Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Igen, en is igy latom, mas minden a tengerparton. A szel lehuti a levegot a nagy melegben, intenzivek a novenyek, viragok fenyok illata. Oxigendus a levego. A tengerviz az eletero, energia, a tokeletes feltoltodes. Az Adria csodalatos. Nekem megis Spanyolorszag Foldkozi tenger feloli oldal jon be igazan, ott minden megvan, amit szeretnek. De ingatlant venni talan megsem, inkabb csak berelni kozeptavra, a csaladban felvaltva hasznalni.
Azért tudnék neked mutatni, olyan nyaralót amiben szívesen töltenéd az idődet. Nem mindegy a telek mekkora, de ez itthon is érvényes. A tengerparton mások az illatok, mediterrán növények, tengerillat, grill stb más a hőérzet(enyhe meleg szél miatt) egyáltalán más a feeling. Nem becsülve le az itthoni partikat.
Igen, igazad van. Azonban itthon a tavaszi - nyari idoszak , amikor " tthon lehet a kertben vacsorázni, grillezni, napozni." mintegy 5 honapig tart. Azutan jon a nap nelkuli, hideg, borongos, lehangolo evszak. Spanyolorszag konnyen elerheto, tobb repuloter, kituno, viszonylag olcso kozlekedes, es a kozepso - deli reszen majdnem egesz telen jo ido van, napsutes.
A mi horvát nyaralónkban egy jó dolog van: nincs kert! Nem kell tökig érő fűre meg egy valag kertimunkára leérni. Pont elég fűvet nyírok itthon pesten a háznál. Én így 50 felé, kb két hét alatt televan a fa.om budapesttel és húzunk le a nyaralóba. Nyilván min 4-5 napra érdemes lemenni. Kimegyek a tengerpartra , sétálunk, elvagyunk. Nem kell a bookingon anyázni a szállásdíjak miatt hanem a sajátodba mész a saját cuccaid közé. Nov1és márc15 között van szünet.
Egy kertes ház mellett beteg dolog még egy nyaralóban is füvet meg sövényt nyírni. Viszont azt sem tudom elképzelni, hogy egy kert nélküli apartmant veszek a tengerparton nyaralni amikor itthon lehet a kertben vacsorázni, grillezni, napozni.
Sikerült megfogni a lényeget. Egy 100 milliós balatoni nyaraló árából életem végéig annyi nyaralást szervezek, amennyi belefér és még fix helyhez se vagyok kötve. Sokszor a saját házam is egy nyűg, nem kéne még egy.
Ja, csak üdülőövezet ez is, nem hitelezhető, jelzálogozható. Agyhugykövet kapok ezektől a valóban telekáraktól. Aztán lehet mellettem szaladt el a világ és tényleg ez a normális. Mennyire lenne rá kereslet, ha kerülne 10-20 millába? Jó kérdés, személyes véleményem szerint akkor sem lenne sorban állás. Mit látok itt: 45 milláért van egy üres telked, jós ok veszélyes hulladékkal + bontás. Ennél pl utóbb kiderítettem, hogy engedély nélküli: https://ingatlan.com/32461383
Nekem egy budapesti telelőm van és nem kell kaszálni az emeleti lakásban de tényleg döbbenetesen sok idő és energia elmegy karbantartással, ügyintézéssel ahoz képest, hogy 6-8 hetet vagyok csak ott egy évben.
Van más alternatíva M7-en kívül! Aki az általad vázolt helyzetre vesz ingatlant annak a bilibe lógott a keze és fölösleges, tök mindegy hol van helyileg. Más: körvonalazódik a 2024-es költségvetés, szomorúan tudatosul bennem, uniós források nélkül (is), de masszív behajtás veszi kezdetét. Ilyen körülmények között idő kérdése, hogy a háló az ingatlanszektort is elérje.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link