Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini szombat, 00:28
Előzmény: #235611  Placi82
Ez nem paradoxon.
Csupán ismételten a hiányos ismeretek.
https://www.ksh.hu/s/kiserleti-statisztika/kiadvanyok/kshingatlancom-lakberindex-2024-januar/
Azt irod, hogy 3 évvel ezelőtt kb azon a szinten lehetett Budapesten lakást kiadni mint ma.
Nos a fenti KSH adat szerint (Ami, ha nem stimmel akkor az ismert okoknál fogva inkább lefelé téved):
2021 januárjában Budapesten az átlag lakásbérlet: kb. 120 ezer Ft volt.
2024 januárjában pedig kb 188 ezer Ft. (És azóta is csak emeléseket hallok, vagy ahogyan itt ezen a fórumon is, olvasok)
Azaz majdnem 60%-os áremelkedés tavaly januárig és csak saccolom hogy idén januárig kb 70%-os. 
Igy már nem is annyira érthetettlen, hogy miért mentek fel a lakásárak több mint 70%-kal.
(Nem szeretem a piros szinű hangszórót, igy ajándékozd el másnak.)
A tavaly évvégi lakásáremelkedéseknek a fó oka nem ez volt.
A jómóduak többségének eddig volt egy alternativája, ami tavaly, idén utoljára még komoly hozamot hozott, az Állampapir.
Az eladók, akik tavaly ősztől áraznak, azért emelik merészebben a lakásárakat, mert várják az állampapirokból kiszállók rohamát.
Az elmúlt 8 év drágulásának fő oka nem az, hogy a buta többség feltételezi, hogy Budapest vonzereje már megközeliti Zürichét és Münchenét.
1. ok:
elhibázott állami lakáspolitika, ami összefonódott egy még szerencsétlenebb népességpolitikával. (kereslet mértéktelen növelése egy meghatározott kisebbség javára az összes adófizető forintjaiból)
2. ok:
A keresett lokációkban a NER lovagok kisajátitották az épitési telkeket. Legújabb példa erre a rozsdaövezeti támogatás története. Érdekes módon először megszerezték a területeket és utána megkapták a kedvező besorolást. Látszólag egymással megküzdve, de valójában együttmködve inditják a projekteket és csak annyit ami ahhoz elég, hogy az árakat folyamatosan tudják emelni.
3. ok:
Magyarországon fejletlen a lakáskiadás. Jogszabályilag nincs se bérlővédelem, de a bérbeadók is ki vannak szolgáltatva a bérlők kis részének, akik eleve azzal költöznek be, hogy elvegyék a kedvét a bérbeadóknak. Nincsenek vállalkozások, akik bérlakásokat épitenének. Nincs alternativája a saját lakás vásárlásnak. Az emlitett nyugateurópai nagyvárosokban és többszáz hasonló nagyvárosban a lakosok 60-90%-a bérlakásban él. Nálunk ez az arány (városonként változó módon) 80-95%.
Tehát 30-40 éveseknek nincs más alternativája. ha nincsen örökölt ingatlan, komoly családi háttér, akkor egész életére eladósodik és vesz egy lakást. (És a másvilágon lesz igazán boldog, ha hinni lehet a papoknak.)
Xis24 szombat, 00:25
Előzmény: #235657  ncseed!
Valóban. Azért különleges a kor mert nem mindenre igaz. Nincs megállás. A játékot végig kell játszani. Sok remek befektetés kell még. Én amondó vagyok.. mint ahogy talán te is, hogy az ingatlanpiac már nem feltétlenül alkalmas a végjátékra. Mert a műsor végén valakinek ki kell fizetni a zenészeket is. 😃 Én úgy kezdtem az életem, hogy csak benéztem és küldték a számlát. Szóval most más legyen a "devizahiteles".  Jó szerencsét a továbbiakban is.
ncseed!
ncseed! szombat, 00:15
Előzmény: #235656  Murdoch
Nyilván arra kellene hallgatni a MAGYAR lakáspijaccal kapcsolatban aki olyan frankón elboldogult középkorú létére Mo-n hogy elfutott pénzt keresni. Mi itt is tudtunk... jóccakát!
ncseed!
ncseed! szombat, 00:14
Előzmény: #235655  Xis24
Részben igaz, de nem mindenre... lásd inflációs kosár.
Murdoch szombat, 00:10
Előzmény: #235654  ncseed!
Hát biztos izgalmasabb lenne, mint hogy négymilliárdszorra is leírjátok, hogy milyen faxa csávók vagytok, hogy bevásároltatok pár panelből és később eladtatok pár panelt. Meg kéne filmesíteni.
Xis24 szombat, 00:08
Előzmény: #235651  ncseed!
Megemelem a kalapom. Jó befektetés volt de valószínű te is tudod az igazságot. Neked akkor volt 30M-ád amikor mai árfolyamon 100-at ért. Ma már 100M csak  azt a 30-at éri. Igen érdekes korszak ez. A remek befektetések csak arra jók, hogy ne maradjunk le. A felismerés hogy ugyanott van az ember mint volt.. hát azt meg kell tudni emészteni. 
ncseed!
ncseed! péntek, 23:57
Előzmény: #235652  Murdoch
őket is hívd már kérlek be a fórumba, tök érdekelne mit mondanak azok a MAGYAR lakáspijacról akik sosem jönnek vissza Mo-ra... Izlandi lakáspijaci fórumba esetleg nem akar okosságokat megosztan? Oda se akarsz menni... Pakisztán? Nigéria...?
ncseed!
ncseed! péntek, 23:54
Előzmény: #235651  ncseed!
ja és ez az összeg pénzben van, nem ingatlanban.... szóval nem virtuális (nem realizált) nyereség!
Van még két nyitott pozim, "csekély" nyerőben és akkor amiben élünk arról nem is beszéltem.
Murdoch péntek, 23:52
Előzmény: #235617  ncseed!
Miről karattyolsz? Ki mondta, hogy oltári jó és annyira szar? Én biztos nem. De sokkal jobb. Pénzügyileg meg vagy háromszor jobb. Most egyelőre min. öt évig itt, aztán remélhetőleg egy kontinenssel arrébb. Ha pedig mégjobban elszállnak az árak, akkor minden felesleg elad, itt vétel, aztán így tovább. Nyilván hasitasis gondolkodással ez érthetetlen, na de ez van, abszolút nem érdekel ilyen-olyan hozam meg nyüglődés. Azt meg pláne nem értem, honnan veszed, hogy hazamennénk, elvagyunk mint a befőtt, vhogy egyik cimbim se költözött vissza, pedig szétszóródtak vagy 4 kontinensen, már vagy két évtizede.
ncseed!
ncseed! péntek, 23:51
Előzmény: #235645  Xis24
Amennyit mentek a tényleges ELADÁSI (értsd nem hirdetési) árak annyit hoztam én is egyéb befektetésen. Nem véletlenül adtam el anno őket, csak nem részleteztem akkor. Volt velük olyan gond amivel én nem akartam foglalkozni ezért hagytam, hogy más szopjon vele. Bocsi hogy 2,5-3 szoros áron kiszálltam 5-7 év után, és a kapott pénzen csináltam még 40%+ ~3 év alatt... béna vagyok!
Az egy dolog, hogy te vagy bárkiás tud pár milcsin több százalékot hozni ezidő alatt, de én tizenmilliókon hoztam ezt. Legyen pl 30m a kiindulási, abból lett 115M.... Szar vagyok, tudom...
ncseed!
ncseed! péntek, 23:29
Előzmény: #235648  mr_bob
nem ezt értettem ömlengés alatt, ne add  a hülyét, te is tudod. 
ncseed!
ncseed! péntek, 23:25
Előzmény: #235646  mr_bob
Bele sem gondolok mit érezhetnek azok akik az érzelmeik által befolyásolva kivártak hogy esés lesz... OMFG
Az idei év beteszi a kaput nekik ha az eddidiek nem....
mr_bob
mr_bob péntek, 23:24
Előzmény: #235647  ncseed!
de, ha más írja, akkor az ömlengés? fura egy gondolatmenet
ncseed!
ncseed! péntek, 23:19
Előzmény: #235646  mr_bob
Én voltam az ELSŐ itt aki ezt kimondta... jó napot!
mr_bob
mr_bob péntek, 23:16
Előzmény: #235643  ncseed!
a szavazás miatt ne aggódj, eddig sem rajtam múlt. egyébként min húztad így fel magad? miért kéne pár fórumozónak bármit is megváltoztatni? csupán megállapítottam, hogy a családtámogatások gyakorlatilag bújtatott építőipari támogatások. netán ezt cáfolod? szerintem ebben egyetértünk, ezért is jött be a várakozásod
Xis24 péntek, 23:12
Előzmény: #235643  ncseed!
Gondolom nem vetted vissza a 4x-en eladott panelt 8x -ért. Mi csak téged követünk igaziból. Már nem fektetünk be 😃 Nehogy azt hidd hogy kritika. Ismerem és elimerem a döntés hátterét.
ncseed!
ncseed! péntek, 23:04
Előzmény: #235641  Xis24
a lőtéri kutyát nem érdekli mit csinálnak, nyögnek vagy sem, lesz@rom.
ncseed!
ncseed! péntek, 23:04
Előzmény: #235640  mr_bob
akkor ömlengjetek ide tovább, attól biztos változik bármi is! Ja nem...
el lehet menni szavazni legközelebb és ennyi.
Évekkel ezelőtt leírtam és megindokoltam miért és mire lehet számítani a politika miatt a lakáspijacon. Azt kell mondjam felülmúlták az én legmagasabb várakozásaimat is, hát akkor az itteniek többségéét!!!! MU-HA-HA
Xis24 péntek, 22:58
Előzmény: #235641  Xis24
Akarom mondan..i gigatúlárazni 😃 Na szép estét.
Xis24 péntek, 22:54
Előzmény: #235639  ncseed!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek