Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Xis24 2024. 10. 17. 11:31
Előzmény: #229498  Xis24
fordítva 😃😃😃
Előzmény: #229498  Xis24
brr
Előzmény: #229496  Second Wave
Én is ezt ecseteltem korábban. A nagyokat megeszik a kicsik.
Xis24 2024. 10. 17. 11:29
Előzmény: #229494  Xis24
A célár felett a részvényeknél sincs nagy ralli. Ezzel az 1-es irányítóstzmmal csak a nyüg van. AIRBNB, lakhatási válság stb' A legjobban az drágul...ami olcsó.. ami drága az nem biztos.  A most előre mindenki által beharangozott 10% emelkedés közel sem biztos, hogy minden szegmensre igaz lesz.
Second Wave 2024. 10. 17. 11:27
Előzmény: #229487  signal2
Ha ez a bérleti díj (bérleti díj * 12 / piaci vételár = 5% vagy alatta) sok, akkor tényleg jöjjenek a piaci szolgáltatók, profik, adófizetői pénzből kitömött csókos bérlakás szolgáltatók, adófizetői pénzből épített bérlelakások, mert jelentősen kevesebbért és felértékelődési potenciál nélkül nem sokan fognak szenvedni a lakáskiadással, inkább beállnak az állam csöcsén lógni. Jó lesz.
signal2
signal2 2024. 10. 17. 11:20
Előzmény: #229492  J0hnnyEnglish
A pénzpiaci befektetések esetében csak a hozam van adóztatva, az sem mindig. Az üresen álló ingatlanokra tehát ez nem vonatkoztatható. A sávos illeték úgy müködik, ha alaposan kiszürik a trükközést. Pl. a 18 év alatti nevén levö lakást a szülökhöz kell számolni, ha nagyi nevére kerül, akkor vagyonosodási viizsgálat, hogy miböl vette, stb.
A koleszépítés egyébként alapvetö, nem is értem, hogy eddig miért nem csinálta senki. 
Xis24 2024. 10. 17. 11:16
Előzmény: #229490  Murdoch
A közbeszéd sok mindent meghatároz. Szerintem ha beleívodik a tudatba, hogy 1 akkor a vevő nem mondja azt, hogy adok neked 1.2-t Mert jövőre ez 1.32 hanem azt mondja hogy hú de sok az az 1.2 üalán nem is lesz 1.32. 
siemens 2024. 10. 17. 11:16
A 2 hete kapott vételi ajánlaton emeltek......
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 10. 17. 11:15

Nem értik mi a probléma forrása (illetve értik, csak népszerűtlen lenne) - támogatások észszerű átgondolása, lakóingatlan halmozást illetékszinten visszafogni (tulajdonlás: 1. ingatlan 0%, 2. ingatlan 4%, 3. ingatlan 8%..stb), üresen álló ingatlanok adóztatása (csak annyira amennyire a többi pénzpiaci befektetést).
Xis24 2024. 10. 17. 11:05
Előzmény: #229489  Xis24
Oldalazás 1M körül.. akkor hogy lesz így jövőre 1.1 a panel?
Murdoch 2024. 10. 17. 11:02
Előzmény: #229489  Xis24
Az otthonteremtésiket kellett volna rendesen leszabályozni + airbnb-t. Most már alighanem késő.
Xis24 2024. 10. 17. 10:57
Akkor a sapka 1M szép napot. 
Xis24 2024. 10. 17. 10:53
Előzmény: #229468  tihamer
Az összes Pmápos meg nyugdíjas meg bebetonozza az oldalazásra a pénzét? Nem voltak ezek ügyesebb spekulánsok? Kicsit olyan erzésem van mint amikor egy részvénynél oszalék szezon van. Mindenki várja- várja a tömegeket..  meg is húzzák..aztán megy a sírás, hogy azért nem jönnek mert már drága. Úgy gondolom, hogy ha rakéta van ott általában dübörög  is az építőipar.. és nem arról.szól minden hír hogy megint pince. Szerintem is le fog halni a kereslet a túlhúzott árak miatt. De korábban. Ez lehet idén év vége vagy jövő tavasz. Amit én észrevettem, hogy amit legyalult a piac nyáron az most kezd visszatöltődni. Magasabb áron mint korábban. A kérdés, hogy arra az árra lesz vevő vagy sem.  Mindenki szerint igen, úgyhogy nyilván az a hülye aki szembe megy a fogalommal. Beismerem, hogy az vagyok..😃
signal2
signal2 2024. 10. 17. 10:49
Megfizethető lakhatás témájában azzal kezdte Nagy, hogy bár az inflációt sikerült letörni, ez a lakásárak inflációjára nem igaz, ott elszabadultak az árak. Ennek ellensúlyozásáraévente 25 ezer új lakást kell építenie a kormánynak, és megfizethető lakhatást kell biztosítani.Miközben nő a lakásvásárlások száma, a lakásépítéseké nem, ennek természetes következménye a magas infláció ezen a piacon. Budapesten és Debrecenben már 12 év szükséges egy 75 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Budapesten 18-20 százalékos lakásbérleti piac aránya, és ebben nincsenek benne a nem hivatalosan kiadott lakások, egy budapesti fiatalnak pedig a havi jövedelme 40-60 százalékát viszi el a bérleti díj, ha nem saját ingatlanban él. Az OECD adatai alapján ha ez az arány 30 százalék felett van, akkor az adott városban lakhatási válság van.„Budapesten ez sokkal magasabb, egyérteélműen lakhatási válság van. A lakásárak elszabadultak, és jelenleg nincs mi, ami megállítsa” – közölte a nemzetgazdasági miniszter.
A megfizethető lakhatás biztosításának érdekében külön fókuszt kap Budapest Nagy Márton elmondása szerint, a cél, hogy a negyzetméterár megfizethető szinten maradjon, pl. Budapest esetében 1 millió forint alatt. Elismételte, hogy szigorítani fogják az Airbnb-szabályozást, a jogszabály bevezetésétől számítva 2 évig nem lehet majd engedélyt kiváltani rövid távú lakáskiadásra Budapesten, és adóemelést is terveznek. A megfelelő számú kollégium férőhely biztosítása a miniszter szerint az egyetemek feladata, de a kormányhoz még csak megkeresés sem érkezett az egyetemek felől, hogy több férőhelyet szeretnének. Ezeken kívül pedig a lakásbérleti díjak és szerződések terén is szigorításokat terveznek – hogy mit, az még nem derült ki, de a kormányinfóról tudjuk, hogy a kormány által „kommunistának” tartott bérletidíj-maximálás nincs az asztalon.
(kieg: érdekes, ezt az ármaximálást kommunistának tartja, cask a másik huszat nem, amit bevezetett)
Freszelés 2024. 10. 17. 10:42
Előzmény: #229484  Murdoch
- Amikor a kórházban az ápolók átszervezik a szobaelosztást, mert "van itt egy magyar kolléga is, ő jön inkább a műszakjában ide, mert önnek ez biztosan kényelmesebb, nekünk meg mindegy".
- Amikor szólnak, hogy "tényleg nyomja meg a nővérhívót ha bármi van bármennyiszer, mert mi azért vagyunk itt hogy segítsünk és minél kényelmesebb önnek, annál hamarabb gyógyul meg"
- "Azért vannak itt ezek a plusz cuccok, mert Önnek ezekre szüksége van, miért venné akkor ön meg? Használja bátran. De tényleg.", "Fizetni? Miért kéne ezért pluszban fizetni. Ez önnek jár"
- "A mai nap van fodrász is a kórházban, szeretné igénybe venni a szolgáltatást?" - mert hogy attól mert valaki beteg attól az ember még érezze emberként magát....
- "Itt a könyvtárkocsi... óóó? maga nem svájci/német? legközelebb ha jövök akkor teszek be magyar könyveket is és tud abból választani ha szeretne"
Gyakorlatilag mindjárt elsírom magam és összeszedem a cókmókomat. :( :D
sztiv 2024. 10. 17. 10:42
Előzmény: #229482  Murdoch
Pontosan, illetve lesz valamennyi emelkedés nominálisan, de ugyanúgy elmarad majd az inflációtól éahogyan az elmúlt pár évben. Magyarul stagnálunk és örülhetünk ha Szófia nem előz meg minket.... jó út lenne az 1 millás mediánbér, persze ha cserébe a forintárfolyam és az infláció nem változna...
Murdoch 2024. 10. 17. 10:25
Előzmény: #229481  Freszelés
Igen, mi is teszteltük, döbbenetes a különbség. Inkább nem is részletezem, mert kapnék vmi Münchhausen különdíjat. 
Freszelés 2024. 10. 17. 10:24
Előzmény: #229481  Freszelés
Kishazánkban 7% az egészségügyi járulék (most kerestem rá, sose érdekelt) ha jól látom. Egy semmilyen bruttó 1M forintos fizetés után ez 70ezer forintot jelent. Na svájcban meg fizettem havonta 250 frankot, és legyünk nagyvonalúak: az 100ezer forintnak felel meg. A fizetés arányában meg mennyi is ha a 8000-es átlag IT-s fizuval számolok? 3%?
Persze tudom, hogy ott kicsit más, mert ha ott mész dokihoz, akkor az első pár vizitnél még fizetsz ~200CHF-et alkalmanként, amíg el nem érsz 300-1000-2000-2500 frankot/év... utána meg fizetsz 10%-ot, aztán ha utána nagyon hamar teljesen 'ingyenessé' válik számodra az egészségügy (az adott naptári évben).
Szóval nem éreztem drágának a svájcit, cserébe igencsak minőségi volt. Hihetetlenül minőségi.
Murdoch 2024. 10. 17. 10:20
Előzmény: #229478  sztiv
Ezt teljesen elhiszem, saját bőrömön is tapasztaltam, de már tegnap is jöttek ki az ingatlan szakértős elmebajok, hogy mekkora rakétázás lesz a piacon. Semekkora.
Freszelés 2024. 10. 17. 10:19
Előzmény: #229479  Murdoch
Drága?
Drága de szolgáltatás is van... mi (sajnos) igencsak igénybe is vettük és tapasztaltuk hogy mi van. Ott fizetsz havonta 250 frankot és cserébe valóban olyan szolgáltatást kapsz, amit ha elmesélsz majd kishazánkban egy átlagos embernek, akkor az kényszeres hazudozónak fog tartani..

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek