magát. Így el lehet lenni. De meg is dolgozott érte, és sajnos meg is fizet érte: szerintem neki már nem lesz családja. Nincs kizárva, de nem olyan nagyok az esélyek. Biológiailag még talán lehetne, de lassan 38 éves, most költözik haza, nincs férfi a láthatáron. Sokat melózott, idegenben, hát valamit valamiért. Ja és azt mondja, hogy ha lesz kormányváltás vagy egyéb politikai átszervezés, valószínűleg kirúgják majd. De nem baj, addig keres pénzt, aztán majd megy máshová. Kérdeztem, felsőbb uraságokkal találkozott már? Azt mondja, nem, de a Nagy Mártonnal valamikor fog majd. Kértem, hogy majd meséljen. 
Placi82 szombat, 20:43
Hát azért a tenyek kedvéért nézzük akkor. 
1) Svájc beton biztos ország, kiszamithatosag, és biztonság iskolapeldaja. Evszázadok óta minden milliárdos menekülő helye. 
15 év alatt duplazodast soknak tartod? Szerintem az belefer, mert sok a migráns ott is, bár inkább a gazdagabb, nem eroszakos fajtabol:) 
2)15 év alatt Magyarországon a kb 500% valahol 600%os ingatlan emelkedést jogosnak tartod? Miközben a svajci frank árfolyama csak duplazott a forinthoz képest 2010 ota?????????????? 
Na erre varrjunk gombot uraim.🤣 Akkor Magyarország megbízhatóbb hatékonyabb, kiszamithatobb, és biztonságosabb mint Svájc.??? Ez igen!! 
Mert ha nem, akkor az ide irogato ingatlanspekulansok, és hasi-tasis kis panel bárok, és alberletezok, akik "tovabbi áremelkedést várnak" kormány intezkedeseinek koszonhetoen, azok a ne szidják a kormányt itt a fórumon, hanem csókoljanak neki kezet vagy 10 szer...... Mert igen ambivalens, és oktalan a kormányt szidni az itteni  mini panelbároknak, és több lakást  alberletezteto figuráknakes a  " további ingatlan áremelkedést  vároknak"... 
Na!! 
Murdoch szombat, 17:03
Na jó, hát közel 15 éves távlatban oké. De ez jellemző pár nagyvárosra, ezért is írtam hogy vmekkora lufi van. Alapvetően viszont kiszámítható a lakhatás, mind a bérlés, szó nincs olyanról, hogy huh, na akkor jövöre +20%. Másrészt hiába dobnak egyet hirtelen a Mo-n a jövedelmeken, attól még nincs megtakarítás. Majd lesz 5-10 év múlva (ha eltekintünk az inflától...).
Az alacsony kamat mellett mondjuk Zürich nagy problémája az Airbnb, na ez mondjuk mindenhol.
lacikonyha szombat, 15:22
Előzmény: #232622  Freszelés

ott a hegyek világában az a helyben születettek privilégiuma az alsópolcos pénzekkel járó munkavégzés?
vagy valamit félreértek?
.
amikor 96-ban egy hétig Svájcban vendégeskedtem, Bernben a portugiese aszfaltozó munkásokat az unatkozó helyi születésű nyugdíjasok elfoglalva a járdát bámulták óraszám időtöltésképpen
ma már a helyiek aszfaltoznak, és a portugál nyugdíjasok  bámulják őket unaloműzésként?
Freszelés szombat, 14:00
Előzmény: #232621  HPPapa
és a végtelen valóban képzett, jellemzően szenior, nyelveket beszélő bevándorlók nem az alsópolcos fizetéseket viszik haza - szóval van ami támasztja.
HPPapa szombat, 13:54
Előzmény: #232620  Second Wave
Ott nem is fogy a népesség. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek