Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 2025. 08. 31. 09:37
Előzmény: #255316  Goldstein17
Úgy érzem, hogy ahol a jog mögé bújva lehet közvagyont magánosítani, magánvagyonokat ellehetetlenítéssel megszerezni, ott a jog mögé bújva lehet azt valahogy lassan vissza is venni.
A Fidesz nagyon kreatív volt bizonyos dolgokban, megmutatták, hogy a jog erejével hogy kell bzonyos magánvagyonokat elvenni  Csak ők ezt a magán vagyonukká tették, kérdés, hogy a Fidesz után jövők hogyan kezelik majd ezt, tudnak-e valódi közvagyont építeni.
Törölt felhasználó 2025. 08. 31. 09:37
Előzmény: #255316  Goldstein17

mivel vélhetően nem Beke Albert és hasonszőrű társai emlőin nevelkedtél, azért írsz ilyeneket
meg is fogod kapni érte a magadét valszeg
Freszelés 2025. 08. 31. 09:37
Előzmény: #255314  Törölt felhasználó
nyilván nem ment át a lényege annak amit leírtam. vagy csak nem akartad megérteni. vagy én voltam a béna és nem írtam le elég szájbarágósan. :D
Tibi123 2025. 08. 31. 09:34
Előzmény: #255306  DavidCamp

Ez már annyiszor el volt magyarázva, hogy nem a CHF árfolyam vitte csődbe a legtöbb adóst, hanem a bankok egyoldalú kamatemelése + az árfolyam. Sokáig az egyoldalú kamatemelés többet emelt a törlesztőn, mint az árfolyam. Nézz rá a saját csártodra legalább, mikor érte el a 300ft-ot a CHF? Akkor már réges régen forintosított, aki tudott és akart.
Egyébként utána változtattak ezen is, hogy többet ne lehessen a banknak minden költséget csak úgy az adósra hárítani egyoldalú kamatemeléssel. A kezdődő bedőlések miatt, amit valóban az árfolyam okozott de szerepe volt a megszűnő munkahelyeknek is, a bank a növekvő kiadásait a még fizető adósok nyakába rakta az egyoldalú emeléssel. Így viszont még sokkal több embert lehetetlenítettek el és beindult a spirál. 
A vicces vagy szomorú része meg az, hogy közben a svájci jegybank nullára vitte le a kamatot, hogy gyengítse az erősődésnek induló CHF-t. ok, hogy mindenféle swap meg ki tudja mi volt a CHF hitel mögött és a forrásoldali csökkentés nem azonnal jelentett valós költség csökkenést, de milyen abszurd helyzet volt már, hogy a CHF forrás szinte ingyen volt és a bankok meg a CHF hitelek kamatát egyébként elég durván felvitték pont ekkor.
A forint hitellel árfolyam kockázat nincs, de valóban van komoly kamat kockázat, csak az emberek ezt se tanulták meg a CHF kapcsán, mert mindenki azt hiszi, hogy a CHF árfolyama miatt volt a CHF válság, miközben sokáig az árfolyam emelkedés csak a kisebb részét adta a törlesztő emelkedésének és a nagyobb részét az egyoldalúan megemelt kamatok.
Nekem szerencsére csak kocsi hitelem volt és már kis összeg maradt belőle, de akiknek nagy lakáshitelei voltak, azok is 200-220-ig is simán (kb 50%) bírták volna, azt mondták, de nem értették, hogy miért lett dupla vagy még több a törlesztő, amikor a CHF meg 20-30-40% ment fel "csak" akkoriban. 250-t is valamikor 2014-ben érte el, ha jól emlékszem. Több ismerősöm is már forintosított akkor, de tényleg teljesen vakon voltak és a mai napig nem értik a kamatemelés ilyen durva hatását. Hát a kamatemelés, egy 2-3%-os hitelen ha emelnek 1-1,5-2% az ennyire durván emeli a havi törlesztőt is, de láthatóan még mindig nem tanulták meg a zemberek a kamatkockázatot (se)...
Goldstein17 2025. 08. 31. 09:26
Közteherviselés és vagyonelkobzás, nyilvánvalóan mindkettőre szükség van. Magyarországon mindkettő egy polgári társadalom kialakításának szükséges feltétele. Széchenyi szerint az adózás közös felelősség: aki a nemzet előnyeit élvezi, annak a terheit is viselnie kell. Ezért vették el a nemesség adómentességět, ami biztossokaknak még ma is fàj:) Orbán egy új dzsentri ręteget építgetett és sokan boldogan azonosulnak a gondolattal, hogy a társadalom szegényebb felén élősködjenek. Ezt szerintem meg kell szüntetni. Ezen felül pedig morális iránymutatásként szikség van a lopott vagyonok làtványos visszaszerzěsęre, hogy mindenki megértse, egy korszak lezárult.
FR73 2025. 08. 31. 09:25
Előzmény: #255312  slash
Három korlát van ÉS logikai kapcsolattal.
- max 100M vételár
- max 1,5M/nm
- max 50M hitel.
Amit te írsz, a szuper optimalizálás, az pont 55,5M vételár lenne.
De az 55-100 sáv is optimalizálás a maga módján.
Törölt felhasználó 2025. 08. 31. 09:19
Előzmény: #255309  Freszelés

kurvára nem igaz hogy senki sem szólt a chf árfolyam kockázatról akkor
nekem is volt ilyenem, nekem is szóltak, és utólag többszörösen is helyesnek bizonyult az  esetemben hogy felvettem
.
és intéztem is jópárat közvetve, vagyis én ajánlottam hozzá a hitelügyintézőt, legtöbbször végig is hallgattam az ismertetést, amiben mindig is szerepelt a figyelmeztetés
.
bárcsak elég lenne a felnőtt kor elérése önmagában a örökös jó döntések meghozatalához
talán egy bizonyos Utópia nevű országban ez így is van
nem tudom biztosan, nem jártam ott, és egy szavahihető ismerősöm sem
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 31. 09:18
Előzmény: #255302  Törölt felhasználó

Veled ellentétben én valóban reménykedem, hogy az MNB botrányos kis gecik tökére így vagy úgy rálépnek. Meg pár áfa csalóra, meg aki nem gondolkozott, csak lopott.
A lopás nem egyenlő a 2-3x túlárazott közbeszerzésekkel. Egy csomó mindennel nem lehet mit kezdeni, mert le van papírozva és minimál adózva.
Amennyiben irigy prolik vagyunk azért, mert (sokadjára leírva) az ország leggazdagabb embere egy tanulatlan félanalfabéta és képességeit kétségbe vonom/juk, ám legyen.
Természetesen az a legjobb, hogy te előre mindent tudsz, emiatt tarthatsz a csillagok között, talán már huszon évesen, mert 10 évesen tudatosan erre képezted magad.
slash
slash 2025. 08. 31. 09:17
Előzmény: #255305  FR73
Nade, Mester: az ötvenmillás hitel csak azokat a lakásokat húzta fel másfél milla/nm árra amiket ötvenre be lehet lőni. A 22-33-45 nm.es lakásokat a belvárosban amik eddig 35 körül jártak. Ötven felett már nem lehet az ötven ingyenpénzt  hozzáadni ilyen nagy mértékben. Ez ebben az állapotban max 65 lehetne. Nemtudom.. őrület..amúgy kutya se fogja ezt kifizetni érte.
slash
slash 2025. 08. 31. 09:11
Előzmény: #255307  Törölt felhasználó
Nem vitatom nagyon szép lakás. Csak az utcára ne kelljen lemenni... az egész III ker önkori egy rakás szar. Újpesten is szép árak vannak a Rózsa utcai panelsort ismerem jártam ott egy haver lakott ott.  
Célozzuk meg a százmillót egy 50-55 nm-es panelért. 
Törölt felhasználó 2025. 08. 31. 09:07

nem annyira rossz gondolatsor
csak a túlzó, és így szó szerint egyáltalán nem igaz állítások nem kellettek volna annyira bele
pl
"Senki nem tudta eladni a hitelbol vett lakast, nem tudott sem kilepni a hitelbol, sem fizetni a hitelt."
.
bár ha újságíró gyakornoki munkának készült akkor tökéletes szőröstül bőröstül, ahogy van
Freszelés 2025. 08. 31. 09:04
1. "A hitel felvetel idejen senki nem szolt, hogy a hiteles  nagy rizikot vallal a CHF-ben eladosodassal."
Ezért vagyunk felnőttek hogy tudjuk mérlegelni a vállalt kockázatot és tudjuk hogy micsinálunk.
Senki se szólt, hogy ha nem tanulok akkor nem viszem semmire?
Senki se szólt, hogy ha elmegyek boxolni, akkor orrba is vághatnak?
Van aki nyerészkedik, kockázatot vállal, de ha beüt a kakke akkor "jajj nekem nem szóltak?". 0 együttérzésem van és lesz.

2. Itt nyilván mérlegelnie kell megint az emberfiának, hogy vállalja-e. Hiába adja úri becsületszavát az aluljáróban egy erőforrás és esküdözik az életére hogy a parfüm originál... nagyjából ennyire hiszek az államnak is. Ha valaki meg több hitelt ad az állam szavának, akkor így járt - sajnálni nem fogom. Főleg, hogy a múltban is volt rá példa, hogy módosultak a leírtak. A tudatlanság maximum magyarázat lehet, mentség vagy akár enyhítő körülmény semmiképpen sem.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 31. 09:04
Előzmény: #255302  Törölt felhasználó
Mutatom az Ab valaszat egy sulyos kornyezetszennyezesi ugyben, amiben en irtam a panaszt (szerencsere mas miatt sikerult elerni a biroi dontesek alaptorveny-ellenessegenek megallapitasat es megsemmisiteset). Ebben a nemzetkozi szerzodesbe utkozo, es alapveto jogot serto biro dontesre vonatkozoan ez jelenleg az Ab gyakorlata:
-
“ Az Alkotmánybíróság ezzel összefüggésben azt is megjegyzi, hogy az Abtv. 32. § (2) bekezdése értelmében nemzetközi szerződésbe ütközés Alkotmánybíróság általi vizsgálatát egyébként is kizárólag meghatározott indítványozói kör (az országgyűlési képviselők egynegyede, a Kormány, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, az alapvető jogok biztosa, illetőleg az egyedi ügyben eljáró bíró) kezdeményezheti, illetőleg kezdeményezi, az indítványozók pedig nem tartoznak ebbe az Abtv. 32. § (2) bekezdése által taxatív módon meghatározott indítványozói körbe, így nemzetközi szerződésbe ütközés vizsgálatának kezdeményezésére egyébként sem lennének jogosultak”
-
Tehat hiaba er teged alapjogserelem azzal, hogy nemetkozi szerzodesbe utkozo jogszabaly alkalmzasaval megserti az alapveto jogodat a jogalkalmazo, akkor sincs a kezedben a kezdemenyezes lehetosege. Szoval nem idealis a helyzet nemzetkozi szezodesbe valo utkozes vizsgalata soran sem. 
Törölt felhasználó 2025. 08. 31. 08:57
Előzmény: #255304  slash

pesig ez elég szép panel
az újpesti 53 nm-esem testvérei közül 11 db van a comon, van egy 53,9-ért vasrácsos ablakú földszinti példány, aztán a többi 64-től 79,9-ig
.
https://ingatlan.com/lista/elado+lakas+53-m2+foldszint-10-emelet+van-lift+panel-lakas+iv-ker+ar-szerint
.
 jó ez így, pártunk és kormányunk hozzátette amit csak tudott
.
2008 nyarán 9,5-ért vettük, messze nincs meg a 10szeres szorzó, sírhatok?
DavidCamp 2025. 08. 31. 08:56
Az OTTHON START hitelprogram ket rizikoja
.
.1)Emlekszunk a SVAJCI FRANK hitelprogramra? 
Oriasi volt a nepszerusege, 2001-2010 kozott, mindenki ezt a hitelt akarta lakasvasarlashoz.
Akkoriban a CHF arfolyama baratsagos 145 - 160Ft savban volt, a kamat pedig kedvezo 2-3%.
A bankok elott sorban alltak a hitelert, a rizikokkal senki nem foglalkozott.
,
Aztan, 2010-tol a CHFT arfolyama elindult felfele, es a rakovetkezo 15 evben a CHF atfolyam 440Ft ra
 emelkedett. A hitelesnek, aki 150Ft arfolyamon kapta a CHF-et, atlagosan 300Ft-ot kellett vasarolnia
CHF-et, hogy a banknak visszafizethesse ugyanazt az osszeget CHF-ben.
.
https://imgur.com/a/Fwu52Tu
.
A hitel felvetel idejen senki nem szolt, hogy a hiteles  nagy rizikot vallal a CHF-ben eladosodassal.
.
2)Az OTTHON START hitelprogrammal a hteles 2  nagy rizikot vallal.
,
a)A hitelkonsturkcio POLITIKAI CELLAL inditott gazdasagi program.
Azzal az igerettel indul, hogy fix 3% lesz a kamat. Most az MNB alapkamat 6.50%,
tehat indulaskor az allam 3.50% kamatot tesz hozza a hiteles 3% kamatfizetesehez.
DE mi tortenik, ha (ahogy sok jelbol latszik)  az inflacio a kovetkezo evekben tovabb emelkedik,
es az MNB idovel mondjuk kenyszerusegbol (mert pl. az allamot finanszirozni muszaj)
 egyszercsak  9%-ra emeli a kamatot?
Aki bevallalja a 3% fix kamatot, azt kell gondolja, hogy az allam szava  uri becsuletszo.
,
Az igeret fix kamat, es nem fix kamatres. Tehat semmi baj nem lesz?
Csakhogy 20-25 ev mulva akik ezt most megigertek, mar regen disz sirhelyen lesznek.
Az uj kormanyok meg nem tudjak, es nem  is akarjak majd az elodeik miatt  megduplazodo kamat
terheket tovabb fizetni. Lesz millio mas bajuk.
(Sot, lehet ez egy gazdasagi csapda, amibe a kovetkezo kormany beleesik?)
 Es egy torvenyjavaslattal korrigaljak majd az elod rezsim hibajat; kijavitjak a  finanszirozhatatlan
konstrukciot. A hiteles kamatterhe pedig a duplajara  novekszik a bankkal szemben. 
Vagy ez lesz az ujabb bank kulonado?
.
b)Forint vagyu Euro?
Egyaltalan nem biztos, hogy 25 evig marad a HUF a fizetoeszkoz.
Megeshet akar nehany ev mulva, hogy EURO lesz a fizetoeszkoz. Egy uj kormany fo celja lehet ez is.
Az atteres felteteleirol senki nem tud semmit. Az valoszinu, hogy elotte nagyobb inflacios felfutas
lesz, ahogy a tobbi attero orszagban, es az EURO esetleg nem 395Ft lesz, hanem 495 vagy 595?  
Ez hatalmas kolonbseg, es hatalmas kamatteher novekedes is.
.
3)Lehetseges kovetkezmenyek
Igen, kialakulhat egy hasonlo lakas-ar valsag, mint ami a CHF hitelprogram vegen kialakult:
a dragan megvett lakasok arai visszaestek, evekig eladhatatlanok voltak, a vetelar alatti aron is. 
Senki nem tudta eladni a hitelbol vett lakast, nem tudott sem kilepni a hitelbol, sem fizetni a hitelt.
A lakasokat a bank jelzalogjoga terhelte, es a nem fizetok az utcara kerultek.
A bankok elott sorban allnak a hitelert, a  rizikokkal  ma senki nem foglalkozik. 
FR73 2025. 08. 31. 08:37
Előzmény: #255304  slash
Pedig még van benne tartalék. 57 x 1,5 = 85,5M a max ár ahhoz, hogy a 3% hitel piaci hozadéka az eladó zsebébe vándoroljon.
Alakul.
slash
slash 2025. 08. 31. 08:34

https://ingatlan.posztolom.com/1039-budapest-iii-kerulet/100945
szép napra ébredtünk. 80M 57 nm Békás. Megvan a 10szeres szorzó. 2013 decemberben 8M-ért adtunk el egy ilyet mínusz felújitás de jobb utcában mint ahol ez van.  Akkor majdnem 2 db házat kaptál a környéken 80ból.  Nem akarok és nem fogok 80ért ott lakni. 
FR73 2025. 08. 31. 08:31
Előzmény: #255297  Tibi123
A vasúthálózatunk sokkal sz@rabb állaporban van, mint 1990-ben.
2010-24 között a Fidesz teljesen hátrasorolta, az esetleges felújítások is félmegoldások vagy olyanok lettek, ami nem javított rajta.
Építettek 160-as pályát a nagyeszűek 120-ra képes biztosítóberendezéssel vagy gördülő állománnyal. A Szolnok-Debrecen szakasz mire elkészült, vissza is butult a feljavítás előtti szintre. A Budapesten belüli első 10 km-es szakaszokhoz nem nyúltak. A Budapest-Győr vonal napi szinten műszaki hibákat produkál, pedig ez lenne az egyedüli, ami a nyugati standard  legalját épp megütné. Szóval teljes semmittevés, aztán Jánosunk nyakába tették, hogy csinálj valamit a sz@rból, amit mi hagytunk idáig rohadni, mert inkább építettünk helyette 2 tucat stadiont.
Törölt felhasználó 2025. 08. 31. 08:18
Előzmény: #255282  Moka_Brikka
De az Alaptörvény az AB által vizsgálni rendeli a nemzetközi szerződésekbe ütközést is, amilyen egy adózást érintő jogszabály is lehet. Egyébként osztom Sólyom általad idézett véleményét.
Bolton01

“Én az ingatlan adóban, illetve annak beszedhetőségében kételkedem...“
Én az ingatlanadó bevezetésében nem kételkedem, kivethetik akár övezeti besorolás alapján is. De hogy külföldön levő vagyonokat hogyan akarnak megadóztatni… 😂 Populista porhités könnyen uszítható, irigy proliknak. Volt amelyik téves szóhasználattal, mégis helytállóan ragadta meg a tervezett intézkedés lényegét: vagyonelkobzás…
Törölt felhasználó 2025. 08. 31. 07:25
Előzmény: #255299  Zedisdead

hát igen, igen, és még igen
a fityisz erkölcsi magasságából nézve  ez tökéletes meglátás
jogos volta kétségtelen, és a belefoglalt jóslás is hibátlan,jó arányérzékről tanúskodó, kellően mértéktartó  előrejelzés
még sok ilyet szeretnék olvasni

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek