Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Inkább azért járt így, mert félretervezték a szálloda modellt. Csak 1x jártam ott (Tiborczot többek között az APP-os események miatt sem komálom, ezért igyekszem az érdekeltségeit kerülni), a hely maga tényleg nagyon igényes és a kisméret miatt egész családias. Csak az a baj, hogy egy hétvégénél többet nem nagyon van értelme ott eltölteni, mert nem sok mindent lehet csinálni/nézni a környéken. Hasonló árfekvésben egy egzotikusabb helyen sokkal aktívabban lehet elütni az időt egy hétre vagy hosszabb időre. Ezen a szinten pedig nem nagyon van olyan közönség, ami a jobb árak miatt inkább hétköznap pihen ott pár napot (pl. nyugdíjasok). A konyha viszont tényleg különleges, de értelemszerűen csak hétvégén ugranak le oda a népek Bp-ről fine diningolni. Ezért kizárásos alapon maradnak a rendezvények...
Köszönöm az infókat (wantuunak is)! Egyelőre még nem néztem utána, mert '24-'25-re befektetési lakás (volt?) a terv, csak változik a politikai helyzet, ezért lehet, hogy hamarabb lesz aktuális ez a téma...
Hasonló gondolatokat fogalmaztam meg én is pár napja. Bármibe avatkozik be a kormány, az xarrá válik. Most épp úgy akarják pörgetni az építőipart, hogy a megtérülést lehetetlenítik el. Bár, van egy olyan sejtésem, hogy NER-esen oldják meg: állami pénzből (2-3x túlárazás mellett) majd a haverok építenek néhány szociális bérkaszárnyát és kolit, valamit bevezetik az "albi lízinget", hogy az általuk épített lakásokat később a bérlők megvehetik (jó esetben ezt is állami dotációval, hogy 2x is fizessenek az adófizetők a haveroknak). Arra pedig magasról tesznek, hogy ezzel a piaci fejlesztéseknek és a közemberek ingatlanbefektetéseinek és közép-hosszú távon a GDP-nek is keresztbe tesznek. Én is megnyomtam a STOP gombot a hónap végéig, hogy lássam, mi lesz az agymenés vége. Ha ezt tényleg így lépik meg, akkor tényleg külföldre viszem az erre szánt keretet. Csak ha már 2ezer ember így tesz, mint én az 100 milliárd, a nagyhalakkal együtt pedig akár több száz milliárd is lehet, ami csak egy ilyen apróság miatt elhagyja az országot. Oké, hogy ők a haverokat szintén százmilliárdokkal (közpénzből) tömik ki, de az a pénz amúgy is az országban maradt volna. Vagy lehet nem, mert a jó részéből külföldi ingatlan, yacht, G-Merci stb. lesz, amiket szintén nem Mo-n gyártanak. Aztán pár év múlva megint jön a nagy meglepődés, hogy Románia után már Bulgária is előz, mert Mo-n csak a csóróság marad, a tőke és vállalkozó kedv pedig emigrált...
Annona topik nevadokja a csudakotvenyrol. " A kijövő pénz részben külföldi eszközökbe áramlik, azaz a forintot gyengíti, részben az ingatlanpiacra mehet."
EURHUF #78633 ára reflektálnál esetleg itt ? Hogy te ezt nagyjából hogyan számolnád ki ? Ismerős vett nemrég 110m ért 250m2 est totál felújítás lesz... Tetőt a termeszek ették így full csere, összes nyílászáró, burkolatok, gépészet, a garázs ami az oldalában van , elé van ültetve egy fa , az ügyben hadakozik az önkormányzattal... Mondtam neki hogy sacc 200-250 lesz a vége...azt mondta tudja... Ennek fényében az én 180m2 esem 65 ért.??!!?? nehéz belőni az árat.
Igen japánok követték el kína kárára, azért írtam mert valaki írta, hogy minden keleti jó dolgos és tisztes népség.. hááát na. De biztos vagyok benne, hogy a kínai történelemben is találnánk bőven... Mikor többszázezren haltak éhen a kormány tudtával pl .
Igen. Nem azt nézik, hogy te magyarként birtoklod-e. Ír bejegyzésű etf a tuti. Nekem van Blackrock dustributing etf Usa treasury bond, fizetett osztalékot, és nem vontak belőle már külön forrásadót.
Mondjuk ezt valójában levonták mindig is, és nem lehetet visszaigényelni sem, tehát a gyakorlatban accumulating ETF esetén nem jár rosszabbul az ember mint pár éve.
Úgy tudtam accumulating ETF esetén maga az ETF vonja le eleve a forrásadót, és fizeti be USA felé. Most megnéztem, ha írországi kibocsájtású accumulating ETF-et veszel, akkor csak 15% a levonás, nem 30% mint mondjuk luxemburginál. https://www.bankeronwheels.com/how-to-reduce-etf-withholding-tax/
USA részvényt egyáltalán nem intézték el. Továbbra is 0% adó az árfolyamnyereségre ha legalább 5-6 évre, TBSZ-re veszed. Az USA osztalékon lett nagyobb a teher. S&P ETF profitja mondjuk évi 10% dollárban, ebből mostanában kb. 8,5% az árfolyamnyereség, 1,5% az osztalék rész. De számoljunk 2%-al, mert lehet újra több lesz az osztalék mint régebben. A 2% osztalékból most levon USA 30% forrásadót, ez kb. 0,6% veszteség. Tehát a kettős adóztatást elkerülő egyezménye vége miatt 10% helyett 9,4% a hosszú távó S&P hozam DOLLÁRBAN, ha a múltból indulunk ki.
Semmi
ördöngősség nincs ahogy inflálódik a pénzünk a lakás tartja az értékét 120 e ft
átlagbér vs 640 e ft átlagbér most 6 szorozódó lakás ár stb.
vakmajom
link : https://www.facebook.com/photo/?fbid=1047122440749234&set=a.503000328494784
Ez még
kikivánkozott belőlem, de most egy időre eltűnök főleg azért mert kapom a
személyeskedő megjegyzéseket ami a múltkori kommentelésem végét is jelentette
kb 1-2 éve. Ez most is így lesz , mert feleslegesen érdemtelen emberekre
nem pazarlom az időm.
Normal
0
21
false
false
false
HU
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normál táblázat";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}
Szóval
ezeket akarják pár intézkedéshez oda tettem a kommentet.És most az én
konklúzióm aztán a többiek azt mondanak rá amit akarnak.
Ha október végére ( akkora tervezik bevezetik ezeket akkor lassan de
biztosan.Lemondhatunk a :- 18 és 30 év közötti korosztályról jó bérlő
párokról. -A fiatal egyetemista diákokról
- az állami munkakörökben dolgozókról ( rengeteg orvos ápoló tanár katona
rendőr stb)- Lemondhatunk az elvált szülőkről és a fogyatékossággal élőkről. Na
a szociális támogatott lakás ide kellene főleg ide mert ők rászorulók!
De itt úgy látszik mindenkit támogatni akarnak egy bérlakássalMost azt akarják,
hogy a nyugdíj pénzek áramoljanak lakás befektetésbe .. DE hogy ? Hogy
ellehetetlenítem a megtérülést? Mert igy kutya fene se fog lakásba feketetni mi
a francnak ha küzeni kell majd a jó albérlőért ha egyáltalán lesz mert mindent
az állam eloroz? Ez lehet nem 1-2 év alatt történik meg hanem majd azt
vesszük mi lakás befektetők észre évről évre sz@rabb nincs albérlő csak a
nyugdíjassal vagy a építőipari romával tudsz már üzletelni mert az jön hozzád
csak .. na ilyen nem lesz.
Na ezért vártam ki a több vétellel és továbra is kivárok.. ha ez valósággá
válik 0 ingatlant veszek már majd megy állampapírba továbbra is a pénz 0
társadalmi hasznossággal adóval vagy részvény S&P ETF be szintén 0
itthoni társadalmi hasznássággal adóbevétellel (TBSZ ) aztán kész elvégre
úgyis diverzifikálni kell a portfoliom. Kinlódik még több lakással az ha
ilyenek lesznek akinek két anyja van csinálja az állam akkor ezt a feladatot
ha ő úgyis jobban tudja ezt menedzselni. ;-)
Még az is
lehet 2026 ba mindent eladok ( jó hogy eddig is óvatos voltam valami hasonlóra
számítottam, de ennyire gyorsan nem ! ) mehet TBSZ S&P
EFT be az egész aztán végre mobil leszek ott élek majd ahol akarok a
lakóim meg mehetnek ahova akarnak a bérlakásokból mehetnek majd az
államiba ;-)Majd meglátjuk egyenlőre ezek csak tervek de elég meredekek arról
volt szó az AIRBNB szigorítják egy kicsit aztán jött nagy fordulat albérlet
szabályozás.Pedig a piac szabályozza magát egyik fórumtárs itt írta rekord
magas majd dupla kiadó lakás van múlt évhez képest Pesten ! (Ha jól emlékszem)
nő a verseny a lakókért. stb.
lakásépítések számának növelése évi 15-18 ezerről 25-30
ezerre, - Sok sok milliárd kell rá.
lakásbővítések, felújítások és
korszerűsítések
felpörgetése, - szintén rengeteg pénz.
a GDP-arányos lakásberuházási
ráfordítások növelése 2,5%-ról 3%-ra, majd 2035-re 5%-ra,
nagyszabású szolgálatilakás-programok
indítása évi 3-5 ezer új szolgálati lakás építésével és
felújításával, - na ez kemény kb évi 300 milliárd ba fájna egy ilyen
program meg lehet csinálni - ennyibe került 50 mft al lakás -
Gyakorlatilag se ovónő se rendőr se tűzoltó katona tanár albérlő nuku lesz
a jövőben MInden állami alkalmazott erre fog pályázni és kapni előbb
utóbb.
munkáltatók ösztönzése a béren
kívüli juttatások rendszerének újranyitásával, így évi legalább
100 ezer dolgozó venné igénybe az új lakhatása cafeteriaelemet,
--> ez engem is érint mivel legálisan adom ki elképzelhető az én
lakóim is tudnák igényelni .
osztott tulajdonú
lakáskonstrukció
bevezetése: résztulajdon és bérleti díj fizetése után a „futamidő” végén
szerezne teljes tulajdoni hányadot a kedvezményezett, --> nevetséges
ötlet ha hitelre veszel fel egy lakást is szintén mondjuk 20 % ban akkor
annyiban vagy tulajdonos ergó rész tulajod van és a többit a futamidő
végéig a banknak fizeted ki amikor is tulajdonodban lesz. Nevetséges az
egész bár lehet még olcsóbban akarják a lakásokat így átadni mint egy
törlesztő.
fiatalok önállósítása: 52%-ról 40%-a szorítanák le
2035-re a szüleiktől anyagi támogatást kapó fiatalok arányát,
rendszeres lakáscélú
megtakarításokat ösztönző
pénzügyi termék bevezetése: legalább évi 150 ezer forint állami
hozzájárulással ösztönzé a lakáscélú öngondoskodást, évente legalább
50 ezren vennék igénybe, - Na ezt még lehet én is igényelni fogom a
hitelek kiütésére ha ez így lesz minek fizessem be saját erőből a hitelt
,majd kasszázgatok.
magyar beszállítói hányad
emelése: a
hazai építőipari szereplők részvételének 50% fölé emelése.
Néhány
konkrét elképzelés Az anyag javaslatot tesz többek között az alábbiakra:
Zöld CSOK Plusz bevezetése a legalább A+
energetikai besorolású ingatlan építésére/vásárlására, a jelenleginél még
kedvezőbb kamattal, magasabb igényelhető hitelösszeggel,
CSOK Plusz „rávezető” program elindítása: a 18–30 éves,
együtt élni szándékozó fiataloknak komfortos és olcsó bérlakás biztosítás
5 évig azzal a feltétellel, hogy vállalják, utána igényelni fogják a CSOK
Pluszt, - na ez megint elvonja a jó fiatal pár albérlőket a piacról
aki gyereket tervez vagy komolyan gondolja a kapcsolatát ilyen inkubátor
programban lakás bérlésben lesz rontja az üzletet.
kínálat- és keresletoldali
eszközök széles mixe a nagyipari térségekben, például „szabályozott
lakáspiaci övezetek” kialakításával,
lakásügynökségi modell bevezetése (ugyanakkor
megjegyzi az anyag, hogy a szolgálati lakások bérletidíj-támogatása és a
property management szolgáltatásainak a fenntartása drága az államnak),
Kollégiumépítési és
-fejlesztési program: az állam a következő tíz évben évente legalább
ezer kollégiumi szobát építtetne. - ez megint rontja a kiadhatóságot diák
albérlőre sem számíthatsz!
piaci alapú lakásbérlet támogatása, közösségi
tulajdonú lakások/házak kedvezményes bérbeadása, állam vagy egyéb
szervezet tulajdonában álló korszerűtlen lakások tömeges felújítása,
- ide senki nem fog csatlakozni vagy ki tudja kínjukba a végén lehet igen
a lakástulajok ha nagyon nem jön albérlő.
opcionálisan meghosszabbítanák
a babakötvény előző évi infláció + 3 százalékpont szerint kamatozó
időszakát úgy, 25 éves korig lehetne gyűjteni, cserébe a megtakarítások
legalább felét lakóingatlan vásárlására vagy építésére kellene fordítani.
- ez sok évtized de nem rossz az irány.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link