Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Moka_Brikka 2025. 01. 15. 14:30
Előzmény: #237056  hunball2

Szerintem él. Winners curse fázis van még sok piacon. Szigorúan szvsz :)
Én nála láttam először ezt a ciklus elméletet. Jó elemzései vannak youtube-on.
https://x.com/jasonpizzino/status/1856853826604851268
Moka_Brikka 2025. 01. 15. 14:27
Előzmény: #237048  N0MAD
Eddig konkrét helyzetről próbáltam írni, és annak általános vonalait konkretizálni.
-
De akkor ha nem voltam elég egyértelmű, vannak olyan elméleti és konkrét helyzetek, amikor a jogtalanság talajára kell lépni. Tehát amiket te írtál, az ellen minden eszközzel fel kell lépni.  
-
De ez elméleti és gyakorlati értelemben is szerintem inkább kivétel, mint "legtöbbször" alkalmazandó eszköz (mert Berlini legtöbbször szóval írta). Ennek szerintem inkább ultima rationak kell lennie a jogtalanság lebontására, nem pedig a legtöbbször alkalmazandó eszköznek. 
-
Per pillanat a mostani a helyzetben a PO többek között azt mondta, hogy a lengyel alkotmánybíróság döntéseit figyelmen kívül kell hagyni. Ráadásul a PO általános megfogalmazásából az következik, hogy minden döntését.
-
Én leginkább ezzel kapcsolatban írtam. Én ezzel nem értek egyet. Többek között erre mondtam, hogyha fordított előjellel történne meg mindez, akkor azt súlyos jogsértésnek tekinteté az EU, meg sokan mások. Ezt tekintem kettős mércének. Szerinted ez nem az?
Murdoch 2025. 01. 15. 14:20
Előzmény: #237057  lacikonyha
Annyira van köze hozzá, mint a mitológiának a 67-hez. 
lacikonyha 2025. 01. 15. 14:11
Előzmény: #237055  Murdoch

el nem hangzott állítás tagadása
mire is jó?
egyszer elárulom
hunball2 2025. 01. 15. 14:08
Előzmény: #236989  Moka_Brikka
Él még az a bika? (bocs az offtopic továbbgörgetéséért)
Murdoch 2025. 01. 15. 14:00
Előzmény: #237052  lacikonyha
Tény, hogy frappánsan levezényelték, de nem érdemes benne romantikát keresni, azóta is káosz van. Meg vannak a háttérben ilyen apróságok:
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_incident
hunball2 2025. 01. 15. 13:55
Előzmény: #237036  Moka_Brikka
Elvi szinten egyetértek. Gyakorlati szinten annyit mondok, hogy iszonyú pesszimista vagyok. A mérsékeltek kisebbségben vannak a mai polarizálódó társadalmakban, és nem látszik a kiút, a mechanizmus a megbékélésre. Mindez azért, mert nyugaton nincs információs monopólium, mindenki a saját burkában él, és áttételeken keresztül az jön ki, hogy a legtöbben bámit megengednek a kedvelt politikusuknak, hogy csapjon egyet az ellenfélen. Csak a törzsi harc marad. Nem országok, hanem morális elképzelések és narratívák között. Magyarország az USA-nal nem baratja vagy nem ellensege, hanem Trump-nak barátja és Biden-nek ellensége. Ez valami borzasztó. És vissza Magyarországra, Magyar Péter is mindent a Fidesz hibajának láttat, olyat is, ami nem is az  Ha hatalomra kerül, minden módszer megengedett lesz a fideszes elit ütésére-vágására. Igen, Tölgyessyvel értek egyet, a nyugati világban csak kataklizma után lesz valami más, addig csak a polarizació erősödése.
lacikonyha 2025. 01. 15. 13:48

ezt dolgot a gecik ellen  kijogászkodni, kiokoskodni úgy sem lehet
.
a 67-es háború elején is okoskodtak az izraeli parlamentben, de hiába
aztán a Dajan mint hadügyér felszólalt hogy a Dávid ebben a helyzetben támadna
az a Dávid aki valószínűleg soha sem létezett, csak a hitük szerint
de a rá való hivatkozás miatt megszavazták
.
és hajnalban felszállt az összes vadászgép és a földön tartózkodó dupla túlerőben lévő orosz gyártmányú arab légierőt megsemmisítették, és pár nap múlva a tankok élén haladóban lévő Saron ellenállás nélkül száguldott Kairó felé
az amik a Kairóba valóbevonulás előtt még időben visszaparancsolták
és 6nam után vége lett
átmenetileg
.
Moka_Brikka 2025. 01. 15. 13:41
Előzmény: #237045  berlini
Weimari alkotmányban tényleg volt széles körű alapjogi katalógus, de számos hibája volt. Ez az alapjogi katalógus amúgy azóta szélesebb lett. Lengyelországban is. 
-
A weimari alkotmány egyik legnagyobb hibája volt, hogy a kormányformát nem jól szabályozta. Ezért tudta (más fontos okok mellett) Hitler pár hónap alatt lebontani a rendszert belülről. De én írtam is, hogy vannak olyan helyzetek, amiben igenis a "jogszerűtlenség" talajára kell lépni. Az olyan volt. De pl. olyan volt az appartheid is. Meg még volt más. Hozzuk fel azokat is, hátha megegyeznek a lengyel példával? 
-
Szerinted tényleg az zajlott le a lengyeleknél 8 évig, mint az 1933-ban a németeknél?
-
De a korábbi kérdésekre elég egyszerűen lehet választ adni: végezd el a konkrét gondolatmenetet, és írd le az eredményét és az okokat.
FR73 2025. 01. 15. 13:39
Előzmény: #237049  Murdoch
Cikk mehet is a kukába izibe, meg se kellett volna írni.
"A szerző miniszterelnöki főtanácsadó, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa"
N0MAD 2025. 01. 15. 13:18
Előzmény: #237038  Moka_Brikka
És elméleti beszélgetést folytatunk a nemdemokratikus kormány kérdéses intézkedéseinek megszüntetési mődjárol vagy országot évet és paragrafust kell idézzek?
Xis24
Xis24 2025. 01. 15. 13:14
Előzmény: #237044  FR73
Engem most csak EGY dolog  'érdekel 😃 I love you ..One. 😃
berlini
berlini 2025. 01. 15. 13:11
Előzmény: #237041  Moka_Brikka
És várd majd ki, hogy orbán átadja-e a hatalmat egy vesztés során, vagy elcsalja már jó időben fehérorosz mintára.
berlini
berlini 2025. 01. 15. 13:09
Előzmény: #237041  Moka_Brikka
melyik? Weimri köztársaság.
Végre mindenki alanyi jogon szavazhatott.
Ahogyan irtam egy demokratikusan megválasztott bontotta le pár hónap alatt.
FR73 2025. 01. 15. 13:00
Előzmény: #237042  Xis24
Nagy Márton gazdasági csúcsminiszter úr minden nap serényen azon dolgozik, hogy a családok gyarapodjanak, és akkor lesz igazán boldog, ha végre elérjük azt a hőn áhított 1 millió forintos átlagos panel árat Budapesten.
Xis24
Xis24 2025. 01. 15. 12:57
Előzmény: #237042  Xis24
Van pár gigaelárazás a városban. Lakhatási vásárlók csak.ésszel. Befektetők meg.. 
Moka_Brikka 2025. 01. 15. 12:43
Előzmény: #237039  berlini
És ezeknél melyik esetben volt jelen egy demokratikus köztársaság ilyen széles alapjogi katalógussal. mint a mostaniak?
Mert szerintem ez pont, hogy lényeges kérdés...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek