Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
goldilocks 2024. 09. 02. 13:46
Előzmény: #225908  pamutt
A gázfűtés is támogatott ugyanannyira mint a panel távhője..nem 100 Ft-ba kerül a gáz m3-e orbánnak csak a választások miatt lenn tartja az árat (máshol persze megfizetjük).... az újabb panelek hőszigetelése meg jobb mint a régi gázfűtéseseké ..sőt még a 2010 előtt építettek téglák sem jobbak mint a 80-as évek panelje..ja és nincs gázkazán+kémény+ezzel minden szívás...
berlini
berlini 2024. 09. 02. 13:37
Előzmény: #225900  pamutt
nem cáfoltál ezzel semmit.
Heti 3x kötelező bejárni?
Az is HO.
Mitől nőne bizonyos munkakörökben a bejárási napok száma (aránya)?
A szellen foglalkozásuak egyre nagyobb részének elég egy számitógép és egy telefon és az tökmindegy hol dolgozik vele.
(Idén februárban aktiv voltam kórházi ágyon fekve is.)
lacikonyha 2024. 09. 02. 13:27
Előzmény: #225915  Lizi

jól kilettél okosítva,ifazén korrekt módon
a tegnapi első három tanácsadód elmondta hogyan csináld, kicsit meg is indokolták

ma aztán adtak ki mindannyian közleményt azt sugallva, javasolva hogy inkább sehogyse csináld

de tudom, hogy  igyisugyis jól fogod csinálni, mert ismered a sikert mindenképpen biztosító szükséges és elégséges alapszabályt: nem szabad ingatlanossal beszélni ezügyben

mr_bob
mr_bob 2024. 09. 02. 13:19
erre azért keress rá, mielőtt a részvényekről komolyabb véleményt alkotnál: osztalék
Freszelés 2024. 09. 02. 13:14

Gondolom mindenki jó bérlőt akar választani, aztán van hogy nem sikerül. Gondolom senki se akar direkt a szarba belenyúlni...Ha tudod hogy esik a tőzsde, akkor shortold és azon is kereshetsz bőven.
De mindenki maga hozza meg a döntését, az is lehet hogy mindketten jó döntést hozunk: te kiváló helyen vásárolsz ingatlant és tök jó fizető és problémamentes bérlőknek adod ki én meg szerencsésen belenyúlok a jó instrumentumokba.
De az is lehet, hogy mindketten rbszunk :D
Lizi
Lizi 2024. 09. 02. 13:10

Nofene, mennyi uj választ kaptam. Ismét köszönöm!
Akik az ingatlan ellen vannak azok elfelejtik, hogy az albérlet állandó bevételt termel és ebben ez a lényeg, nem az ingatlan értéke. Ha esik az értéke, akkor is termel bevételt, mig a tőzsde nem. A tőzsde csak akkor hoz bevételt ha emelkedik. Ja, ha esne az ingatlan ár, akkor több lakást is vennék.
Egyik lakás üresen van kiadva, ott egyszer volt festés 5 év alatt, annyi gond volt vele. A másikat eléggé lelakták nigériai diákok, de ott sem volt milliós kár, más probléma nem volt. Szóval jó bérlőt kell választani, akkor nincs gond az ingatlannal.
Tőzsdézek is de nemsok pénzzel.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 02. 13:06
Előzmény: #225911  Xis24
Igen? Akkor kérdezd meg a MOL-t meg az MVM met hogy ha se olaj se gáznem jön Ukrajából akkor majd hogyan fog majd a ceruza ? Németeknél is érdekes kérdés, hogy mit hoz a jövő, én amint átmegy a társasházi gyűlésen a napelem már rendelem is meg. (balkon napelem + aksi 1500€ 2 panellel kezdésnek). És ha költözünk akkor meg viszem magammal illetve ott meg szempont lesz, hogy még nagyobb balkon, hogy a 4 panel is elférjen. Fűtést sajnos társasházban nem igen lehet diverzifikálni. De meglátjuk mi thoz  a jövő.
slash 2024. 09. 02. 12:38
Előzmény: #225903  Lizi
Ha vannak már kiadó kecóid akkor ne legyen több főleg nem a túlhypolt Budapesten. 
Nekem is vannak kecóim és nem kell már több. Fárasztó foglalkozni velük. 
Pistike12 2024. 09. 02. 12:32
Előzmény: #225906  pamutt
A tozsde az biztos. Es olyan jo p/e-k vannak, hogy csak tuti lehet a biznisz:)
A portfoliomban van - 94% - 96%os illetve volt - 100%os papir is. 
Tehat a tozsde csak fel:) 
Xis24 2024. 09. 02. 12:25
Előzmény: #225908  pamutt
Nagyon összetett a történet. Valahol ott kezdődik. Hogy energiaszegénység van a fűtőanyag területen? Szerintem nincs. Manipulált a világon kínált energia ára. Szerintem nagyon is. Lehet ezt olyan drágává tenni, hogy az átlagember ne tudja megfizetni? Elvben lehet de milyen következménye lesz? Most egyszerre ki lett fizetve 10-év az energia termelőknek. úgyhogy meg is lett a pénz a zöldítés beröffintésére. Nagy kilengésre én most nem számítanék.
N0MAD 2024. 09. 02. 12:21
“ hosszú távon az ingatlan mindig jó befektetés.”
Mint csomó más is hosszú távon. Onnantól már csak ezek hozamait kell összehasonlítani hosszú távon.
A kézzelfoghatósága az előnye az ingatlannak, a nem tül nagy mobiltása meg a hátránya.
Amiben meg minden befektetési tanács egyetért: diverzifikáció. Biztos azt akarod hogy mindened ingatlanban legyen, ugyanabban az országban?
Bármilyen (kis esélyű) negatív dolog esetén lehet gond. Huxit, gazdasági mizéria, adőváltozás (ezt tbsz esetén is oersze, itt se bíznék az adómentességben, elég furi a gondolata is), elvándorlás, (name your poison) esetén akarsz beleragadni egy adott helyzetbe? Biztos kijevben is vannak ingatlanbefektetők. Nem mondom hogy ez lesz, de extrém helyzetek lehetnek.
De te döntésed, csak ködszurkálok, rám ne hallgass. Vannak eladó ingatlanok, talán nekik is megvan az indokuk.
wantuu 2024. 09. 02. 12:17
Ha már van pár befektetési ingatlanod, szerintem a diverzifikáció jegyében mindenképp észszerűbb a további pénzt pl. tőzsdei ETF-be tenni. Így most mindent egy lapra teszel, ha az ingatlanpiac rosszul teljesít a következő 20 évben, nagyon meg fogod szívni.
pamutt 2024. 09. 02. 12:15
Előzmény: #225905  Xis24
Panelből régen menekültek a lakók, mivel drága volt a fenntartási költsége. Most is drága lenne, csak az állam támogatja... Ki tudja, meddig lesz rezsitámogatás a paneleseknek... akkor pedig aggódhatnak majd, hogy egész nap fűtik a lakásaikat, amikor dolgozni vannak és a magas árakat ki kell fizetniük akkor is.
Freszelés 2024. 09. 02. 12:13
lapozz vissza párat és látni fogod hogy a képlet ennél bonyolultabb. van amikor megy az ingatlan, mint az istennyila, máskor meg nem. az ingatlannal futsz bizonyos kockázatokat (kirakhatatlan, lepusztító bérlő), míg az állampapírnál nem. Utóbbinál persze ott van a forint infla meg hogy mennyire bízol az államban. Ingatlannál meg nem 2 kattintás, hanem foglalkozni kell a dolgokkal. Mutogatni, szerződést írni, közjegyzőzés ízlés szerint, néha felújítani, ugrani amikor folyik a radiátor, akármi... és van aki utál emberekkel foglalkozni. 
Ami jó döntés az egyiknek az lehet rossz a másiknak. :)
pamutt 2024. 09. 02. 12:12
Nem olyan biztos, hogy ha eddig drágult a lakás, ezután is fog....  először jöhet könnyen egy nagy  lejtmenet, mivel 10 éve már felmenet volt... De mindegy is. Csak érdekelt, hogy aki tőzsdézik, az miért látja jónak manapság a lakásba fektetést.
Xis24 2024. 09. 02. 12:11
Mindig a panel nyer. Árultam kvázi újépítésű lakóparki ingatlanokat. Görcsöt kaptam már, hogy nehogy már szinte a volt panelesek  akarjanak kivásárolni egyre jobban közelítve az 1:1 arányhoz. Mindig az kell ami olcsóbb.. az drágul jobban. Lehet, hogy egyszer visszaértékelődik a tégla.. csak most épp nem igazán hat meg senkit a vélt vagy valós különbség. Még lehet a környezet sem szempont. Olcsóbb a panel? jó akkor legyen az.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 02. 12:02
Azért ezt a HA-t tedd idézőjelve.. Lehet még olyan esemény ami padlóra küldi az eladási árakat. És akkor már nem lesz őszinte a mosolyod, de persze legyen sikered, a fák érjenek az égig. Csak egy elöregedő társadalom 5-10 éves távon, kiáramló szellemi tőke, úgy hogy az árak lassan nyugatot verik. 
Lizi
Lizi 2024. 09. 02. 12:00

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Azt sejtettem hogy belváros és egyetemek/főiskolák közelében könnyebb kiadni, csak abban nem voltam biztos, hogy kis lakás a jobb vagy nagy több szobás. Meg hogy panel vagy tégla. A tégla lakásokat szeretik magasabbra értékelni, de nekem van 2 lakásom kiadva vidéki városokban, egyik panel másik tégla, azok is egyetemek/főiskolák közelében vannak, és 1-3 napon belül kiveszik amikor elmegy a jelenlegi bérlő. Szóval a bérlőknek vidéken nem számit tul sokat hogy panel vagy tégla, ezek szerint budapesten sem annyira válogatósak ilyen szempontból.
pamutt!
Fő oka, hogy hosszú távra tervezem, és hosszú távon az ingatlan mindig jó befektetés.
Ha most állampapirt vennék és 1 év alatt keresnék rajta 10%-ot, az ingatlan meg közben 15%-ot drágul, akkor hiába kerestem az állampapiron 10%-ot ha jövöre 15%-kal drágábban tudom megvenni az ingatlant.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 02. 11:58
Előzmény: #225895  N0MAD
Ebben egyetértünk. Én erősen próbálom fogni a kiadási oldalt úgy hogy azért ahova csak lehet megyünk. Rengeteget megyünk az autóval évi 35-40 e km... (ebből munkába járásom 15k ) 
De ha elmegyünk egy strandra, és megkívánunk egy éttermet , soha nem mondtam nemet a feleségemnek. Happy wife happy life.
Társasházunkban is van egy srác dpd -s póloban látom minden reggel, és egy AMG C43 at hajt.... mivel piros dpd -s póló így valszeg nem manager, vagy üzletkötő... 
Én előkészítettem a hitelem végtörlesztését és mostmár játszunk a gondolattal középtávon venni valamit itt kint . Még az is benne van a pakliban, hogy az otthoni házat is megtartjuk, ha az eladnánk kb azonnal tudnánk költözni itt is. Mindezt 35 évesen... És a németek nem értik...
Több munkatársam kérdezte, hogy a magyarok hogy élnek meg a fizetésükből :D Hát mondom nehezen, de az élet megtanít beosztani.... 
Xis24 2024. 09. 02. 11:56
Előzmény: #225897  N0MAD
Kb 2 évig a fejembe voltak ezek a dolgok.. majd visszaköltöznek ezért azért.. tartsuk jó lesz ez... hát ezek hosszú folyamatok. Ha 10 év múlva visszaköltöznek és addig tartom akkor igazam lesz? Hát lehet.. csak győzze kivárni az ember.  A valóság, hogy a kertes házas övezet házai, vagy az elővárosi, agglomerációs házak még akkor is jobb életteret biztosítanak egy családnak mint a pesti társasházak, ha jóval drágább is lesz a megélhetés. Akkor érti meg az ember, ha ilyenben él. A társasházban  a kanapén ülve kiszámolhatom, hogy melyik a jobb.. de  a medencében uszikálva ha  látod a vigyorgó gyereked , értelmét veszti a dolog.... még akkor is ha tegyük fel csak egy ilyen gyors medence ami pár év múlva szétmegy.  Az majdnem minden gyerekes háznál van nyáron.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók