Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanujra 2025. 01. 08. 20:45
Előzmény: #236194  EURHUF_goes_to_haven

ez egészen pontosan 37 nem 35 ös  erkély nélküli de van 35 ös verzió is belőle meg 35+2 nm erkélyes is van..
Hálószobának jó a fél szoba a nagy meg ott van vagy a nagyszoba hálószoba a kicsi meg elvonulós dolgozó szoba.. Egy  párnak ideális aki nem akar sok rezsit fizetni ugyanis a rezsi is négyzetméter alapon van.. Ha a rezsit  ne adj isten egy következő kormány emelné kevésbé lesz sérülékeny nem mindegy egy 5500 as átalány lesz 3 szor annyi távhőbe vagy egy 15000 ft os!
De sokat mondtam már megint tippeket adok sokmindenkinek..! Ez az én bajom jövőre ha venni akarok ilyet megint nem lesz jól árasítva egy darab sem! :( küzdeni kell érte mint egy tigris azért is...
tihamer
tihamer 2025. 01. 08. 20:44
Előzmény: #236195  J0hnnyEnglish
Mai világban az autó sok ember számára státusz szimbólum. Így az autónak garázs is kell, akár 41 millióért is.🙂.
https://privatbankar.hu/cikkek/ingatlan/mennyit-er-az-ingatlanom-erdemes-41-milliot-adni-egy-garazsert.html
slash 2025. 01. 08. 20:43
Előzmény: #236195  J0hnnyEnglish
Az én kollégáim dettó ugyanez. Elverték már a babavárót , utazások, kocsik, megvették a panelt de a baba meg sehol. Nem értik hogy az nem ingyenpénz volt. Olyan kurva egyszerűek az emberek.. 
Andy01 2025. 01. 08. 20:32
Előzmény: #236079  lacikonyha
Koszonom, Lacikonyha a valaszodat, erdekes. Igen hasznosnak tunik, ha majd  ingatlaneladasra kerul sor rovidesen, probalom kovetni.  Koratavaszra tervezek lakaseladast. Jelenleg Spanyolorszagban venni szeretnek,  es bizony nehezsegeim vannak. Mikor talalnek vegre egy jo vetelt, ami megfelelo lenne, kiderul, hogy a kozvetito trukkozik csuful, masnak szeretne eladni. Nem a tulajdonos erdekeit kepviseli, hanem a sajatjat.  Ugy tunik, hogy ez nem kivedheto. Nincs kapcsolatteremtesi lehetoseg a tulajdonossal.
Andy01 2025. 01. 08. 20:22
Előzmény: #236078  ehe
Azert talan ne egyszerusitsd le, amit irtam. Eletmod, eletszemleletvaltas szukseges. Kielpni a megszokottbol, valtoztatni (hogy divatos kifejezest hasznaljak, a "komfortzonabol") es megertes a masik emberi leny irant. Olvasd el esetleg alaposan, mielott irsz ra.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 01. 08. 20:21
Előzmény: #236193  slash

Semmin nem csodálkozok! Egyetemet végzett kollégám - háznézés (tudod az óbudai), ez még nem volt sem hitelközvetítőnél, sem bankban, CSOK lehetőségek, teljes kép és fogalom zavar, de már ajánlattétel lesz a napokban :)
Beszélgettünk, mondja, hogy egy szobával kisebb a ház mint a kellene (amúgy tényleg frankó), mondom neki, csináld meg a garázst szobának - ááá hát az autó, kimertem az asztalnál ejteni, hogy autónak luxus a mai világban a lakás - sokan néztek szúrós szemmel rám az asztalnál, csendben is maradtam.
Tételek, ez sem nézte a kiszámolós videókat.
babaváró = rav4
panel ár= 45 milla kp
fizu = nettó 450
Annyira elegem lett abból, hogy körbenézek és 10 ből 7 ember autót vett, elutazta a babavárót... csak mert pont jó időablakban reszelt az asszonnyal. Csendben maradok a "lehet másra kellett volna költeni" iránymutatást megtartom magamnak.
Felszívtam magam, asszonyak már mondtam, 3 év alatt minden hitel leráz és a jelenlegi + új lakást beterhelve szupermaxi hitel+kiadás.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 08. 19:22
Előzmény: #236177  izommanujra
35m2 pároknak ? Ne röhögtess már... A nappalim nagyobb... 35m2 az 2 embernek elég szűkös. Folyamatos konfrontáció, meg a másik szájában levés... persze van akiket ez összekovácsol... de az esetek nagyobb részében szeritnem inkább vízválasztó...
slash 2025. 01. 08. 19:09
Előzmény: #236191  Batiszkáf
Az! Ahogy mondod. A sok kiscigó. Majd a hitelből vett ötös Bmw hátsó ülésen a sok melóska gondoskodik a jövönkről. Hogy lehetett az aljanép kezébe ingyen fogyasztásra elverhető pénzeszközöket adni? Remélem a bankok azért észnél vannak és a hitelminősítők elpaterolják őket. 
hunball2 2025. 01. 08. 18:50
Előzmény: #236188  Murdoch
A XVI volt a másik terület, igen. Nézgelődtem, igen. Jártam arra, lakást is néztem. Ugyanazokról a dolgokról beszélünk.
Batiszkáf
Batiszkáf 2025. 01. 08. 18:48
Előzmény: #236183  slash
Legfeljebb majd ebben a konstrukcióban is elengedik a hitel egy részét, ha születik gyerek. 
Murdoch 2025. 01. 08. 18:38
Előzmény: #236189  lacikonyha
Bölcs tanács, nem vitás, hogy vegyen egy 70m2-es ikret 120 millióért és ne építse be a tetőteret, két gyerekkel.
lacikonyha 2025. 01. 08. 18:32
Előzmény: #236184  hunball2

kipróbáltátok
szeretnétek
meg tudjátok fizetni
.
öreg?
.
a Műcsarnok 1896-ban lett kész rengeted fala vályog, de lehet hogy még kedvezőtlenebb döngölt falai is vannak
minden itt károgni tudó nagyokost túl fognak élni, 2005-6 körül volt egy felújítása, jártam benne, láttam,  (beszállító volt a cég ahol dolgoztam)
a vályogfalak felújítója megtalálható a neten
.
a tetőtér beépítése nélkül is élhettek benne nyugodtan, lenne pár év amikor kicsit szűkös lenne, de öregkorotokban visszasírnátok még azt a szűkölködést (amikor már világgá mennek a gyerekeitek)
.
csináld, szeresd
Murdoch 2025. 01. 08. 18:30
Előzmény: #236184  hunball2
Nem az a kérdés, hogy beépíthető a tetőtér, hanem hogy mennyi nehézség lesz vele + mennyibe fog fájni. Az esetetekben ami mindenképpen pozitívum, a telek mérete. Ha van ismerős és nincs baj a házzal, akkor tulajdonképpen nincs kérdés, ha egy lokáció mind felett, akkor itt ennyiért valóban ez van. Ellenben azért azzal kalkulálj, hogy nem 120M-ra kell keresni, hiszen előttetek még az átalakítás. Nincs sok időm, csak futólag ránéztem, azért a 120-140-es tartományban gyakorlatilag új 5 szobás ikrek is vannak, nem sok, de még a XVI-ban is akad. És nyilván azért itt még van alku. Persze lokációt tekintve nem egy Wekerle, de azért nem a város határa, oda én sem mennék. De no presszió, én évekig küzdöttem hasonló sztorikkal, folyamatosan kompromisszumot kötve, csak ott még az őrület volt a covid miatt.
izommanujra 2025. 01. 08. 18:15
Előzmény: #236178  infin

47 es villamos áll meg  igen Savoya parktól nem messze  vág az eszed látom... ;-)
Szerintem jó hely  nyilván kissé zajos de bejjebb van az a parktól ... Nekem jó lesz én örülök neki  és ahogy láttam a telefonszámokból 30 an még örültek volna ennyiért :)))
slash 2025. 01. 08. 17:59
Előzmény: #236155  FR73
Jóvan Mester. Akkor legyen neki. :-) 
infin 2025. 01. 08. 17:58
Előzmény: #236173  izommanujra
Tök jó ha boldog vagy, azzal semmi baj nincs....én a piacot elemeztem, hogy mi az az ár amiért tényleg elmennek a lakások és hol, milyen lakások, mert a konkrét paraméterek is számítanak. Majd ha leírod a trükköket jövőre, az szuper lesz, biztos lesz akinek tudsz segíteni vele!
hunball2 2025. 01. 08. 17:55
Na akkor gyorsan, nincs sok időm most fórumozni, esetleg este vagy éjjel a gyerekek lerakása után. Köszi még a kommenteket. Nem tudok mindenre külön reagálni, pedig lenne kedvem, csak idő nincs. A családi ügyekben Freszelős véleménye áll a legközelebb hozzám. A függőség az nem múlik el, a munka is tud függőség lenni. Amúgy diagnosztizált bipoláris zavarom is van, szedek gyógyszert, jól karbantart szerintem. Gyógyszer nélkül mindenesetre rosszabb volt. A szakmámban elég jó helyre jutottam, az adott területen a legjobbak között tartanak számon, külföldre is gyakran hívnak. Olyan helyekre hívnak, ahová magyar kollégákat előtte nem. Szóval az eddigi sikerekre alapozom, hogy valószínűleg ez jó lesz még a  nyugdíjazásomig, akár itthon, akár külföldön. Barátaim vannak, az ingatlanvásárlási terveimet megbeszéltem a két legjobb barátommal. Ők, akik jártak ott, akik ismernek engem, az egyik tini korom óta, a másik egyetemista korom óta, mindketten támogatják a vásárlást az adott áron. Tehát amit valaki írt, hogy nem tudom megbeszélni senkivel, az nyilván nem igaz. Ide azért írok, mert információkat tudok szerezni. Egy csomó hasznosat kaptam már. Ezért járok vissza. Az ingatlanátírási illetéket el fogom engedni, bocs, ha ez nem derült ki eddig, ez számomra 1 nap múlva már evidens volt. 2 milliót nem ér meg a mostani szarakodás. Nem kalkuláltam előre jól, de amint az anyám mondta a baromságait, akkor utána 1 nap múlva már eldöntöttem, hogy akkor marad minden a régiben. Egy esetleges válással sokat tudok, sokat tudunk veszíteni, ez így van. De az életben kockáztatni is akarok, eddig is csináltam, továbbra is csinálni fogom. Nagyon rosszul nem tudok kijönni ebből a történetből, más is írta, adott mértékű bukó mellett is marad elég vagyon. A felfelé menő családom további hozzájárulásaitól nem függünk, mindez, amiről itt írtam, az érzelmi dolgok miatt volt nehéz. Az adott ingatlanon a becsléseim szerint maximum 20 milliót tudunk bukni. 100 millióért biztosan el lehetne adni ma, egészen pontosan tudom, hogy ennél szarabb ingatlan elment nemrég 100 millióért. A bizonytalanság ez fölött indul. Na most 10-20 milliót bukni (mai áron) egy ingatlanbizniszen nem jó dolog, de az élet kockázataihoz hozzászámolom. Egy csomó mindenben szerencsénk volt, babaváró, MÁP+, a mostani őrült PMÁP, egyebek. Sorra helyes döntéseket hoztam. Mindig vannak rossz döntések is az életben, elfogadom ezt a kockázatot. Azt furcsállom, hogy a fórumozók egy része tök távolról miért tartja valószínűnek, hogy nem lehet beépíteni a tetőteret. Mint mondtam, erre megszületett már az engedély. Az iker másik fele ugyanúgy be van építve ugyanazokkal a régi gerendákkal. Az egyik helyi építész mondta, hogy beépíthető. Arról meg lehet írni ezer dolgot, hogy más ember máshol akar lakni, hát legyen. Mi nem akarunk a belvárostól távolabb lakni, ez egy személyes döntés. Ami meg az árat illeti, én már sokszor mondtam, mutassatok olyan hirdetést, ami 120 M alatt van, és eleget tesz a kritériumainknak. Sose jött egy se. Tehát itt arról van szó, hogy a fórumozók más szempontokat tartanak fontosnak. Legyen, különbözőek vagyunk. Én nem akarnék más fórumozók lakhelyén lakni, más meg nem akarna itt lakni. Szuper. Ja és az ingatlan lent meg teljes körűen fel lett újítva ugyebár pár éve, minden víz gáz áramvezeték kicserélve, a fal leszigetelve. Teljesen jó minden, egy év alatt semmilyen panaszunk nem volt. Minden évszakot végigpróbáltunk. A túlárazásos vitát még értem, annak van realitása, de annak, hogy szar az ingatlan, mert 100 éves, annak nincs. Mániákusan végiggondoltam ezer más dolgot is, a Galvani hidat, a délre tervezett vegyianyag lerakót, ezer mindent. A végén az lett a konklúzió, hogy a kockázatok vállalhatóak.
slash 2025. 01. 08. 17:54
Előzmény: #236168  Placi82
Laci, ebben rohadtul igazad van. A munkáshitel! Hatalmas hiba! A sok suttyó melóska veszi hitelből a nagy verdákat az autókereskedők kaszálnak a melóska meg fél év múlva nem fizeti a hitelt! Pénzügyi fegyelem nulla , rebbull+cigi+rosszlányok +meg a lovécsapkodás!  Hogy lehetett ilyet bevezetni?  
infin 2025. 01. 08. 17:50
Előzmény: #236181  Ishar
Engem nem zavar.. nincs semmi rossz egy kis hencegésben:) nyilván nagyon örül a vételnek, ez normális! de sokszor nagyon érzelmi alapon ír izomman, így hagyja tudat alatt h torzuljanak a számításai meg a következtetései. Én ezért írtam be, hogy mik a valós számok szerintem. A Youtube videókat nem láttam, fogalmam sincs mire gondolhatsz.
Ishar
Ishar 2025. 01. 08. 17:47
Előzmény: #236172  EURHUF_goes_to_haven
"Ennek a hozzászólásodnak mi volt a hozzáadott értéke ? szerintem ez vegytiszta hencegés. Köszönjük Emese!" --- Aki annak idején látta Izomember valamelyik YouTube-videóját, az csak megmosolyogja ezeket az ömlengéseket. :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek