Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lacikonyha kedd, 10:12
Előzmény: #232795  Bence

"Magyar Államvasutak első saját pesti fejpályaudvaraként nyílt meg 1867-ben"
.
a környéke még a városegyesítést megelőzően vált a keleti irányból a jobb élet reményében ide vándorlók "dokk"-jává, és az ügyesebbek szerencsésebbek idővel tovább mentek
ez a szerepe bizonyos fokig még ma is megvan, csak a vándorlás járműve megváltozott
.
a Kolosi Tamás anyai nagyszülei is itt települtek le román területről érkezve az első háború végén, a nagypapa eredetileg szabó volt,de háborús sérülése miatt varrni nem tudott többé, hanem ruhaüzletet nyitott a Teleki téren
a Tamás is itt született, itt volt kisgyerek és kb 10 éves volt amikor meghalt a papa, ettől kezdve a nagymama a lányával vitte tovább az üzletet, majd folytatták még akkor is amikor az Ecseri útra telepítették a piacot
a Tamásék a Petőfi Sándor utcába költöztek, és már érettségi előtt hajnalban ő fuvarozta a mamát az anyukájával együtt az Ecserire, és csak ezután ballagott el az Eötvös gimiig
korán megnősült, és akkor már anyagilag jobban álltak, mint az újasszony családja,  a felesége Zerkovitz lány lett a zeneszerző unokájaként ügyvéd apával
..
nem kell feltétlenül beleragadni ócska előítéletekbe
N0MAD kedd, 10:09
Előzmény: #232785  Bence
Nyolckert utcája válogatja.
Magdolna utca meredek, alföldin az új építésüek szerintem nem gázak, odébb meg a corvin sétány szintén nyolcker, aztan más világ.
N0MAD kedd, 10:06
Előzmény: #232783  slash
Én igen.
Épp prágában söröztünk a kollegákkal amikor megjött a hír és kollega fizetett egy kört mert a sokadik lakását egyösszegben visszatörleszti zsebből kedvezményesen.
Vegülis, akkor így én is jól jártam a végtörlesztéssel. :D
N0MAD kedd, 10:04
Előzmény: #232782  Xis24
Gumival vagy anélkul? :D
Pistike12 kedd, 09:39
Előzmény: #232781  Wuff
En nem tudom mirol beszelsz. 
"Idén március 31-ig azok is igényelhették a csok plusz-t, ahol a gyermek már megszületett, ők adják az igénylők körülbelül 15 százalékát. És mindössze egy százalék körül alakul azoknak az aránya akik három gyereket vállalnak" 
Milyen sokrol beszélsz. Ez marginalis szam.l lehet. 1%a vallalt elore 3 gyereket, ha minden 3. csak brahibol vallalta be, az 0.3%.Hibahatar.
Bence kedd, 09:36
Előzmény: #232793  Freszelés

Én is így gondolom,és ráadásul a pénz ingatlanban van, nem kell félteni semmitől, hogy elvész
bankban,részvényben, MÁK-ban.
lacikonyha kedd, 09:23
Előzmény: #232790  Benzedrine
1918-19-ben, 45-ben, 56-ban nem arébbállós időket éltek akik éltek
vagy a kiépülő Budapest időszaka sem a tömeges arrébbállás korszaka volt
történelem óra neked sem kell
mert a történelem veled kezdődött és az jól is mered
.
és van egy nagyhatású nép amelyik egyszercsak arrébbált néhány ezer évvel ezelőtt egyiptomból
aztán még sokszor sok helyről
.
" Start where you are.
 Use what you have.
 Do what you can."
 Arthur Ashe
Freszelés kedd, 09:12
Szerintem jó ha van. Mehet világgá a gyerek, kipróbálhatja magát bárhol, egy lezárt lakás sokat nem kér enni (közösköltség, minimál áram, biztosítás, stb) szóval egy (vélhetően nyugati) fizetésből aprópénz - cserébe van egy vár/bázis/fix pont. Akármi van, van hova mennie. Félévente, évente 1 visszalátogatáskor se jön rosszul.
Bence kedd, 09:10
Előzmény: #232789  lacikonyha

Igen, a család is így gondolja, meg azt mondják, hogy átépítik fejlesztik a területet.
Ha megvesszük, és mégis kimennek külföldre, legfeljebb kiadják.A pénzünk viszont jó helyen lesz, nem kell
félni sem a banktól, sem a bármelyik befektetéstől.
FR73 kedd, 09:08
Ha nem kell, eladható, az ára odaadható, csak jobb a van mint a nincs életkezdéshez. 
Benzedrine
Benzedrine kedd, 09:04
Előzmény: #232789  lacikonyha
Ezért nem veszek gyereknek lakást. Nekem vettek, másfél év után arrébbáltam ezer km-rel. Mindenki jobban járt volna, ha az ősök inkább elnyaralják azt a pénzt. Ilyen arrébbállós időket élünk.
lacikonyha kedd, 08:48
Előzmény: #232785  Bence

6-7 éve aklimatizálódásképpen heteken át naphosszat ott lebzseltem, figyelve miféle emberek mozognak az utcán, mifélék az üzletel kínálatai, stb és fűvel fával beszélgettem
.
egy egészséges mentalitású fiatal nyugodtan kezdheti ott is az önálló életét, ha többre nem futja egyelőre
aztán majd néhány év múlva arrébbáll
Xis24 kedd, 08:42
Előzmény: #232786  Xis24
Most kicsiben átéltem ezt ismét. Nincs kocsi.. nem is lesz kocsi.. soha többet nem lesz kocsi. Kell ilyen drágán? Őő.. őőő.. hát nem de most vegyek 10 éves kocsit új árban? F.sz ki van ide az új kocsit drágán. Egyszer élünk.
lacikonyha kedd, 08:40
Előzmény: #232779  Freszelés

ne azon rugózz visszatérően amitől kiütésed van
pláne úgy hogy a kórokozó ellen nem tehetsz semmit
egy frusztrált apánál sok minden jobb egy kisgyereknek
meg egy nagynak is
Xis24 kedd, 08:38
Előzmény: #232784  Freszelés
Szerintem ez egy hosszú vita lenne 5-6% vs 12+. Mindenki hülye volt? Igen mindenki. A miért is egy jó kérdés.
Bence kedd, 08:32

Sziasztok!
Kis lakást szeretnénk venni ráadásul kettőt életkezdésnek a családban élő különváló gyerekeinknek. a Magdolnanegyed az ami megfizethető lenne.
Mi a vélemény a környékről?
Engem elrettent a hírhedt VIII.kerület.
Freszelés kedd, 08:32
Előzmény: #232783  slash
Biztos, hogy alaposan meggyötörte őket a rosszul felvett hitel. De az is biztos, hogy ők kockáztattak.
Szerinted annak az embernek, aki nem vállalta ezt a kockázatot és végül nem is lett lakása és nem ritkán örökre kiárazódott az ingatlanpiacról olyan kvra jó kedve van?
slash kedd, 08:30
Kicsit túlpörgöd ezt a megmentést. Én még jókedvű "megmentett" hitelkárosulttal nem találkoztam. Ellenben amikor 2013ban kutattam a házak után láttam pár végrehajtott házat, Szétfoszlott álmok, levert csempék, csákány belevágva a kádba, levágott kazánok.  Azt hogy most mi van nemtudom.  Amúgy most is kőkeményen megy a kilakoltatás. 
Xis24 kedd, 08:26
Előzmény: #232780  Xis24
Marha nagy ötletet adott.. köszönöm. Jövőre medencés partit tartok ha jönnek vevők. Bikinik monokinik  mennyit kérjek pluszban? 😃
Wuff
Wuff kedd, 08:26
Egyetértek. Ennek a mentalitásnak a következménye, hogy sokan pl. úgy vették fel a CSOKot 3 gyerekre, hogy eszük ágában sem volt annyit vállalni, mert még abban is bíztak, hogy az egészet elengedik pár év múlva. Igaz, "csak" 5%-os max. büntikamat lett a kedvezmény, de így is jól jártak...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek