Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2022. 12. 15. 21:58
Előzmény: #187072  lacikonyha
Pár hónap és eljön számodra a nyugdíj.
Mint írod, egyre kevesebb energiát viszel be a szervezetedbe, (lassul az anyagcseréd) ergo csökken az élelmiszer kiadásod. Tehát növekszik  ezzel is a megtakarításod.
Gyógyszer kiadásod van?
Esetleg ennek mértéke, illetve minősége, erőssége szerinted nem változhat? Mert akkor viszont növekedhet a gyógyszer kiadásod.
Így az élelmiszer kiadás csökkenése, illetve a gyógyszer kiadás növekedése kioltja egymást. 
Plusz jól tudjuk hogy az éves nyugdíj emelések nem követik a valós inflációt.
Nem aggódsz?
Paja1975 2022. 12. 15. 21:38
Előzmény: #187077  kukor-ica
Miert muszaly mindenki sajat ingatlanhoz jutni, a mostani fiatalok mar nem igy gondolkodnak, sot igazabol ok nem is akarnak Magyarorszag on elni.  Ezenkivul, mar esnek az arak es be fog indulni a negative equity es utana orulnek, ha elmegy a hitel aran. Nem lattal meg ilyet. Szerintem mar volt ra pelda Magyarorszag on is. Igazabol a bedolesek mar reg megkezdidtek volna, ha a kormany nem lenne populista es nem rakna mindenre sapkat. Ezeket a bohocsagokat jovore kenytelenek lesznek eltorolni, ha a gaz ara nem esik be tettemesen. Vagy szerinted meddig lehet a koltsegvetesbol fedezni mindenki rezsijet? Vagy 600 ft lesz az euro? A vallasokrol meg csak annyit , hogy Magyarorszag on a hazassagok majdnem fele vallassal vegzodik 
berlini
berlini 2022. 12. 15. 21:24
Előzmény: #187064  narancshej
Én másképp várom.
USA-ban már most csökken az infláció.
Európában az energiaárak jobban elszálltak, ezért ott jövő évben magas szinten stagnálást, az év második felében csökkenő inflációt várok.
A lakás árak meg már most esnek, az energetikailag kuka kategóriában. A többinél csak akkor lesz nominális esés ha 1-2 évig recesszió lesz.
Enélkül pedig jövőre pár szazalékos emelkedést és utána újra NER kereslet megtamogatast és így inflációt meghaladó áremelkedést várok.
Ahhoz hogy a 3 éve már kivarók jól járjanak (20-50%-os áresés) nagy hosszú ideig tartó nagy válságnak kellene jönni 
Azt én nem várom 
kukor-ica 2022. 12. 15. 20:19
Előzmény: #187065  Paja1975
Felezés... Miért nem rögtön harmad, negyed?
Kezd ez így egy kicsit komolytalanná válni.
Sürgős eladók egymás alá mennek az árral, hogy megvehessék az utolsó, hőszigetelt sátrakat, és boldogan lerázzák magukról a sárga (akarom mondani fehér) csekkek béklyóját..? Vagy lakóautót vesznek?
Annak sürgős, aki másikba megy, és ketyeg az óra. Viszont aki egyszerre vesz és elad, az (ha nem volt nagyon hülye), mindkét oldalon nagyjából ugyanazokat a piaci folyamatokat fogja tapasztalni.
Amiket meg örökölnek, azok általában olyan műszaki állapotúak, hogy maximum munkásszállóknak lesznek jók.
Aki nagyon hiénázni akar, az a válásokra gyúrjon, mert ott van az, hogy csak el innen, és ne lássam a képét  - kostet was kostet.
Vodafonelive
Vodafonelive 2022. 12. 15. 18:21
Előzmény: #187046  kkpp
Teljesen jogos amit írsz. Minimális pluszom volt de az infláció elvitte és nem várt kiadás. Bepánikoltam és most új munkahelyet keresek, mert nem tudom mi lesz ha beüt a xar, tényleg nem. Kölcsön kérni pedig nagyon megalázó lenne, még ha adnának is, mert tudják, hogy becsülettel visszaadnék mindent is.
Vodafonelive
Vodafonelive 2022. 12. 15. 18:13
Előzmény: #187030  siemens
Hajrá, kmúltkor a Bajcsy-Zsilinszky utcai lakás elég alacsonyan elment. Lehet ez is.
lacikonyha 2022. 12. 15. 17:57
Előzmény: #187073  Gaguse

ez a hála, hogy házalok az kudarcos esőisten mivoltod miatti  aggódásért?
tudod mit? aggódjon érted a murdoch egyedül
esőisten meg a samesz
Gaguse
Gaguse 2022. 12. 15. 17:53
Előzmény: #187072  lacikonyha
lehet az előző poszban szereplő szervezet nem tud neked már segyteni, na de majd itt:
https://fonix.co.hu/
lacikonyha 2022. 12. 15. 17:44
Előzmény: #187070  Murdoch

az én koromban már jobb ha egyre kevesebb energiát visz be az ember a szervezetébe, ha sokáig akar élni
márpedig nekem ilyesmi tervem van
most hogy már akkor is növekvő tempóban gyűlik a megtakarításom, ha néhány telefonáláson meg enter nyomkodáson kívül sok egyebet nem is csinálok
..
inkább a gaguse-ért aggódj, mivel esőistenként nem tud esőt csinálni, hiába kémleli naphosszat a kazármislényi eget, még megdobálják záptojással
Törölt felhasználó 2022. 12. 15. 17:28
Előzmény: #187066  Murdoch
Ezzel meg is magyaráztad, hogy miért nem csökken csak úgy a lakásár. Játékelmélet, hiába csökkentene, csak kinevezné magát baleknak, hiszen a cél nem pusztán az eladás.
Mert nem akar veszteséget realizálni senki, inkább szenved az egész család.
Murdoch 2022. 12. 15. 17:25
Előzmény: #187067  lacikonyha
Igaz, inkább el se olvasd, gyűjtsd a karácsonyi bejglivel a pozitív energiát, jövőre szükséged lesz rá.
lacikonyha 2022. 12. 15. 17:11
Előzmény: #187068  Gaguse

te is találva érezted magad tatabánya-alsón, esőisten?
Gaguse
Gaguse 2022. 12. 15. 17:06
Előzmény: #187067  lacikonyha
Sok sikert :D 
https://felepulok.hu/
lacikonyha 2022. 12. 15. 17:04
Előzmény: #187066  Murdoch

jó kis mese,fantáziadús
az hiányzik még belőle,hogy leszállóágban lévő településről menne boldogabb helyre, viszont ilyenkor van az hogy a gagyi helyen eladott árából nem tud venni a gazdagabb környéken
csak ezt nem fűzöd hozzá, mert utné a prekoncepciódat
nem baj,csak fantáziálj a kibicnek semmi sem drága
Murdoch 2022. 12. 15. 16:55
Előzmény: #187062  Törölt felhasználó
Rövid távon valószínűleg így lesz. Azonban konkrétan az egyik cimbora költözne A-ból B-be (munkahelyváltás), de nincs jelentkező a házra. Addig nem tud venni és egy garzont bérel, most már vagy jó fél éve. Ő B-ben, a család meg A-ban, közte 300 km. Egyelőre tartja az árat, de nem sokáig.
Paja1975 2022. 12. 15. 16:44
Előzmény: #187063  Gaguse
Akkor viszont hirtelen lesz szakadas, majd nem gyoznek egymas ala igerni . Csunya eses lesz itt . Szerintem egy felezes is benne van, tudom most jonnek majd a gunyos valaszok, de nyugati piacokon is 30^% esest varnak, akkor pont a magyar ingatlan nem fog esni. Uk, ket honap alatt 6% eses 
narancshej 2022. 12. 15. 16:35

Aki elakar adni az csokkent, aki nem az nem, mindig van ilyen is olyan is a piacon. Az uj eladok pedig ha szinten nem csak hirdetni akarnak versenykepes arat tesznek fel, lassu lecsorgas lesz a nominal arakban szerintem.
A kerdes h mikor kezdenek el a jegybankok kamatot csokkenteni, szerintem evek kerdese, ha tippelnem kene jovore tetozio az infla 24ben csokken es legkozelebb normal tartomanyba (1-2 szazalek) 25ben lathatjuk. Amig ezek a lakashitel kamatok vannak nincs igazi tamasza a piacnak, melyik kezpenzes vevo gondolja h most a pmapot veri az ingatlan nominalban? Es hany lakhatasi vasarlo vesz hitel nelkul?
Gaguse
Gaguse 2022. 12. 15. 16:35
nemrég beszéltem egy ingatlanossal. Azt mondta ők próbálják mondani az eladóknak hogy ha eladni akarnak le kell vinniük az árat, de még kitartják az eladók. Ezeket a vicc álomárakat egy jó darabig nem fogják megkapni. Ha el akar adni akkor le kell vinnie az árat. Mindig jönnek ezzel a dumával, hogy nem kenyérre kell meg akkor inkább itt rohadjon el badarságok de nem minden eladó van ilyen cipőben. Van aki megcsúszott, van aki másikat vesz stb... Hamarosan egymás alá fognak menni az árakkal...
Törölt felhasználó 2022. 12. 15. 16:18
Előzmény: #187060  Gaguse
Inkább azt tudom elképzelni, hogy nominálisan befagynak az árak.
Az esetleg új eladók ugyanis az el nem adott ingatlanok árához fogják igazítani a saját elképzelésüket.
Az árcsökkenés ellen szól, hogy még mindig kevesen vannak kényszerben, ahhoz néhány hónap nem elég, és mindenkinek van munkája is, a hiteleseket pedig megmentették.
ehe
ehe 2022. 12. 15. 16:17
Előzmény: #187053  ncseed!
Azt írtad, hogy most épeszű ember nem vesz ingatlant :D
Ez kicsit erősebb, mint a következő mondatban a nem javasolt...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek