Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés 2024. 10. 15. 10:16
Előzmény: #229239  wantuu
Figyelem ezeket én is, de amikor egy 4 szobás 100nm-es értelmezhető helyen lévő, újszerű állapotban lévő használt tégla (közepesen lefingott társasházban) 170 millió körül van, akkor... nos aki ennyi pénz fölött diszponál, az nem rohan elkölteni feltétlenül. Ez nem a belépő szint, ide kevés az 50M csok, de még az is, ha eladják a panyit 50M-ért....
egyébként a kínálat mintha növögetne, az árak változatosan mennek fel-le, de mozgást nem nagyon látok.
wantuu 2024. 10. 15. 10:07

Egy kis érdekesség. Ingatlan.com budapesti eladó lakások száma 2023. október körül volt a csúcson, azóta jelentősen, 22%-al csökken a kínálat. Két évvel ezelőtthöz képest még mindig 4%-al több az eladó.
II. kerületi statisztika viszont nem követi ezt. Eleinte szintén csökkenés volt, de most kb. újra annyi az eladó mint 2023. októberben. Két évvel ezelőtthöz képest meg sokkal, 39%-al nagyobb a kínálat. Egyébként szubjektíven is ezt érzékelem, hogy a nagyobb, jobb minőségű lakásokat amiket figyelek, nem tudják eladni, sok helyen csökkentgetnek.
II. / III. / XII. eladó családi házak száma meg magasan a csúcson van, mióta két éve figyelem. (Két éve 1167, most 1517 eladó, 30%-al nagyobb a kínálat.
Nekem ez azt is mutatja, hogy egyáltalán nem igaz az az a hamis axióma amit sokan alaptalanul ismételgetnek, hogy a budai ingatlanpiac mindig pörög, és arra nincsenek hatással a körülmények.
N0MAD 2024. 10. 15. 10:03
Előzmény: #229232  slash
Ezt légyszi mondd el nekem miért lenne jó neked.
Karácsony előtt megveszed a pmapot, január20 kamatfizetés az másfél százalék kamat. Mondjuk ráfizetés nélkül veszed, mert valaki ingyen elzarándokol veled az államkincstárba vagy ügyvédhez vagy mittudoménhova.
Ez hol is biznisz? Mégha feltételezem is hogy a pmap forduló nem lesz hatással a forintárfolyamra, ami azért már erősen jóindulatú feltételezés.
Utána meg nézegeted a forduló utáni forintkamatot, ami alig tér el az elérhető euro, usd kamatoktól.
Ha nem három-háromötvenes euróra számítasz akkor tanácstalan vagyok. Áruld el légyszi mert nem értem.
Xis24 2024. 10. 15. 09:54
Előzmény: #229234  Xis24
Amim nincs az geotermia és napelem. Tehát igaziból azért lehetne költögetni.
N0MAD 2024. 10. 15. 09:53
Előzmény: #229229  EURHUF_goes_to_haven
Szerintem kb ugyanazt mondjuk.
Aztán a forintos államadósságnak egy célja és értelme van, hogy jól el lehet inflálni. Ha kifizették akkor már neccesebb. Már a kamat mérete is megér egy pillanatnyi homlokráncolást jövőre, de ha tőkerész is megy vele mert nem jó az 5% optikája a 19% után (hello 370 -> 400 egy év alatt) akkor az se lesz szép az árfolyamnak ha ingatlanba megy és nem devizába. És ez egy akkora ha hogy nem tudom milyen betűmérettel kellene.
Majd százmillióra licitálják a paneleket a jelentkezők nyilván, végüliscsak egy eu van mellettünk tele ingatlanokkal, meg leendő eu országok, meg a ferrari boltban is biztos finom a kávé ha valakinek túl sok felesleges százmillája van. 
Azért ne őrüljünk már meg. Nem mondom fogy nem lehet jövőre száz milla egy panel, de ezt do mondom hogy akkor az euro se 400 lesz. de 350 se.
 talán még paritás se.
HPPapa 2024. 10. 15. 09:51
Előzmény: #229229  EURHUF_goes_to_haven
PMÁP-ból illetékmentes hazai ingatlanvásárlás + 1% visszaváltási bünti elengedése, főniék már biztos valami ilyesmin törik a fejüket. Ez lenne olaj a tűzre :)
Xis24 2024. 10. 15. 09:50
Előzmény: #229230  Murdoch
Vannak terveim mit akarok belül csinálni úgyhogy igen gondolok rájuk. Ha nem jön össze megcsináljuk családon belül.. igaz tervátalakítással. nekem jó az is.  Kivül  nem kell csinálni nagyon 20 évig semmit. ja de azt a nyamvadt füvet vágni 😃 mert jön a fűrendörség. Árgus szemmel nézik, hogy 1 centivel több mint kellene lenni 😃😃😃 Belül meg ízlés kérdése. Bár ki tervez manapság 20 évre? 😃
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 15. 09:48
Előzmény: #229228  Xis24
tranzakció nélküli emelkedési szakasz lehet akkor is ha csak a támogatásokat nyomják tovább nem ? Mármint hogy újabb támogatások, és nem a kínálati oldal bővítése. Mert amíg csak a pénzt pumpálják bele abból hitel lesz (egyre nagyobb) de a profit az építtetőknél és a bankoknál köt ki nem ?
slash 2024. 10. 15. 09:43
Előzmény: #229225  N0MAD
nem lehet magas kamatú 2023as Pmapot okosba venni? :-) kéne pár milláért. :) Karira! :-) 
slash 2024. 10. 15. 09:41
Előzmény: #229226  Murdoch
Azt nem mondtam hogy könnyű. Nem való ház mindenkinek. Kijössz a panel melegéből egy házba kerttel ahol rengeteg a munka .. sokaknak nein, danke.. Egy jó ház egy jó helyen egy "beérkezés". Ennyi. 
Ahol jól érzed magad. Ezért küzdeni kell. 
Mondok egy példát: asszonnyal egész hétvégén a kerten dolgoztunk. Kivágtam egy fát, full fűnyírás, medence elrakás, gazolás.  Ez egy 100e ftos hétvége. Annyit kér a kertész.  Az utca üres mindenki a wellnessbe koktélozik.  Ehhez ilyennek kell lenni! De nem is hallom hogy kúrnak a szomszédban. Lemegyek a lakcsira és rámjön a remegés.. 
Murdoch 2024. 10. 15. 09:41
Előzmény: #229228  Xis24
Ilyenkor gondolsz arra a több tízezer (?) melósra akik majd vegetálnak? Mostanában, ha felhívtam egy szakit, ő kérdezte meg mikor jöjjön. Félreértés ne essék nem szurkolok, csak jönnek ugye a számok:
https://index.hu/gazdasag/2024/10/15/ipar-magyar-ipar-magyar-gazdasag-ipari-termeles-feldolgozoipar-ksh/
EURHUF_goes_to_haven 2024. 10. 15. 09:40
Előzmény: #229225  N0MAD
We will cross that bridge when we get there...
Szerintem PMAP ot nem akarják kimondottan megfogni, inkább csak irányítani hogy ne devizába, hanem ingatlanbe menjen (valami árfolyam tranzakciós szemétkedést várok). 
A költségvetést már olyan szintre se lehet tartani mint az alkotmány, mert majd Varga akkor annyival nagyobb bázist álmod meg... Ja hogy a 6x költségvetés is bebukik 3-6 hónap alatt (Money supply közben valszeg megint kilő a mostani stagnálásból, moneyprinter goes vrumm). 
És az árfolyamon meg jegybank végig fog nyerészkedni, 2 esbe kapcsolva... (ez szerintem a 2 éves terv) ebből bőven lehet osztogatni... utána meg bevezetik a millpengőt.. akarom mondani 100 milliós csok ot és a 1,5 milliós átlagjövedelmet... 
Xis24 2024. 10. 15. 09:37
Előzmény: #229223  Murdoch
A fény oldalán harcolva.. amikor még vált válnak vetve küzdöttem az árcsökkenést várok seregeivel én azt írtam, hogy elképzelhetőnek tartok egy tranzakciók nélküli emelkedési szakaszt. Amióta rámjött a bolondóra és arkangyal lettem ezt azzal egészíteném ki hogy ez a piac lefagyásával fog járni. 😃
Murdoch 2024. 10. 15. 09:34
https://www.penzcentrum.hu/otthon/20241015/ilyen-olcso-lakasok-araszthatjak-el-az-orszagot-ha-bevalik-a-kormany-terve-millios-arcsokkenes-jon-1157886
Vigyázat, clickbait... ha jól olvasom, akkor valami trágyát összehánynak és már ennek is kell örülni.
"Az ingatlanfejlesztők 10-15 százalékos profittartalommal viszik a projekteket, ha ez nincs meg, nem indítják el a befektetést" – mondta a szakértő."
Erről meg annyit, hogy anno amikor az árcsökkentés után megvettük az újat, a történetre rálátó ügyvéd mondta, hogy még így is megvolt az 50%-os profit. 
Murdoch 2024. 10. 15. 09:30
Előzmény: #229224  slash
Akkor miért nem veszik? A XXII-ben duplázódott a kínálat, bőven van újból-újszerűből is választék. Leírni ugyebár könnyű, hogy vegyél fel 50+-os hitelt. 
N0MAD 2024. 10. 15. 09:27
Előzmény: #229220  slash
Azt még meglássuk/sük.
Már én is üritgetem kifelé, a forintárfolyam még kiütheti azt a párhavi kamatot szépen. Hozamot meg euróban is tud (igaz nem 19%ot, viszont nem is csak két hónapig)
Ha még novemberben hármas kezdettel le tudom váltani akkor részemről zsír, kéthavi kamatot el bírok engedni. Ki tudja az árfolyamot meg mit találnak ki a kiáramlás ellen. Ha meg semmit és egy jó része devizába megy az finom lesz az árfolyamra nézvést.
slash 2024. 10. 15. 09:26
Előzmény: #229223  Murdoch
" ki fog pl. százmilliós házakat vásárolni,"
Ki? megnőttek a gyerekek szűk a panel eladod a panelt 50ért vagy teszel hozzá vagy hitelt veszel fel. 
A százmillás házakat nem nulláról veszik. Eladni kell hozzá. 
Murdoch 2024. 10. 15. 09:23
Előzmény: #229218  Pistike12
Az baromira mindegy mi volt régen (én is akkor vettem), ez kb. minden részvényre, kriptora stb. fel lehet hozni, a kérdés, hogy mi lesz most. Már ugye feltettem a kérdést, ki fog pl. százmilliós házakat vásárolni, mert egyelőre én úgy látom, megy a kínálat az égbe. Hirdetésfigyelőbe meg csak zöld nyílak jönnek, már az újakra is. 
N0MAD 2024. 10. 15. 09:20
Előzmény: #229219  slash
az örs 26os átadású
Murdoch 2024. 10. 15. 09:14
Előzmény: #229190  Ecnedam
Miskolcon mondjuk ez elképesztő, ennyiért én Sasadon néztem lakásokat. Továbbra is tartom, túl nagy sebességgel fűtötték a piacot, ezen már nem lehet segíteni, szvsz. Új belépőknek gyakorlatilag esélytelen, ebben a tekintetben óriási mese a fiatalok lakáshoz juttatása. Ebből több éves oldalazás lesz, biztos jó lesz ez így. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek