Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
De már ez is az, de ha majd megint olyan idők jönnek, mint 2008-2012 körül, senki nem akar venni semmilyen ingatlant itt... akkor mindenki elképedve nézheti a jó kis ingatlan-befektetését... és külföldre is egyre többen vándorolnak ki...
Azért ez se egyértelmű, fiatal egyedülállóként a legjobb. Jön a melegvíz a falból, nem kell kerttel meg tetővel meg ereszcsatorna kisöpréssel foglalkozni, a lépcsőházat is takarítják, kis négyzetméter, kis rezsi, kis takarítanivaló. Én baromira élveztem fiatalabban, jo közlekedés, semmi házi dolog, se kutya se macska. Mondjuk én most se vagyok kertmániás, inkább otthonról elmenős, de ez más téma.
Csak ebben (típusokat nézve) nehéz okosnak lenni. Panel most annyi amennyi, de ebből mennyi a távhőrezsi nem piszkálása? Ha ezt eltörlik akkor mennyit veszít a népszerűségéből? Vagy tökmindegy, és mint a legolcsóbb elérhető alterntíva semmi nem változna? Ha gazmizéria lesz esetleg az mire milyen hatással lesz? Vagy az üzemanyagé az aglós bejárásra? Ugyanez a máv mizériával együtt nézve? Vagy egyik se számít, csak a megmaradó jobb iskolák elérhetősége? Munkaerőhiány vagy munkanélküliség esetleg? (Világszinten is, tehat kiugrom ausztriába nélkül) Meg úgy egyáltalán a magyar gazdaság helyzetének tükröződése az ingatlanokban? Szóval soktényezős ez, bonyolultabb mint a továbbhüzom a garfikont oszt jó.
Én egyetértek veled, csak azt mondom más szint ami feszélyezi már a németet, a magyart kint, meg a bangladesit magyarországon. Meg merem kockáztatni hogy jópár negyedannyit kereső betanított szintű irodai munkát végző és ezen a szinten kereső jobb körülményeket mutat, megveszik az új autót hitelre, meg amit csak lehet. Nekem nem volt uj autóm soha, nem is tervezem. (Mondjuk keveset is hsználom, egy autó nekem nagyon sokáig elmegy) de nem is ez a lényeg hanem a kifele mutatás. Szerintem ember nem mondaná meg higy nem hónapról hónapra élek a külsőségek alapján. Marhára örülök is neki hogy kocka infósként mások az elvárások mint öltönyös-ügyfelesnél. De nyilván lenne az a szint amikor már szemet szúr, meg németeknél is van. Meg a bangladesinél is, ha már… :)
Ez igaz. De a helyzet ma már a home office miatt egészen más mint 4 évvel ezelőtt. van Budapesten 1 öccs, 2 unokaöccs és 3 unokahug. (Ebből az egyik gyeden van, a férjnek munkakörülményeit irom helyette) Ebből az hatból: 1 van ho-ban hetente: 4-szer 2: hetente 3-ször 2: hetente: 2-szer 1: hetente 1-szer. Az az unokaöccs, aki hetente egyszer jár be most gondolkodik a IX.-kerületi lakása helyett egy tatai családiházba költözésen. (Telket most vette és épitkezni fog). Egy másik unokaöccs Törökbálintból jár be a Váci út elejére hetente csak kétszer. neki sem akkora időveszteség.
Van amikor még csak nem is az ár a legnagyobb gond. Haver venne egy Bp-i lokációban ingatlant.. a baja nem is az árakkal van. Nem is a lakáskínálattal.. hanem azt mondja hogy ha nagyon megkapirgálja a társasházakról elérhető infókat.. akkor bizony kiderül, hogy se itt se ott se amott nem túl rózsás a helyzet..sz@rba meg nem rak pénzt. Nagyon sokféle gond lehet egy társasházzal. Megértem. Azt hiszik sokan kockázatmentes befektetés az ingatlan.. közben meg ez is olyan mint a rv piac. Hiába megy egekbe az index ha te valami lefelé fordulót birtokolsz.
Nem biztos hogy 40nm ki tud menni 200-ért a 200 elég határszám. Körbe tapodják a kiadók. Nagyobbak is vannak 200 alatt abban a kerületben. Na de itt van egy házrész is 250-ért 106nm https://ingatlan.com/34327208 Ha bérelnék lehet inkább ezt választanám mint egy panelt és akkor nem taposok a másik lábára 40nm-en. Első ránézésre tök jó és mégis látom szóval nincs kiadva.
Jogos felvetés de. Amit én láttam , hallottam ügynököktől, h a hazai "ingatlanbefektetők" között nagyon sok a "naiv" aki nem is hisz semmilyen értékpapírban de főképp egyáltalán nem ért hozzá. Neki van a bankbetét vagy a lakás. Ennyi..ezek nem fognak eltűnni ...családi / ismeretségi körben fél tucat ilyet ismerek..
Nem hitkérdés, a hozam számai azt bizonyítják, hogy jobb a tőzsdei befektetés. A lakásárak vissza is fordulhatnak, akkor nehéz kiszállni a lakásból... tőzsdén két kattintás és el is adtad...
Ez azoknál akik vevőkhöz menne, vagy beszállítókhoz akkor igaz. Én is ilyen alkalomra kapom a pár éves céges kocsit + céges ing... alap. Amúgy a cégnél van aki mérnök , hobbiből repked kisrepülővel amit bérel (szóval pénz azért akad) és egy e36 os BMW vel jár. Ha nem megy át a műszakin vesz még egyet és van donor is a kertben neki :D. Igen egy BMW, de inkább rozsdaboglya mint autó. Az enyém egy 11 éves skoda octavia... Nem a legszebb, sajnos parkolóban meg is karcolták de bárhova elvisz dízelpárán... Az hogykifelé mutassak nem érdekel, inkább utazgatok és félreteszek.. Aztán ha jön a tél meglátjuk ki volt tücsök és ki hangya .
Ki miben hisz. No meg ki miben szocializálódott. Magyarországon ingatlanfétis van. Lehetett vele nagyot szakítani, ahogy a tőzsdével is lehet. Hitkérdés leginkább. Azzal meg nehéz vitatkozni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link