Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Itt van peldának okáért ez a remek lehetőség. https://ingatlan.com/33764475 Ha van valakinek 18M forint önereje akkor már csak 71M forintot kell felvenni hitelbe és már is egy 69m2 gazdagréti panel lakás boldog tulajdonosa lesz a pmápos. Ha kedve tartja 290-ért meghirdetheti mert 300-ért kiadatlanok vannak. 😃
"Zsiday okos ember, de ha megnézed a vagyonkezelését, sokszor volt, mikor még a BUX is megverte hozamban." hmmmm. Minden nap meg kellene vernie minden más alternatívát vagy azért nézhetünk hosszabb időtávokat is? Bitcoin valszeg hosszabb távon is verte, akkor kussoljon?
Zsiday okos ember, de ha megnézed a vagyonkezelését, sokszor volt, mikor még a BUX is megverte hozamban. Okoskodni lehet......utólag. Kis pénzzel lehet játszadozni, de a 100 milliókat kell forgatni, ott már nem kaszinózhatsz. Ennek ellenére egyet értek vele, hiszen 2008 tól ha rosszul is döntöttél, általában csak ki kellett ülni. A politika belépett a piacra, itt tőzsdére gondoltam és kénye kedve szerint manipulálja azt. Nevetséges, mikor kijön egy rossz adat és a tőzsde szárnyalni kezd, mert indul a mentőcsomag
Sokan megjelölnek január elején egyéb célokat is: lefogyok, heti 4 sport, türelmes leszek a gyerekkel. Aztán február közepén üresek a kondik :) Ez inkább egy vágy-felmérés volt.
A 6-7%-os hitel nagyon magas. Ha nem megy le érdemben, akkor az nem pörget semmit. A 40000-es szám irreális, a fizetőképesség messze az 5-6 évvel ezelőtti alatt van. Az, hogy ennyien jelöltek meg lakáscélt, hát ok, a kormány meg 4%-os növekedést jelölt...
Én ugyanígy vagyok vele. Inkább adom olcsóbban, de nehogy már én nyírjam a füvet. Ráadásul rájuk is bízom, hogy miben élnek, amíg a szomszédot nem zavarja és nem reklamál, miattam nyakig érő gazban is sétálgathatnak. Akik korábban voltak, ha észrevették, hogy lecsúszott a cserép, max vittem oda létrát. Az egyik ismerősöm gyönyörűen felújított 3 szobás, teljesen felszerelt lakást ad ki 20%-kal drágábban, 200 ezerért , egy jóval nagyobb városban. Ha kiég az izzó, fut cserélni, eldugul a lefolyó, már hívják is és szedegeti ki a hajszálakat. Nekem ez a macera biztosan nem érné meg.
A másik pedig lehet a 2000 milliárd ingatlanra irányuló pénz nem 50 mft os ingatlanra elég de ha hitellel az egyén kiegészíti és van egy 8-10 mft os önerőre való az már elég egy lakásra. OK nyilván valaki hitel törlesztésre és felújításra fogja csak használni.. De ennyi jelölt meg lakás célt. Ha hitelt is bele veszem a képletbe simán meglehet a 40000 db vevő erre az évre főleg hogy még nyugdíj pénz is van.
2 hónap nyári szüneti tengerpartról írtam.. Talán ha szerencsém van akkor pont lakó váltás nincs nyáron. ( orvos sem) és akkor lent lehetsz a nyári szünetben. Nyilván nem egész évben. Ennél az ingatlan számnál már én is tudom évi 1-2 lakó váltásom lesz feltehetőleg nem nyáron reméljük akkor mindenki nyaral ha igen akkor be kell ülni a kocsiba és haza jönni..(gyerekek miatt külföldre sem tudok költözni az iskolák miatt . Ok Spanyol Teneriffe jó hely lenne , de onnan repűlő út ha lakó váltás van na az kemény lenne 2 hétig a lakásban élnék matracon vagy 1 hónapig mig meg nincs az új lakó és ki nincs festve ) Meg lehetne csinálni de inkább mégse. Lakásokat nem adom el kizárt a passzív relative "nyugodt" bevételi forrásom. Lakáskezelőnek sem adom ki ha lakó váltás van azt ő nem tudja megcsinálni nekem kell akkor is hazajönni aláírni a papírokat az új lakóval akkor meg már intézem én az egészet. A lakás kezelő azt csinálja amit én amit távolról is el lehet intézni. kiszámolja a rezsit elküldi telefonon ha valami van oda küld szakembert stb , de nekem ez sincs a lakók intézik ezt maguknak és lecsípnek 10 vagy még több százalékot ezért mint lakáskezelés.
Cash is King Zsiday Viktortól: . A befektetési lehetőségekről szóló ajánlásokból a készpénz mostanában teljesen kikopott. Van, aki a kriptóra esküszik, van aki aranyat vesz, van aki részvényeket, vállalati kötvényeket, vagy bármi mást, de a sima pénz szinte szóba sem jöhet. Itt most készpénz alatt nem az 500-eurós kötegeket értem természetesen, hanem a készpénzhez közeli betéteket, diszkontkincstárjegyeket, azaz olyan kockázatmentesnek tekintett befektetéseket, amelyek kamatozóak, de igen rövid lejáratúak.Ez érdekes, mert a rövid lejáratú állampapírok/betétek hozama az elmúlt évekhez képest kifejezetten magas. Szinte minden országban reálhozamot kapunk, ha ilyeneket vásárolunk – ami nem sokszor volt jellemző 2008 óta. Ráadásul a készpénznek van egy nagyon nagy értéke: ha bármi izgalmas helyzet alakul ki a tőkepiacokon, akkor be tudunk lépni, hiszen rendelkezünk likviditással. Márpedig a piacokon 1-2-3 évente mindig van valami felfordulás, meglepetés, sokk, ami – ha van készpénzünk és tudunk gyorsan reagálni – kifejezetten jó hosszútávú belépési pontokat tesz lehetővé. Gondoljunk csak például a COVID okozta részvénypiaci pánikra, a negatív olajárakra, a 18%-os kamattal megtámogatott olcsó forintra, hogy csak néhány példát említsek a közelmúltból (de ha visszább megyünk a múltba, ott is számtalan kiváló példát találunk). A piacokon mindig lesznek irracionális felívelések és jelentős alulértékeltséget okozó összeomlások, és ha van likviditásunk, akkor ezt ki tudjuk használni. Nem kell feltétlenül mindig valamit csinálni, a piacokon gyakran a semmittevés a legkifizetődőbb.Ebből a szempontból különösen érdekes, és jól alátámasztja a készpénztől való elfordulást a Bank of America alapkezelői felmérése, amely szerint az elmúlt 20+ évben még soha nem tartottak ilyen kevés készpénzt az amerikai alapkezelők! (lásd az ábrát)Mindezt úgy, hogy ki tudja milyen gazdaságpolitikát fog valójában folytatni Trump, ki tudja, hogy az európai ipar mikor támolyog ki a gödörből, ki tudja, hogy a hazai gazdaság valóban fantasztikus módon fellendül-e 2025-ben, vagy tovább szenved? Egy olyan helyzetben, amikor a gazdasági kilátások (legalábbis számomra) erősen ködösek, egyáltalán nem tűnik rossznak az, ha nyugodtan tudok ülni egy olyan eszközben, aminek van értelmezhető hozama, és ennek köszönhetően bármikor be tudok lépni a piacokra, ha jó helyzet adódik. Szerintem ne írjuk le a készpénzt, mert kiderülhet, hogy nem is olyan haszontalan!"
Az alapkezelőknél olvasni, hogy mennyire megugrott az érdeklődés, főleg az eurós, külföldi megoldások iránt. Oda nagyon sok pénz fog átvándorolni, de - szerintem - sok marad simán csak az eddigi formában, állampapírokban is, pont a biztonságkeresés miatt.
Én is azt gondolom, hogy elég sokan vannak, akik egy ház árát pakolták a PMAP-ba, de a teljes összegre nézve viszont kicsi rész, aki ebből ingatlant tud venni. Ráadásul látják, hogy az árak az egekben, azért itt nem mindenki hülye. Szerintem sokan vissza fogják kötni, mivel nem lesz ennél jobb kamat. A bankos ismerősömmel beszéltem, a pénzügyeket kevesen kezelik aktívan, soknak az a fontos, hogy legyen biztonságban a pénzük. Mikor kezdték megszólítani az ügyfeleket, hogy a számlákon csak úgy hentergő pénzt legalább kössék le, nagyon kevesen tették meg. Pedig voltak elég nagy összegek is.
Igen ő használta el a használatból eredő kárt is ő téríti. Tudom ez máshol máshogy is van nem biztos korrekt. Mindegy én írom a szabályokat úgy , hogy nekem minél kevesebb gondom legyen. Álltalában ezt elfogadják, mert majdnem a város legolcsóbb albérleteit biztosítom.
" 2000 milliárdos PMAP pénz ( 40000 db lakás 50 mft értékben )" Ez így alaptalan. A PMÁP-osok 60-70%-a max 1-2 millióval rendelkezik. Az a piacon hoz talán 10 ezer plusz tranzakciót, azt is inkább a drágább, kisebb számú ingatlanok között. A hirdetések száma azért csökken, mert rengeteget levettek, kivárva mi lesz a februári - márciusi hozamfizetésnél illetve utána, ezt a trükköt a valódi ingatlanosok is ismerik. Szerintem aki "ravasz", az kivárja minimum a választást, és ennek felfutásnak a végét. 2026 lesz az érdekes, mi marad.
Ügyes. Így költségek nélküli pénz termelő eszközt hoztál létre. Úgy is fogalmazhatunk hogy pénzjegy nyomdát működtetsz.👍 Plusz ugye a jó öreg folyamatos tőke nyereség.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link