Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Csak annyiban tévedsz ahogy valami scenáriónak szurkolnék, nekem édesmindegy, csak beszélgetünk. Azzal meg kár is vitatkozni hogy “majd meglátjuk mennyire igaz” hacsaknem azt mondod hogy mi már nem látjuk meg.
2022q3-ban egyebkent tenyleg elegge be is fagyott a piac olyan nagyjabol 2023q4 vegeig. Akkor kezdett ujra elenkulni. 2024 vegen meg elegge csucskozeli allapotra porgott.
Mi tortent a maniaban tartani, valsagban vasarolni szlogeneddel? Pont az ellenkezojet csinalod. :) Nekem az a velemenyem, hogy egy mostani vasarlassal senkit nem elozol mar be a PMAPosok kozul. Aki alaposan nezte mindket piacot, az valoszinuleg lefoglalozott valamit a kamatfordulo utani napra. Vagy a kamatfordulohoz negyedeven belulre erve vett valamit. Marcius vegetol en szemely szerint egyaltalan nem szamitok befektetoi celu PMAP penzre az ingatlanpiacon. Marmint az egyaltalan nem az mondjuk olyan 100 mrd ev vegeig, ami viszont ingatlanpiaci viszonylatban szinte semmi. Ha meg meg kozben esetleg kihoznak magasabb kamatozasu allampapirt, akkor az meg a marciusig ingatlanpiacra szant PMAP penzek vitorlajabol is foghat ki szelet. En szemely szerint tenyleg azt gondolom, hogy aprilistol szaraz piacon talaljuk magunkat. A tavasz meg nagyon eros lehet. Nyilvan benne van, hogy abszolut nem ez lesz, de megfer itt egy ilyen joslat is.
Az a több részpiac a piac... A drágább, új ingatlanok elég kis piaca megmarad, de az olcsóbb ingatlanoké kifut a FOMO-tól. Itt játszódik le a szemünk előtt. Nem látom, mitől lenne egy nagyobb kiköltekezés után újra "bikapiac", honnan lenne pénz.
Ingatlan.com-on az alábbi feltételekre összesen 100! találat van: - 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,19,20 kerületek - max. 50 millió - min. 30 nm - földszinttől 10. emeletig - 1980 után épült - minden más paraméter mindegy A 100 találat egy része is himi-humi, önkormányzati, haszonélvezettel terhelt, jogilag problémás, üzletből, irodábol tákolt földszinti, stb. És egy jelentős szám egy Verseny utcai új építésű, kilátással a vonatsínekre. Budán semmi... Én ezt nem nevezném normális piacnak. Sokkal inkább a műtárgypiacra kezd hasonlítani...
Mi kicsiben csináltuk, több, mint 2 évtized után leváltottuk a közös képviselőt két hete, japánból hozott szilvaborommal ünnepeltük. :) Nekünk azért is volt nehéz, mert itt 150+ tulajdonos van, ugyan ekkora házaknál egy tízeneletesben csak 40... Bele sem merek gondolni ha kicsiben már a kezdetben megfoghatók a költségek (kettős aláírás), mi lehet országos szinten ha tényleg becsületesen mennek az összegek!
Nincs olyan, hogy "piac" Van ellenben sok-sok részpiac az ingatlanoknál. lesznek olyanok is, ahol csak az állami ösztönzők tolják meg az árat egy időre és azok kifulladása után befagy a piac. De nem ez lesz a jellemző. De mindenki abban hisz amiben akar.
Ezért kell számolni egy olyan pszichológiai tényezővel is mint a "buta pénz" megindulása a tömeggel. Én még tiszta füvet legeltem , de pár hónap , ill. fél év múlva már sok szaros fű lesz. Ugyanis aki a nyáj végén marad (2026) az már csak szaros füvet fog legelni (+15-20% és romok arany áron).
Én is ráemeltem az el nem adott ingatlanra 1. Mert a befektetett penznek van forrás költsége, ahogy telik az idő egyre több a kamat 2. A vevők (bár én inkább unatkozó érdeklődőnek látom őket) azt gondolják hogy ez az ingatlan vár 3-6-12 hónapot míg ők rájönnek hogy nem találnak jobbat 3. Ha látod hogy emelik az adott hirdetés árát akkor rájössz hogy nem lefelé hanem felfelé van az irány
Nem azt mondva, hogy nincsen igazad, de ezt egy pár éve lehet hallani. 2022q3-ban is ugyanezeket a tanácsokat kaptam annak ellenére, hogy az lakhatási célú vétel volt (most minden szart áron felül is megvesznek, ezzel következő évre be is fagy a piac, és majd után lesz érdemes mai ár alatt venni. Most mondjuk a reálérték bejött quasi új fogalomként.) - Nem tudom kizárni, hogy ez a szakasz még tovább fog húzódni. "The market can stay irrational longer than you can stay solvent." - Szerintem ez 18 éves ciklus eddig nagyon ült. Az alapján is még van időben tér. Meglátjuk. Lehet neked lesz végül igazad...
1,5 éve kerestem kecót, akkor az egyiknél ez az ármozgás volt. Indult 110 millióról, le kb 5 hónap alatt 90 millióra (fél évig volt lent 90-en, ekkor néztem meg). Utána felemelték 90-ról 118-ra és 113 millión ment el (fiam osztálytársáék vették meg). Nem kell ezt túlagyalni, logikát meg ne próbálj meg keresni benne.....
A Murdoch szindróma nálad is. Nekem tök mindegy, hogy idén stagnálnak az árak vagy emelkednek. (Lehet hogy lesz egy lakás átrendezés a portfolióban, de ott is úgy járnék jobban, ha a lakásárak nem emelkednének, de ez hosszú, majd ha a megvalósitás utjára kerül, akkor mesélek.) Másik tévedésed. Nem az átlag magyar az ismerettségi köröd. Én nekem sem, de van szerncsém somogyi parasztemberrel egy utcában nyaralni a balatonon, (30 éve ismerem,) vagyonos embere, de esze ágában sincsen részvényt venni. lakást külföldön? Nyelveket nem tud, külföldre nyaralni sem jár....verné a kereszteket még az ötletre is. Amúgy sem ma a legnyerőbb eurót venni. Kiváncsi vagyok hogy aki ma átváltja 418 ft-os vételi árfolyamon, annak hogyan fog fialni, bármibe is teszi utána. (Részvény kivétel lenne, mert az Európában is felfelé megy majd, annak ellenére, hogy a tőzsdék csúcson vannak éppen.)
Köszönöm, muszáj fejlődni tovább és tovább. Te is időben léptél, gratulálok. Sokan fogják majd a fejüket 1 év múlva, hogy ooooo, így felmentek az ingatlan árak❓
Nem hiszed el , hogy az az ár lesz a realitás mi? :)) Pedig a 1,5 szobás panelek is 40 felett lesznek stabilan a későbbiekben .... az ingatlan semmi mást nem tett, mint a 35-40 % os elmúlt 2 éves inflációját mostanra " érte be" ebbe semmi különös nincs ez törvényszerű... ( inflációt előbb utóbb követi a lakás ár ez 100 éves trend !)
Sokan várják a PMÁP pénzeket. Én még izomman példáját követve az első fecskék között léptem. Összeállt a kép, a helyzet és a jó lehetőség ami felkészültséggel párosult és cselekedtem.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link