Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch ma, 17:03
Előzmény: #232619  8193
Na jó, hát közel 15 éves távlatban oké. De ez jellemző pár nagyvárosra, ezért is írtam hogy vmekkora lufi van. Alapvetően viszont kiszámítható a lakhatás, mind a bérlés, szó nincs olyanról, hogy huh, na akkor jövöre +20%. Másrészt hiába dobnak egyet hirtelen a Mo-n a jövedelmeken, attól még nincs megtakarítás. Majd lesz 5-10 év múlva (ha eltekintünk az inflától...).
Az alacsony kamat mellett mondjuk Zürich nagy problémája az Airbnb, na ez mondjuk mindenhol.
lacikonyha ma, 15:22
Előzmény: #232622  Freszelés

ott a hegyek világában az a helyben születettek privilégiuma az alsópolcos pénzekkel járó munkavégzés?
vagy valamit félreértek?
.
amikor 96-ban egy hétig Svájcban vendégeskedtem, Bernben a portugiese aszfaltozó munkásokat az unatkozó helyi születésű nyugdíjasok elfoglalva a járdát bámulták óraszám időtöltésképpen
ma már a helyiek aszfaltoznak, és a portugál nyugdíjasok  bámulják őket unaloműzésként?
Freszelés ma, 14:00
Előzmény: #232621  HPPapa
és a végtelen valóban képzett, jellemzően szenior, nyelveket beszélő bevándorlók nem az alsópolcos fizetéseket viszik haza - szóval van ami támasztja.
HPPapa ma, 13:54
Előzmény: #232620  Second Wave
Ott nem is fogy a népesség. 
Second Wave ma, 13:31
Előzmény: #232619  8193
Valószínűleg a helyi CSOK + babaváró miatt.
8193 ma, 13:29
Előzmény: #232605  Murdoch
A tények kedvéért megemlíteném, hogy Zürichben 2010 óta duplázódtak az árak.
Svájci frankban.
Mindez tartósan 1% alatti, sőt három évben negatív infláció mellett.
Láma
Láma ma, 13:25
Előzmény: #232610  FR73
Ez több, mint extrém.
lacikonyha ma, 13:11
Előzmény: #232615  Ishar

tökéletesen igazad van
lacikonyha ma, 13:06
Előzmény: #232610  FR73

ez a hitelkamat mindenhatóság számomra mint elméletből felkészületlen  gyakorló házaló számára sokáig teljesen ismeretlen volt
.
kezdetben a külföldiek mint fő vevőkör nem tudtak hitelből vásárolni, hozták a pénz bőröndben szatyorban na meg utalgatták, és teljesen eltakarták előlem a hitelkamatokat
a belvárosban a járdán kizárólag azt láttuk hogy az a döntő árszint meghatározó tényező hogy mennyi legtöbbször furcsa eredetű de készpénz kavarog az utcán
2007-8-ban hallgattam a mesés közel múlt történéseit amikor még a külföldieken kívül az olajos pénzek fújták a passzátszelet arrafelé
.
2013 tavasszal pár lagymatag év után újult erővel  megjelentek a külföldiek megint kp-val, (csak nem teljesen azoknak a nációknak a vezetésével amelyek korábban domináltak) mert náluk vége volt a Lehmann tesók okozta zűrnek és alku nélkül kifizették a -3-4 éve reménytelenül álldogáló kínálati árakat, amit az eladó a következő héten elköltött arra amire évek óta fájt a foga, és a pénz év végére kb az ötödik zsebben volt már
és ez nagyjából így maradt még 14-re is, semmi jel nem utalt arra, hogy van olyan hogy hitelkamat, pedig már több mint 6 éve voltam az utcán
a duplikáció jelenségét megismertem, hasznát megköszöntem
.
egy svéd ember akivel két sikeres üzletem volt és közgazdász végzettségű volt, 15-től a covid kezdetéig nagyon sok időt töltöttük együtt, ő magyarázta el nekem hogy mi a hitelkamat mértékének szerepe az ingatlanpiacon, kb 16-ban értettem meg, bár a gyakorlati életemben soha nem játszott szerepet ez a tudás
persze speciális piacon házaltam
Ishar
Ishar ma, 13:04
Előzmény: #232613  lacikonyha
"nameg a Bojár Gábor aki idén már küldött 1515 euró ajándékot osztalék címén, jövőre még többet fog, mert az ideit elköltöttem nála" --- Így van Lacó, rendes ember a Bojár az ő ajándékával, amivel évről évre megörvendeztet téged. Azzal egy pillanatig ne foglalkozz, hogy 3-5 éves távon nagyítóval kell keresni az olyan cégeket a BÉT-en, amelyek nem verték tönkre a GSPARK teljesítményét. Ettől te még ugyanolyan nagy tőzsdespekuláns maradsz, amekkora mindig is voltál...
lacikonyha ma, 12:02
Előzmény: #232612  slash

kemény vagy Oszi 
(talán felbosszantott egy tesla látványa?)
mindenki ilyen kemény ott óbudán, rómaifürdőn és csillaghegyen is túl ahol a kismalac túr?
vagyis ürömön innen északbudaborzasztón?
(ezért az utóbbi preciziós helymaghatározásért sajna  nem nekem jár a jogdíj, ami fáj, nem kicsit)
lacikonyha ma, 11:50
Előzmény: #232611  Murdoch

aki a bérleti szerződésben foglaltak szerint küldi a bérleti díjat a rezsivel együtt és vigyáz a bérleményre is, ők heten egytől egyig jók
nameg a Bojár Gábor aki idén már küldött 1515 euró ajándékot osztalék címén, jövőre még többet fog, mert az ideit elköltöttem nála
.
végtelen a sora azoknak akik jobbak a daginál
de most elégedj meg ennyivel
slash ma, 11:37
Előzmény: #232608  FR73
Tudom . Ez egy működő modell. Melóscsapatot felhozni a fővárosba disznók módjára  tartani őket és építik az elitkégliket. Nemcsak Pesten, Zágrábban is. A szomszédoknak össze kell zárni , a tulajt fel kell nyomni. Mindennek van határa. Amikor nálam dolgoztak a melósok  minden nap Nógrádból jártak fel a benzinpénzük alapján 40l/100 km felett fogyasztott a kocsijuk. De ittalvás ittlét nincs. 
Murdoch ma, 11:28
Előzmény: #232609  lacikonyha
Oké, 'dagi' rossz, de ki a jó? 
FR73 ma, 11:25
Előzmény: #232598  Láma
A képlet legfontosabb eleme a hitelkamat, annak a korrelációja sokkal fontosabb, mint a jövedelemé.
Extrém példa.
100 éves hitel nulla kamattal azt jelenti, hogy 100 ezer havi törlesztőre kaphatnál 120 millió hitelt, tehát a minimálbéresek ennyiért is vehetnének pl ingatlant.
lacikonyha ma, 11:18
Előzmény: #232605  Murdoch

a dagi is nagy hamis dilemma gyártó
a tökkelütöttjeinél prímán be is válik
így te is gyártod
a dagi a bot a küllők között
így te is bot szeretnél lenni
nagy karrier, szurkolok
FR73 ma, 11:11
Előzmény: #232591  slash
Pedig láttam ilyet az egyik külső kerület elit utcájában. Sokkal lepukkantabbat vett ki a vállalkozó akkora vadiúj Merci terepjáröval, hogy nem fér be a kapun.
lacikonyha ma, 11:05
Előzmény: #232606  Murdoch

vegytiszta hamis dilemma
elnézem neked
a többi erényeddel együtt
Murdoch ma, 11:02
Előzmény: #232604  lacikonyha
"az egyik gyerekem megjegyezése 4-5 évvel ezelőttről: 
az Orbán elintézte, akinek most van lakása annak lesz is, akinek nincs annak meg nem"
A kommented tükrében ő lúzer, vagy szitkozódó?
Murdoch ma, 10:58
Előzmény: #232601  lacikonyha
Nem bonyolult.
https://www.euronews.com/business/2023/11/30/how-much-do-households-save-of-their-disposable-income-across-europe
1. Két normál jövedelemből Svájcban is lehet vásárolni, itt nincs duplázódás az árakban, amiért otthon amolyan önkívületi állapotban reszkettek. 2. Jó a bérleti kultúra, a banki kalkulátorok (jövedelem, életkor alapján) ellenben arra vannak gyúrva, ha te valahol hosszabb távra tervezel, akkor mikor jobb venni (sokszor nem jobb). 3. Egy átlagos háztartás is simán félretesz 1500 CHF-et havonta és jellemzően van a számlájukon pár százezer CHF. 4. Azzal, hogy otthon az égbe nyomják az ingatlanárakat, de a béreket csak tessék-lássék igazítják majd egyszer, azzal pont pár évtizedes lemaradásban lesz mondjuk Svájchoz képest. 5. Ahogy nézem a svájciak is mobilisak, szanaszét mennek a világon. 
Ettől függetlenül van ingatlanlufi, de ezzel itt foglalkoznak is.
lacikonyha ma, 10:45
Előzmény: #232603  Murdoch
tolmácsot kérek
Murdoch ma, 10:41
Előzmény: #232599  lacikonyha
Ez esetben nem értem, hogy a fiad miről beszél, vagy csak akkor csak ő is rázza az öklét.
lacikonyha ma, 10:30

csak a bérszinvonal hatásának csökkenését saccoltam a levezetéském végén
nem a jövőbeni megszűnését
 a nem létezését meg főleg nem említettem, sőt
lacikonyha ma, 10:20

nem tudom
Svájcban miért nem vásárol lakást a populáció nagyon jelentős alkalmazotti bérből élő hányada?
tudtommal Svájcban különböző intézmények kezében nagyon jelentős lakóingatlan hányad van
gyenge a bérszinvonal?
egy újépítésű projekt lakásainak esetén egy bérből élő alkalmazott nem kerülhet gyakran versenyhelyzetbe egy intézményi vevővel szembe? lehet hogy néha oda sem fér licitálni
vagy Németországban is alacsony a bérszinvonal azért van annyi bérlő?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek