Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Online vagyonkezelésben vagyok, a priváthoz asszem 120mFt a tőke limit. Nekem a Hold a diverzifikáció része. Ingatlan, állampapír, Hold és tőzsde között oszlik meg a vagyonkám. így jobban megy nekem is a tőzsde, nincs presszió, bár nyilván akkora nyereség sem. Ami fontosabb, hogy a bukó sem lehet így akkora mértékű.
Japán hasonló eset, erről még 20 éve ott élő magyar videóst is posztoltam. Persze nem ez látszik itthon, aztán ki tudja, innen szedelőzködni érdemes, szerintem.
Svédországban vajon hol? Gondolom nem írja később se. Magyarországon szerintem a népességcsökkenés csak vidéken hoz majd áresést, de ezt már sokan beírták ebben a fórumban. Budapestet ez még hosszú évtizedekig nem fogja érinteni. Plusz ha elmaradnak a támogatások, akkor az is lehet, hogy csak a kínálat fog szűkülni (nem építenek ezután se, nem újítanak fel), és akkor a jó állapotú felújított az továbbra is kelendő lesz. Én Budapesten a nyugdíjazásomig nem várok komolyabb reálértékű esést EZEN ok miatt. Ha elbaszódik az oroszországi helyzet, vagy kilépünk az EU-ból, vagy egyéb váratlan dolgok jönnek be, akkor persze minden borulhat. Amíg úgy nagyjából hasonlóan mennek a dolgok, akár nagymarcisan, akár a Magyar Péter vagy más hoz majd új zseniket, nem fog sok minden változni szerintem.
Kereslet-kínálat. Csak ez számít. Jelenleg van kereslet. Szteroidozott, de van. Kínálat alig. Bővítésre van szándék, de az sok idő. Az eredmény egyértelmű. 2026 után kérdéses.
Hát a trükközés motivációja egy remény, hogy mondjuk 116-ra le tudom alkudni. 4 millió forintot 1-2 év alatt teszünk félre (sok mindentől függ, most épp rövidebb idő alatt is, de ez változhat). Ha egy kis trükközéssel tudok nyerni ennyi pénzt, kis gondolkodással, akkor miért ne. Mindig a befektetett idő/energia, kockázat, várható nyereség arányokat kell nézegetni. De abban amúgy igazatok van, hogy kellene biztosíték vagy büntetés az eladástól való eladói elállásra (visszalépésre) is. --- Amúgy meg sokan már mióta mondjátok, hogy lakhatási ingatlanra nem spekulálunk, hát én spekuláltam és eddig bejött. Csak hát értem én is, hogy a múltbeli siker nem garantálja a jövőbeni sikert. Épp ezért, az utolsó extra reményem most még pár milliós alkudozás, aztán hadd szóljon.
Meghallgattam. Alatta egy komment: "Üdv! Svédországban élek és itt vettem lakast 2017-ben. Pont a csúcs áron. Azóta csökken az ingatlan ár. Jelenleg majdnem a felét éri csak mint amikor vettem. Mindeközben inflació és folyamatos béremelkedések vannak. Nem tudom meddig fajul ez a dolog de lassan nulláért adjak . Csak azert gondoltam leírni hogy ilyen is van. És én nekem az a meglatásom hogy Magyarországon is igy lesz majd ha nem lesznek támogatások, a nepesség csökkenés miatt pedig kutyának nem kell a lakás. Mint itt."
Ha lehet 1 kérdésem a HOLD-nál az online vagy a privát vagyonkezelést választottad? Én is gondolkozok rajtuk. Accorde-nál vagyok, van ott is pár jó alap.
Ha a saját lakhatásomról lenne szó, akkor 1-2 millió ide-oda nem érdekelne, főleg nem ebben az ársávban. Azt a témát nem hozom elő, hogy az adott ingatlan mennyit ér, feltételezem most hogy ~reális az ár.
Le kell szabályozni, hogy mikor lehet elállni. Ha nem felel meg a szerződés rendelkezéseinek az elállási jog gyakorlása, akkor kérheted a bíróságtól, hogy az elővásárlási jog alapján hozza létre az adásvételi szerződést (ezért is kell jó előszerződést csinálni, ha abban gondolkodik valaki). Eladói oldal tekintetében általánosságban elmondható, hogy az eladói késedelmet is kötbérezni kell. Ilyenkor érdemes ius variandit kikötni a késedelem szabályozása során. Lehet az elállási jog gyakorlása, és a foglaló duplán jár vissza jobb lehet a vevőnek. Majd eldönti. Gondolom Hunballnál az lenne a lényeg, hogy amit megspórol a vételáron, az mind mehet majd a tetőtér beépítési alapjába. Vagy bármi másba :)
A Hold nem az elmúlt 5 évben kezdte, hanem 20-25. Azt nyugodtan ki merem jelenteni, hogy a tapasztalatuk, tudásuk és a piacokhoz való hozzáférésük meghaladják az enyémet.
Kaposvár azért nem játszik, mert ha Pécsen vennék, akkor a gyerekeimnek is jó lenne. Ott vannak egyetemek, Kaposváron meg nem nagyon. Eleve a belváros-egyetemváros határán nézelődök, de lehangoló a kínálat.
Én nem szoktam állást foglalni, hogy vegyen valaki vagy sem ingatlant, de ha saját lakhatásra kellene akkor már vettem volna, még idén. Nekiállsz spekizni, zsonglőrködni, bérlés-ÁP kamat-stb. és jó esély van rá, hogy rosszul jössz ki a végén. A kiszámolós gyerek is ezt tette, meg is járta. *** Olyan szinten kiszámíthatatlan a piac, nincs tiszta kép, mindenki zavarosban halászik, hogy nem érdemes shortolni. Bármikor bedobhatnak bármilyen intézkedést és game over.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link