Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 06. 23. 18:26
S vajon hol húzódik a felelősség határa társadalmi vagy egyéni oldalon? 
Az ok, hogy nagy kampány van, s dől(t) a lé, ám a házasodóknak is gondolom vannak szülei, vagy barátai, akik esetleg elbeszélgetnek velük, vagy legalábbis megkérdezik, hogy jól meggondolták - e? 
A fiatalabb generáció fejében valamiért a "carpe diem" meg a " nekem minden jár ingyen" van meg valamiért a fejekben... Szóval szeretik a könnyebbik utat járni...
 Lehet, hogy lesz megint egy generáció, akik úgy fognak felnőni, hogy vagy az egyik szülő nem lesz jelen az életében aktívan, vagy bekerül a nevelő otthonba... 
Én azt hiányolom, hogy nincs tiszta és egyenes beszéd sok helyen... 
S természetesen tisztelet a kivételnek
Gaboracing 2022. 06. 23. 18:04
Előzmény: #168837  berlini
Az hogy az emberek lakhatás szempontjából mibe ugranak bele  ismerve, azt hogy rengetegen válnak, lépnek félre,  azt feltételezi, hogy bár a jelenlegi anyagi helyzetük megengedi a hitelt, de a távlatokat tekintve közel sem biztos, hogy a fizetőképesség folyamatosan fennáll mindenkinél.Igen tudom, rengetegen voltak régen is, akik összeházasodtak, hitelt vettek fel, gyerek született, szétmentek. Csak most erre egy nagy kampány épült. Baromság? Január közepén szólt egy pár hogy esküvő lesz, február elején már megvolt a lagzi. Nem azért, mert akkora a szerelem, hanem találtak egy házat. Másik párunk 1 év után elvált. Kapkodás, siettség.  Várom a recessziót? Mégis kinek jó az? Nekem? aztán miért? A recesszió minden szolgáltató szektorba begyűrűzik és kihatással van mindenre. Csupán felhívom a figyelmed, hogy az emberi tényezőt minden levezetésből kihagyod. Itt is. Az ember impulzív, a logikus gondolkodást képes sutbavágni, ha a vágyait lebegtetik a szeme előtt. Lesznek nem kevesen akik fennakadnak a rostán. Pesszimistának tartasz? Ezzel nem sértesz. 
Gaboracing 2022. 06. 23. 17:50
Előzmény: #168836  berlini

berlini
berlini 2022. 06. 23. 17:48
Előzmény: #168836  berlini
"Sokan és tényleg sokan önként, dalolva mennek a vágóhídra. "
Az ehhez hasnló megjegyzéseidre gondolok.
Mert szerintem kevesen mennek és azok sem önként és dalova (énekelni sem tudnak) a vágóhidra.
De te persze szigorúan nem várod a recessziót... persze.
berlini
berlini 2022. 06. 23. 17:44
Előzmény: #168835  Gaboracing
Igen, figyelmetlen voltál, de kivételesen elnézem. :)
Ugyanis se én se Te nem irtuk azt hogy a jövőben valami tuti bekövetkezik.
Viszont az érvelésed a recesszióra mint valószinűre hivja fel a figyelmet én pedig arra, hogy jelenleg ennek a valószinűsge még kisebb mint egy szerény gazdasági növekedésé.
Máshol meg arra hivod fel a figyelmet, hogy az emberek úgy adósodnak el, hogy soha sem fogják tudni visszafizetni.
Nos elfogadom, hogy ez bizony előfordulhat, de mindketten tudjuk, hogy ennek a valószinűsége tömegesen csak egy recessziós állapot következményeként következik be.
Én viszont itt ismételten leirom, hogy jelenleg az elmúlt évek hitelfelvevői, miután negativ reálkamaton adósodtak el, már jócskán kevesebb hitellel terheltek mint amikor felvették a hitelt (Folyamatosan elinflálják a tartozást)
Egyellőre ez következett be. És nem annak a veszélye nőtt hogy soha sem fogják visszafizetni.
Ismételten felhivom a figyelmet arra a tényre is, hogy 2010-ben volt kb 850 ezer lakossági hitelszerződés, aminek nem is a száma volt nagy, hanem az a kockázat ami be is jött, merthogy svájci frankban vették fel.
Tavalyi statisztika, hogy csak 630 ezren vannak ebben a helyzetben.
Felhivom a pánikolok (ez tudom hogy nem Te vagy, te csak pénikoltatsz) figyelmét arra is, hogy 2008 előtt nem volt szinte semmilyen jövedelmi feltételhez kötött a hitelfelvétel. ma sokkal szigorúbbak a feltételek.
Tehát jóval nehezebb bajba kerülni. (Persze egy tartós recesszióban ez jónéhányuknál azért be fog következne.)
Gaboracing 2022. 06. 23. 17:31
Előzmény: #168828  berlini
Még egy kérdés, csak hogy eltüntesd a felületesség vádját. Biztos figyelmetlen voltam. Hol írtam tényszerűen, hogy recesszió lesz? Köszönöm!
siemens 2022. 06. 23. 17:30
Előzmény: #168805  greenman76
Hamarosan felkerül egy..........
siemens 2022. 06. 23. 17:28
Előzmény: #168825  signal2
Tehát havonta, 4 főre a rezsi nincs 17.000 Ft ........... Sátorban éltek??? A rezsi mit takar Nálad?
LouMannheim
LouMannheim 2022. 06. 23. 17:25
Szóljon az örökzöld klasszikus a legjobb magyar thrash bandától.
https://www.youtube.com/watch?v=9QFLWsv0WhM
Törölt felhasználó 2022. 06. 23. 17:20
Előzmény: #168827  J0hnnyEnglish
melyik Marci? A Mlinarik vagy a Nagy? 😅.... Az eurós átállás több költséget generálna amíg a forint a hivatalos fizető eszköz, s ha így lenne, akkor az ingatlan értéke napi árfolyamos lesz 🙄? Meg ha át is állunk, amíg nem rendeződik az ingatlanok ár/érték aránya, addig ugyanúgy állni fog a piac 🤷‍♂️...  Természetesen csak szerintem 
LouMannheim
LouMannheim 2022. 06. 23. 17:17
Vigyázó szemeteket februárra vessétek.
LouMannheim
LouMannheim 2022. 06. 23. 17:14
Ha év végéig nem lesz megegyezés az Eu-s pénzek ügyében akkor adok esélyt egy ingatlan piaci korrekcióra. Most még nem sürgős a megegyezés, de ősszel már az lesz. Infláció, energia az egekben, hitelkamatok, ársapkák. Ehhez lenne a detonátor a politikai instabilitás. Egy 2006 őszi esemény kell, hogy itt szemmel látható esés legyen. Ezt pedig az Eu-s buli hozhatja el. Ha februárban Orbán az évértékelőn nem tud semmit jót mondani, új ösztönzőt bejelenteni, akkor megindul az esés, de ha sikerül kiegyezni, akkor itt nincsen semmi látnivaló. Tessék tovább ballagni, határ a csillagos ég, tök mindegy mit mutat bármely mutató, elemző.
berlini
berlini 2022. 06. 23. 16:59
Előzmény: #168817  Gaboracing
Abban igazad van, hogy bármi lehet.
ma már senki sem zárja ki egy recesszió lehetőségét.
nagy különbség köztünk, hogy Te ezt mint tényt kezeled én pedig abból indulok ki amit a nemzetgazdaságok az elmúlt hónapokban teljesitettek.
Az pedig mégcsak nem is stagnálás.
Szerintem a recesszió bekövetkeztének a valószinűsége még mindig alacsony
Nem egy kirobbanó növekedés a mai, de erre február óta senki sem számit.
De tegyük fel, hogy igazad lesz.
Jön a mindent elsöprő recesszió.
Azaz csökkennek a gazadsági teljesitmények egymást követő 2 negyedévben.
Szerinted mit fog tenni pld. a FED már az első recessziós negyedévre?
Nos, én biztos vagyok, hogy nem folytatja a kamatemeléseket. Ezzel meghosszabbitja a mags inflációt még egy évvel, de inkább ez mint a recesszió.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2022. 06. 23. 16:48
Előzmény: #168800  Törölt felhasználó
A lufi Marcikától függően fog kidurranni! Bár előbb árazódik át a piac euróra! Amit az MNB művel óriási kockázat a hitel piacra nézve, így is felkészülhetünk egy masszív leminősítésre.
z0li23
z0li23 2022. 06. 23. 16:45
Előzmény: #168795  Gaguse
Alakul ez szépen. Eladó lakások száma ingatlan.com Győr. Április : 803 db Június : 1047 db. 
signal2
signal2 2022. 06. 23. 16:17
Előzmény: #168822  Törölt felhasználó
Szuper vagy! Mi is hasonlóan csináljuk. Sokan hüledezve hallgatják, hogy nálunk 4 főre éves szinten 200.000 Ft a rezsi.
Benzedrine
Benzedrine 2022. 06. 23. 16:09
Nálam is hasonló, csak lelki meg értékrend nélkül. Utoljára százhúszér tankoltam tele, ennyi. Piaci ár odabasz.
Sok_az_allja 2022. 06. 23. 15:57
És még sok Hozzád hasonló példa kéne, aki odafigyelve viselkedik. Mert amíg Egy Pista azt látja, hogy a Kettő Józsi se, addig ő akkor minek csökkentse életvitele komfortját... és emiatt jónéhány embernek kéne a lángot a kezében vinnie, hogy elég világos legyen.
Törölt felhasználó 2022. 06. 23. 13:55
Előzmény: #168820  Törölt felhasználó
Igen, a lelkiismeret vagy belső értékrend átírhatja a szabályokat. Pl. nálam elvből minden izzó energiatakarékos. Úgy szellőztetem a lakást, hogy a klímát ne kelljen bekapcsolni, idén még egy percet se ment, pedig otthonról dolgozom. 1 km-en belül gyalog megyek mindenhova, 2 km-en belül gyalog vagy biciklivel.
Úgy tudom, a nagyvezér nem adott ki iránymutatást a takarékos életvitelre, így az nem is számonkérhető.
Törölt felhasználó 2022. 06. 23. 13:51
Előzmény: #168820  Törölt felhasználó
Pl a megspórolt pénzből végre építhetnénk ide a Széchenyi hegyre is egy stadiont félúton Csányi és Mészáros háza közé, na, esetleg így már érdekes lehet? :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek