Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2024. 09. 02. 10:30
Előzmény: #225879  wantuu
Ismerős az emlegetett miklósról 9 helyett 7-fél8ra bejárt a munkahelyére minthogy a reggeli dugőkban álljon. Aztán vagy el tudott jönni előbb vagy nem.
A ho konkrétan lifechanger lett.
wantuu 2024. 09. 02. 10:16
Uh ha nekem naponta kellene az M0-n vezetnem, minden nap azon lennék hogy új munkahelyet vagy új lakhelyet találjak. Persze nem vagyunk egyformák.
tothjoco
tothjoco 2024. 09. 02. 10:14
Előzmény: #225875  Benzedrine
Kedves Ügyfelünk! A 2016-ban nyitott, vagy újrakötött Tartós Befektetési Számlája év végén lejár (a NetBrokerben TBSZ 2016, illetve TBSZ 2016 (2011) néven találja meg). Jelenleg 3 lehetősége van:
  • díjmentesen újrakötheti a Tartós Befektetési Számláját (TBSZ), vagy
  • adómentesen hozzájuthat a TBSZ-en elhelyezett megtakarításához, vagy
  • megtakarításának egy részét újrakötheti, másik részét pedig felveheti.
  • Hogyan működik a Tartós Befektetési Számla (TBSZ)?1. Díjmentesen újrakötheti Tartós Befektetési Számláját. Az eddig elért hozamai már mindenképpen adómentesek. Ha most 5 évre újraköti a TBSZ-t, akkor:
    • megtakarításához ezután is bármikor hozzáférhet,
    • 3 év után már kedvezőbben adózik a hozam, és
    • 5 év után a teljes hozam adómentes lesz.
    Ha az újrakötést választja, erről nyilatkozzon legkésőbb 2021. december 30. 18:00-ig:
    • NetBrokeren keresztül,
    • bankáránál telefonon,
    • személyesen bármely bankfiókunkban.
    Az újrakötött TBSZ-re nem tud többet befizetni. Ha mostani Tartós Befektetési Számláján lévő befektetés mellett új megtakarítást is szeretne elhelyezni, javasoljuk, hogy nyisson egy új TBSZ-t. 2. Adómentesen hozzájuthat a TBSZ-en elhelyezett megtakarításához. Ha nem nyilatkozik 2021. december 30. 18:00-ig, akkor a TBSZ 2021. december 31-én automatikusan megszűnik. A TBSZ-en elhelyezett összes pénzt és értékpapírt átvezetjük normál értékpapírszámlájára kamatadó, árfolyamnyereségadó és osztalékadó levonása nélkül. 3. Megtakarításának egy részét újrakötheti, másik részét pedig felveheti. Ebben az esetben két dolgot kell tennie 2021. december 30. 18:00-ig:
  • Úgynevezett „részkivételi megbízást” kell adnia arról az összegről, amelyhez hozzá szeretne férni. Ezt csak NetBrokerben vagy bankfiókban tudja megtenni.
  • Utána ugyanitt nyilatkozzon arról, hogy a TBSZ fennmaradó részét újraköti az új Tartós Befektetési Számláján.
  • berlini
    berlini 2024. 09. 02. 09:45
    Előzmény: #225875  Benzedrine
    Igen
    berlini
    berlini 2024. 09. 02. 09:44
    Előzmény: #225873  pamutt
    Ezt irtátok akkor is amikor az a panel 10 millió volt és csak 50-ért lehetett kiadni, és ugyanezt amikor 20ért lehetett venni és a kiadás 100/hó volt.
    És mindig igazotok lett?
    Nem.
    Mi lesz akkor ha a mai 40 milliós panel 60 ért vehető?
    Lehetettlen?
    Én a XVII. kerületben vettem egy 40m2-es panelt 2000-ben 1,5 millióért. (Kényszer vétel volt, beszámitás, kisebb felújitás után eladtam 2 millióért.) Ki se keresem hogy ma milyen áron foroghat...
    Benzedrine
    Benzedrine 2024. 09. 02. 09:19
    Előzmény: #225869  pamutt
    Tbsz-en hogy működik egy hosszú távú mondjuk 20 év feletti befektetés, végig adómentes?
    FR73 2024. 09. 02. 09:06
    Előzmény: #225858  Second Wave
    És akkor most képzeljük el, ahogy felső középosztálybeli családhoz illően felvették a gyereket egy top 20-as gimibe Budapest belvárosában. Mikor is kell ahhoz elindulni anyataxinak, hogy valami elfogadható kötöttpályás közlekedési eszközhöz bevigye a gyereket pl a Határ úthoz, Népligethez vagy a Közvágóhídhoz, és mikorra kell odaérni, hogy aztán a gyerek biztosan beérjen 7:45-re.
    Lehet tippelgetni, északi aggloból a gyerekem osztálytársával akkor indulnak, amikor fiamnak még a vekker sem csörög.
    pamutt 2024. 09. 02. 09:00
    Előzmény: #225871  pamutt
    Egy Füredi lakótelepi 1,5 szobás panel  40 mFt körül, ez kiadható 200 eFt-ért, ha fel van újítva... 5% hozam mínusz ennek 15 %-a az adó: jobb esetben 4,25 % -ot tud kapni a tulajdonos és lekötve áll a pénze egy lakásban, a többi problémáról nem is beszélve nem éri meg ...
    Láma
    Láma 2024. 09. 02. 08:57
    Előzmény: #225870  N0MAD
    Van már tavasz óta Fővárosi Lakásügynökség, amely átvállalja a kiadással járó gondokat és kockázatokat. Néhány kerületben is működik hasonló nevű ügynökség. 
    Kérdés, hogy mekkora tulajdonosi kör veszi ezt igénybe?
    pamutt 2024. 09. 02. 08:51
    Előzmény: #225867  slash
    Nemcsak PMÁP van a világon...  nem jó befektetés, sokan azt hiszik, eddig jó volt, és ez örökké így lesz.... Nem emlékeznek sokan a 2008 utáni évekre, milyen volt, amikor senki nem akart semmilyen ingatlant megvenni, könyörögtek a vevőknek.. eladni egyáltalán nem lehetett normális áron...
    N0MAD 2024. 09. 02. 08:50
    Előzmény: #225868  N0MAD
    Kötvényhez szerintem akkor lenne fair aznösszehasonlítás ha valami cégen keresztül adnánk ki akik a macerát intézik, de ez nyilván el is égetné a hozamot, ebben nem is gondolkozik senki. Ha lenne benne biznisz létezne.
    De én is adtam ki, nem is volt rossz, de úgy éreztem ki kell szállni mert vége a jó világnak. Eddig nem bántam meg ami hozamok az elmúlt két évben voltak.
    Aztán a jövőt meg mindenki tippelje meg magának.
    pamutt 2024. 09. 02. 08:47
    Előzmény: #225864  Benzedrine
    Van még lehetőség, etf tbsz-re például... sokkal többet hoz, mint egy lakás... és nem kell senkivel bajlódni, karbantartani, felújítani a lakást... nem értem, minek vesznek ma emberek nem lakhatási célból "befektetés"-ként lakást, nem mindig csak felfelé megy a lakásár a mostani felmenet után, jönnek a lejtmenetek hamarosan, hiába kapálódzik a kormány mindenféle "támogatásokkal", amelyekkel próbálják még drágábban eladni a haverok nagy ingatlanfejlesztéseit....
    N0MAD 2024. 09. 02. 08:45
    Nem vitatkozva a számokkal, az stimmel hogy biztonságilag az államkötvényhez szokták az ingatlant hasonlítani, de azért a kiadással van némi macera ami a kötvénnyel nincs.
    Illetve hajlamosak az emberek a lakáskiadáskor az amortizációval nem számolni, ha hosszútávot nézünk az infláciőkövetés miatt akkor tegyük mellé hogy hosszűtávon a falakon kívül mindent le kell majd cserélni. 
    Illetve ha bútorozottan adod ki akkor cseréled a mosőgépet, javittatod a mindent. Mert csak felemeli a telefont, a javíttatás a te dolgod, szervezd. Meg a nem fizet, rezsihátralék, üresen áll egy hét hónapig rész. Vagy ha vakarod a fejed hogy kibaszd e a betegség miatt nem dolgozó anyukat a gyerekével, vagy bármi más humán szempont.
    Se költségben, se macerában nem ugyanz mint egy kötvény. Ami nem azt jelenti hogy nem éri meg, de ne is tegyünk úgy hogy “ez ennyi százalék az annyi”
    slash 2024. 09. 02. 08:45
    Előzmény: #225860  pamutt
    Már nem hoz sokkal többet a PMAP 8% kb nulla, megzabálja az infláció. Ha kellhet neki később a lakás akkor érdemesebb az ingatlan. Fene tudja. 
    pamutt 2024. 09. 02. 08:42
    hosszú távra nem a legmagasabb árakon kellene lakást venni...
    N0MAD 2024. 09. 02. 08:37
    Előzmény: #225861  EURHUF_goes_to_haven
    Alighanem mások az elvárások.
    Hallottam olyat hogy “jól kereső mérnökhöz, pozicióhoz nem illik ilyen korú autó, hát hogy néznki a céges parkolóban, mintha nem fizetne a cég rendesen, rossz az üzenete”
    Mint ahogy mi is húzzuk a szánkat ha a bangladesi ételfutár télen is flipfloppapucsban teker a biciklin vagy foltozott ruhában tolja. Hát ő meg spőrolni akar.
    Mint a magyar a használt autőval és ingatlanra spőrolással, alámenve a szokásos életszínvonalnak és külsőségeknek. Esetleg nem is értve vagy nem is látva hogy furcsálkodva nézik.
    Nem mondom hogy a németeknek, magyaroknak vagy a bangladesinek van igaza, csak azt hogy mas az elvárt nívó.
    Benzedrine
    Benzedrine 2024. 09. 02. 08:36
    Előzmény: #225860  pamutt
    Talán az amerikai 10 éves államkötvény hoz infláció felett, mínusz adók. Kiadással Bp-en nettó 2-3% hozamot is elérhetsz és hosszútávon a lakás ára követi az inflációt. Rövid,
    N0MAD 2024. 09. 02. 08:32
    Előzmény: #225861  EURHUF_goes_to_haven
    Azért a havi 20-30 ezer euro alighanem elírás :D
    N0MAD 2024. 09. 02. 08:29
    Előzmény: #225858  Second Wave
    Érdekes, én csak nyolckor néztem rá akkor 24percet mondott a szigetszentmiklős  m0 kfc távra.
    Mostanra ment le 19 percere. Nagy jelentősége nincs, csak ez nyolc kilométerre horror naponta kétszer.
    És még utána jön az m0 és a budapesti szakasz a bejáráshoz.
    A közlekedési helyzet meg nem fog javulni, elvileg a tesco bázis építés része volt egy új útszakasz és m0 felhajtó, jórészt meg is épült, csak kibaszból egy hiányzó szakasz megépítését lehúzták. Hogy a polgi mqgyar péter melletti kiállása elött vgy után azt nem tudom, majd megkérdezem.
    Valami olyat meséltek hogy a polgi csak az úttal együtt járult hozzá a rktárbázis építéshez, de megjött az engedély orbán viktor személyes aláírásával. Ami nyilván jelzésértékű, aligha ő lenne minden beruházás aláírója elvileg,
    EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 02. 08:27
    Előzmény: #225780  Zsolt90
    Azért ezt na... 2 átlagos kereső (2,5k€), azért boséggesen tud félretenni. Az elején albérletben laknak aztán pár év utána hogy összejön egy Önrészre való átülnek a sajátba.
    Nagyon érdekes egyébként hogy a betelepültek, sokkal előbb gondolkodnak befektetésen mint a németek. A fiatal németnek még meg se száradt a tinta a munkaszerződésén, már megy aláírni lízingre valami úgy autót stbstb.
    Aki betelepül azt használtautót vesz ami ki van fizetve. (én is).  Betartja a nem kerülhet többe mint 3 havi kereset. És nem értik a németek, hogy a belepeültek hogy gondolkodnak befektetésen meg lakás / ház vásárláson... Hát ha havi 20-30 ezer €t- félre tudsz tenni, akkor azért abból lehet. Ne adj isten ha még volt valami ingatlan magyarországon és azt beleforgatják. Tény hogy ebből a pénzből otthon néhány év alatt lehet venni, de az életminőség mégsem azonos. 

Topik gazda

Hathor
    Hathor
    4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek