Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az egész charton extra durva emelkedes volt abban az evtizedben. A mostani idoszak csak kisdobos hozza kepest. Es ez a fiat penz mellekhatasa, okozoja, jellegzetessege miatt van.
Nem tudum milyem chartot nezel. Teljesen helyes a meglatasod, hogy minden eszkozar szarnyal, ahogy 70-80 kozott is, hiaba volt stagflacio. Most is hasonló tortenik eddig
Látom a chartot, nyilván egy hasonló tőzsde zutty majd évekig agonizálás nem volna jó. Há micsináljak? Akkor ki volt az, aki jó lóra tett? Valami usa álompapír? vagy magyar? :) vagy párnaciha? vagy ingatlan? (hogy ontopic legyek) Ez utóbbiban nem látszik semmiféle törés: https://fred.stlouisfed.org/series/MSPUS
Szerintem a pénz inflálódik csak ezerrel, amiért 3 éve 10 fabatkát fizetett az ember, azért már 14 fabatkát kell. A bigtech-es ETF-em ment 3 év alatt 75%-ot. Vegyünk le belőle 40-t, így maradt évi jó 10% hozam úgy, hogy ez alapvetően az (nem túl) kockázatos befektetés. 10% sok? Szóval szerintem nem a tőzsde vágtat, hanem csak a pénz értéke tart a nullába. Mindenütt.
az 5.kerben számos fafödémet kellett a 80-as években megerősíteni valami módon ezek a egy része a szabadságharc előtt az igazi neoklasszicista épületekben vált szükségessé, másik része a hatvanas években záródó romantika jegyében épültek . a hetvenet években ott már az acélgerenda téglaboltozattal technológia felváltotta a fafödémet a zárófödém kivételével, az még a 1900-az évekelejéig előírás szerint fafödémnek kellett lennie (furcsán hangzik,de tűzvédelmi okból, és bölcsen) . ha a te házad most 115 éves, tudj róla hogy ezrével vannak még a régi pesti bérházakban jóval idősebb fa zárófödémek gond nélkül, köztük 150 évnél idősebbek is
Igen az a jó hozzáállás főleg ha az ember be akar fektetni. Nem szabad bármilyen szimpátia vagy gyűlölet befolyásoljon. Épp elég a tényekből összerakni egy tervet. Mindenki messiásként várja Trumpot még be sem iktatták de már hadat üzen Kanadának, Panamának és Grönlandnak. Félelmetes mi van a világban és még mi várható, a tőzsdék meg szárnyalnak.
Na akkor részben on-topic, Wekerle. Kint volt ma a faanyagvédelmi fickó, akit nemrég hívtam. Felment, végignézte. Azt mondta szép, apróságokra oda kell figyelni, most nem írom le mind. Mindenesetre szerinte ha odafigyelünk, akkor gerendacsere nélkül beépíthető, 50 évig biztos jó lesz. Rovar egyáltalán nincs, gomba nyoma itt-ott, régebbi ázásokból, jól lekezelve. Részemről akkor ennek az aggódásnak itt vége.
Nem akarok érdemben reagálni, mert csak tovább görgetnénk ezt. Én minden véleményt, irányt próbálok meghallgatni. Én maradok ilyen nyitott. Nagyon kevés dolog fekete és fehér. Én meghallgatom a szélsőjobbot és a szélsőbalt is. Nem is értek velük egyet. Megamúgy is, ezt a hagyományos felosztás el is lehet felejteni szerintem. Legalábbis nyugaton főleg, de már lassan itthon is. (pl: egy jobboldalinak mondott kormány árstopot vezet be a tejre...nonszensz). - Passzív-agresszív szándék nem vezérelt. Nálam a kifejtett gondolat egy jól működő dolog. Én ezt továbbra is alkalmazni fogom, mert azt látom, (és ezt most tőled függetlenül írom, ne vedd magadra), hogy bármelyik oldalon álló embernek felhozom, hogyha a másik oldal csinálná az adott cselekményt, akkor is ugyanúgy ítélné meg, akkor az esetek döntő többségében erre nem jön konkrét válasz, és szerintem nem véletlenül. De ezt alkalmazni lehet a mindennapi életbe tartozó cselekményekre is. Szerintem ez kicsit olyan, mint egy továbbgondolt aranyszabály. - Így hát maradjunk annyiban, hogy érdemesebb tényleg lezárni ezt a témát, már csak off topic volta miatt is. Partalanná vált sajnos. Mindenki leírta mit miért gondol. - Bennem nincs harag vagy sértődöttség sem feléd, sem Berlini felé.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link