Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Eddig konkrét helyzetről próbáltam írni, és annak általános vonalait konkretizálni. - De akkor ha nem voltam elég egyértelmű, vannak olyan elméleti és konkrét helyzetek, amikor a jogtalanság talajára kell lépni. Tehát amiket te írtál, az ellen minden eszközzel fel kell lépni. - De ez elméleti és gyakorlati értelemben is szerintem inkább kivétel, mint "legtöbbször" alkalmazandó eszköz (mert Berlini legtöbbször szóval írta). Ennek szerintem inkább ultima rationak kell lennie a jogtalanság lebontására, nem pedig a legtöbbször alkalmazandó eszköznek. - Per pillanat a mostani a helyzetben a PO többek között azt mondta, hogy a lengyel alkotmánybíróság döntéseit figyelmen kívül kell hagyni. Ráadásul a PO általános megfogalmazásából az következik, hogy minden döntését. - Én leginkább ezzel kapcsolatban írtam. Én ezzel nem értek egyet. Többek között erre mondtam, hogyha fordított előjellel történne meg mindez, akkor azt súlyos jogsértésnek tekinteté az EU, meg sokan mások. Ezt tekintem kettős mércének. Szerinted ez nem az?
Elvi szinten egyetértek. Gyakorlati szinten annyit mondok, hogy iszonyú pesszimista vagyok. A mérsékeltek kisebbségben vannak a mai polarizálódó társadalmakban, és nem látszik a kiút, a mechanizmus a megbékélésre. Mindez azért, mert nyugaton nincs információs monopólium, mindenki a saját burkában él, és áttételeken keresztül az jön ki, hogy a legtöbben bámit megengednek a kedvelt politikusuknak, hogy csapjon egyet az ellenfélen. Csak a törzsi harc marad. Nem országok, hanem morális elképzelések és narratívák között. Magyarország az USA-nal nem baratja vagy nem ellensege, hanem Trump-nak barátja és Biden-nek ellensége. Ez valami borzasztó. És vissza Magyarországra, Magyar Péter is mindent a Fidesz hibajának láttat, olyat is, ami nem is az Ha hatalomra kerül, minden módszer megengedett lesz a fideszes elit ütésére-vágására. Igen, Tölgyessyvel értek egyet, a nyugati világban csak kataklizma után lesz valami más, addig csak a polarizació erősödése.
ezt dolgot a gecik ellen kijogászkodni, kiokoskodni úgy sem lehet . a 67-es háború elején is okoskodtak az izraeli parlamentben, de hiába aztán a Dajan mint hadügyér felszólalt hogy a Dávid ebben a helyzetben támadna az a Dávid aki valószínűleg soha sem létezett, csak a hitük szerint de a rá való hivatkozás miatt megszavazták . és hajnalban felszállt az összes vadászgép és a földön tartózkodó dupla túlerőben lévő orosz gyártmányú arab légierőt megsemmisítették, és pár nap múlva a tankok élén haladóban lévő Saron ellenállás nélkül száguldott Kairó felé az amik a Kairóba valóbevonulás előtt még időben visszaparancsolták és 6nam után vége lett átmenetileg .
Weimari alkotmányban tényleg volt széles körű alapjogi katalógus, de számos hibája volt. Ez az alapjogi katalógus amúgy azóta szélesebb lett. Lengyelországban is. - A weimari alkotmány egyik legnagyobb hibája volt, hogy a kormányformát nem jól szabályozta. Ezért tudta (más fontos okok mellett) Hitler pár hónap alatt lebontani a rendszert belülről. De én írtam is, hogy vannak olyan helyzetek, amiben igenis a "jogszerűtlenség" talajára kell lépni. Az olyan volt. De pl. olyan volt az appartheid is. Meg még volt más. Hozzuk fel azokat is, hátha megegyeznek a lengyel példával? - Szerinted tényleg az zajlott le a lengyeleknél 8 évig, mint az 1933-ban a németeknél? - De a korábbi kérdésekre elég egyszerűen lehet választ adni: végezd el a konkrét gondolatmenetet, és írd le az eredményét és az okokat.
Cikk mehet is a kukába izibe, meg se kellett volna írni. "A szerző miniszterelnöki főtanácsadó, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa"
És elméleti beszélgetést folytatunk a nemdemokratikus kormány kérdéses intézkedéseinek megszüntetési mődjárol vagy országot évet és paragrafust kell idézzek?
Nagy Márton gazdasági csúcsminiszter úr minden nap serényen azon dolgozik, hogy a családok gyarapodjanak, és akkor lesz igazán boldog, ha végre elérjük azt a hőn áhított 1 millió forintos átlagos panel árat Budapesten.
És ezeknél melyik esetben volt jelen egy demokratikus köztársaság ilyen széles alapjogi katalógussal. mint a mostaniak? Mert szerintem ez pont, hogy lényeges kérdés...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link