Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Azt remélem Te is tudod, hogy a társadalomba a hitelezés nem létezne sokkal cudarabb világ lenne? Gondolom Te is vettél már fel hitelt és fizetted, mint a kisangyal.
Azért van 3 fajta diákhitel. Hihetetlen, hogy most a diákhitel honlapján nyomják azt, hogy kamatstoppolnak (diákhitel1-nél) Viszont mondták nekem még szeptemberben telefonban, hogy a diákhitel 2 jelenleg 0%-os de egy tollvonás a kormányunk oldaláról és máris borul a buli. 🙂 Úgyhogy ott is megy az ámítás. Bele sem merek gondolni mikor fizetem vissza azt a 4,5M diákhitelt ami van.
Másik eset, most kezdte az egyetemet. Hetente többször esténként egy kulturált büfében szolgálja ki a vendégeket, az egyetemről hazafelé épp útba esik neki. Egyébként nem lenne rászorulva, de inkább megkeresi a zsebpénzét, semmint, hogy elverje a diákhitelt. A diákhitel állampapírba került. Tudja, hogy a tanulásra is figyelnie kell, hogy bennmaradjon a költségtérítéses képzésben. Mindezt a szüleivel egyeztetve, a tanácsukat megfogadva. Hozzáteszem, hogy neki már meglesz a kezdő lakása, amit meg fog kapni, ha végez.
Épp felvettünk egy fiatalt, erről a környékről dolgozik be, és hetente egyszer kell bejönnie a budapesti irodába. A kulturált vonat óránként jár, 1:12-1:37 közötti idő alatt benn van a Déli pályaudvaron, közben is tud akár dolgozni vagy internetezni.
Nem értem mire gondolsz. Ismerős most végezte el az ápolónő iskolát. 49.800 dollár volt. 50 éves, diákhitel nélkül. Kezdő fizetése 5000 bruttó plusz sok egyéb juttatás. 3 év múlva garantált 7000 dollár a havi fizetés. Nézd már mit írtam.
Azt elkönyvelem, hogy 5,5 éve amikor végeztem aki dolgozni akart az tudott is. A mostani évek már nagyon rosszak, de úgy gondolom a pénz nagy úr és most is el lehet helyezkedni. Az már más kérdés, hogy a végzettségében tud-e.
kár volt továbbtanulnod? és az amcsi kortársaidnak is? . vagy csak kéne egy kis extra együttérzés, mert soha nem volt még olyan nehéz egy fiatal pályakezdőnek, mint egy mainak?
És mi van azzal aki főiskolára vagy egyetemre járt? 😉 Ott a hatalmas diákhitel is. Akkor sem tuti, hogy kap annyi jövedelmet és sokkal később, 4-5 év után indul neki a pályakezdésnek.
Ha jól számoltam, akkor ezekből a számokból Magyarországon 6,5 év után 14 milliós megtakarítás jön ki és nincs ennyiért 28,5 nm-es garzon. Tehát kb. kétszeres megerőltetés magyar ingatlant venni, mint 85-90 milliós californiai stúdiót.
Van egy példám. Ha a gyerekek otthon laknak.6,5 év után két fiatal 233 ezer dollár megtakarítást tud elérni, ha úgy él, mint mi. Jövedelem 2300-2300 $, ami minimálbér. Kiadás havi 800-800 $ fejenként és otthon laknak ingyen. 234 ezerből a város közepén kapnak egy 20-30 éves stúdiót. Hitellel ezt lehet variálni és 3 évvel előbb simán vesznek 350-400 ezerért nem stúdiót és törlesztenek 1800 körül.
Nekem van egy, ahol nem vagyok ott egész évben. Még nem jutott eszembe, hogy befektetési, de 23 éve vettem 20000 körül (5M Ft), most kb. 100000-et ér, az évi 7.3% hozam, nem is rossz. Nagyon sok külföldön dolgozónak áll itthon alig használva az ingatlana.
Régebben aggódott valaki az idős, gyengén karbantartott panelházak miatt. Nos Mariupolban az ilyen házakat a ruszki tüzérség szarrá lőtte, teljesen kiégtek és még így se bírtak összedőlni. Kép:
Ezt pillanatokon belül ki lehetne deriteni. Az elektromos fogyasztási (mérő)helyeket kell csak kiértékelni. Amelyiken kevesebb az éves fogyasztás mint 50-70kWh az ebbe a kategóriába tartozik
Mi a véleményetek, Mo-on kb hány százalék lehet az olyan befektetési ingatlanok (lakás, ház) száma amit vagy egyáltalán nem hasznosít vagy évi max 10 napot használ a befektető. Nem hiszem hogy erről van bármiféle statisztika. (A présházak és a Kőrös-parti faházakat ne nézzük, csak lakhatási célú ingatlanokra gondolok).
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link