Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
csakegynick
csakegynick hétfő, 20:31
Előzmény: #235959  slash
Szerintem ez költöi túlzás, bár tény, hogy a menöbb vállalkozói körök azért sokszor ismerik egymást (legalább névröl, vagy közvetve), illetve sokakat. Mert azért Debrecen közel se milliós, még agglóval is csak karcolja a félmilliót.
slash hétfő, 20:24
Előzmény: #235957  csakegynick
Nekem lenne egy fura kérdésem: Igaz hogy Debrecenben mindenki ismer mindenkit? Nekem volt onnan a kolléganőm aki feljött Pestre. Kérdem: ott nem volt meló? Debrecen milliós nagyváros..
Ennyit mondott: "Te hűlye vagy? Itt mindenki ismer mindenkit egy helyi menő ügyvéd fiával jártam , szakitottam vele,  a csávó elintézte hogy az egész városban ne kapjak munkát! Jöttem is fel ide.  fura. 
slash hétfő, 20:20
Előzmény: #235955  hunball2

Nade, mi történt a családban? Már bocs.. egy anya a fiának ilyet egykönnyen nem mond.. valamit visszaszóltál?  Ha megveszed a házat , kifizetsz egy valag pénzt,. akkor szükséged lesz rájuk. Ennek nem lehet így nekimenni. Asszony, szülök, após, anyós, munkahely, stb: mindenkinek zöld lámpát kell adni.  Kurva sok pénzről van szó. 
csakegynick
csakegynick hétfő, 20:11
Előzmény: #235954  2345678
Wuff ugyan briliánsan összefoglalta, így csak itt hagyok egy +1-et arra, hogy az egy ritka sz.r és élhetetlen hely Debrecenben... Mintha a hálószobád ablaka a Hungária körútra nyílna, másfél méterre az útpadkától.
lacikonyha hétfő, 20:02
Előzmény: #235955  hunball2

az én oldalamat kifúrja a kíváncsiság akár duplán is
megírnád majd a födémgerendák fafaját és a keresztmetszeti méretüket?
hunball2 hétfő, 19:53
Na beszéltem faanyag-védelmi szakemberrel, 30 ezerért kijönne végignézni. Lehet, hogy kihívom tényleg.  -- A bérelt ingatlan tulajdonosa nem emelt lakbért. Mi meg nem szóltunk... Ráfutottunk a második évre, azonos lakbérrel. Jó az úgy. ---  Közben meg vannak hírek családi oldalról is. A sokszor ismétlődő és durvuló, őseimmel való családi összeveszések során ott tartok, hogy ma az édesanyám telefonban bejelentette, hogy nem fogok örökölni semmit se, de majd a gyerekeim igen. Meg vannak még más, hasonló baszakodások. A feleségem azt mondja, hogy őt nem érdekli, és hogy őt nem lehet pénzzel felbosszantani vagy zsarolni. Hát őt talán nem lehet, mert nem az ő szülei, nem az ő gyerekkorába meg fiatalkorába tép bele mindez. Jól van, hát valami majd lesz. 
2345678 hétfő, 19:48
Előzmény: #235931  Wuff
Köszönöm a korrekt tájékoztatást. Nagyon szép írás. Holnap átadom a "barátomnak".
Wuff
Wuff hétfő, 18:48
Előzmény: #235951  lacikonyha
Amerikai konyha-nappali, plusz két egész szoba (egyik háló, másik dolgozó a home officehoz), 65 nm. Nem tipikus legénylakás, de szerintem van olyan, akinek ez kell, illetve pár is lehet a bérlő. De relatíve rugalmas a hasznosítás, mert a 2 szoba a lakás két szélén van, ezért igény esetén két háló is lehet. De azért nem ezt a verziót preferálom, mert szobánként kiadva max. 2 arab diák venné ki (mert egy szoba kerülne annyiba, mint egy átlagos 35-ös panel, ami necces).
A 35-ös panelek tapasztalatából erre a szegmensre nem lehet következtetni, mert a lakáskereső hirdetésekben az ilyen emberek eleve kikötik, hogy panel kizárva.
De az is lehet, hogy ott k*rom el, hogy magamból indulok ki, mert pl. én 1,5 szobában becsavarodok... Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy ki lesz a bérlő.
Wuff
Wuff hétfő, 18:23
Előzmény: #235950  gyula1971
Az eladás valószínűsége kb. megegyezik az 5-7 csemetét nevelő, nem egyházi ingatlanban élő, fehér bőrű családok magyar társadalomban előforduló arányával.
Kivéve, ha akkugyár épül a környéken, mert akkor munkásszállónak tökéletes.
lacikonyha hétfő, 18:19
Előzmény: #235949  Wuff

két egész szobás lakás az kb 50 pluszminusz néhány négyzetméter
nem tipikus legénylakás Pesten, de ilyen ügyben mi van keleten, fogalmam sincs
kb 2007-ben voltam utoljára arrafelé, teniszversenyen Nyiregyházán
a két 35-ös vidéki panelemet is csak egyszer bérelte legény egyedül (leány egyszersem)
Wuff
Wuff hétfő, 17:44
Előzmény: #235948  lacikonyha
40 alatti férfi, átlag feletti bevétellel (jellemzően értékesítő, vállalkozó, IT, esetleg mérnök), aki egyelőre nem akar hosszútávon elköteleződni, de szeretné élvezni az életet. Szvsz. Debrecenben a helyi cégeket elnézve lesz ilyen jelölt. Ha mégsincs, akkor B-tervként rövidtávú kiadásra is tökéletesen megfelel (bár ettől egyelőre ódzkodok, de szempont volt).
lacikonyha hétfő, 17:23
Előzmény: #235946  Wuff

ez a gomb
de milyen a kabát?
lacikonyha hétfő, 17:19
Előzmény: #235945  Wuff

tudom hogy nem megfontolás után de nem is véletlenül említettél három különböző pesti megoldást elrettentésül szembeállítva a "normális" debrecenivel, hanem természetszerű megszokott reflexből csak úgy kicsúszott
.
nehezen gyógyítható, de lehet vele akár több mint 100 évig is élni
.
Wuff
Wuff hétfő, 17:07
Előzmény: #235944  lacikonyha
Így csináltam, egy mester szavaival élve, igazi strici-lakás 😃 Minden szoba teljes értékű (>12 m2), rengeteg gipszkarton megoldás, finn szauna, mindenhol hangulat LED, még a kádvilágítás színe is változtatható. A burkolat és tapéta szvsz. helyenként túl van tolva, de ez legyen a legnagyobb baj. Természetesen igényes bútorokkal. És mindez a belváros közepén.
Wuff
Wuff hétfő, 16:48
Előzmény: #235942  lacikonyha
Abban a mondatban a társbérleten volt a hangsúly, a "gangos"-t azért tettem bele, hogy jelezzem, nem újabb építésű. Amúgy voltam én már többen is, nagyon heterogén lakástípus minden szempontból; tudom, hogy nem lehet egy kalap alá venni az összeset, mert a nyomortanyától az abszolút full luxusig terjed a skála (értelemszerűen a többség valahol középen van).
lacikonyha hétfő, 16:42
Előzmény: #235943  Wuff

ezeréves bérbeadói ökölszabály: olyat célszerű venni ami bizonyítottan kívánatos azok számára akikből a hozamot reméli a gazdagodni vágyó
.
kabáthoz ajánlatos a gombot választani
Wuff
Wuff hétfő, 16:35
Előzmény: #235941  lacikonyha
Legyen igazad, mert poziban vagyok 🙂 (még folyamatban az adásvétel).
Egyesek biztos megkérdezik, hogy miért szálltam be, ha ilyen pesszimistán látom a jelenlegi bérleti helyzetet. Okok: lehet, hogy a jelenlegi helyzet csak átmeneti anomália és 1-2 éven belül bejön a várt papírforma (és akkor már késő beszállni). Sikerült olyan lakást találni nem túlárazottan (de nem is olcsón), ami kategóriájában a legjobbak között van, ha pár évig a 3-4%-ot (és nem 5%-ot) célzom meg, akkor jó eséllyel telített piacon is kiadható.
lacikonyha hétfő, 16:28
Előzmény: #235940  Wuff

a súlyos és gyógyithatatlan vidékiség egyik ismérve a gangos azonosítása a lenéznivalóval
tudod hány gangos albetétnek volt már tulajdonosa a Tiborc? kb 50-60 darabról tudok, de biztosan nem tudok mindről
.
 a fiuka arról híres hogy lenéznivaló szánalmas szarokat birtokol
lacikonyha hétfő, 16:19
Előzmény: #235939  Wuff

a tendencia önmagában nem mond eleget
egészséges mértéket is tudni kéne hozzá
manapság a második legnagyobb agyontuningolt városban ha 100 lakóegység közül kb 1 vár bérlőre, akkor az nem tűnik egészségtelen aránynak
.
a jelzett "tendencia" lehet hogy csupán csak haladás egy egészségesebb állapot felé

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek