Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ncseed!
ncseed! szombat, 12:42
Előzmény: #235664  Kapzsidözsi
"Ne aggódjál a (politikai) fordulat már a sarkon kopogtat."
Egy valamiben nagyon jó vagyok amiben a jelek szerint az itteniek többsége nem: az ALKALMAZKOSÁS KÉPESSÉGE! Másik csapat jön? ÉS AKKOR MI VAN??? Semmi!!! Akkor majd az alapján fektetek be amilyen lépéseket tőlük várok! ENNYI! 
Részben ez is benne volt a döntésemben amikor az előző választás előtt kiszórtam a két problémássá vált lakásunkat. Nem akartam a vagyonunk 90%+ ingatlanban tartani, akkor sem ha tovább emelkedik az ára.
Szerinted ha kevés pénzből kisebb tudással tudtam sok pénzt csinálni (bármelyik rendszer alatt) akkor most sok pénzből még több tudással mi lesz????
Nekem is vannak politikai elveim és preferenciám, DE a gazdasági döntéseinket NEM EZEK ALAPJÁN HOZOM MEG. Nem az alapján, hogy szerintem minek kellene történnie (mi lenne jó bárkinek is), hanem az alapján, hogy várhatóan mi fog történni ha tetszik nekem ha nem!
Kapzsidözsi szombat, 12:41
Előzmény: #235697  lacikonyha
A bérleti piacon a kiadó lakás kínálat növekedés miért lassítja az kiadási árat? Ezt az összefüggést nem értem, már ha valós. Vagy az eladási árra gondoltál itt is?
Kapzsidözsi szombat, 12:39
Előzmény: #235678  FR73
Azt a jelenséget nagyon jól látod. Mondjuk a személyemben találtál többszörös ingatlantulajdonost aki azt mondja : "na elmentek az apá...... fa.....-ba, egy ilyen gazdaságilag , demográfiailag vergődő országban fujjátok tovább a lufit. " De én igyekszem politikailag és gazdaságilag szemüvegek nélkül , adatvezérelten nézni a világot. -- Orbánt támogató rendíthetetlen csoportok esetek többsgégében lelakott lakások és leszakadt vidéki kisház tulajok. Több kérdés nincs. Ezeknek csak a hatalom számít. Remélem már nem sokáig...
https://telex.hu/velemeny/2025/01/04/a-kozeposztaly-mar-nem-tamogatja-penzugyi-donteseivel-megis-fenntartja-az-orban-rendszert-allampapir-kamatok-fogyasztas-koltsegvetes-valasztasi-osztogatas
lacikonyha szombat, 12:05
Előzmény: #235696  2345678

az eladási piacon a tranzakciószám csökkenés késlelteti és lassítja az árcsökkenést
a bérleti piacon pedig a kiadó lakás kínálat növekedése
minden rendben halad
2345678 szombat, 11:15
Budapesten a kiadó lakások száma 1 év után minden kerületben növekedett. Például a 13 kerületben 745-ről 1130-ra. A 11 kerületben 540-ről 889-re. A 7 kerületben 385-ről 504-re. 
slash szombat, 10:56
Na Báttyák, süt a nap, vár a munka. Izzítom a láncfűrészt meg a többi jóságot.  Aztán meglátogatom a szomszédot most építkezik . Éljünk a valóságban. 
Hobbyproperty szombat, 10:48
Balatoni nyaraló piacról bárkinek valami infója esetleg van? Én árulok ott de nincs nagy mozgás 
lacikonyha szombat, 10:44
Előzmény: #235692  lacikonyha

jav
Bodi helyesen Bródy
lacikonyha szombat, 10:39
Előzmény: #235686  FR73

pedig a yolo sem mai találmány
a Csortos Gyula 26 évvel előbb született mint a Parkinson, aki még valószínűleg nem nagyon tudott írni-olvasni 1914-ben amikor a Csortos havi gázsija 24ezer korona volt, ami megegyezett az akkori miniszterelnökével
de a Csortos nemcsak a színpadon és a filmvásznon alkotott látványosat, hanem yolo aktivistaként is
a Bódi Sándor a Csortosnál is idősebb volt, közel hasonlóan ünnepelt, szintén sikeres  yolo művészetben is
.
talán a levegő, meg a napfény lehet a titok

N0MAD szombat, 10:34
Előzmény: #235684  lacikonyha
Több évtizede olvastam úgyhogy tévedhetek, de emlékeim szerint az ingatlanváltás okai valami olyasmi hogy “mutatni kell az üzletfeleknek” -> (az asszony pokollá teszi az eletem ha nem) “kell a szép autó a tárgyaláson megjeleneshez” -> (a fiam nyaggat miatta) stb
Murdoch szombat, 10:31
Előzmény: #235683  slash
Csak hát az van, hogy veszel egy ingatlant és lecsengeted  a vételár kb. 1%-át - ÉVENTE. Önkoris szintű, ebből finanszíroznak rengeteg mindent. Nem ötlet, ja és a svájci példa is csak kolléga kérdésére ment, csak mondom.
DaGi szombat, 10:31
Előzmény: #235688  DaGi
*beremelkedes
DaGi szombat, 10:31
Előzmény: #235681  berlini
Ami 6 szazalek ugy, hogy kozben a nominalis joval, a real eremelkedes atlaga pedig picivel nott. Illetve a lakasarak is jobban nottek atlagban. Tehat a berleti hozam minden iranybol tovabb erodalodott.
FR73 szombat, 10:28
"Gyakran megtartja az eredeti viskót - legalábbis irodának - élete végéig. Olyan vonakodva hagyja el, hogy pályafutásának egyik legnagyobb válsága zajlik le, amikor költözködésre szánja el magát".
FR73 szombat, 10:25
"Ha még magasabbra emelkedett... változatlanul hű a viskójához és a rizséhez. Ennek eredményeként van befektetni való pénze. Tíz ilyen kuli közül kilenc elveszti a pénzét oktalan spekuláción. A tizedik okos vagy szerencsés. Ennek ellenére továbbra is a viskójában lakik s éppúgy rizst eszik, mint eddig. Mint a sikerre vivő utak egyikét, ezf érdemes tanulmányozni".
Nincs benne szó yolo életformáról.
Xis24 szombat, 10:11
Azért még vannak feszültségek... gondolom  nem hivta meg nyaralni. . én mehetek 😃
lacikonyha szombat, 10:09
Előzmény: #235679  emerald

a Parkinson iskolapéldájában van az helyes problémakezelés ismertetve
.
a csóró vietnami pálmalevél kunyhóban él, és lopott biciklialkatrészekkel seftel
a bolt egyre jobban megy, de még továbbra is a pálmalevél kunyhóban lakik
aztán már annyit összegyűjtött hogy épp kijönne belőle egy szép ház, de még tovább marad a pálmalevél kunyhóban
.
és mikor költözik át?
akkor ha a szép ház vételárán felül megvan a magas erős vaskerítés építés, a mögötte lévő dobermannok, és a biztonsági ember költsége is, és egy puffer a cash flow-ban az emberrablással fenyegetők, és az adószedők megkenésére is
.
a slash lehet hogy korán hagyta el békási panellevél kunyhót
slash szombat, 10:04
Előzmény: #235678  FR73
Téli szünetben elkezdtem nézni a Yellowstone sorozatot. A magántulajdon szentségéről szól.Tanulságos. We dont share share land here. 
https://www.youtube.com/watch?v=LOrkILQmpRk

Xis24 szombat, 10:00
Előzmény: #235680  slash
Milyen jóba lettetek. csak nem együtt szilvesztereztetek? 😃
berlini
berlini szombat, 09:58
Előzmény: #235667  mr_bob
Kösz!
Tehát a 2024. év eleji kb 188 ezer Ft-os átlagos lakásbérlet úgy lett decemberben kb 200 ezer, hogy esett a novemberihez képes 1-2 ezret.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek