Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nekem már össze vissza részvényekban van főleg a pénzem. Garzont nem kerestem. max..befektetésre házakat nézegettem.. mert az nem mozog annyira mint a lakás ..de beletörne a bicskám. Kihagyomn ezt a kört 😃
Válaszolva az előzőre. Nem neked lett most ingatlanból pénze aki kis garzont keres? De, pontosan az a környék. Nem tudom miért, ha tippelnem kellene közös udvaros társasház. Én ennél olcsóbban vettem.
Akkor épp Hollandiában dolgoztam. Vettem fel hitelt euróban a pesti panel végtörlesztésére. Eurót hazautaltam forintba. Fix árfolyamon végtörlesztettem a svájci frank alapú hitelt. Tuti nyerés. De akkor amúgy se volt már vissza sok hitel, talán 2-3M Ft. Mindenesetre ekkor volt először, hogy hasznot húztam az Orbán-kormányok piacgazdaság-ellenes lépéseiből, ami a propaganda szerint a szegények érdekében volt, valóságban mindig a gazdagabbak jártak jól. És én meg se akkor, se azóta nem szavaztam rájuk. Mindig mondom a feleségemnek, hogy nekünk Fidesz-szavazónak kellene lennünk. De aztán nem.
Az igazságot vagy igazságtalanságot csak mi gyártjuk az életünkhöz. Elméletekkel. Lentről jöve vagy ..ebben a konkrét esetben minuszra esve.. csak lemondás létezik. A tőkét fel kell halmozni. Vagy így vagy úgy.
Még az állásvesztés is túléltük két devizahitellel. Akkor sem adtuk fel. Jó sok leckét kaptunk. Már egyből. De hát az olyan kor volt. Amit az élet ad az máshol veszi el, amit az élet elvesz azt máshol adja vissza. Csak ne adja fel az ember, mert akkor vége.
Én mentem minuszba tudtommal . csak ugye akkor nem az volt a fontos, hogy ki van minuszban hanem, hogy ki fizeti. Nem egymás tépésével mulattuk az időt ..így nem volt ok ez miatt marakodni, hogy kinek a hibájából kerültünk ebbe a helyzetbe.. Magunkéból. Gyerekek voltunk. Elfogadtuk.. így jártunk.
Ertem. Tehat elvalt es elment a vonat. De aki eladta es visszavette az jol jart. Ez arra volt ervenyes, akinek a hitelkivaltas mar nem futott volna at. De ha ugy valt volna el, hogy a lakasa erteke felett lett volna a toketartozas akkor jobb lett volna? 😀
Ertem. Tehat elvalt es elment a vonat. De aki eladta es visszavette az jol jart. Ez arra volt ervenyes, akinek a hitelkivaltas mar nem futott volna at.
Amit elmond az ember, az igaz. Ezek nem a mindennapos ott lakásra vannak. Semmi pénzért nem laknék ott, de még a nyaralást is meggondolnám. Ilyen steril, egyszerű, semmitmondó környezetben biztos nem érzeném jól magam. Persze ízlések és pofonok.
Mondjuk a lentebbi ötlet működhet, lakás megvesz, gyerek kulföldre, városrész rehabilitálődik, profit, kint vesz magának. Mondjuk lehet a kint vétellel is kezdeni :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link