Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szerintem ez költöi túlzás, bár tény, hogy a menöbb vállalkozói körök azért sokszor ismerik egymást (legalább névröl, vagy közvetve), illetve sokakat. Mert azért Debrecen közel se milliós, még agglóval is csak karcolja a félmilliót.
Nekem lenne egy fura kérdésem: Igaz hogy Debrecenben mindenki ismer mindenkit? Nekem volt onnan a kolléganőm aki feljött Pestre. Kérdem: ott nem volt meló? Debrecen milliós nagyváros.. Ennyit mondott: "Te hűlye vagy? Itt mindenki ismer mindenkit egy helyi menő ügyvéd fiával jártam , szakitottam vele, a csávó elintézte hogy az egész városban ne kapjak munkát! Jöttem is fel ide. fura.
Nade, mi történt a családban? Már bocs.. egy anya a fiának ilyet egykönnyen nem mond.. valamit visszaszóltál? Ha megveszed a házat , kifizetsz egy valag pénzt,. akkor szükséged lesz rájuk. Ennek nem lehet így nekimenni. Asszony, szülök, após, anyós, munkahely, stb: mindenkinek zöld lámpát kell adni. Kurva sok pénzről van szó.
Wuff ugyan briliánsan összefoglalta, így csak itt hagyok egy +1-et arra, hogy az egy ritka sz.r és élhetetlen hely Debrecenben... Mintha a hálószobád ablaka a Hungária körútra nyílna, másfél méterre az útpadkától.
Na beszéltem faanyag-védelmi szakemberrel, 30 ezerért kijönne végignézni. Lehet, hogy kihívom tényleg. -- A bérelt ingatlan tulajdonosa nem emelt lakbért. Mi meg nem szóltunk... Ráfutottunk a második évre, azonos lakbérrel. Jó az úgy. --- Közben meg vannak hírek családi oldalról is. A sokszor ismétlődő és durvuló, őseimmel való családi összeveszések során ott tartok, hogy ma az édesanyám telefonban bejelentette, hogy nem fogok örökölni semmit se, de majd a gyerekeim igen. Meg vannak még más, hasonló baszakodások. A feleségem azt mondja, hogy őt nem érdekli, és hogy őt nem lehet pénzzel felbosszantani vagy zsarolni. Hát őt talán nem lehet, mert nem az ő szülei, nem az ő gyerekkorába meg fiatalkorába tép bele mindez. Jól van, hát valami majd lesz.
Amerikai konyha-nappali, plusz két egész szoba (egyik háló, másik dolgozó a home officehoz), 65 nm. Nem tipikus legénylakás, de szerintem van olyan, akinek ez kell, illetve pár is lehet a bérlő. De relatíve rugalmas a hasznosítás, mert a 2 szoba a lakás két szélén van, ezért igény esetén két háló is lehet. De azért nem ezt a verziót preferálom, mert szobánként kiadva max. 2 arab diák venné ki (mert egy szoba kerülne annyiba, mint egy átlagos 35-ös panel, ami necces). A 35-ös panelek tapasztalatából erre a szegmensre nem lehet következtetni, mert a lakáskereső hirdetésekben az ilyen emberek eleve kikötik, hogy panel kizárva. De az is lehet, hogy ott k*rom el, hogy magamból indulok ki, mert pl. én 1,5 szobában becsavarodok... Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy ki lesz a bérlő.
Az eladás valószínűsége kb. megegyezik az 5-7 csemetét nevelő, nem egyházi ingatlanban élő, fehér bőrű családok magyar társadalomban előforduló arányával. Kivéve, ha akkugyár épül a környéken, mert akkor munkásszállónak tökéletes.
két egész szobás lakás az kb 50 pluszminusz néhány négyzetméter nem tipikus legénylakás Pesten, de ilyen ügyben mi van keleten, fogalmam sincs kb 2007-ben voltam utoljára arrafelé, teniszversenyen Nyiregyházán a két 35-ös vidéki panelemet is csak egyszer bérelte legény egyedül (leány egyszersem)
40 alatti férfi, átlag feletti bevétellel (jellemzően értékesítő, vállalkozó, IT, esetleg mérnök), aki egyelőre nem akar hosszútávon elköteleződni, de szeretné élvezni az életet. Szvsz. Debrecenben a helyi cégeket elnézve lesz ilyen jelölt. Ha mégsincs, akkor B-tervként rövidtávú kiadásra is tökéletesen megfelel (bár ettől egyelőre ódzkodok, de szempont volt).
tudom hogy nem megfontolás után de nem is véletlenül említettél három különböző pesti megoldást elrettentésül szembeállítva a "normális" debrecenivel, hanem természetszerű megszokott reflexből csak úgy kicsúszott . nehezen gyógyítható, de lehet vele akár több mint 100 évig is élni .
Így csináltam, egy mester szavaival élve, igazi strici-lakás 😃 Minden szoba teljes értékű (>12 m2), rengeteg gipszkarton megoldás, finn szauna, mindenhol hangulat LED, még a kádvilágítás színe is változtatható. A burkolat és tapéta szvsz. helyenként túl van tolva, de ez legyen a legnagyobb baj. Természetesen igényes bútorokkal. És mindez a belváros közepén.
Abban a mondatban a társbérleten volt a hangsúly, a "gangos"-t azért tettem bele, hogy jelezzem, nem újabb építésű. Amúgy voltam én már többen is, nagyon heterogén lakástípus minden szempontból; tudom, hogy nem lehet egy kalap alá venni az összeset, mert a nyomortanyától az abszolút full luxusig terjed a skála (értelemszerűen a többség valahol középen van).
ezeréves bérbeadói ökölszabály: olyat célszerű venni ami bizonyítottan kívánatos azok számára akikből a hozamot reméli a gazdagodni vágyó . kabáthoz ajánlatos a gombot választani
Legyen igazad, mert poziban vagyok 🙂 (még folyamatban az adásvétel). Egyesek biztos megkérdezik, hogy miért szálltam be, ha ilyen pesszimistán látom a jelenlegi bérleti helyzetet. Okok: lehet, hogy a jelenlegi helyzet csak átmeneti anomália és 1-2 éven belül bejön a várt papírforma (és akkor már késő beszállni). Sikerült olyan lakást találni nem túlárazottan (de nem is olcsón), ami kategóriájában a legjobbak között van, ha pár évig a 3-4%-ot (és nem 5%-ot) célzom meg, akkor jó eséllyel telített piacon is kiadható.
a súlyos és gyógyithatatlan vidékiség egyik ismérve a gangos azonosítása a lenéznivalóval tudod hány gangos albetétnek volt már tulajdonosa a Tiborc? kb 50-60 darabról tudok, de biztosan nem tudok mindről . a fiuka arról híres hogy lenéznivaló szánalmas szarokat birtokol
a tendencia önmagában nem mond eleget egészséges mértéket is tudni kéne hozzá manapság a második legnagyobb agyontuningolt városban ha 100 lakóegység közül kb 1 vár bérlőre, akkor az nem tűnik egészségtelen aránynak . a jelzett "tendencia" lehet hogy csupán csak haladás egy egészségesebb állapot felé
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link