Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
infin 2025. 01. 15. 16:12
Előzmény: #237076  Murdoch
Nagyon is jol tudom kepzelni, miket olvashatsz ha leirsz ilyeneket, hogy "Trumpot persze leültetnéd, de a nagyságrendekkel súlyosabb ügyekben sáros Bidenékat nem".
Bianco 2025. 01. 15. 16:05
Előzmény: #237078  zsoltee77
 Úgy tudom,csak 2024 óta kötelező.
zsoltee77
zsoltee77 2025. 01. 15. 16:02
Szakmai kérdés. Ingatlan eladásnál ti csináltattok villamos biztonsági felülvizsgálatot? Elvileg kötelező évek óta, de 2020ban, 21ben és 23ban is vettem ingatlant, egyikhez se kaptam, azt se tudtam, hogy ilyen létezik.
Bianco 2025. 01. 15. 15:57
Előzmény: #237071  berlini
Elvileg egyetértek, ha nem lett volna arra példa, hogy a megmentésük egy szélesebb körre terjedt ki. Dejavù érzésem van, nem volt annyira régen a chf armageddon.
Murdoch 2025. 01. 15. 15:56
Előzmény: #237072  infin
Te tudod mit olvasok? Mondjuk azt sem tudom milyen kamunak dőlök be, na mindegy.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 15. 15:55
Előzmény: #237064  infin
A 2 közül előbb bíznék egy google ban mint egy magyar állambna. Lásd oltásos mailokkal milyen szép propaganda terjesztést csináltak... Tény hogy a multik se szentek de a kettő közül ők többször használták rosszul az adatokat. Face és google piackutatáshoz biztos eladja ez is tény. Amíg érzékeny adatot nem ad ki névvel addig ok. (homokszem a tengerparton)
Murdoch 2025. 01. 15. 15:55
Előzmény: #237069  infin
Neked sem ártana feltenned a szemüvegedet, ugyanis az eu-s, szélsőjobbnak hazudott pártokról, populistákról fognak szólni a következő évek. Akár tetszik akár nem, ez van.
lewho 2025. 01. 15. 15:52
(OFF: Melós, ha még olvasod a fórumot, nincs betelve az idei évre a naptárad és van kedved/kapacitásod egy 3 szobás panel felújításához, lökj egy emailt a lewho@freemail.hu-ra, és beszéljünk.)
infin 2025. 01. 15. 15:49
Előzmény: #237025  Murdoch
Esz megall, hogy egyebkent elvileg intelligens emberek is szelsojobbos propagandat olvasnak es bedolnek a kamunak
berlini
berlini 2025. 01. 15. 15:40
Előzmény: #237068  Bianco
Azt hiszem, hogy az egyik komoly hiba mind az ingatlanpiacon, mind a tőzsdén, ha valaki a résztvevők (szereplők) többségét butának tartja.
Igen, itt is igaz, hogy a szereplők nem IQ teszt elvégzése után vehetnek részt a játékban, de az élet összes más területén is igy van.
Okos ember ezt figyelembe véve cselekszik és nem arra vár, hogy majd mindenki észretér.
infin 2025. 01. 15. 15:40
Előzmény: #237068  Bianco
Melyik csoport?
infin 2025. 01. 15. 15:39
Előzmény: #237036  Moka_Brikka
Meg egyszer leirom hogy teljesen felreertesz embereket, valoszinuleg nemcsak engem. Nem arrol van szo, hogy partszemuvegen at neznem a dolgokat, vagy hogy keptelen lennek az emlitett metodust alkalmazni az elfogultsagok kiszuresere. Hanem arrol, hogy erteni kell, melyik gondolatkiserlet logikus, racionalis olyan ertelemben hogy megtortenhet a valosagban is, illetve melyik teljesen elszallt, irrealis feltetelrendszerrel ami igy hibas kovetkeztetesekhez vezet. Az elmelet es a gyakorlat nem mindig egyezik meg! Es ezt erteni is kell, hogy miert nem! Neked, ahogy berlini is javasolta, meg kepezned kell magad alaposabban. Arra is figyelj oda, vigyazz, hogy ne szolgald ki veletlenul a putyini es szelsojobbos elemek erdekeit puszta joszandekbol, ne hagyd hogy csapdaba csaljanak azt kihasznalva, hogy mennyire huen ragaszkodsz az elveidhez anelkul, hogy idonkent ellenorizned, esetleg frissiteni, fejleszteni kell-e az elvrendszeredet. Sok sikert kivanok ez utobbihoz, mert amugy latom intelligens ember vagy, irtal korabban intelligens hozzaszolasokat a gazdasagrol. De a politikaban es tortenelemben meg kepezd magad.... Ahelyett, hogy csipobol feltetelezed biztos masok az elvakultak. Ami megjegyzesed amugy passziv-aggressziv is, ha esetleg a velem folytatott eszmecserere is utaltal vele..... Merthogy en nem voltam hajlando irrealis feltetelekkel felepitett gondolatkiserletet vegrehajtani. Na reszemrol ennyi a temarol. Elmondtam mindent. Off topic vege.
Bianco 2025. 01. 15. 15:33
Előzmény: #237043  Xis24
Pár gigaelárazás? Én már csak azt látok. Ráadásul elkövettem azt a hibát, h beléptem egy fb ingatlanos csoportba, hát ami ott folyik,az egy tanulmány.Irni olvasni nem tudó pánikvásárlók, valami félelmetes.Hogy ebből mi lesz? 
berlini
berlini 2025. 01. 15. 15:29
Előzmény: #237066  berlini
természetesen 2002-ben kapta a pofont.
berlini
berlini 2025. 01. 15. 15:28
Előzmény: #237051  Moka_Brikka
soha nem azt állitottam, hogy Lengyelorsszágban a PIS Hitlert vette volna mintának.
Az csupán egy nagyyon plasztikus példája annak, hogy hogyan lehet demokratikus módszerekkel átvenni a hatalmat és a demokratikus kereteket belülről szétrombolni.
De abban van analógia, hogy mind a PIS-nek mint Orbánnak határozott ideológiája, hogy kell egy elit aki a buta tömeget vezeti és akár tényleges pillanatnyi  érdekei ellenében elkábitva kormányozza és hosszútávon jólétre segitse.
Orbán megsértődött Magyarországra és a magyar népre 2022-ben, amikor is ő egy sikeresnek gondolt 4 év után megkapta a szerinte nagyon nem megérdemelt pofont.
Látványosan kivonut a parlamentből, létrehozta a polgári köröket és ebből a sértődöttségből fakad az abszurd illiberális filozofiája és az össze unortodoxia.
Már 4 éve rendkivüli helyzetben gyakorlatilag parlament nélkül kormányoz.
Ez mennyiben demokratikus?
Az 1990. évi orbán, ha időt tudna utazni, fiatalos hévvel akár még arra a gondolatra is juthana, hogy a vén trottyost le kellene szurni és igy elmozditani az országot ebből a rohadt helyzetből.
infin 2025. 01. 15. 15:23
Előzmény: #237059  Moka_Brikka
Nem az, mert az ordog a reszletekben lakozik! Tul altalanos szinten elemzed a folyamatokat itt.
infin 2025. 01. 15. 15:22
Előzmény: #237020  EURHUF_goes_to_haven
A Facebook se tartotta be a torvenyeket, meg az allam se.
infin 2025. 01. 15. 15:21
Előzmény: #237019  Moka_Brikka
Teljesen felreertettel....
infin 2025. 01. 15. 15:20
Előzmény: #237018  Moka_Brikka
Miert lenne ugyanaz? EU tagallamrol beszelunk. Nem szelsojobbosok meg putyinistak vannak kormanyon.
infin 2025. 01. 15. 15:18
Előzmény: #237022  lacikonyha
Ezekkel en abszolute tisztaban vagyok, kb semmi ujat nem irtal. De hianyosak a megallapitasaid. A kockazatkezelesen tul, vagyis hogy egy rosszabb minosegu ingatlannal a kockazatok nagyobbak mint te is irtad, vannak meg mas szempontok is. A berleti dijon tul is vannak mas megfontolasok, a bevetel/kiadas teruleten is. En hosszu tavu befekteteskent kezelem az ingatlanjaimat, ezert olyat nem veszek (mar nem), ami csak kozeptavra megfelelo (korabban adtam-vettem olyat is). Pl. egy ujepitesut megeri megvenni hosszu tavra buy and hold strategiaval: nem kell hamar felujitani, talan sose kell mar egyes reszeit felujitanom (addigra lehet meghalok vagy elpasszolom megis a lakast), es lassabban veszit ertekebol mint egy regebben epult nem tul jo kornyeken levo. Itt az amortizaciora gondolok. Ezt izomman teljesen kihagyja a sajat szamitasaibol. Persze amugy az altalanos ingatlanpiaci trend miatt - mivel EU-ban vagyunk es zarkozunk fel folyamatosan, remelhetoleg ez folytatodik ha jon jobb kormany - az amortizaciot felulirja egyelore az arak emelkedese. De akkor ugy mondom, az ujabb epitesu netan ujepitesu ara gyorsabban emelkedik, meg akkor is ha jobb kornyeken van, mint ha rosszabb kornyeken lenne stb. Ertekallobb osszessegeben. Aki igazan tokeeros az Budan vasarol be:).

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek