Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ksh hivatalos infláció köszönőviszonyban sincs az én tapasztalataimmal. Amit muszáj, arra költök, de egyébként semmire. Őszi iskolaszünet full külföldön leszünk (385-ön váltott eurot költjük majd), újabb jelentős nem itthon elfogyasztott összeg, felőlem 0%-ot is kimutathat a ksh, hadd örüljön Marci.
Fú ez nagyon jó kérdés. Saccolok 450 es árfolyammal 25 végére, akkor 3-5% körül, függően hogy mikor törlesztek vég... Annál többre nem nagyon számítok. Ez csak az ami az árfolyam nyereségből fakad. Ezen felül van még az ami az előtörlesztésből és a kiegyenlítő hitelből fakad... Az előtörlesztéssel faragtam ~12% ot, a kiegyenlítő kamatai miatt meg ~1% ra saccolom... Ezek úgy értendők, ha Forintra visszfizettem volna az összes törlesztőt akkor a teljes összeg mennyivel csökkent a teljes visszafizetett összeg. A ház eladása eseni nyereséget nagyon hasra tudok csak ütni. Korábban írtam már EURHUFon. Ha azt veszem hogy 21 ben elment volna mondjuk 55 ért akkor az lett volna 152 ezer €. Ha most elmenne mondjuk 80 ért (saccolt ár ahogy írtam haver 250 ese alapján ami full feújítás lesz, ennél amúgy szerintem jobb állapotban van..) az 400 as € val számolva 200k€ azaz kb 25%.
Tehat 9% novekedes. Tehat tegye fel a kezet, aki szerint egy 50mos atlag lakasar 4.5m ftos novekedese es az ehhet parosulo kb 2.5m ft alberleti dij, azaz 7m ft felre teheto a havi atlagfizetesbol? Gratulalok a sok okos matekosnak, akik megfejtettek, hogy biza iden nehezebb lett a lakashozjutas tavalyhoz kepest sokkal...
Erre írtam, talán egy hete a "nyugati árazás, keleti bérezés" szindrómát, a piac betegségének jelei túlmutatnak ezen. A túlzott állami beavatkozás miatt, nem csak torzult a piac, hanem a "kockázatok és mellékhatások" tekintetében egyre magasabb kiskereskedelmi felár. Egyszerű példákat mondok kerékpárok/alkatrészek, kempingcuccok, műszaki termékek, élelmiszerek ... és lassan ide sorolhatók a szolgáltatások egy része is (szállás pl. ide sorolható), sokszor már nem csak úgy általában olcsóbb egy termék.. félár basszus!
Ja, hát ezt nem is kétlem, értelmezhető szintre való visszarendeződésre kevés esélyt látok. Én is azt szoktam írni, hogy évekig agónia lesz. Ennek kivédésére mondjuk a kinti meló szerintem kiváló és nem is kell túldimenzionálni, csak hát egy élet van. A kenyér meg lassan olcsóbb itt, na ez is megér egy misét.
A héten voltam egy helyi jónevű cukrászdában. A korántsem olcsó sütik árait még felpattintották +20 %-kal. Csak néztem, mint a moziban. Mindig két szelet sütit vittem eddig haza elvitelre. Most már csak egyet.
Igazad van, de néha kicsit mintha a másik véglet lennél! ~1000 Ft +-os kenyér ár mellett a felét sem éri kifejezés normális lokációkban okafogyottá vált. Én továbbra is azt gondolom, hogy inkább oldalazás, platózás lesz most egy jó darabig, olcsóbb meg már semmi nem lesz :(
Én mindig leírtam, az EURHUF kapcsán, hogy poziból beszélek . Soha nem rejtettem véka alá sőőt inkább pont az ellentettje. Az országgal kapcsolatban nem vagyok túl optimista. De mikor jönnek a nyugatos példákkal, hogy németország már nem is létezik meg hasonló akkor azért had írjam le a tapasztalataimat. A kulturált infomráción alapuló vitára mindig nyitott vagyok. Ha szerinted jó ott, vagy jobb mint amilyennek látom, nyugodtam megvitathatjuk. Vagy ha én ferdítettem volna valamiben a nyugattal.
Egyszerű, nézz utána. Itt most lassan tucatnyi ösztönzés, támogatás tartja össze az árakat. Nyugaton meg jellemzően a kamat- és a lokális jövedelemszint. Ahhoz képest M.o. bődületesen túlárazott, akárhogy is nézem az itteni és otthoni kalkulátorokat. És tedd hozzá az oktatást, eü-t, közlekedést, úgy megint más a kép. Nem arról van szó, hogy minden fenékig tejfel, de amíg otthon mondjuk végtelen idő alatt törlesztesz egy közepesebb lakást, addig itt behúzol mondjuk egy jó házat. Nagyon nem mindegy.
"Én is megnyomtam a STOP gombot a hónap végéig, hogy lássam, mi lesz az agymenés vége. Ha ezt tényleg így lépik meg, akkor tényleg külföldre viszem az erre szánt keretet. " Súgok egy kicsit mielőtt azt hiszed hogy a külfőd a csoda. Van kecóm HR-ben így nem levegőbe beszélek. Mindenki le fog venni. Az ingatlanos a jogi személyek, mindenki a túloldalon. Aztán jól megb.sz a magyar bank a devizakonverzóval meg az utalási díjakkal ha HUF-EUR váltás lesz már 2,5 éve is gyilkos volt. Nyilván 100e EUR feletti összeget nem Revoluton a telódról fogsz utalni. Aztán kint az ottnai adóhivatal már csőre töltve vár hogy küldje az illetéket (2 hét múlva jött azt hittem beszarok) meg szépen küldik az ingatlanadókat. Van benne jó is nem mondom de erre készülj.
Ez mind így van. És te? Miket is írsz? Itthon full szegénység, nyomor, térdig járunk a szarban, kb Afrika árammal. ..a HUF essen össze te már bekészíted a popcornt stb. ezt írod nap mint nap. szóval..
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link