Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nagyon túl van misztifikálva. Én meg nem hallottam olyan esetet, hogy valaki csak azért lép vissza egy ingatlan megvásárlásától, mert nem CC besorolású, hanem csak mondjuk FF.
Ebben nagyon tévedsz. Az ingatlanosok nem abban érdekeltek, hogy az árak folyamatosan nőjenek. Ők a forgaloman érdeletek. ezért vannak inkább lefelé beszélö üzemmódban
Én ebben nem a világot nézem, hanem azt ami itthon történik, erre írtam neked hogy nálunk már recesszió van, kb március óta. Egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy a bérezés infláció követő lesz. Az élelmiszer még a középosztály kasszájából is látványos és fájdalmas összeget hasít ki, és ez csak rosszabb lesz az idei aszály miatt. Mint írtam az összeomlás vagy a rezscsökkentéssel, vagy a sok stopposdi leállításával, eljön. Vagy az állam vagy az emberek pénze fogy el, de mivel MOn vagyunk itt mindkettő lesz. A brüsszeli pénz valóban sok mindent megoldhat, de olyan mély a korrupció, hogy erre nulla esélyt látok.
Pedig kéne, hogy számítson, de tény és való, hogy az ember azt nézi legfőképp, hova megy haza, és ebben van is valami... Ha még a tanúsítványt is nézné, akkor majd duplázni kéne a vételárat is, vagy olyan környéken keresni, ahol nem akar.
En nem vagyok erdekelt a magyar ingatlanpiacon, de szerintem el fog fogyni a penz, mint a kormanynal, mint a haztartasoknal. De ha szerinted nem fog esni, nekem ugy is jo, az oroksegeim felertekelodnek. De szerintem a recesszio el van dontve, nem iden , de ha igy megy minden, akkor jovore. Tudom a koltsegvetes 4-5% plusszal szamol, de ok inflat se vartak
Mi szól szerintem a lakásár emelkedés mellett? - infláció negativ reálkamatos pnzeszközös befektetés mellett (megtakaritások elértéktelenednek, eladósodni még mindig érdemes mert az inflációt követő bérezés elinflálja az adóságot - NER folytatja a vásárlóerő megtámasztást (CSOK csomag emelése) - NER folytatja a moratóriumot, kamatsapkát - erősebb épitőipari infláció mint tavaly, ami azzal együtt hogy kevesebb új lakás épül extrém módon megdrágitja az új lakások árát, ami árgyűrőzik a használtakra - szinte teljes foglalkoztatottság, ami a munkaerőpiacon továbbra is erős munkavállalói poziciót biztosit, ha nem lesz recesszió, akkor inflció feletti béremelésekkel - egyellőre nincsen recessziós pálya. Sokan felvetik a lehetőségét, de a valószinűségét még a szakértők még messze 50% alá veszik Mi szól az áremelkedés ellen és ha nem is idén, de 1-2 éven belül nominálisan is leviheti az árakat: - ha mégis recesszió lesz a világban és ezek után törvényszerűen nálunk is, - nem tudunk kiegyezni az Unióval a jogállamisági kérdésekben ( nagy öngól lenne, de elvileg lehetséges) - elfogy a pénz és kifuttatják a CSOK csomagot
venni szeretnék hölgyem, nem eladni. najó igaza van tultolom néha neharagudjon. németbe se rozsás a helyzet amugy, tegnap meloba beszelgettem a kolegával, mutatott egy srácot, fiatal ,házat keres, ajanlottak neki egyet kis ügyes városba, 700 csak a ház plusz a költségek, namost 0 ás beszálloval már ittis 3 % átlagba a lakáshitelek kamatai, 30-40 évre adják a hitelt hogy lehessen is melos szinten fizetni, szamoljátok ki mennyit fizet vissza, emberek nem is él addig mire visszafizeti. szoval ittis háborognak höbörögnek az emberek, és nem mellesleg ittis szidják a maklereket..másik, otthon ismerosom pest megyében eladja megörökölt hatalmas házukat, 35 é, hogy hogy nem osztrák határ mellé menne ő is, 29 ért talált olyat amire rákell még locsolni 10 et, és akkor csak bevan szigetelve ablakozva van meg max kifestve, 6 milliobol oldja meg..........plusz, a drága ingatlankozvetito dija ami benne van ügyvédi költségek stb, emberek ott tartunk hogy HARMINCÖT millio forintbol nemtudok egy olyan hazat venni ami minden klappol ?????????????????????,what te hellll
Maga meg azt gondol amit akar rólam, én tudom, hogy milyen értéket képviselek, s pont. Arról nem tehetek, hogy maga egy frusztrált személyiség, s a kákán is csomót keres. Ez egy ingatlanos topik, s az itteni fórum célja asszem pont az ingatlanárak alakulása, nem a személyeskedés. Most komolyan, bántottam én magát? Jó ember, kapott itt elég olyan tanácsot, amiből el tudja adni az ingatlanát még azelőtt, hogy kitenné az internetre... Ha nem megy, akkor még mindig lesznek itt olyan emberek, akik segítenek Önnek 🤷♂️. Tegyen olyan nyilatkozatokat ha kérhetem, ami emeli a topik színvonalát, s ne olyat amit nem ide illik... Mindjárt nyitok egy " az összes ingatlanos rossz" topikot, s ott szabadon szidjon amennyit csak akar....
Miert ne kereshetne penzt? Igazabol most lett teletomve mindenki hitelekkel. Olyan emberek kaptak nagy penzeket, akik 10 milliot nem lattak egyben. Nem ez a vilag rendje, hogy aki csinal gyerekeket, az kapwpenzt. Az a rendje, hogy aki gyujt annak lesz vlamije, csak Ezt most a kommunizmus felulirta. Igen is varja, amikor ezek a felelotlen emberek el kell adjak a hazaikat fel aron. Ez a piac
a szavaiból azt veszem ki, hogy ön nagyon drukkol a további áremelkedéseknek, hogy továbbra is minimális sőt szinte a nullához konvergáló meló belerakásával keressen 6-7 számjegyű összeget. essenek csak szépen le az ingatlanok, nemkérek sokat,30 százalék elég.
Törölt felhasználó2022. 06. 23. 20:40
Én még mindig nem értem, hogy miért lenne "armageddon" az ingatlan piacon... Van munka lehetőség, így lehet pénzt keresni... Aki ingatlant eladni akar, annak a tábornak a többsége vesz is másikat, így mindegy, hogy milyen ársávban mozog a piac... S mivel eladási kényszere nincs így maximum elhalasztja az ingatlan ügyletet... Ok, most már ott járunk, hogy a Csok se elég, s a piaci hitelek a plafonon... Még ha a kormány ki is veszi a megmaradt "jenga" elemeket a képletből, olyan soha nem volt, hogy 0-ra redukálja magát a piac... Ahhoz már inkább éles háborúnak kéne lenni, azt meg senki nem kívánja... Vagy rosszul látom? Ha arra a bizonyos tippmixre tennék, akkor oda fogadnék, hogy még csak most kezd kialakulni az ingatlan piac az eddigi vágyak és álmok piaca helyett, s egy változásnak vagyunk a szemtanúi. Értem én ezalatt, hogy lesz olyan ingatlan típus, ami be fog zuhanni, s lesz olyan, amelyik emelkedni fog. Szerintem most fogja lereagálni a világ változásait. Nem véletlenül van az energia tanúsítvány is pl. . Az más kérdés, hogy jelenleg csak az adás-vételi kötelező eleme, s nem a piacra kerülésé...
jo is lenne. hatha megtanulna mindenki h vannak kovetkezmenyek, es a kockazatvallalas, ami a hitelfelvetelnel van, az neha tenyleg lecsap. es megszivja az ember... de sajnos megmentik oket. pedig en nyomott arom bevasarolnek :-) - de jelenleg en vagyok a balek, a hangya, akinek egetik a megtakaritasat es fenntartja a rendszert. bantja az igaszsagerzetemet.
Errol beszelek.. en nem tudom eggyes embereknel mire ez az optimizmus. Ha nem lennenek a stoppok mar most esne az ingatlan,de sokaig nem lehet tartani, mert akkor bedol az orszag. Tehat akkor azert fognak adni. A gazdasagot nem lehet megeroszakolni, meg orbannak se. De mondjuk paran meg is erdemelnek, hogy egy valos piacgazdasagban elnenek. Maris elszalna az optimizmus
Tulajdonképpen a bankok pénzelszívó hatása van jelenleg kikapcsolva. Innen a viszonylag nagy vásárlóerő a boltokban és egyéb helyeken. Ha ezt most ráengednék a piacra az csúnya lenne és itt nem csak a hiteljánosok dőlnének be, hanem még rengeteg minden más is.
Mindenki saját magáért felel. Ez tiszta. De azt az emberi tulajdonságot, ami belehajtja sokszor egy kétes kimenetelű helyzetbe, nem lehet kizárni. Pár dolog vezérli csupán az embert. Ezek felváltva hadakoznak egymással. A siker, kapzsiság, vágy, félelem, hatalom, kivagyiság... ezek bármikor képesek lehetnek felülírni a józan gondolkodást. Még csak elrúgaszkodott példákat kell sem előhozni. Teljesen egyszerű, játékgép: Bedobsz egy 100-ast, kiforgatsz elsőre 10.000-et mert mákod van. Hány százalék áll meg ott és veszi ki. Hány dobja vissza a többszörösét, hogy majd most még többet nyerek. Természetesen ez függőség, szenvedélybetegség, de vajon mi váltja ki? A kapzsiság... mert többet szeretne, a félelem, mert ő már veszített X ezret, mi van, ha jön a szerencse gyermeke és egy forgatással kiveszi az ő pénzét is... A vágy, hány ember teszi kockára a házasságát egy idegen pillantása miatt. Természetesen a neveltetés fontos. De őszintén hányszor kísértett meg valamivel minket az ördög. Vedd meg, belefér. Csak egy éjszaka, nem tudja meg soha. Ez még belefér, holnap úgyis fizetés. Csak még egy példa, a közösség erejére. XY kinézett magának egy autót. Kikérte a véleményünket, nagyon erősen lebeszéltük. Nem tetszett neki, beszélt mással is, utólag kiderült, hogy ők is lebeszélték. Mit csinált? Megvette. Rácseszett? Rá. Ha nagyon nagyon belezúgsz valamibe, akkor érvelhetsz bármennyit, nagyon nehéz lebeszélni az illetőt.
Anno erre írtam, kisgyerek kezébe nem adunk éles kézigránátot, mert csak idő kérdése a pukk. Lehet aztán vitatkozni ki a hibás, de előre megjósolható a végkifejlet.
Te a multat nezed. De a jovoben nem az lesz. Csak nez ra az osszes eszkozre , esik mint a ko. Miert pont az ingatlan uszna meg. Az ingatlan altalaban a reszvenynel lassabanwkezd mozogni, de ha beindul akkor lehet akar egy 30-40 % eses. Van hova a 40 millios getto panelbol
Mibol gondolod, hogy innen meg emelkedes lesz? En nem mondom, hogy nem lehet, de sokkal tobb esely van Szerintem az eses mellett. Az emberek mar reg dolnenek be, ha nem lennenek arstoppok, kamatstoppok. Teszem azt a stoppok maradnak, akkor a forint megy a levesbe, kamatok meg jobban fel. Ahogy latod az oti se arra keszul, hogy itt hatalmas gellendules jonne a hitelezesben. Magyarorszag nem egy vonzo orszag a kulfoldiek szamara, bevandorlas szinte szitokszo, az emberek sinak igy is , hogy minden draga. Ha ilyen nagy a kanaan, minek kellenek az arstoppok, stb? A recesszionak mar 50 % eselye van. USA esik, nyugaton esegetnek. Szoval mitol lenne vonzo Magyarorszag a begektetok szamara? Vagy minden magyar vesz meg egy lakast? Szoval mire ez az optimizmusod?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link