Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szinte biztos, hogy a refinanszírozás miatt lesznek 7-8%-os állampapírok, amik vonzóbbak. A befektetési alapoknál pedig ennél több is összejön. Ezt a hozamot ingatlannal nem lehet összehozni. Akinek pedig hitel is kell a vásárláshoz, annak pláne rosszabb bolt.
A magyar lakáspiac már nagyon rég nem jövőt árazza szerintem. Az árazás alapja a kimaradástól, lemaradásról való félelem. A Pmáposok már abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy igazán nem kell kitől félniük egy ideig mert már közel maximalizált árakon vásárolhatnak.. a jelenlegi tudáshalmazunk alapján. Ha csak nem félnek, hogy a szép kártyások lecsipogtatják a piacot. 😃😃😃
PMÁP eladod és veszel olyat ami 7% hoz, 1% bukó visszaváltásnál. Ennyi.Már kint a hír hogy a AKK lehetőséget biztosít állampapír cserére a kincstárban, igaz az 1% bukó akkor is meg van csak egyszerűbb a folyamat, de szerintem ha sokan kiveszik akkor ezt el fogják idővel engedni.
Én nem értem, hogy miből lehet arra következtetni, hogy a pmáp pénzek hol kötnek ki. Még én magam se tudom, hogy mi legyen a sorsa. 4-5%on nem hagyom benn, de ilyen ingatlan árakon lakást se vennék. Lehet, hogy megfelezem és fele tőzsde, fele meg megy HOLD-hoz.
Tök mindegy mit mondanak a videóban, az itteniek már eldöntötték a saját világukban, hogy mi lesz (szerintük). Ahogy én látom: - a lakáspiac a jövőt árazza ahogy a tőzsde is - a hírek mozgatják az árakat - azoknál a rétegeknél akik képesek/akarnak vásárolni beindult a FOMO - párhuzamos társadalmak alakultak ki az országban, az alsó 70-80% tátott szájjal nézi mi történik és nem érti, hogy lehetséges ez, nem hiszik el
Tippem 2025-re: - tranzakciószám emelkeik országosan (Budapesten stagnál) - árak országosan kb. 8-10 és Budapesten 10-11%-kal nőnek. (Az országos átlag növekedésben lesz pár nagyváros ahol a budapestinél meredekebben nőnek majd az árak). Az újépitésüeknél az áremelkedés még magasabb lesz.
Max az idei év, de inkább gyengébb, a hitelkamatok emelkedése, és azért, mert már látszik, hogy a "pmáp" pénzeknek csak a töredéke fog az ingatlanpiacon realizálódni. Talán a választások után lesz valami.
Megnéztem a beszélgetést. Nagyon súlyos dolgok jönnek. Minden téglába rakott pénz meg fogja érni. Nemtudom.. a jövöm úgy néz ki mint 10 éve, malteros vödör, purhab a kezemen , dzsuvás munkásruha. Minden szar meló meg fogja érni. Volt 2 év "kirándulás " a PMAP világba, kipihentük magunkat , itt a meló újra. Megnéztem az anyagárakat ami a házfelújítást illeti a falburkoló nm ami 2500ft volt 6-8 éve most 7e ft /nem. Agyfaszt kaptam. Szarni rá. Mestert nem hívunk mert bugyira vetkőztet két hét alatt.
Mennyire reális az 1M/nm ár? Egy kis agymenés hozzá. 3 év munka után volt a diplomás fizum kb 250E bruttó. Ekkor vettünk feleségemmel akkor épülő lakást 14. kerben kb 320E/nm akciós áron (2008). Hasonló arányok mellett ez kb 800E fizut jelentene ma. Találgatni sem merek, hogy mely szektor, munkakör ad 2-3 év után ennyit. (és azért nem, mert a saját, általam ismert szektoromon belül is elképesztően szórnak a fizuk). Anno én szörnyűnek, lehetetlennek láttam a helyzetünket. Visszagondolva a korábbi évekre, sokkal nehezebbnek láttam a sorsunkat. Nem lehet, hogy most is ez van, s csak a szemünknek kell szokni ezeket a bazi nagy számokat? Azóta már a 3. helyen lakunk, egyre nagyobba mentünk. Folyamatosan követem az ingatlan árakat, kimondottan Pest egyik peremkerületében, ahol mozgunk, élünk. Elképedtem, amikor még 40M volt egy ikerfél (2014), honnan van ennyi pénze az embereknek? De volt. Most már 90-120 M körül (persze a műszaki tartalom is emelkedett) mozog egy ilyen, és ezek is elkelnek. Felújításkor megtapasztaltam milyen bődületes lovét tettek el a vállalkozó szakik 1-2 hét alatt. Volt, aki dicsekedett, hogy már a 3. lakását veszi. Év közepén már a kata-s keretet kimerítette. Dőlt a lé egy bizonyos réteghez éveken át, egy része persze feketén. Évek alatt a fizum is emelkedett (öregedés egyik előnye :-)). Mindezeket figyelembe véve nem is elrugaszkodott az 1M/nm, de a szemem nem szokja meg. Viszont ehhez most is inkább két ember kell, mint régen. De amit tényleg nem értek, hogy egy lepukkant, felújítandó panel, hogy a fenébe megy el / mehet el ilyen áron? Mellette meg épül az új lakópark, ahol ugyanilyen (picit magasabb) árak vannak sokkal magasabb( és eredetileg beleépített) műszaki tartalom mellett.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link