Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
macisajt 2023. 06. 06. 12:05
Előzmény: #198878  Benzedrine
Lehet valamit tudnak már😜...pl.ingatlan adó a luxus házakra, vagy már megunták, hogy mindig ugyanazt a kilátást látják, vagy kiszámolta, ha beteszi PMÁP-ba az összeget annak a szép  kamatából utazhat és változatosabb tájakat látogathat.
tihamer
tihamer 2023. 06. 06. 11:48
Zsiday Viktor elemzése:.
.
"Kinek emeljünk adót?
.
Magyarországon nagyjából tankönyvszerűen az történik, ami egy túlstimulált gazdasággal szokott történni a ciklus végén.
 Az infláció felrobban, ami miatt a lakossági reáljövedelmek negatívak lesznek, emiatt a lakossági fogyasztás összeomlik, ami „váratlanul” nagy gazdasági lassulást okoz. Ráadásul ilyen esetekben – éppen a korábbi túlstimulálás miatt – a kormányzat sem tud a gazdaság segítségére sietni, mert nincs miből, nincs rá tartalék. Sőt, éppen akkor kell költségvetési megszorítást is alkalmazni, amikor amúgy is rosszul megy a gazdaságnak, ez tovább mélyíti a lassulást (ez zajlik jelenleg Magyarországon is). A feltörekvő országok gyakori hibája, hogy a jó időkben is tövig nyomják a gázt, és amikor hidegebb szelek járnak, akkor már nem marad üzemanyag, nincs mivel fűteni. S ha a fentiek nem lennének elegek, klasszikus eset a fenti sémában, hogy a recesszió miatt „váratlanul” alacsonyak az adóbevételek, ami további adóemelést és/vagy kiadáscsökkentést és/vagy eladósodást tesz szükségessé, ami vagy tovább csökkenti a növekedést (az első két esetben), vagy stabilitási kockázatokhoz vezet (a harmadikban). Amint látjuk ez egy önerősítő kör: lassulás=kevesebb bevétel=megszorítás=lassulás. Természetesen ki lehet és ki is szoktak végül mászni belőle egy idő után, de jelenleg Magyarország még éppen a belecsúszás fázisában van, az elemzők (és valószínűleg a kormány) számára sokkolóan rossz fogyasztási és költségvetési számok jönnek ki hónapok óta.Ez azért aktuális most, mert friss adatok alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy mind a 2023-as, mind a 2024-es költségvetéssel kellene kezdeni valamit, és megindíthatjuk a nagy kvízjátékot annak kapcsán, hogy egyrészt mennyi pénzt kellene valahogy összeszedni, másrészt, hogy kitől. A mennyi kapcsán vérmérséklet szerint sokféle vélemény van, de az elmúlt hetek adatai alapján azért valószínűleg bőven 1000 mrd Ft feletti összegekről beszélünk. A kiadáscsökkentés lehetősége egyre nehezebb, különösen, hogy a közszolgáltatások minősége amúgy is folyamatos lejtmenetben van az elvonások miatt, és az állami alkalmazottak már így is komoly reálbércsökkenést szenvedtek el.Úgyhogy nem nagyon van más hátra, mint az adóemelés (vagy az eladósodás, erről még lejjebb pár szót írok). De kinek emeljük meg az adóját? Eleve ki kellene jövőre vezetni a vállalati különadókat, ami elég lehetetlennek tűnik, hacsak újra be nem vezetik őket más néven azonnal, mert még azok fenntartása mellett is komoly betömendő lyukak vannak. Logikusnak tűnhet a 9%-os társasági adókulcs 15%-ra emelése, hiszen amúgy is ebbe az irányba megyünk nemzetközi megállapodások alapján, és jól rá lehet fogni Brüsszelre meg Washingtonra, és nem nagyon zavarna valójában senkit, nem csökkentené a hazai versenyképességet. De valószínűleg még ez sem elég. A legnagyobb kérdés az, hogy miután a kormányzó párt szavazóbázisa az elmúlt években erősen eltolódott az alacsonyabb jövedelműek felé, miért erőltetik az „egykulcsos” adórendszert? Ha muszáj elvonni pénzt, miért nem a magasabb jövedelmű magánszemélyektől teszik ezt meg, ahol amúgy is kisebb a népszerűségük? Jelenlegi ismereteink alapján a Fidesz egyre inkább a nyugdíjasok és alacsony/középjövedelműek pártja, így politikailag teljesen logikus lehet egy „ideiglenes szolidaritási”, ( esetleg: „szankciós”, „háborús”, „Zelenszkij”, „Brüsszel” ) adó bevezetése a magasabb bért keresőkre. Bizonyosnak tűnik, hogy valahonnan pénzt kell szerezni, és a cégek terhelése nem feltétlenül elegendő ehhez, úgyhogy ha tippelnem kellene, azt gondolnám, hogy a magasabb jövedelműeknek kell majd beszállni valamilyen módon a finanszírozásba. A lényeg tehát, hogy pénz kell valahonnan. Nem tudjuk, hogy ki fog fizetni, de a politikai logika a fent leírt irányba mutat.Még egy szó az eladósodásról: valóban eladósodással is kezelhető lenne a probléma, de az EU-val való amúgy is súlyos viszonyunk miatt már most is erősen metastabil a piaci helyzet, nem sok kell, hogy a most látható nyugalomból durván kizökkentse valami. Egy újabb ijesztő hír (pl. nagy költségvetési hiány) komoly stabilitási kockázatokhoz vezetne, a jelenleg minket finanszírozó (részben forró) tőke könnyen megijedhet, és ez komolyabb forintmélyrepüléshez vezethetne, tehát ez valószínűleg nem járható út.   "
Benzedrine
Benzedrine 2023. 06. 06. 11:27
Előzmény: #198877  macisajt

Rengeteg viskó van fent a 200-400M körül, nekik talán nem kenyérre kell, mi lelhette a tulajdonosokat? Ez pl már csökkentett árat, pedig egész jó a többi hasonlóhoz képest. Miért adnak el 10-20 éve, látszólag nem befektetésre épült házakat?
https://ingatlan.com/33547985
macisajt 2023. 06. 06. 11:18
Előzmény: #198876  DAXHU

Nem lesz nyomor?
Egyre többen szabadulnak most a balatoni  nyaralóktól, vajon miért?
DAXHU 2023. 06. 06. 10:00
Előzmény: #198873  slash
Biztos nem lesz nyomor.
slash 2023. 06. 06. 09:47
Előzmény: #198872  wantuu
Balaton-BP:  bárhonnan jövök haza, full pokol..
slash 2023. 06. 06. 09:45
Előzmény: #198871  earth
Nem adjuk el mert szeretjük, plusz adót kell fizetni (3év) és mit csinálok a pénzzel? Hazahozzam? .. Isten ments.. Van egy kis PMÁP-om is pár miller de már attól is elment a kedvem. Fenik rá a fogukat, tudom. 
slash 2023. 06. 06. 09:43
Előzmény: #198869  J0hnnyEnglish
szerintem ha vársz egy szezont a Balatonnal itt olyan nyomor lesz idén ősszel hogy lesz olcsó balatoni nyaraló. Hirtelen kell az eladónak a pénz 30-40% alku is lehet. Tavaly a horvát nyaraló vásárláskor csütörtök du felrakta az ember a hirdetést szombat du már megegyeztünk! Azonnali  KP csodákra képes. 
wantuu 2023. 06. 06. 08:38
Előzmény: #198871  earth
Egyetértek. Amikor lemegyek Horvátországba, a magyar szakaszt utálom a legjobban, itt lehet száguldozni, letolni, mert nincs igazi retorzió. A horvát szakaszon sokkal normálisabban vezetnek.
earth 2023. 06. 06. 08:34
Előzmény: #198868  slash
Speciel nekem szimpatikus, hogy a gyorshajtás jobban van szankcionálva, bár tudom, hogy itthon a megengedett legnagyobb sebesség betartása nem tolerálható rigolyának számít.
Miért nem adod el, ha annyira felmentek ott az árak, és ahogy írod, vannak hátulütői? 
A további áremelkedésnek egyre kisebb a valószínűsége. Németországban is csökkennek az árak. Egyre kisebb az esélye, hogy további pénzek fognak onnan Horvátországba áramlani.
Murdoch 2023. 06. 06. 07:10
Lehet ekézni a Balláékat, de elég pontosan vázolták a helyzetet. Már csak azért is, mert távolról most is figyelem ezt a részt, két ismerős is próbálkozik eladással.
https://ballaingatlan.hu/hirek/a-kamatsokk-miatt-allt-le-a-budai-ingatlanpiac-megjelentek-az-oriasi-alkuk/
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 06. 06. 06:46
Előzmény: #198866  slash
A mostani árszinteken nekem a Balcsi nem versenyképes, mondhatnám azt is, hogy annyit nem akarok áldozni külterületre ( 20-30 Milla alaphangon)
slash 2023. 06. 06. 06:40
Előzmény: #198867  slash
Ami még gáz a horvát bürokrácia... folyton para van: biciklizés sisakban, parkolás szörnyű, para a büntetések miatt, gyorshajtás, szabályok, stb. Különben röpül a csekk.  
slash 2023. 06. 06. 06:33
Előzmény: #198865  kkv14
Több oka volt hogy vettük írtam már: Pénz kimenekítés az országból, háború, tengerimádat, Balatononon ennyiért semmit sem adtak, stb. 
Ami "csalódás " az a "röghöz kötés" egy kicsit néha uncsi mindig egy helyen lenni. Ez ideig most nem utazunk emiatt sehova máshová. De jó lent,  szóval majd elmegyek ha még tudok máshová is. Mondjuk ha PMÁPban lenne a kamataiból sokat lehetne utazni.. ugyanakkor romlik is.. 
A lejárkálás is fárasztó. Bp-en lakunk, nekem keményen jelenléti munkahelyem van. Kevés a szabi , lopni kell az időt hogy sokat legyünk lent. Gyakran az van hogy hazamegyek a melóból du 5kor és indulás le. Min idő 6 óra leérni de 8 óra is volt már. Tavaly 10 kör volt, idén most jön a negyedik.  kemény. 
Lent amúgy jó, a szomszédok vegyesek, fele helybéli horvát, fele külföldi. Rendesek voltak mindenben mikor becuccoltunk odajöttek dumálni de szart se tudtam még akkor horvátul így nehéz. Elmondtam mindenkinek hogy jó emberek vagyunk. Nevettek..  A Fönököt nem hozom szóba pont akkor volt az "elvették a tengerünket" című beszólás. Szóval elvagyunk.  
slash 2023. 06. 06. 06:14
Előzmény: #198863  J0hnnyEnglish
Szlovákia? A Balatonnal mi van? Ott már nem nézel? 
kkv14 2023. 06. 05. 22:16
Előzmény: #198862  slash
Mi a baj? Nyilván oka volt ,hogy vettétek, miben csalódtatok? 
Ha van kérdésed próbálok segíteni.
tihamer
tihamer 2023. 06. 05. 21:54
Előzmény: #198863  J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 06. 05. 19:09
Előzmény: #198862  slash
Miért? Az én 30-as korosztályomnak önerőből erre már egyre kevesebb esélye van. EU-s ingatlan (Euro övezetben). Igaz én is gondolkodtam, hogy Szlovákiában vegyek valamit a Börzsöny és Ipoly túloldalán.
slash 2023. 06. 05. 15:43
Előzmény: #198861  kkv14
Köszönöm biztató szavaid. Néha rámjön hogy megbántam.  kösz! :-) 
kkv14 2023. 06. 05. 13:54
Előzmény: #198860  slash
Tapasztalatból mondom. 17 éve vásároltunk úgy mint ti. 
Néha ránéztem az Adria ingatlan árakra, és amiatt nem voltam boldog. Mert arra is gondoltunk ,ha egyszer az életünk úgy alakul,  eladjuk,- és szép hasznot hozzon...
 Az elmúlt 2év viszont óriási emelkedést hozott. Elképesztő árakat látok.
Nem szándékozunk eladni , de van az az ár!
A rengeteg élmény, családi nyaralások, kirándulások, hajókázások az még plusz!
 Nem mindenkinek van lehetősége hasonlóra , élvezzétek! 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek