Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Itthon se csóró mindenki, csak ti szeretnétek azt. Hogy az a nyomor legyen itthon még mindig mint ami akkor volt amikor leléptetek. Hát nem. Vannak vagyonos emberek, tessék Atti fórumtárs is kidobott egy új lakás árát az asztalra. 50M. Nekem meg hiányzik a kiba.ott tenger , süt a nap , pakolok..
Mindkettő. Francia oldal ház, Svájc lakás, de utóbbinál tényleg fel kell kötni a gatyát. Otthoni kiszállóval könnyebben menne, de az most még korai. 1-2-3 év, aztán meglátjuk. Itt nincs az otthoni őrület, hogy vmit böffent a kormány és mindenki 20%-ot álmodik az árakra. Max 2-3%-os drágulás, de most volt ugyanennyi csökkenés is, sok mindennel fogják vissza a lufit, tax második ingatlanra stb., mondjuk ahány kanton, annyi szabályzás. Kalkulátorok jellemzően fent vannak a banki oldalakon, de ne készülj vmi nagyon részletes dologra: https://key4.ch/en/mortgage-calculator/
Gondolod? Most háromszor annyit tesszünk félre mint otthon. Az, hogy te milyen árakat álmodsz bele a hazai piacba a te dolgot, mondjuk már írtam, gyerünk, napi három ima OV-hoz, ő tette ezt lehetővé. Majd akkor okíts, ha nem lesz az árak mögött tucatnyi támogatás.
Szerintem pontossan ugyanabban a cipőben vagyunk, annyi különbséggel, hogy én most ütöm majd ki lassan a hitelt a magyarn ingatlanon és ha az eladnám akkor lenne meg a lakás kb fele... (avagy önerő ahogy tetszik, maklersarc stb...) ha pár kalkulátort betenném azt megköszönöm (Bódeni tó és Svájc sincs teljessen kizárva, esetleg Zürichi tó de ahhoz szerintem minimum kék vér kell :D
ismerős a szöbeg. A covidnál is ezt irtad. Van egy mindenki által ismert mondás: "Az okos ember más hibájából, a hülye a sajátjából tanul." Többször elgondolkodtam már azon, hogy hogyan nevezzük azt aki a saját hibáiból sem tanul?
Pont ma linkelte 7szilvafás: Újépítésű m2 ár (EUR): Prága 5.153, Pozsony 3.884, Budapest 3.260, Varsó 3.022. Gondolom Pozsonyban is van babaváró + csok + szép kártya felező, vagy valami ilyesmi...
Ebben sok igazsàg van. Többen is írtàk màr, ha sajàt részre pont jó, az elképzelt darab , megér valamennyi felârat. Nem mindig van olyan amit szeretni tudunk majd.
Vágom, a lényeg az, hogy önmagában hiába világváros Bp., összerogyna, ha kirántanák a piac alól a támaszokat. Ilyen szintű támogatás nyugaton aligha van, xóval nincs értelme az összehasonlításnak ebben a tekintetben. Lufi van, na. Ha valaki jól érzi magát, ámen, de ugyebár az itt jelenlévők se lennének annyira mosolygósak, ha most kellene nulláról indulni...
És akkor most erre mit mondjak? Ez van. Te most mit vársz.? Nem én szabom meg az árakat A kormányzati támogatások már benne vannak az árakban és ott is maradnak örökre. Most akkor Svájcban legyen minden szép és jó itthon meg lakjunk olcsón a fosban? Itthon is vannak szép kecók és sajnos drágák. Itt azt kell megfizetni hogy itthon vagyunk. A fosban. :-)
Amiért leírtad, hogy 'tudomásul kell venni', tessék büntetésből összeírni egy xls-be, hogy mi is az az n+1 kormányzati ösztönző, ami nélkül nem lennének világvárosi árak :) Az 500k-s lakásról meg értsd, 100m2 körüli, négy szoba, 80m2 terasz és panoráma a hegyekre. És természetesen új, vagy újszerű, garázzsal. Így tessék összehasonlítani, na egy ilyennél gyengébb 230M+ a XI prérin.
Jó néhány svájci kalkulátort használok, alapvetően is itt az a sztenderd, hogy első körben azt nézed meg, mi a kedvezőbb, a bérlés vagy a hiteltörlesztés. Ha relative jó a jövedelem, akkor jellemzően érdemesebb venni és onnantól jöhetnek a hitelkalkulátorok. Az önerő a nehezebb ügy, 30% nem árt (a hitel 10 évre lenne fixálva), ha most eladnánk a magyart, akkor bőven meglenne, de ezzel még várok.
Hunballnak is azt üzenem, hogy ha az igényeknek megfelel most valami .. és még ha most drágának is néz ki a dolog.. akkor sincs garancia arra, hogy a jövőben minden úgy alakul, hogy az az embernek kedvező. Én is szaros százalékokon rugózva maradtam le arról amit nagyon akartunk. Aztán évek mentek el úgy, hogy a vágyakozás megmaradt de egyre csak romlott a pozíció és olyanba visz a spekuláció meg számolgatás amit nem is akar az ember.
És egyébként utólag azt mondom, hogy inkább megvettem volna akkor a házat. Aztán le lett volna ejtve az egész lakáspiac. Forjon csak magában. Még most sem tudom elengedni.. amikor is számomra tök irreleváns, hogy mi fog történni. Mert átszellemülve lakhatási vásárlóvá azt mondom, hogy kit érdekel mennyi a Bp-i ár. Vissza se akarunk menni lakni. Boldog a család. Béreltetni meg nem olyan mókusoknak való mint én. Amikor mások 5-6 lakásokat béreltetnek 20-év tapasztalattal. Valaki küldjön már el a p.csába hogy ne rontsam itt a levegőt. Laci bácsi esetleg? 😃
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link