Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Rálocsol 20 milliót, és lesz egy szuper lakása, szuper helyen. 1.5millios m2 áron. Ott, ahol az a kevés ujepitesu 3 milliónál kezdődik. Üres telek meg már nincs. Gondolod, hogy probléma, ha havi 20 ezerrel több a fűtésszámla?
3 ilyen lakást tudtam megnézni, az egyik egy csepeli panel volt aminél egybe volt nyitva a szoba és egy függönnyel volt a kettő elválasztva, ráadásul boltívesen volt kivágva az ajtónak a helye, ezt meg tudtam volna venni de emiatt nem akartam, plusz a konyha és fürdőszoba teljesen felújítandó lett volna. Budafokon volt egy ugyan ilyen beosztású lakás, erkély nélkül 26M-ért ami nekem felejtős volt. Az Újpalotai panelnél pedig nem volt erkély, fel lett újítva de nem nekem adták el. A többi lakás pedig 1 szobás volt mind és összesen 6 darabot vittek el előlem (köztük az Újpalotait is). Volt még egy 1,5 szobás felújítandó Újpalotán de az csak clickbait hirdetésnek volt fent. 😔
Csúcsidőben még nem jártam arra, de otthonról rálátok a Hűvösvölgyire, reggelente azért szép hosszú kocsisor fénylik. Ez azért mindig elbizonytalanított.
Nekem Sasad kifejezetten tetszik, de pont a közlekedés az, ami számomra nagyon nehezen elfogadható. Tudom elkényelmesedett lusta disznó vagyok, de nem szeretem a tömegközlekedést, ami onnan kifejezetten jó, ellenben autóval nem, mivel a belváros nehezen elkerülhető, az oda vezető utak tömöttek. Újpest felé, amerre általában a munkával kapcsolatosan járok, egy gyötrelem lehet eljutni, a II. -ból nem túlzok, de max fél óra, nulla dugóval, fékeznem alig kell. Tapasztalatom szerint az Árpád híd az egyetlen normális átjáró Pest felé.
Bevallom ilyesmin töröm a buksimat, pl. II/A, Sasad. Azon viszont kicsit meglepődtem, hogy az utóbbi kicsit drágább, nálam pont fordítva van a prioritás...
Viccelsz..?? Ezt a néhány szörnyűséget látom a teraszomról is, onnan sem szebb.. Na pont ezektől a belül fullosan felújított szemetektől hányok a legjobban..
https://ingatlan.com/szukites/elado+haz+ii-ker+xi-ker+xii-ker+90-150-mFt?page=5 megerett nalad is a valtas onallo hazra ennyid meg akad boven, kicsit kipofozod es nem kell tobbet beirnod, hogy hideg az eszaki fal a szigeteles hianyaban. Evek ota mondod eszerint a lakokozossegnel nem ment at a kozos projekt. Hagyd a fenebe oket. Onallo haz es senki se dumal bele a donteseidbe
Egy kicsit is gondolkodó egy ilyen "szocreál" kockáért nem ad 100 milliót. Nem az összeggel van a problémám, alapvetően elfogadom a jó helyek árazását, de ezekkel egy végeláthatatlan, kompromisszumokkal teli nyűgöt vesz az ember a nyakába. Főleg 80 vagy a fölötti nm esetén, ahol még a gáz kvótába sem fér bele. Ezeknél modernebb társasházban (de nem eléggé) élek, de ott is túl sok már számomra a megalkuvás. Csak a "jó hely érzésnek" nem szabadna a józan ész fölé emelkednie...
Az biztos, hogy rengeteg komment volt arról, hogy maxi hitel, semmit nem sajnálva. 1,5 év után ez nekem pl. nem jött volna be, hogy maxi hitelezünk, mert pórul jártam volna elég hamar. :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link