Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Igen, török lírában meg méginkább. Lakbérinfláció volt bőven a megelőző 6 évben is. Csak tihamér fejében van a kettőnek (infláció és lakbérek) köze egymáshoz. De a mondandóm lényege nem ez volt, csupán fórumtársunk kisstílűségére hívtam fel a figyelmet.
Tudom "taknyos" gyereknek számítok, de kb 2 hónappal ezelőtt leírtam, hogy alapvetően a piac fog dönteni és nem te (emiatt várnak ki sokan - ahogy írják). Egyáltalán nem biztos, hogy a bérleti díj csak felfelé tud menni, ahogy kinéz 2023- még akár az ellenkezője is lehet. Honnan gondolom ezt, miből következtetek rá: egyrészt borítékolható a masszív reálbércsökkenés, másrészt nyár végével lezárult a munkaerőpiacon is az őrület és az egymásra "licitálás", és felértékelődik a stabilitás, kiszámíthatóság. Ajánlom figyelmetekbe a Debreceni ingatlan és albérlet helyzetet. Nagyon jó indikátor lesz arra, hogy milyen irányba mennek a dolgok, a BMW gyár miatt szerintem őrület van várakozások szintjén, de "hard landing" lesz itt és kő kövön nem marad.
Egy ilyen demografiaju orszagban? Lehet szepen a sok megelhetesi politikusnak es a sleppjenek vegre valami az orszag javat szolgalo munkat is talalni, ha mar a mostani poziciojukban beforudtek. En adnek nekik egy masodik eselyt, csak jo messze a kozugyektol...
Tihamér! Kérdezted hogy ki mennyit emel! Szerintem ez most egy befektetői kérdés hogy kockáztatsz és emelsz vagy "szociálisan érzékenyen" nem nyúlsz a díjakhoz azzal hogy egy év múlva újratárgyaljuk. Én a magam részéről azért nem emelek mert Füreden eleve túltoltak voltak az árak és inkább megtartom a biztos "kevesebbet" mint hogy most keresgéljek új bérlőt. A 20% infláció szerintem nem indok. És szvsz a jelen helyzetben sem etikailag sem üzletileg nem jó döntés! Szerintem a bérlők ezt meghálálják....Mert ők ezt elmesélik a barátoknak büszkén hogy lehet hogy a lakás ilyen-olyan de nem emelt árat. Már ha hosszútávban gondolkodsz.
Szerintem pedig a telkek közül csak azok lesznek menők, amelyek frekvencáltak és inszolvántak egyidejűleg. A többi vesztes lesz. Nem lesz vevő, az erózió elviszi a telket a klimaváltozás egy nagyobb áradásában még a budaőrsi kecskelegelőn is.
felhúzta az orrát,hogy kisült, a kiterjedt statisztikái egyedül a hajrakenésre használhatóak a gyakorlatban, és azóta nem teszi közzé őket,nehogy másnak is ápolt legyen a haja ingyen az övén kívül
Tisza , körösparti vizparti telkek , persze frekvenciás területen , utóbbi években (5 év kb) kb 5X szörös áremelkedés ami a jövöben is folytatódni fog (euró)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link