Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
opandup ma, 18:37
Előzmény: #232233  lacikonyha
"te a sültgalambról beszélsz ami önként belerepül a tányérodba"
.
Nézőpont kérdése. Én úgy mondanám, hogy az esélyeket a magam oldalára állítom ezzel a szempont rendszerrel. Mert ugye nem hobby projektről van szó, hanem üzletről.
.
Persze mindenkinek mások a lehetőségei és az elvárásai egy adott dolgot illetően, így akár igazad is lehet.
lacikonyha ma, 18:20
Előzmény: #232232  opandup

te a sültgalambról beszélsz ami önként belerepül a tányérodba
.
én meg arról, hogy ennek hiányában lehet felkutatni élőt, elkapni, elvágni a torkát, megfosztani a tollától, kidobni a beleit,fűszerezni, sütőbe tenni, és onnan végül a tányérra
és lám van sültgalamb az asztalodon, 
mások meg még várják továbbra is türelemmel 
.
persze a sültgalamb ha berepül a kényelmesebb
opandup ma, 18:03
Előzmény: #232231  lacikonyha
Igazad van.
Ugyanakkor nem árt hozzá...
Egy értelmezhető pofithoz szükséges beker ár ( nem igazán láttam rá példát mostanában, mert egy putrit is annyiért kínálnak, mint egy normál állapotút)
.
- megfelelő piaci környezet (ez nem az, mert árazást tekintve extrémen túlhúzott az utolsó putri is)
.
- stabil gazdasági környezet ( ez nem az)
.
- alacsony hitel környezet ( ez mondjuk adott).
- értelmezhető profithoz szükséges alapanyag árak és munka díjak ( jó szervezéssel és "spórolással" akár össze is hozható).
lacikonyha ma, 17:34
Előzmény: #232229  opandup

befektetésre bármikor lehet találni jót
csak nem az átlagok alakulására kell koncentrálni, hanem az attól eltérő esetekre,mindig van ilyen
van a keresgéléssel  munka, olyat érdemes felkutatni ami kicsit zűrös, ami rongálja az eladópozícióját, de okosan tisztába tehető, ami persze általában megint munka
nem érdemes a perfektre várni ami a hülyének is megérő áron van alapból
ncseed!
ncseed! ma, 17:34
Előzmény: #232229  opandup
Ha befektetésre akkor meg felesleges ezen pörögni, én sem teszem. Ha eljönne a sokak által vár esés rögtön belevennék én is. Szerintem nem most van az ideje ingatlanba pénzt tenni befektetési céllal, max akkor ha belátható időn belül kell a családba amúgy is.
opandup ma, 17:19
Előzmény: #232228  ncseed!
Nem lakhatásra érdekel az ingatlan, hanem befektetésre. Ha lakhatásra kellene, akkor nem koptatnám itt az ujjaimat.
.
 Tisztában vagyok vele, hogy lakhatásra szinte bármikor jó venni egy ideje, mivel a törlesztő - némi önerőt használva - kb annyi mint az albérlet díja... illetve a fix törlesztő részleteket felzabálja az inflácio ez idő alatt.
.
Azt hittem, hogy ezzel a kontextussal bírtalak mosolyra, de sebaj :)
ncseed!
ncseed! ma, 16:59
Előzmény: #232207  opandup
"Igazad van... lehet, hogy soha nem jön el az én "vágyvezérelt" gondolkodásomra épített árcsökkenés."
Nem az a kérdés eljön-e, mert egyszer majd eljön de más kérdés hogy abban a töbségnek nem lesz köszönönet! Lehet neked sem. 
Az igazi kérdés az, hogy NEKED mint lakhatási vásárlónak van-e időd megvárni ezt... illetve van-e idegrendszered végignézni pl. 2 pujával ahogy nőnek és nőnek az árak te meg hiába spórolsz egyre messzebb vagy a hőn áhított ingatlantól, miközben az asszony folyamatosan nyöszörög hogy már rég venni kellett volna, ő megmondta. Az időt te sem tudod visszatekerni, fiatalabb nem leszel.
"De ne aggódj... van ahol lehet józan észre és esékyekre alapozva boldogulni."
Van, ezért sem azt írtam hogy mindenhol. Amúgy úgy tűnik neked, hogy aggódom? Megmosolyogtattál.
Pistike12 ma, 16:49
Előzmény: #232222  Murdoch
Nem fogjak megoldani. Osszedol a vw. Holnapra 0ra csokken az eves 128 800 000 000 000-Ft arbevetele,es a mindenttudo felisten az igaz magyar ferfiaknak kivanatos putyin atveszi a hatalmat a haldoklo nyugat felett, es mimagyarock együtt menetelunk dupla fizetesert a Lada gyárba, hogy a Svajcban koldussa vált embereknek tudjunk fizetni 3 honapnyi 155.000-ftnyi segelyt😀
Teljesen egyértelmű a jövő 
lacikonyha ma, 16:44
Előzmény: #232225  Murdoch

az ami 2009-ben és még utána történt 5 évig az a fénykorom volt 2012-es csúcsponttal, az a piaci helyzet megváltoztatta az életem, vagyoni helyzetem
szép is lenne még egyszer
a próféta szóljon belőled
de egyszer volt Budán (és főleg Pesten) olyen vásár
Murdoch ma, 16:31
Előzmény: #232224  lacikonyha
Igen, hasonlókat írtak 2009 tájékán is. Aztán menekült mindenki az ingatlanokból. Na most viszont annyi az újdonság, ha meg is történik, nekem mindegy is, én tuti nem veszek, úgyhogy nulla az indítékom, máshol nyomozz...
lacikonyha ma, 16:17
Előzmény: #232222  Murdoch

vallást kéne alapítanod
amit mondogatsz lényegtelen de amekkora hévvel és kitartással, az prófétai kaliber
lenyűgöző
lacikonyha ma, 16:13
Előzmény: #232220  Peti84
nagyon igazad van
Murdoch ma, 15:44
Előzmény: #232221  berlini
Jaja persze, légyszíves írd meg, hogy mikor zárt be hazai gyárat utoljára a VW. Nagy művészet a mellébeszélés, de oké, megoldják, tudom anno ezt mondtad a választásokra is, azóta kormányválság van.
berlini
berlini ma, 15:30
Előzmény: #232212  Murdoch
Én is ki tudok keresni annyi német cikket, amennyit hetekig sem tudok elolvasni és mind arról szól, hogy jön a nagy gebasz. Gyár bezárások, ingatlanáresések.
Szerintem lassan elkezdhetjük épiteni a keritést a nyugati határon, hogy védekezzünk az illegális gazdasági menekültekkel szemben.
Javaslom, hogy amig a főnököd nem jelzi, hogy ennyi volt, addig próbáljál kevésbé pánikolni.
A kapitalizmus nem azért bizonyult versenyképesebbnek a komunizmussal szemben, mert erkölcsösebbek  a döntéshozók, meg akiknek az átlagnál nagyobb befolyásuk van a folyamatokra.
Azért versenyképesebbek, mert a válság jelenségeket nem söprik a szőnyeg alá és megpróbálnak megújulni.
Ez folyik Németországban a VW-nál, azzal a speciális vonással, hogy a nagy német konszerneknél a dolgozói "Mitbestimmung" (magasfokú dolgozói beleszólás a cé döntéseibe) a jogszabályi környezet, ami megneheziti a rugalmasabb irányváltásokat.
De nyugodj meg megoldják. 
Peti84
Peti84 ma, 15:18
Előzmény: #232219  lacikonyha
hát öreg ez kurva gyenge már anyázni sem lehet veled
lacikonyha ma, 15:17
Előzmény: #232218  Peti84

te is szidhatod nyugodtan az ingatlanosokat
sokféle szintű ingatlanos van, még ha te nem is tudsz róla,nem is kell tudnod róla
így jogvégzettek is
Peti84
Peti84 ma, 15:09
Előzmény: #232214  lacikonyha
faszkalap ügyvéd mindenképpen többet tanult mint a faszkalap ingatlanos, tehát ebben a faszkalap orbánisztánban mindenképpen többre tartandó  
lacikonyha ma, 15:07
Előzmény: #232216  Murdoch

mi a nóvum abban ha valaki kijelenti 2024-ben, hogy a kapitalizmus krizisek és köztük lévő nyugalmasabb prosperáló időszakok egymást követő sorozata?
mekkora pénz vagy tárgyjutalmat, vállveregetést és leborulást szeretnél kapni érte?
Murdoch ma, 14:58
Előzmény: #232215  lacikonyha
Melyik jobb, a gombafelhővel a háttérben pompomlánykodni, vagy károgni?
Ellenben én nem a levegőbe beszélek, a cikk:
https://www.dw.com/en/volkswagen-crisis-will-the-german-city-of-wolfsburg-survive-the-car-giants-crisis-v1/a-70497428
Ez egy ilyen buli, nem kell belelátni többet.
lacikonyha ma, 14:36
Előzmény: #232212  Murdoch

navégre, van isten
.
másfél nap szünet után végre itt egy vészmadár és bőszülten károgva előad egy ingatlanpiaci siratódalt
hány év megelőző nonstop károgás kellett hozzá?
biztosan van még ott ahonnan ezt előszedted, vezesd elő a következőt
és tedd hozzá hogy te már évekkel ezelőtt szóltál hogy baj lesz
lacikonyha ma, 14:24
Előzmény: #232210  2345678

az ingatlanos és az ügyvéd is megbízási szerződéssel dolgozik
.
csakhogy az ügyvédé tipikus, vagyis csak a feladat elvégzéséhez való igyekezetre kötelezett, díjazásának nem feltétele hogy eredménnyel is járjon az igyekezete
az ingatlanosi megbízási szerződés atipikus, eredménykötelemet tartalmaz,eredmény elérése kell a díjazása, a cél érdekében elvégzett tevékenység kevés
.
számtalan per zajlott már le amely amiatt keletkezett, hogy az eladó megtagadta a díjfizetést,mert látta hogy az ingatlanos mikor megnézte a portékát, akkor elengedett egy telefont és kész volt az üzlet, és ő egy telefonhívásért nem fizet milliókat
.
a bíróságok mindig az ingatlanos javára ítéltek, mivel az ingatlanosi tevékenység nagykockázatú feladat, mivelhogy joggal feltételezhető az hogy valakinek legyen egy eredményt jelentő telefonszám elmentve a telefonjában,  nincs előzmény nélkül, akár több évet is kitevő eredmény nélküli viszont sok költséggel járó uresjáratra van szükség
.
mint ahogy az ügyvéd is néha pár mondatért kér százezreket, akár milliókat, de az csak azért jó pár mondat mert 5 évig tanult érte aztán még évekig inaskodott hogy jogosult és képes legyen kiválasztani a megfelelő pár mondatot
.
egyébként sok ügyvéd rendesen fizet az ingatlanosoknak csak vigyék hozzájuk az ügyeket, mert ez nagyon is megéri nekik így, én a legtöbbet egy Andrássyn dogozó ügyvédtől kaptam egy összegben az kicsit több mint 2 millio volt 2012-ben
minden normális ingatlanosnak előbb utóbb lesz ilyen bizalmi ügyvédje, aki pluszban bármikor felveszi az ingatlanosa telefonját és készséggel válaszol, ha annak kell kisebb nagyobb jogi segítség egy ügye nyélbeütéséhez,vagy ha sima egyéb magánéleti zökkenője van
.
faszkalap ügyvéd meg szidhatja nyakra főre az ingatlanosokat, ha jólesik neki
Xis24 ma, 13:49
Előzmény: #232211  2345678
A vevő legjobb barátja olykor az ingatlanos... akkor a legeslegjobb amikor fagy a piac. 
Murdoch ma, 13:48
Előzmény: #232204  ncseed!
Jaja. Olvass el egy német cikket, mondjuk Wolfsburgról, ahol megindul a gyárbezárás, leépítés, ott menekülés van az ingatlanokból. Na ott nem olcsó lesz az ingatlan, hanem kb. eladhatatlan. 
Itt is csak azért nincs még káosz, mert óránként jelent be a kormány vmi kormányzati ösztönzőt és erre pöffeszkedsz, hogy megmondtad. Na ja, csak kár, hogy Svájcban meg olcsóbban iszom a forralt bort a karácsonyi vásárban, mint otthon, de biztos ez is rendjén van.
2345678 ma, 13:34
Előzmény: #232193  Pistike12
Én csak hallgattam az ügyvéd úr panaszát amikor meglátta az ingatlanost,aki segített nekem . De így már másként látom.  Volt már 2 olyan vásárlásom is, hogy azóta is elévülhetetlen hálát érzek az ingatlanos iránt, mert segített megszerezni azt a lakást amit szerettem volna megvenni. Az eladót kellett rábeszélni az eladásra.  Az ingatlanos segítsége nélkül nem tudtam volna megvenni.
2345678 ma, 13:24
Előzmény: #232195  lacikonyha
Sejtettem, hogy van az ügyvédeknél egy kis lezserség is. De te ezt tapasztaltad is.Akkor talán, adott esetben egy ingatlanos többet dolgozhat egy ingatlan eladással., mint mondjuk az ügyvéd.
Keptendzsekk ma, 13:08
Sziasztok, két dolog nem világos nekem ezzel az új támogatással:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20241119/januarban-indul-a-fiataloknak-szolo-lakhatasi-tamogatas-724076
1. Az a fontos, hogy a 35. életév betöltése előtt felvegye valaki a hitelt és utána 5 évig 5% alatti kamatot fizethet, vagy a 35. életév betöltése után rögtön átvált nem kedvezményes kamatozásúvá?
2. A munkáltató által fizetett támogatás után 15%-13% SZJA és SZOCHO fizetendő. A SZOCHO-nak nincs egy felső korlátja, azaz nem lehet, hogy ha valaki már a munkabére után befizet elegendő SZOCHO-t, akkor ezt a lakástámogatást "csak" a 15% SZJA terheli?
Köszi!
Peti84
Peti84 ma, 12:38
Előzmény: #232206  gyula1971
A Vő féle Bayer-es szarok lehet pont beleférnek (így első blikkre gondolom magoknak írtak ki eme csodás hitelt)......
opandup ma, 12:09
"Ha te tényleg a józan észre alapozva veszel fel pozit az ingatlan (meg még sok más) piacon akkor nagy pofára esés lesz abból! Csak szólok...  Wishful thinking."
Igazad van... lehet, hogy soha nem jön el az én "vágyvezérelt" gondolkodásomra épített árcsökkenés.
.
De ne aggódj... van ahol lehet józan észre és esékyekre alapozva boldogulni.
gyula1971
gyula1971 ma, 11:48
-Van egyáltalán az új, 5 százalékos plafon feltételeinek megfelelő ingatlan?A Bankszövetség ma megjelentette az új lakáshitellel kapcsolatos javaslatát, amelyet a Bankmonitor értelmezett. Vannak meglepetések is.
https://www.economx.hu/gazdasag/lakashitel-thm-plafon-ingatlan-bankszovetseg.799758.html?fbclid=IwY2xjawGpSnRleHRuA2FlbQIxMQABHYImcQY-27dq8
Xis24 ma, 11:47
Lakhatási vásárlóként valóban nem érdemes az áresésre fogadni. Befektetőként lehet. Hisz onnantól kezdve csupán egy eszközzé válik a sok közül. Kitágul a viszonyítási alap. 
ncseed!
ncseed! ma, 11:29
Előzmény: #232199  opandup
"Ez persze kizárólag a "józan észnek szempont" mert ahogyan láttuk, ez is felülírható."
Ha te tényleg a józan észre alapozva veszel fel pozit az ingatlan (meg még sok más) piacon akkor nagy pofára esés lesz abból! Csak szólok...  Wishful thinking.
Értem én, hogy minden évben jönnek itt a fórumon sokan és benyögik az áresés jön dumát, de kb 10 éve pofára esik mindegyik. Pár évbe beletelik amire észreveszik, hogy bsz*pták és utána szép lassan eltűnnek innen mert annyira kínos lesz amikor szembesítik a korábbi mantrával őket.
Nyilván minél később nyögi ezt be valaki annál nagyobb az esélye, hogy egyszer bejön.
Olcsó ingatlan a mostani minőségi szinten nem lesz. PONT. Olcsóbb lehet, de olcsó nem... Már a szutyok készházak is horror árban vannak, sőt szerintem azok vannak még csak igazán horror árban (arányaiban) de hát ha csak arra telik, vagy arra se.
Lehet menni zártkerti ingatlanokba, vagy lehet itthon is divat lesz a trailer park...
https://www.youtube.com/watch?v=V_aix1rAuI8&ab_channel=NickJohnson

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek