Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 21:42
Előzmény: #235759  ncseed!
"Élek mint hal a vízben bármi is lesz!" Valóban, aztán majd az EÜ-ben szembe köp a valóság...
ncseed!
ncseed! szombat, 21:26
Előzmény: #235758  J0hnnyEnglish
ho-ho-hóóóóóóóóóóóóóóóóóó
hirtelen nem érdekli az ami nem a saját igazát erősíti... what a surprise!
Majd lécci Murdoch és csapatának is böfögd ezt be amikor a bezzeg svájc dumát okádják ki magukból. Köszi!
Részemről lezártam ezt a parttalan vitát. Nyer aki nyer, sz@roj rája. Élek mint hal a vízben bármi is lesz!
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 21:18
Előzmény: #235756  ncseed!

Engem nem érdekel a nyugat eu probléma, engem az érdekel ami itthon van! Engem nem az érdekel, hogy csökkennek vagy nőnek az árak, hanem az hogy meg tudjam fizetni. Engem nem érdekel, hogy éppen mennyi adót fizetek az államnak, hanem az érdekel, hogy azt mire költi.
Sajnos az ünnepek között megint kapcsolatba kellett kerülnöm az EÜ rendszerrel.
Én megértem azon narancsforradalmárokat akik nem autóznak, nem ülnek közösségi közlekedésre, nem kell orvoshoz menniük, nem tanul a gyerekük, euróban kapják a fizetésük..., hogy szerintük itt minden rendben van, nem a zsemle kicsi, hanem a pofátok nagy!
TheSnake2020 szombat, 20:50
Előzmény: #235746  berlini
Csak az a baj, hogy aki a Fideszre szavaz,  azt hiszi, hogy még mindig itt a Kánaán. Még mindig sokan vannak. DE EGYRE KEVESEBBEN.
ncseed!
ncseed! szombat, 20:40
Előzmény: #235754  J0hnnyEnglish
Értem. Gondolom a NY-EU problémákért is a Zorbán a felelős.... 
Azért szakadt be az ingatlanpijac a németeknél mert a Zorbán.
Franciáknál azért lángolnak az utcák, mert a Zorbán.... 
Mindenhol azért drágult az élelmiszer, közművek, stb. mert a Zorbán.
Meséljetek még...
ncseed!
ncseed! szombat, 20:36
Előzmény: #235753  Hobbyproperty
Felesleges erról vitatkozni itt. Más leírta a véleményét, én is megtettem. Majd az idő eldönti mi lesz.
Ahogy írtam, pénzügyi értelemben bárki is jöjjön én meg fogom talalálni a számításomat velük is.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 20:33
Előzmény: #235750  ncseed!

Azt azét érdemes megnézni, hogy miért lesz további szárnyalás - na nem a teljesítmény miatt, és hova menekül a tőke a forintból.
Akinek forintban denominált bevétele van, az mindenki rábaszott így vagy úgy és közösen fizetjük
A nagy probléma az ncseed! hogy az elb@szott gazdaságpolitika miatt a jónép már nem csak az ingatlanpiacról árazódik ki, hanem az élelmiszerpiacról is.
- Az új autópiaci kiárazódás már megtörtént 2023-ban
Hobbyproperty szombat, 20:24
Előzmény: #235738  ncseed!
Én beszerzési területen töltöttem el 15 évet, szóval találkoztam pár száz cégvezetővel (multi és magyar is) Akkor volt fejlődés, ha a cégek piactorzitó beavatkozás nélkül versenyeztek, vagy tudással vagy extra befektetett munkával, a tét viszont óriási volt. Most már nem tesznek fel "tétet" sem a multik sem a magyarok mert látják hogy lejt a pálya, így viszont folyamatosan csúszunk lefelé. 
Murdoch szombat, 19:52
Előzmény: #235747  ncseed!
Tudjuk, persze, mindmeghalunk, tik-tak és a többi óvodás duma. Mi hálát adunk az égnek, hogy nem lovaltuk magunkat bele vmi röghözkötős gigahitelbe, nem kellett hozzájárulnunk vmi szerencsétlen csóró építtető legújabb luxusjachtjához. Van ám a kis világodon kívül is más élet, nem is akármilyen. Ha azt hiszed mindenki tátott szájjal várja a pofáraesést, óriásit tévedsz, na nem véletlen, hogy még az istenhátamögötti szomszéd faluban is lakik egy magyar házaspár. 
Pistike12 szombat, 19:52
Ez erdekes:
"A kétkedők listáját az Európai Bizottság vezeti, amely úgy véli, hogy az ár- és költségnyomással összefüggő sebezhetőség nő, az államadóssággal és a túlértékelt lakásárakkal kapcsolatos aggodalmak jövőre is fennmaradnak. A szakszerű bizottsági vélekedés köznapi megfogalmazásban annyit tesz, hogy továbbra is létezik inflációs veszély, amelyhez a termelési, például a bérköltségek megugrása is hozzájárul, az államadósság magas szinten beragad, ami önmagában is a sérülékenység egyik oka lehet, a lakásárak pedig elszabadultak, és a keletkezőben lévő árbuborék szétpattanhat."
Mindezt az EU taglalja. Valoban erdekesek a mai median hirdetesi lakasarak. 
Akkor valhatnanak realisabba ezek az arak, ha 1m lenne tenyleg az avg ber, de az 60%al tobb mint a mai. 
Es ne felejtsuk. Nagyon magas a lakaskamatszint. 75-76e/10m. Ez magas...
Ugy vagyunk feljebb minimum 30%al az ar-ber arannyal 2006-2008 kozotti idoszakhoz kepest, hogy alacsonyabb volt a kamatszint. 
Erdekes.... Erdekes... 
Nem ertem miert kell az MNBnek csalnia a lakasertekelessel... 
Siman 30%al feljebb vagyunk mint kellene. 
ncseed!
ncseed! szombat, 19:35
Előzmény: #235748  Gaguse
Majd kiderül testvírem... de komoly esély van rá, hogy ez nem jövőre lesz.
Aztán ha ez is úgy jön be, mint a lakásáresés várásotok vs. amit én mondtam snno, akkor tátott szájjal futtok be abba a bizonyos erdőbe ISMÉT!
Akkor majd tovább lehet prüszkölni itt! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
JÖJJÖN AMINEK JÖNNIE KELL! A BANK MINDIG NYER!
HPPapa szombat, 19:27
Félő, hogy bármelyik bagázs jön a fidesz után, ugyanazt a maffia apparátust vezeti tovább.
Gaguse
Gaguse szombat, 19:23
Előzmény: #235747  ncseed!
Jézus, ebben segít neked valaki vagy egyedül írod? 
ncseed!
ncseed! szombat, 19:18
Aha, add be ezt azoknak akik 3-5 éve várnak az olcsó lakásokra... biztos van még az elkövetkezendő egy év után 4-8 évük kivárni az olcsó lakásokat. MU-HA-HA
CSODAVÁRÁS VAN! 
POFÁRA ESÉS LESZ! 
Mindegy ki jön, olyan irreális elvárások vannak amit nem lehet SENKINEK teljesíteni!
Egyedül az úniós pénzcsap megnyílására számíthatnak, de azt meg olyan dolgokhoz kötik amit a magyar társadalom többsége - tetszik vagy sem - nem fogad el! Az ellenzékiek nagy része sem...
berlini
berlini szombat, 19:07
Előzmény: #235742  ncseed!
Aki nem a fideszre szavaz, az nem olyan hülye, hogy azt higgye, hogy azonnal jön a Kánaán.
kemény munkával és pár ezer milliárd visszaszerzésével, meg az EUs források megnyilásával is legalább 4-8 évig eltart mig a dolgok igazán jobbra fordulnak.
berlini
berlini szombat, 19:05
Előzmény: #235737  HPPapa
Pár brossurával le vagy maradva.
Már a NER sem ilyesztget gyurcsánnyal
Rincewind2 szombat, 19:00
Előzmény: #235741  HPPapa
Nálunk építmény adó van és elég combos. Nagycsaládosoknak és nyugdíjasoknak csak 80 m2-ig kell megfizetni a többieknek a  teljes alapterületre.
DAXHU szombat, 18:56
Előzmény: #235738  ncseed!
Abszolút igaz, amit írsz. Azonban hosszútávon közeledünk a szakadék felé ezzel a politikával. Ez olyan matt helyzet féle. Mattolta a népet a kormány. 
ncseed!
ncseed! szombat, 18:52
Előzmény: #235739  Gaguse
Arra szavazol akire akarsz, én meg akire én akarok. Én nem minősítelek téged emiatt, te se ítélkezz feltételezés alapján. Csak annyit mondtam, hogy aki azt hiszi hogy valami kánaán fog jönni a fitesz után (bármikor is legyen az) az pofára fog esni!!!
HPPapa szombat, 18:51
Előzmény: #235740  Rincewind2
Nálunk csak akkor kell kommunális adót fizetni a lakás után, ha a tulajdonos nincs oda bejelentve állandó lakcímen vagy nincs bérbeadva.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek