Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch szombat, 14:08
Előzmény: #235713  Second Wave
Azt is megtalálod az oldalon, de teljesen felesleges komolyan belemenni, lévén abszolút nem egységes:
https://en.comparis.ch/immobilien/verkaufen/vertragsabschlussphase/liegenschaftssteuer
Nekem semmi bajom nem lenne az ingatlanadóval (nekem is több van nevemen), pláne a trezorként tartott lakásokra, mert ez világszerte probléma, én szinte mindenhol ezt látom. Hazai viszonylatban az lenne a fő gondom, hogy a befizetett adót nagyjából el is ihatnám, mert tuti nem ott kötne ki, ahol kellene. Ha jól tudom az usában tételes kimutatást kapsz minden egyes centről, hogy mire lett költve. 
A szénné adóztatást meg azért írtam, mert az ellenkező oldal már megvolt (azzal sosincs baj) és baromi nagy probléma a lakhatás. Ami itt sokaknak magától értetődő, hogy legyen airbnb, alacsony kamat, szabályozatlanság, giga állami támogatások, gyakorlatilag mindennel is fűtve legyen a piac. Ennek most lesz böjtje, mit lépett a kormány? Újabb támogatások. Oké, meglátjuk, szerintem a fű sem fog nőni. Itt valaki már korábban írta, hogy Mo egyik előnye volt, hogy vállalható áron vannak az ingatlanok, na ennek is vége. Néztem az egyik újépítésű ikret a XXII-ben, azaz inkább újszerű, pár éve 95-ért ment el a párja. Most a gyengébb közel 200M, oké. 
FR73 szombat, 14:04
Előzmény: #235713  Second Wave
Túl izgulod ezt az ingatlanadó témát.
Ha mégis bevezetnék, akkor azt úgy csinálnák, hogy szokás szerint ellenkező hatást érnének el vele.
A kivételeket mindenki kijátszaná, alig lenne normális bevétel, cserébe a bérleti díjakat mindenki megemelné, ezáltal a bérlők a jelenleginél is rosszabb helyzetbe kerülnének.
berlini
berlini szombat, 13:56
Előzmény: #235702  Murdoch
+
berlini
berlini szombat, 13:54
Előzmény: #235701  Second Wave
ilyenkor látszik, hogy milyen jó, hogy nem Te irod a Tisza párt programját.
De ijesztgetésnek jó volt.
FR73 szombat, 13:53
Előzmény: #235714  ncseed!
Nézzúk meg 2 hét múlva a kínálatot, még el sem kezdődött az év.
De ha akkor is csak 50 lesz, az bizony áremelkedést jelent, nem kicsit.
berlini
berlini szombat, 13:52
Előzmény: #235700  ncseed!
+
ncseed!
ncseed! szombat, 13:49
Előzmény: #235712  FR73
Csak azért írtam, mert örömködés (vagy csak ténymegállapítás) volt, hogy emelkedik a kiadó lakások száma. Csak annak nem néztek mögé, hogy olyan kiadó lakásbővülés van amire limitált a kereslet (magasabb árazású) azaz a tömegeknek ez nem segít semmit érdemben jelenleg.
Amit írtál, hogy kivárnak az eladással mert áremelkedés várható idén szerintem csak a befektetőknek éri meg akik kiszállni akarnak, a lakáscseréseknek nem (max ha kisebbe megy). Ha feltételezem, hogy nulla befektető van a hirdetett eladó lakások között akkor főleg durva hogy 50 család akar csak váltani több tízezerből!!! 
Second Wave szombat, 13:48
Előzmény: #235706  Murdoch
Köszönöm.
Akkor a múltkor, amikor az ingatlanadóra vonatkozó elképzelésidet kérdezték, tévesen a kiadási adózásra vonatkozó svájci szabályokat linkelted. Hogy lezárjuk akkor ezt a szálat, idehaza a vonatkozó adó mindenféle hókuszpókusz nélkül
1. módszer: adó = (bevétel - 10% átalány költség) * 0,15
2. módszer: adó = (bevétel - elszámolható költség ) * 0,15
Lehet filózni, hogy melyik a jobb. Összességében még mindig tartom, hogy a svájci módszerben a bérleti díj adója nem függ a lakás értékétől, ugyanannyi az adó egy kvázi 2. kerületi lakás után, mint egy kőbányai panyel után, ha egyébként a többi paraméterben egyeznek (nm, felszeltség, szobák száma, tűzhely típusa (!) stb.).
----------
Ingatlandó:
Az újonnan linkelt cikk sem az ingatlandóról szól, hanem egy lakás értékének a megállapításáról. Ez valami kiszámoló szerű összehasonlító szolgáltatásokat nyújtó oldal (értékbecslést adnak el?).Ennyire nem néztem át, de a cikk nem érint adó kérdéseket.
Várom az ingatlanadóra vonatkozó elképzelésedet (korábban már írtad, hogy a szénné adóztatást pártolod). Esetleg ennek okairól is írhatnál; ha nem akarsz Magyarországon venni (csak eladni), az adó sem érintene, akkor mi motivál abban, hogy egy olyan országban, ahol nincs adózási kötelezettséged, milyen adó van érvényben?
FR73 szombat, 13:42
Előzmény: #235708  ncseed!
Miért legyen kínálat? Ha az előrejelzések szerint idén 10-15%-os áremelkedés lesz, akkor miért most adja el, ne pedig év végén dràgábban?
Senki nincs eladásj kényszerben.
A piac szépen utol fogja érni a túlárazott kínálatot.
N0MAD szombat, 13:42
Előzmény: #235710  ncseed!
Köszi, csak kiváncsi lettem.
ncseed!
ncseed! szombat, 13:41
Előzmény: #235709  N0MAD
Szerinted? 😉
Elárulom, a panyelt is direkt írom így, meg a szagértőt és társait is. Mondjuk nehezemre esik.
Ez amolyan fanyar trollkodás részemről. Aki érti érti, aki nm nem.
N0MAD szombat, 13:38
Előzmény: #235708  ncseed!
Nem vagyok egy nyelvtannáci, de direkt írod a piacot következesen  mindig j-vel?
Nem gáz csak érdekel.
ncseed!
ncseed! szombat, 13:34
Előzmény: #235696  2345678
"Budapesten a kiadó lakások száma 1 év után minden kerületben növekedett."
Szuper! És? Dolgozik a pijac... 
Mondom új év, rákeresek mi van a kedvenc kerületem panyeljeiben
 (ami jellemzően a legolcsóbb lakhatás BP-n, mármint a panyel)
Kelenföldi ltp, eladó: 20db, kiadó: 19db (4db 200e alatt)
Gazdagréti ltp, eladó: 12db, kiadó: 22db (5db 200e alatt)
Albertfalvai ltp, eladó: 3db, kiadó: 7db (0db 200e alatt)
Őrmezői ltp, eladó: 0db (!!!), kiadó: 11db (0db 200e alatt)
Lágymányosi ltp, eladó: 14db kiadó: 28db (8db 200e alatt)
Szerintem ezek nagyon alacsony számok... 
Ránézésre 35-40ezer lakásból kevesebb mint 50 eladó????? keveseb mint 90 kiadó????
Gyér kínálat mind eladási mind bérbeadási fronton. A piac normális likviditásához sem elég. 
Murdoch szombat, 13:26
Előzmény: #235704  lacikonyha
Sajnos nem tudok felnőni hozzád, hiányzik az a sok-sok éves gyakorlat, amit az átverésiparban végeztél. De megvagyok nélküle.
Murdoch szombat, 13:24
Előzmény: #235705  Second Wave
Nem, jól látod, ez előbbi link a kiadási adatokra vonatkozó adókat jelenti. A normál ingatlanadó meg:
https://en.comparis.ch/immobilien/verkaufen/wertermittlungsphase/verkehrswert-immobilie
Mondjuk én nem vagyok annyira képben, párszor futólag átnéztem, nagyjából a piaci értéket veszik alapul. Másrészt van egy rakat kanton külön szabályozással, szóval itt ez nem egységes. De nincs jelentősége, csak infó gyanánt.
Second Wave szombat, 13:14

Lehet hogy benéztem és csak én nem tudtam kihámozni a leírtakból,. hogy melyik paraméter tesz különbséget a lakás aktuális piaci ára alapján. Nevezd meg légyszíves, ha belefér az idődbe:
image19_EN.png (910×301) (fbk-conseils.ch)
Köszi
lacikonyha szombat, 13:12

nocsak nocsak
magadra ismertél a forradalmárban
.
írj még ezeregyedszer valamit panaszkodással elegyes vádló stílusban arról hogy svájc más: politikai, gazdasági, közigazgatási, mentalitási, közellátási...stb viszonyait tekintve a múltjában és jelenében is, mint ahonnan emigráltál
biztos hogy mindenkinek újat fog jelentemi
.
de a vádlóan panaszkodás stilus legyen meg, anélkül szart sem ér a süket dumád
ehe
ehe szombat, 13:11
Előzmény: #235656  Murdoch
Engem is érdekelnének, főleg ha azok is ekkora "patrióták", mint Te :D.
Murdoch szombat, 12:58
Előzmény: #235701  Second Wave
Ezt megálmodtad? Mert speciel a helvéteknél amit nemrég linkeltem, eléggé összetett a számítási módszer, de érthetően le van írva. Szó sincs olyanról, amiről írsz. Még mielőtt megint nyöszörgés lesz, még1x, csak érdekességképpen:
https://fbk-conseils.ch/en/fiscal-impact-home-owner/
Elvileg minden benne van, hogy rakódik össze egy ingatlan értéke, vagy bérleti értéke és mi alapján adózol. Lakástípus, építés éve, lokációs együttható, ezeregy dolog. Értem, hogy itt nagy divat a zavarosban halászni, meg hasitasizni, csak a tények kedvéért linkeltem, hogy szervezetten ez hogy működik. Nem állítom hogy jó vagy rossz, csak itt ez van. A szerződések meg tartalmazzák, hogy lehet a bérleti díjat emelni, gyakorlatilag szinte sehogy, ezerféleképpen megtámadhatod. Nem is divat, nincs az hogy becsönget a tulaj, hogy bocs, világkörüli útra mennék, emelek 10%-ot mert csak.
Second Wave szombat, 12:42
Előzmény: #235676  slash
A mi forradalmáraink legalább a maguk módján tisztességesek:
nem mondják, de nem is titkolják, hogy a forradalmi ingatlanadó olyan lenne, hogy pl.
- ha van egy XII. kerületi 400 millásod, akkor az után nem kell adózni, de ha van egy kőbányai és egy nyóckeres panelod, akkor választhatsz, hogy melyiket veszik el 20 év alatt :-) vagy
- a II. kerületi 2. tégla lakás után ugyanannyit kellene adózni, mint egy nyolcadik kerületi 2. panyel után.
Jó lesz ez a forradalom, jó lesz :-)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek