Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Benne van, hogy alkuképes.. bár mondjuk ha lejönne 1M négyetméterárra és megmutatnám az asszonynak, hogy 7M-ért vettem szerintem akkor is bottal verne el😃
teremgarázs beállót érdemes venni manapság szerintetek, ha egyelőr5e nem lenne kiadva? (bp.-ten külőbb kerületben). kiadás esetén tudom hogy egy évi 6,5 %-os kamat eléréséhez legaláb havi 25 ezerért kéne rá bérlőt találni de nem tudom ez mennyire reális esély manapság. És : áremelkedés vagy stagnálás várható inkább pár éves távlatban a teremgarázspiacon? (gondolom a lakáspiacéval párhuzamos teljesen a változás)?
A hugomek 2017-ben nem kértek a 2.5 millió Forintot, pedig oda tudtam volna adni. Azt mondták, majd szólnak, ha kell a pénz a költözésre. És most szóltak, így lett az 5 millió. A 2 millió Forint gyorskölcsönt azért kérték, mert nem akartak hitelt felvenni. Ez nem tetszik. Ez az ő hozzáállásuk, és ez túlmutat a 2 millió Forinton. Én a helyükben plusz munkát vállaltam volna, valami plusz erőfeszítést, küzdelmet. De ilyet nem láttam. Az, hogy a férjével hazamennek a 8 óra munka után, és "hulla fáradtak", úgy hogy közel dolgoznak a lakáshoz, nem igazi erőfeszítés. Ez jól hangzik a baráti körben, de nem valós küzdelem.
A kérdés az, hogy miért nem tetted le akkor a lóvét, vagy miért csak most? Nehéz igazságot tenni, hogy az inflációval, vagy a jegybanki alapkamattal, netán az ingatlan áremelkedéssel számoljon az ember. Az ingatlan miatt nem jártál rosszul 2,5 vs 5 között, de a 2milla pluszt nem értem. Csak annak ad kölcsön az ember akiben megbízik, leginkább senkinek.
Igen, a lentebbi tanácsok alapján elfogadom, hogy adjak kicsit többet, mint ami mindkét félnek (hugom és én) teljesen elfogadható. De lehet, hogy a Keresztapa mintájára egyszer majd én is kérek egy szívességet 😅 Majd megmondom a hugomnak, hogy a lányai szólítsanak Keresztapanak, akkor is, ha nem vagyok az. Vagy Don-nak 😅
Hasonló helyzetben vagyok. A közvetlen rokonság megszokta hogy van pénzem és likvid is vagyok. (Az már hab a tortán, hogy éves kölcsönre sem számitok fel kamatot.) Vedd ezt a megbecsülés jelének, ha hozzád fordulnak.
Magán véleményem, hogy nem buktál rajta, inkább nem is nyertél. Ha belegondolsz, max pár százezret nyerhettél vagy veszthettél, de szerintem ennyit megért neked a történet, hogy ne vessz össze a tesóddal, de lásd is, milyen is a családi háttér valójában. Én a tágabb családon belül is mindent titkolok, inkább higgyék azt, hogy egy szerencsétlen vagyok, semmint elkezdjenek furfangoskodni.
Nyilvánvalóan hibát követtem el, mert nem rögzítettük a feltételeket. A pénzt 7 éven keresztül nem kérte, idén kicsit meglepett az 5 millió Forintos igénye. Valószínűleg az anyósa adta a tanácsot, hogy kérjenek a férjével 5 millió Forintot, amit végül is adtam. Az infláción felül kértek tehát, ez nem tetszik. Emellett kértek még 2 millió Forint "gyorskölcsönt" (amit szintén adtam), mert a férjével (ez a lány testvérem aki kérte az 5 millió Forintot) nem voltak hajlandóak 1-2 millió Forintos hitelt se felvenni. Van persze januárig lekötött PMAP pénzük, de nem bontják fel, mert kell nekik a hozam, inkább tőlem kértek. Nyilván én is mondhatnám, hogy a hátralévő közel fél évre fizessenek egy fél PMAP-nyi összeget a 2 millió Forinton túl, de nem mondom. Inkább megjegyzem a történteket, levonva a következtetést, hogy ne bízz senkiben.
Ennyi. Pont ezt irom, hogy nem minden az elmélet, es az arakat epp a tomeg alakitja ki. Es a tomeg igy dontott most is, ha tunik esszerutlennek, ha nem. Ahogy a haverod a bukoja ellenere is az ingatlan mellett dont. Erre Marcika most ra is csodalkozott. Pedig nem kellene. Usa 1970-1980 Bokros csomag utani idoszak Gyakorlatilag copy paste a tortenet.
Minden fiatal srácnak egy jó kis lakásos MILF-et ajánlok ottlakásssal! A férjét már lenullázta odabútorozol minden este begyújtasz az öreglánynak és ennyi! Nem szenvedni, hitelt fizetni meg téglát hordani! Tönkremenni!
Akinek nincs Pesten munka annak nem kell Pesten élni. Nyugdíj megjön Borsodba is. Vagy mázlistáknak Balatonfüredre. Volt egy szingli ismerős csajszi egyedük bérelt homeoffice ban dolgozott . Elmondtam neki ha neked nincs BP munka akkor költözz haza anyádhoz mamahotelbe és rakd el a pénzt. Azóta már tízmilliói vannak PMAPban és áldja a tanácsom.
Tanulság: meg kell állapodni. Az nem megállapodás, hogy majd odaadod valamikor, amikor kérem. Nyitva hagytátok a legfontosabb kérdést, hogy mi lesz a "valamikor" számítási módja.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link