Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Wuff
Wuff hétfő, 16:11
Előzmény: #235939  Wuff
Nahát, csak a felét küldte el... Szóval:
Amúgy Debrecennek valóban nincs a régióban érdemi alternatívája, de szvsz. az átlag illetve az alatt keresők (vagyis azok, akinek belátható időn belül nem lesz pénze saját lakásra és tartós bérletre kényszerülnek) szemében Bp. komoly alternatíva. Mert inkább mennek társbérletbe egy gangos pesti házba, vagy egyedül egy szuterénbe vagy lepukkant külpesti panelbe, mintsem 20ezer forinttal többért lakjon "Keleten" egy normális lakásban... Aztán a Facéra is lehet postolni, hogy Pesten olcsóbb élni, mint Db-ben (rengeteg ilyen proli van).
Wuff
Wuff hétfő, 16:06
Előzmény: #235934  lacikonyha
Arányaiban valóban nem tragikus a helyzet, de a tendencia (+100% \év a kiadó lakások számában) viszont aggasztó. A tavalyi (azaz 2023-as) adatokat én is cikkekből tudom, akkor még nem követtem a piacot, de pár napja itt is linkeltek egy cikket, ahol ezt a növekedést leírták. És mondom, az a legfurcsább az egészben, hogy "papírforma szerint" Debrecenben csökkenni kellett volna a számnak, nem nőni, pláne nem duplázni. A Bp. VI. kerület legalább követi a papírformát, mert ott jó eséllyel az AirBnB tiltás okozza jelenséget.
Amúgy Debrecennek valóban nincs a régióban érdemi alternatívája, de szvsz. az átlag illetve az alatt keresők (
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc hétfő, 16:05
Előzmény: #235935  lacikonyha
Árcsökkenéssel a közeljövőben nem számolok. Én jelenleg az ingatlanpiaci tranzakciók csökkenésére látok esélyt, az árak mérséklődésére nem. A szűkös kínálat és a nagyra nyílt olló nehezíti a nagyobbra váltást, az alternatív befektetési lehetőségek pedig alacsony hozammal kecsegtetnek.
Pistike12 hétfő, 15:46
Előzmény: #235936  Pistike12
Illetve latva az ingatlanaremlkedest meg alacsonyabb, de nominalisan emelkedo alberleti dijjal kiegeszitve nagyon szep "elmeleti" hozamok vannak. Eladasi kenyszer meg sehol a lathataron.
Azert az elmult 2 evben egy atlaglakas mrnt 25-30%ot es melle jott kb 9% albi dij, ami 34-39% 2 ev alatt... 
Pistike12 hétfő, 15:42
Előzmény: #235935  lacikonyha
Nem teljesen ertheto h miert adna el most egy befekteto a lakasat, ha nem tette joval magasabb alternativ hozamkornyezetben az elmult 2 evben. A motivacioja eleg erdekes lenne, hogy most lepi meg, amikor csokkeno hozamok vannak.
A kinalat csokkenese egyettelmuen azzal magyarazhato, hogy a sajat reszre vasarlok nem tudnak ingatlanbol ingatlanba ugrani a nyilo ollo miatt. 
Munkatarsam is elengedte a temat, pedig ebben gondolkozott. 
lacikonyha hétfő, 15:37
Előzmény: #235933  AnlegerFerenc
ha a korábban eladni szándékozóknak jelentős hányadának  elfogadható alternatíva most a bérbeadás, akkor generális és számottevő árcsökkenés nem toporog most a küszöbön
lacikonyha hétfő, 15:32
Előzmény: #235931  Wuff

Debrecenben van kb 100ezer lakóingatlan ,és azt írod hogy 1200 várja a bérlőt a comon
a 6. kerület 2,38 km2 és kb 30ezer lakásából 924
.
a 6. kerületi kiadó lakásoknak tengernyi a konkurense nem túl nagy sugarú körön belül is
a debrecenieknek nincsenek hasonló versenytársai
.
nekem nem tűnik Debrecen  rossz helyzetűnek a bérlőre várakozók darabszámát tekintve
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc hétfő, 15:10
A bérleti kínálat országosan növekszik. Ez valószínűleg annak a következménye, hogy a tulajdonosok nagy része kivár az eladással, további áremelkedésben bízva. Egy részük a bérleti piacot erősítheti ezáltal. Ez (az erős vételi kereslettel karöltve) eredményezheti az eladó (fővárosi) lakások számának drasztikus csökkenését, mely a .com számai alapján 3 hónap leforgása alatt 25 ezerről 19 ezerre csökkent. 
Persze ez csupán az én elméletem...
Wuff
Wuff hétfő, 15:04
Előzmény: #235931  Wuff
Még annyi, hogy mondd meg az ismerősödnek, hogy nézzen fel az ingatlan.com-ra, állítsa be, hogy Debrecen, kiadó, max. 400e Huf és rendezze ár szerint csökkenő sorrendbe. Ha úgy látja, hogy azokkal lazán versenyképes a portéka (lokáció, méret, berendezés), közben számoljon az illetékkel, ügyvéddel, bútorok, gépek költségével is, akkor hajrá...
Wuff
Wuff hétfő, 14:43
Előzmény: #235924  2345678
Debrecenben jelenleg a kiadói oldal erősen túlsúlyos, egy év alatt 100%-kal(!) 1200 db-ra nőtt a kiadó lakások száma. Épp tegnap írtam erről egy értekezést, hogy ez különösen meglepő, mivel tavaly-idén elvileg 20ezer új munkahely jön/jött létre és ennek már az 1/8-a felszívná a mostani, megnőtt kínálatot is teljesen és akkor még a többi bérlőről szó sem esett... Ehhez képest folyamatosan nő a kiadó lakások száma. Erre írtam, hogy már nem tudom mi a valóság, mert a hírek és gyakorlati tapasztalat párhuzamos dimenziókban vannak, még az irányok sem stimmelnek.
3 hónapja napi szinten követem a hírdetéseket (illetve Facebook csoportokat). Ez alapján azt mondom, hogy a 150-160ezres sávban (gyakorlatilag ezek a felújított, szépen berendezett, 1,5 szobás panelek) még finnyásan kiveszik. 200ezer/hó felett már erősen kell izzadni (pedig ez a 40M Ft-os ingatlanok szintje, amennyiért még mindig csak kisebb paneleket lehet kapni). 300ezer HUF felett pedig kvázi lehetetlen kiadni jelenleg, pedig (bp-i mércével mérve) itt már modern, kvázi luxus lakások is befigyelnek a bekerülési költséghez képest gombokért...
A 3 hónap alatt EGY db hirdetést láttam, amiben két német 600ezer/hóért keresett, de ott pl. a két, teljes értékű fürdőszoba is elvárás volt (ne kérdezd, hogy miért nem vesznek ki inkább 2db 300ezres prémium lakást).
Azzal pedig vigyázzon mindenki, hogy az eladó 1000 EUR/hó hozammal kecsegtet, mert 15 éve az én nagyimat u.ezzel a szöveggel palizták be (igaz, akkor 260 Ft volt egy Euró). Mondtam a nagyinak, hogy bele ne ugorjon, de ő elhitte a dumát (akkor a "külföldi egyetemista" volt a mai "német mérnök"). Sose sikerült (EUR-ban számolva) még közelítőleg sem kiadni annyiért...
Amúgy amit pletyka szinten tudok, hogy a gyárvezetésnek a város jónak számító, É-i részén házakat bérelnek, szóval rájuk már nem kell számítani kiadási szempontból. Btw, szintén a város északi, zöld részén gyanúsan sok kínait látok prémium verdákkal kb. 1 éves (sor)házakból kilépni nyár óta. Szóval a jól fizető vendégeket jó eséllyel az "itteni Budán" már elszállásolták. Az pedig jó kérdés, hogy a melósok miért és mennyit tudnak/akarnak fizetni...
2345678 hétfő, 14:36
Előzmény: #235929  Xis24
Félek, hogy ha elmondom a barátomnak ezeket a véleményeket, akkor elmegy a kedve az ottani vásárlástól. De azt mondta megköszön majd minden információt.
Xis24 hétfő, 14:29
Előzmény: #235928  2345678
Lehet úgy gondolták, hogy ez is olyan mint a virágcsokor. Kérsz egy csokrot mondják, hogy 20 ezer. Mondja az ember, hogy de jó ..nem is gondoltam volna, hogy kijön egy esküvői csokor 20 ezerből. Mi? Jól hallom- kérdi a boltos. esküvőre lesz? Akkor 50 ezer. 😃
Hát kb így számolhattak akkor árat 😃
2345678 hétfő, 14:24
Előzmény: #235925  slash
Én nem hiszem, de sajnos a barátom elhiszi. Ezért akartam hallani egy debrecenitől az igazságot. Persze emlékszem, hogy korábban volt szó arról, hogy Derecenben 215 000Ft/hó-ig van inkább kereslet, afelett már nehézkes kiadni. Nehéz elhinni azt, hogy két idegen ember osztozik egy lakáson Debrecen Külső vásártéren és kifizetnek 1000 Eurót.
Wuff
Wuff hétfő, 13:57
Azt hallottam, hogy Szegeden így lesz, Debrecenben nem tudom, hogy lesz-e nekik külön "kaptár"... Amúgy almát az almával, körtét a körtével, ahogy a mondás tartja. Azaz semmi értelme nincs a debreceni ÚJ ÉPÍTÉSŰEKET a bp-i PANELokhoz hasonlítani. De ha nagyon akarod, akkor ez éppen azt mutatja, hogy a db-i piac a bp-itől szignifikánsan olcsóbb, mert ott zsírúj téglát kapsz egy bp-i panel áráért...
slash hétfő, 13:42
nem Debrecenben :-)   
slash hétfő, 13:41
Előzmény: #235924  2345678
Az autógyári dolgozók 10-15 fős istállóból meg Kádár kockákból kialakitott lepratelepeken fognak lakni. 
El ne higgye a cimbid hogy 500euro / szoba/fő! Akkor mit küld haza a szerencsétlen?   1,3M/nm? Budán kapsz annyiért panelt a legjobb helyeken Debrecenben.  
2345678 hétfő, 12:50
Előzmény: #235923  Wuff
Nagyon köszönöm az infót. Tegnap futottam össze kedves ismerősömmel aki éppen ott akar vásárolni. Egyet lakhatásra a lányának, a másikat pedig kiadásra. Egy 14 lakásos társasházban garázsokkal és tárolóval . A fejlesztő 1.3 milliót kér négyzetméterenként. A lakások nincsenek meghirdetve. Árból nem engednek. Valami mentőállomás is van a közelben, tényleg nagy a zaj. De szerintem teljesen kimosták az agyát az ismerősömnek amikor megnézhette a bemutató lakást. Elhitette vele az eladó, hogy az autógyár dolgozói ki fogják venni tőle 1000 Euró/lakás. stb. Ugyanis szobánként fizetnek majd 500 eurót. Örülnék neki, ha ezzel kapcsolatban tudnál még mondani valamit, hogy van-e ott bérlői kereslet és milyen áron ? 
Wuff
Wuff hétfő, 11:21
Előzmény: #235920  2345678
Saját célra én nagyon nem javaslom, pláne nem drágán. A város egyik lefingottabb részei közé tartozik. Emellett hatalmas az átmenő forgalom (non-stop rossz levegő, zaj), a távolsági buszvég miatt pedig a zűrös vidéki suttyók, C-k és helyi csövesek kedvelt helye. Befektetési szempontból jó, hogy közel van a belváros, de ennyi a pozitívum. Értelmes ember nem akar ott élni, még bérleményben sem. Üzlethelyiség vagy vállalkozás szempontjából viszont lehet benne fantázia.
gyula1971
gyula1971 hétfő, 10:33
-Ez nem jó jel-Németországban a vállalati csődök a 2009-es pénzügyi válságot megközelítő szintre emelkedtek tavaly - mondta Steffen Müller, a Hallei Gazdaságkutató Intézet (IWH) fizetésképtelenség-kutatási vezetője. Ráadásul mivel mostanában a 2009-es időszakkal ellentétben már több nagyobb céget is érint a folyamat, a csődeljárások során az akkorinál nagyobb gazdasági érték semmisül meg.
10:26Brutális csődhullám söpör végig Németországon
Murdoch hétfő, 09:13
Előzmény: #235918  Pistike12
Az, nem kérdés, tényleg jó hely. Elég sok nációval beszélgettem már, a világ eldugottabb helyeiről jöttmentekkel is. Egybehangzóan dícsérték, meg is lepődtem, hogy ennyire képben vannak. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek