Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szörnyű lehet most lakhatási vásárlónak lenni. Befektetőként azt mondja az ember, hogy ennyi és ne tovább. Lakhatásiként meg fizethetik a győzelem árát.
Nekem nincsenek kétségeim afelől, hogy a fővárosban emelkedni fognak az árak. Van pénz a rendszerben, ami jövőre még inkább keresni fogja a helyét. Viszont sokan eltávolodtak a realitás talajától. Nem gondolom, hogy a 70m-ért kínált 50m2-es felújítandó csepeli panelekért kapkodni fognak...
A hétvégi nagybevásárlás része lett a 80 millás panel. Hétfő óta nem tudom mi történt, mintha 4x annyi autó közlekedne a fővárosban, mint egy átlagos munkanapon.
Ismerem a piliscsabai egyetem tortenetet, hosszutavra visszamenoleg, es a jelenlegi "hasznositasat" is. Vannak, akik igen jol jartak vele. Most teljes bevetessel halad az uj campus megvalositasa a 8.keruletben. Sokan sirni fognak miatta, de vegul a kerulet belso reszet atalakitja, feldobja az ottani ingatlanok arait. Sokan mar most ott beruhaznak. Kivancsi vagyok, mennyire gyorsan alakul. Neked van rola velemenyed?
2 olyan ismerősöm van (mind kettő vidéki, nyugat Mo) ahol levették a hirdetést, 1 adásvételt visszamondtak, mert drágábban kívánják 15%-al meghirdetni januártól. Slash-nek üzenem, haveromat az egyik eladó hintáztatja, másodjára próbál ráígértetni (mert, hogy van állítólag ellenajánlat), ezt a szerencsétlent meg szorítja az idő, mert 3 hónapja van kiköltözni. Én mondtam neki, menjenek el albérletbe és ne csináljon hülyeséget, mert az sokkal jobban fájni fog.
Sokan (nem én) megkapták az évvégi bónuszt, van della.A héten Pesten mindenki autóval járt. Ilyen brutál dugókat még nem láttam. Az eladók éhesek, a pénz nem ér semmit, az árak a jövö tavaszi árat melegítik be. Egy kollégám is lebeszéltem a lakáseladásról jan 20 utánra. Mi is jövöre tervezzük a házeladást.
Hunball Komám, ma céges karácsonyi buli... egy tuti kis csajjal dumálok, és hol lakik a drága? hát persze hogy Wekerlén.. jaj mondom én azt ott ismerem.. hát nékem szívem csücske az a hely! :-) (olyan lábai voltak hogy beszarsz..) mondom néki a világ legfáinabb helye az! elhitte.. :-) aztán bebaszcsiztam és hazahéveztem Óbudára.. :-)
A .com számait említettem, ez lemaradt. Néhány vidéki települést is szemmel tartok, ott viszont teljesen földbe állt a piac. A kínálat növekszik, az árak egy helyben toporognak, vagy csökkennek is akár...
A fővárosban brutál, ami zajlik éppen. Teljesen lelegelik a kínálatot. Másfél hónapja még 24 ezer fölött volt az eladó lakások száma, mostanra ez 21400-ra csökkent. Az idei év utolsó 2 hónapjában meglesz a 25 ezer tranzakció országosan. Elképzelhető persze, hogy sokan majd csak jövőre (emelt áron) lépnek piacra, nem szeretnének a jelenlegi nyomott árszinten "veszteséget" realizálni... 🙂
Belehittek a PMÁP/NYESZ/SZÉP/MINIMÁL sztoriba. Pár napja volt egy cikk, hogy a (luxus) újépítésű kaptárlyukak átlagára négyzetméterenként 1,6 millióra emelkedett, egy panel meg ezek szerint 1.1-1.3 millió / négyzetméter, legalábbis a hirdetési ár. Ezért írtam, hogy Magyarországon még soha nem volt ilyen drága csórónak lenni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link