Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Minden tisztelt fórumtársnak egészségben, adásvételben és bérleti szerződésben gazdag, eredményes és folyamatosan fejlődő 2025-ös évet kívánok ❗ ☝️📈👆 tihamér
-A K&H az év harmadik negyedévében kérdezte meg a 30-59 év közöttieket a lakásárakkal kapcsolatos véleményükről. A válaszadók 78,5 százaléka számolt be arról, hogy áremelkedést észlelt az egy évvel korábbihoz képest. Ez szerényebb arány a két évvel ezelőtt készült felmérés adatánál, amikor a megkérdezettek 91 százaléka mondta azt, hogy szerinte nőttek a lakásárak egy év alatt. Most a fiatalabbak 72 százaléka, az idősebbek 84 százaléka szerezte azt a benyomást, hogy drágábbak lettek a lakások 2023 és 2024 közepének összehasonlításában. Az árak csökkenését 2023 július–szeptembere és 2024 július–szeptembere között a felmérés résztvevőinek négy százaléka érzékelte, és 18 százalékuk úgy látta, hogy az ingatlanárak nem változtak érdemben.- Ennyivel drágultak a lakások a leginkább érintettek szerint - ProfitLine.hu
Amúgy értem miről beszélsz itt már nem lehet üzletet csinálni. Vagy 3 talicska KP kell hozzá a mellzsebben... Reméljük a konszolidáció eljon, szerintem az építkezésben 2024 nem volt nagy áremelkedés...
Szerintem is nagyon sok a kérdőjel, főleg mikor látom a mostan élettartamokat. Annak idején a paneleket 60 évre tervezték, most még legalább 100 évet jósolnak nekik. Az arany áron szerelt hőszivattyú is csak egy nagyobb klíma. A normál klímák meg 5 év után elromlanak, úgy, hogy csak nyáron egy két hetet használjuk. Én a 2002-es felújításkor az 1980-ban gyártott működő gázkazánunkat cseréltem le, de a rokonunknál ugyan olyan tavalyelőtt lyukadt ki, 42 évesen. Három éve a hálószobánkba szerelt klímánkat meg már szerelni kellett. Igaz, lehet a kevés használat ártott meg neki.
Kozgazdasz, es kozben hobbim lett az ingatlan😀 2014-15tol melo mellett adtam vettem felujitottam epitettem kenyszerbol, penzkereseti celbol, sajat celra😀 Sajnos mar nem tudok a hobbimnak elni, mert itt a vegem anyagilag ezen az arszinten. Itt mar nem szarral gurigazas van, es ha csinalni akarnam ahhoz ceg kellene hitellel vagy toke, mert fizetesbol a felveszek hitelt veszek vmit eladok mar nem megy. A ceg meg melo mellett nem menne. Komoly arszintre kerultunk. Meg kb egy evig megeri epitkezni, de ha az is fellendul akkor kishalaknak/csoroknak, mint en, nem lesz lehetoseg az ingatlanpiacon szerintem. En max tudok meg egy kislakast osszetenni szerencsevel, amig elkaparnak😀 9 ev alatt ket csaladi hazat osszebizniszeltem nullarol. 3 ingatlan volt a celom két gyereknek, de sajnos mindegyikbol eggyel kevesebb lett... Na ezt kiirtam magambol😀
Nálunk egy ötszintes hotel hevert éveken át félkészen. A régi tulaj hamarabb csődbe ment, minthogy befejezhette volna és mivel nyakig maradt a tartozásokkal, volt olyan vállalkozó, aki nem tudta visszavenni a beépített értéket, legalább szétverte. Már benőtte a gaz, mikor egy szállásoltató meglátta benne a fantáziát és megvették.Fél évig azon tanakodtak, hogy felújítsák, vagy daráltassák. Végül a felújításnál maradtak, mert a törmeléket nem tudták volna eltüntetni. Ez éppen covidpánik alatt történt, így amúgy is nagyon lassan haladtak. Az idén nyitották meg, de azt hallottam, a tulaj panaszkodott, hogy mégiscsak le kellett volna bontani, mert így nem a saját szájízük szerint épült meg. Igaz, úgy készítették el, hogy minden apartman kétszobás lakásként is eladható legyen, mivel nem bíztak a turizmus szárnyalásában. Főleg a covidra való tekintettel.
Milyenek lesznek ezek az új csoda megoldások 20+ év múlva? Hogyan és mennyiért lehet majd karbantartani, hibát javítani, felújítani ezeket? A menyecske 50-60 éves lesz majd akkortájt.
Egyik ismerősnek most volt a házavatója. A falak csak éppen olyanok, hogy bírják meg a 40-50 centis szigetelést. Hőszivattyú van, de azt mondta, alig megy, a napelemeknek köszönhetően szinte nulla a fogyasztásuk. Mikor én kértem ajánlatot napelemre és hőszivattyúra, azt mondták, régi háznál nem éri meg, de ha újat építenék, csakis az a megoldás. A régi házaknál akkora beruházás , hogy jól működjön a hőszivattyú, hogy egyszerűen nem éri meg. Ha radiátorok vannak gázkazánra méretezve, akkor felejtsem el a 35 fokon működő hőszivattyút. Ami meglepett az új háznál, a szellőztető klímás rendszer.Több szűrő van, de legtöbbször a benti levegőt keringeti. Az ablakokat nem lehet nyitni, ha ablakot kell mosni, kívülről létráról kell a külsejét letakarítani. Igaz állítólag van rajta valami bevonat, ami taszítja a koszt, mondta a fiatal menyecske.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link