Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Engedd meg, hogy reflektáljak : 1- mivel ez egy nyílt fórum fogadd el hogy más embereknek más a véleménye. (és joguk is van leírni) A gyerekeid a tiéid, a pénzed a tiéd, úgy herdálod vagy nem el ahogy akarod. De ha leírod azzal vállalod, hogy erről mások véleményt mondanak. Irigy nem vagyok rád, nem irigylem sem azt az életet, sem a pénzed (szerencsére alakul azért nekem is úgy hogy saccra 10-15 évvel vagy előttem). 2- Te írtad, hogy személt PMAP osok majd jól felveri az árat és te nem tudsz a zavarosban halászni.. És erre ide kevered a GYET et? én a CSOK ról beszéltem, főleg a nem fizetőkről, meg a moratóriumról, meg az összes olyan családtámogatásról ami miatt felmentek az árak. Amit az adófizetőktől vettek el. 3- Ami legjobban zavar, hogy az országot egy csodaként írod le ahogy a kormányát is és mindenféle kritikus véleményt ami fel akarja nyitni a szemed, mert vannak akik kint élnek és ide írnak, azokra meg (többek közt rám is) rásütöd hogy az ellenzék ügynöke, meg hülyeségeket beszél, meg majd megtudjuk... És akkor kiből is süt a rosszinudlat ? Ha a feleségünk gyerekünk kapja ez a migráns horda (ha jól emlékszem valahogy így írtad) - Én éltem Budapesten háromengyed évet, tudtam hogy nem nekem való. Éltem Sopronban születésem óta, most pedig lassan 4 éve Németországban. Így úgy gondolom láttam és megtapasztaltam azt amit, te nem (külföld) így van jogom leírni a tapasztalataimat, és felhívni a figyelmed arra, hogy ami írsz az minimum félreinfromálás, vagy nyílt hazugság. És ezt a továbbiakban is meg fogom tenni, ha sérti az igazságérzemet az amit írsz akár külföldről akár a kiadás "ügyes" könyveléséről és számolásáról. - Ez a másik nagy bajom veled, hogy annyira mondtad hogy szuper a kiadás csak melós de 6-7%... aztán kiderül hogy közel sincs így, de ez csak sok HSZ nyáltépés után... A számítási hibáidat elhallgatva eladni valamit valaminek ami nem is, szerintem megtévesztő. További jó panyelkázást!
"Szeptemberben tovább csökkent az infláció Magyarországon. Az egy évre visszatekintő áremelkedés 3% volt, vagyis három és fél után először elérte a jegybanki célt. Az adat nem jelent meglepetést, hiszen a Portfolio által megkérdezett szakértők előzetesen 3%-os drágulásra számítottak a előző havi 3,4%-os érték után. " 😡😂 No comment.
Jól látod a dolgokat. A kormány minden ténykedése, kizárólag saját (NER )érdekből történt és történik. A Nagy Mártont is kirakták, hogy sírjon egy kicsit a népnek a fogyasztásért, közben meg nagy ívben xarnak ezek a fogyasztás felpörgetésére. Ha kell Ugandából is felvesznek bármilyen hitelt az adófizetők terhére. Másképpen, hogy adott volna a Macedónoknak 200 milliót + Csádnak szintén 200 millió eurot kölcsön? Rinyálnak, hogy nincs pénz, aztán meg 400 millió eurót kedvező kamatra odaadunk? Ennél károsabb kormányt még nem látott a magyar nép.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link