Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 15. 16:55
Előzmény: #234385  izommanujra
Úgy van ahogy írod... aki "logikusan" közgazdász fejjel próbál következtetni az bukik a lakáspijacon, meg egyéb más pijacokon is. Nem mindenhol, de egyre több helyen. A tőzsde a jövőt árazza... long pozin e legtöbb esetben mindig nyerővel ki lehet szállni, max évekbe telik. Shortban ülnisokkal nagyobb kockázat...
Én magamat logikus gondolkodónak tartom, de más logika mentén mint a többség.
Xis24 2024. 12. 15. 16:50
Előzmény: #234397  Kapzsidözsi
Na a legújabb cikkek szerint marha sok energiát megeszik az AI, szóval előbb utóbb a kripto és az AI között lehet, hogy választani kell? Ki mire tenné a voksát?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 12. 15. 16:49
Előzmény: #234395  Placi82

Szerinted ha dőlne minden, akkor csak a panel lenne olcsóbb? ncseed-nek nincs abban igaza, hogy könnyen át lehet dobbantani téglába, 1,5X árban a szorzó, vagy ahogy slash szokta volt mondani !ugyan abban a lokációban! 2 közepes panel egy téglalakás és 3 közepes panel egy sorház, családi...
"felnyalna egy nem túl nagy hitelt" hát ha ugyan abban a lokációban ti úgy gondoljátok..., vagy nézzünk egy élő példát menjünk Budai panelből Érdre, Diósdra, Budaörsre, Törökbálintra, Biatorbágyra, Budakeszire mennyi... ja lehet a 60m mellé még 60-70m kell, tudom tudom le lehet menni Szigethalomra is... :)
Kapzsidözsi 2024. 12. 15. 16:48
Részvény és kriptó befektetőként tudom milyen az irreális buborék, meg a felbeszélés és tudom milyen a csúcson be "FOMO"- zni és beszállni, tehát nem szeretném.... De mégis, már vagy 10 éve hallgatjuk hogy ez az ország valós gazdasági helyzetéhez, vásárlóerőhöz képest mennyire irreális ez az ingatlan árszinvonal... bla, bla , bla.. Aztán mi történik, semmi - business as usual , minden megy tovább.. emelkedik minden.
Váltanunk kellene nagyobb lakhatásra, úgyhogy hajlamos vagyok a FOMO-ra sajnos..
Ahogy a lenti hosszabb lélegzetűben is írtam, én azt látom a lakosság nem tudja hova menekíteni a megtakarításait a folyamatos csúszóleértékelés elől, ezért vagy vásárol vagy benne ül a meglévőben. Személyesen 5 db üresen álló ingatlanról tudok itt Szombathely környékén. Es számtalan rosszabb állapotú félromosról. Egyik sem új építés de lagalább 3 simán azonnal lakható lenne. Ki se adják, így is úgy érzik hogy így is megéri tartani őket, az infláció ellen védenek.
Szerintem ez a fő hajtóerő ami tartja az árakat.
Xis24 2024. 12. 15. 16:47
Az okos tőke már egy ideje menekül a túlfújt ingatlanokból szerte a világon.   Ha a mesterséges fomot elhagyjuk rájövünk, hogy annyi ingatlan van mint a szemét.  A piac túlkínálatos. Olyan mint a gyémánt. K.va sok gyémánt van de fenn kell tartani a kamut, hogy nincs... hogy k.va sokat érjen. Közeledünk a 18 éves ciklushoz? . a ma győztesei a holnap vesztesei?
Placi82 2024. 12. 15. 16:31
Előzmény: #234384  izommanujra
Ne aggódj. Jön a recesszio. Akkorát fog szólni a panel lufi pukkadasa, hogy beleszakad a dobhartyad... :) 
1)A panel már messze nem. Olcsó portéka. Már ugye senkinek se belépő szint maximum 2 orvos fiatal  házaspárnak. :))
2) Azért nem adják el, mert amikor felfelé mennek az KÍNÁLATI árak akkor mindenki tartogatja mert jövőre drágább lesz. De ha nem..... Akkor,. Mindenki a másik elott akarja eladni. Befektetésnek a Pmapot szidják itt sokan mert hogy forint alapú. Akkor a forint alapú panel lakás az ertelmezhetelenul alacsony kamataval azaz a  hozamaval akkor az mi 3% hozam?? . Mindenki a felrtekelodesre számít. A kormány felbeszelte lakaspiacot, már szép kártyabol meg nyudijbol, 15%levonasa nélkül  is lehet lakást venni, meg a többi... Az összes DH, OC, stb elemző napi szinten kap helyet a hazai ellenzéki és kormányparti  sajtoban.....
3)jogisan félünk, hogy tovább megy a forint nyomda.... De ha nem menne, akkor panelakasok esnenek is. Bizony ám... 
tihamer
tihamer 2024. 12. 15. 16:13
Előzmény: #234390  Kapzsidözsi
Biztos vagy Te ebben?
Kapzsidözsi 2024. 12. 15. 16:07
Az a baj, hogy teljesen egyetértek veled. -- Nagyon rossz ezt leírni, kimondani de ez van: Nagyképet nézve, az inflációs pályán nincs megállás, és nem is látszik a megálló, sőt lehet gyorsulás következik be. Hiába erőlködik a FED, Tump(li) megválasztásával még inkább sarokba lesz szorítva, akármit is nyilatkozik Powel , kényszerítve lesz a mégtöbb kamatvágásra ez pedig újabb tüzelőanyag lesz a reaáliáknak. Részvény, kriptó, ingatlan, nem látszik a megállás. És akkor itt ez a neokádárista banda nálunk, akik még nem elég, hogy nyakig vagyunk a szartartályban, de még egy kicsit meg is lötyögtetik ezzel a folyamatos forintleértékeléükkel, állandó gazdasági illiberáliskodásukkal, támogatási bohózatukkal, most meg ezzel az új támogatási cirkusszal.
Újdonság nincs, azaz újdonság, hogy úgy látszik messze még a vége ha egyáltalán lesz vége: Világszinten folytatódik a FIAT-ok elértéktelenítése, ezzel a piacok tüzelése, Magyarország meg ennek a (tragikus)vicc kategóriája.
Reálkeresetek katasztrófálisan gyengék, bejelentett intézkedések fingok a tornádóban, külföldi vásárlásokat hagyjuk --( BP esetleg , máshol nem játszanak), demográfia csökkenő családtámogatásokat a nagytöbbség aki akarta felvette, mégis már mindeki a további áremelkedésekről beszél mindegy önbeteljesítő jóslatként. --- Miért is? Leginkább azért mert menekítik a pénzt az emberek, mostmár az állampapírból is. Mert az infláció nem áll meg, a forint gyengülésével, Kuszaszem távozásával meg csak rosszabbra számítok. 
Szerintem egyértelműen ez az inflációs spirál  a magyar ingatlanpiac fő hajtóereje.
 Török út -- teljesen és egyértelműen. Egy pangó, versenyképtelen , lefelé spirálban csúszó ország, egyre nagyobb társadalmi klönbségekkel... de még mindenki aki tudott venni az elmúlt évekbenörül a hitele értéktelenedésének és az ingatlana felértékelődésének...
Kapzsidözsi 2024. 12. 15. 15:42
Előzmény: #234388  mr_bob
Egy probléma van az egész logikai / közgazdasági okfejtéseddel, ami egyébként kellene hogy működjön.:  A globális és ezen belül hangsúlyozottan a neo-kádárista magyar valóság. 
Kapzsidözsi 2024. 12. 15. 15:31
Előzmény: #234372  izommanujra
Biztos vagy ebben?
 https://www.youtube.com/watch?v=dDMoMPcBF7M&ab_channel=Telex%E2%80%A4hu
Kapzsidözsi 2024. 12. 15. 15:27
Előzmény: #234362  berlini
Jó , és meddig maradnak ezek a távhő árak? Meddig maradhat egy teljesen irracionális poszt-kádárista 01G garnitúra hatalmon? Félek a válasz az lesz, hogy 2026 után is
Placi82 2024. 12. 15. 15:23
Előzmény: #234360  berlini
Baromság. Hagyjuk ezt a külföldi befektetok et. Kicsit képben vagyok. Azok nem balekok. Aki befektettek rovidtavuztatasba az megvette a 6, 5,7,8,9 keres 100m2 és lakásokat feldarabolta és  nyomja van ezeknek vagy 10 sőt 100 db. Főként Izraeliék. Na most az van hogy szállnak ki ott ők már 2 éve kifelé. Biztos h. lyék....
Akkor nézzük a többit. Kinaiait a Kőbánya kivételével ahol jelentős Kínai közösség van, és lakás célokra vesznek esetleg milyen kulfoldiekre gondolsz Berlini? Látom magam előtt hogy a Francia kirendeltség vezető, meg az Arab, Kuvaiti attase, meg a Nemet multi kontrolling vezetője, meg a Német állampolgárságu de magyar gyartulajdonos. Veszi a Kelenföldi, Kispesti, 13 ik kerületi vagy etc lakásokat. L. faszt!!!!!!! . Ők mondtam már 12 kerületi esetleg 2ik kerületi házakat és ujepitesu alacsony lakaszamu  lakásokat keresik 250+tartomanyban........ Az elitet. Mert a pénz az a pénzhez húz!!! Meg ott. Brittanica  iskola, meg a Nemet magán iskolák, etc......... 
Szóval az itt tárgyalt panelekre és és egyéb átlag ingatlanok rá nincs befolyása a külföldi pénzes emberek vásárlásiak. Esetleg a bérlő piacra az itt tanuló kínai vagy arab diákoknak maximum. 
Az hogy azoroszok Svabhegy én 4 millio/m2  veszik a luxus lakást az nem relevans abban hogy, Csepelen is 40 mft alatt nincs választék panelek öl. Pedig oda aztán még az arabok se mennek...... :). Szóval nem oké amit mondsz semennyire se!!!!!!!!! 
Bécs, Prága az más, ott van nem elit migráció is....!!!! De nálunk nem jellemző.!!!! 
mr_bob
mr_bob 2024. 12. 15. 15:22
Előzmény: #234382  ncseed!
leírom még egyszer, megpróbálom időrendben pontokba szedni:
- bejelentik a mindenféle ingatlanpiac élénkítő intézkedéseket
- nyáron és ősszel elkezdi az okos pénz megvásárolni a befektetési ingatlanokat, akár pmáp tőke kivétel árán is
- ezzel párhuzamosan a magukat okosnak gondoló eladók leveszik a hirdetést, mert idén már nem érdemes eladni, ezt olvasták a zinterneten, nix kótyavetye, túljárunk a vevők eszén
- eredmény: extrém szűk kínálat (ideiglenesen)

szerintem a kínálat javulni fog a jövőben (25 q2-q3), ezért írtam múltkor, hogy lesz majd csodálkozás jövőre, amikor valahogy mégsem fognak jönni az állampapírosok, akikre az idei árhoz képest 20-30%-kal többért szeretnék rásózni a panelt a furfangos eladók. egyéb pénzpiacokon egyátalán nem újdonság ez a jelenség, a mögöttes pszichológiai összefüggés pedig eszköz független.
izommanujra 2024. 12. 15. 15:12

jav  : shortolni.. ;-)
mr_bob
mr_bob 2024. 12. 15. 15:11
Előzmény: #234381  lacikonyha
sajnos betelt a játékosok listája, de amint lesz üresedés, értesíteni fogunk
izommanujra 2024. 12. 15. 15:10

Közgazdász vagyok de totál illogikátlan a piac... Ha tőzsdéznék már rég shortoltam volna a  piacokat ( totál szétbukva magam ) Na ezért nem tőszdézem 20 éve.
Ugyanis a közgazdász próbálja logikusan kitalálni mi jön , de a tőzsde az eszközárak és a gazdaság két különböző dolog. És jelenleg teljesen ketté vált az a helyzet. A gazdaság hanyatlik szenved az eszköz árak a tőszde pedig fent.   Valahol régen olvastam aki közgazdász ne tőzsdézzen, mert szirré sz@rrá bukja magát  álltalában logikusan probál a közkazdász következtetni az irányra , de a piac nem racionális hanem irracionális .. Megfogadtam soha de soha nem sortolok azon 99 % ban csak veszíteni lehet jobb a long helyzetbe állni mindennel... ráadásul minek shortolni a lakáspiacot is annak szurkolni akkor a többi vagyontárgyaimmal szemben állnék  hogy azon bukjak? semmi értelme mehet a lufi a végtelenségig engem nem érdekel!
izommanujra 2024. 12. 15. 15:04
Előzmény: #234382  ncseed!

Nem éri meg téglába menni.. minek vizessen extra hitelt a téglára.. majdhogynem semmi előnye  sem lesz belőle.. Lokáció ugyanaz fütés nem sok  a panelt is szépen meg lehet csinálni.. az emberek az olcsó portékára ugornak.. ( ez a panel)  a leggazdaságosabban még mindig ott tudsz lakást venni bár a mostani árakat elnézve  ez már nekem is meredek amilyen ár urgásokat látok hónapról hónapra. Azt hiszem lemaradtam a következő vétellel.. Sajnos nyáron megaludt a tej a számba túl sokat írogattam ide  ragadt rám a pesszimizmus recessziót vártam... az meg marhára nem jött de minek várom ennyi ingatlannal a recessziót ? hogy bukjak a sok lakáson? inkább venni kellett volna  még egyet gyorsba amíg lehetett volna..
izommanujra 2024. 12. 15. 15:01
Előzmény: #234363  Xis24
Ez tényleg így lehet már engem is bosszant, hogy hónapró hónapra ugrik a hirdetési ár!
ncseed!
ncseed! 2024. 12. 15. 14:59
Előzmény: #234380  mr_bob
Hiába, no... megmondták az okosok nincs vevő. Ja , hogy ELADÓ MÉG ANNYI SINCS MINT VEVŐ.... bocsi!
150.000 embör lakik abban a kerületben és van 43db eladó panel lakás ami még mindig a legolcsóbb lakhatási forma a kerületben??? MI VAN???
Miért nem akarják eladni a panyeleket??? Lehet, hogy minden előnyüket és hátrányukat megfontolva adott helyzetben mégis csak úgy ítélik meg a bennük lakók, hogy jó ott nekik? Nekem ne mondjátok hogy nincs sokezer tehermentes közöttük amit ha eladna és felnyalna egy nem túl nagy hitelt mehetne téglába, vagy kijjebb akármibe? Mégsem teszik!
lacikonyha 2024. 12. 15. 14:57
Előzmény: #234380  mr_bob

és mi lesz a jutalma a mstekvetélkedésnek?
dobj egy linket róla
ha szép,beszállhatok

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek