Nukleáris ipar ma megint nagy pluszokat mutat. Van honnan. A tippem az, hogy portfolió átrendezéskor sokan nem hagyják ki az akciós árakat a szektorban.
Sziasztok. Rhe miatt is jövök ide csak nézelődni. Ma vettem egy kis Hensoldtot. Renk meg ez között vaciláltam végül ez lett. Kiváncsi leszek hol lesz ezeknek a fordulója. Valahogy így télire egyiktől se várnék nagy erősödést.
Mesterséges okosságot megkérdeztem az ETF eladás/bevonás mechanizmusáról. Nem akarom itt tölteni az off topicot :-) Ha valakit érdekel, az ETF Topik topikban meg tudja tekinteni.
Csak ennyi: "DavidCamp, volna egy olyan ötletem, hogy egészítsd ki a topikot Hadiipar-nukleáris-urán névre, és fogadd be ezt a másik területet is. Talán nagyobb lenne a forgalom. Egyesével ezek a témák nem nagyon élnek meg, pedig egyre fontosabbak."
Lehet hülyeséget kérdezek, de mi köze az nukleáris iparnak és uránnak a háborúhoz? Mármint, biztosan van köze, de ez egy sokkal szélesebb téma és a normál ipari/lakossági felhasználás és az új technológiai lehetőségek miatt bullish szerintem. Hadiiparból ETF-et vettem, már amikor vettem akkor is kétségeim voltak, hogy csúcson veszem és ez egyelőre be is igazolódott. Ami van azt tartom, egyelőre -10%, diverzifikációba belefér (de ez nem hatalmas összeg). Safran eladásán gondolkozom, mivel az még mindig erősen pluszos, de mivel inkább tartani szeretem amit vettem, szóval lehet itt is szépen végignézem ahogy esik. :))
Hogy álltok a hadiipar megítélésével? Vettetek valamit, vagy még várakozás? Nukleáris: Nem bírtam ki, vettem URNU-t, sajnos magasan is. A kedvencemből, NNE-ből is bevásároltam. Az eddigiekkel ellentétben van pár cikk a túlértékelt piacról, de csak a szokásos, írni kell valamit. Eddig is tudta a piac, hogy egy darabig vagy soha nem lesz profit sok cégben, semmi újat nem mondanak. SMR-Fluor: egyik cégnek sem tett jót a Fluor kiszállása, itt érdemes óvatosabbnak lenni. Nem jártam jól, mindkettőt tartom.
Igazából azon gondolkodtam, hogy mennyire taksàlhatja à piac à "háborús felárat ". Mivel a fegyverkezesi kenyszer és eltokeltseg bekekotes esetén is fennall, furcsállom ezt az extrém esest , bar lehet hogy már háborúval együtt nagyon túl volt értékelve a reszveny. Én 1900 körül adtam el es megfogadtam, hogy 1500-ig nem veszek, de mar 1610-en vettem egy keveset. Most egy picit tanácstalan vagyok a folytatást illetően, könnyen lehet hogy ez most egy kiváló beszallasi pont. Egyébként nem jó részvényeket akarok venni nagyon jó áron, hanem nagyon jó részvényeket jó áron 🙂
Nem akartalak megsérteni, elnézést :-) De valóban fontos alapkérdés, hogy lesz-e békekötés, vagy nem. Minden arra utal, hogy nem lesz. Én úgy látom, hogy a piac teljesen irracionálisan viselkedik a békekötés kérdésében. Bedőlnek a politikai látványpékségnek, és esztelenül dobálják el az értékes papírjaikat. A hadiipar Európában évekre meghatározó lesz. Ezt eldobálni ilyen mélyen, nem racionális viselkedés. Viszont mivel nincs vége a szórásnak, nem tudjuk, hogy aljnál vagyunk, vagy verik még lejjebb is. Értem, hogy optimális beszálló árfolyamot keresel. Nem tudok igazából okosságot mondani. Én boldogan vennék ezeken a szinteken, viszont én meg sajnos ki vagyok költekezve. Ha lenne sok belerakni való pénzem, elkezdeném sávosan venni, mondjuk nekem mániám a Rheinmetall, de a Renkbe is szívesen beszállnék. De ez csak az én elgondolásom, ne tekintsd tanácsadásnak :-)
A WisdomTree EUDF pl ilyen (full replication): "An ETF with physical replication, also referred to as direct replication or full replication, tracks an index by directly buying the underlying securities of the index. The goal of an ETF is to replicate the performance of an index as efficient and accurate as possible."
Képzelgek: Ha ETF-et nagy tömegben eladnak, azt az árjegyző fogja megvenni, mert egyedi eladók állnak szemben egyedi vevők hiányával. Az árjegyzőnek fel fog halmozódni az adott ETF-ből a készlete. Azonban ettől az ETF-ben tartalmazott papírok tőzsdei árfolyama (pl. RHM) szerintem nem fog változni egy picit sem. Úgy gondolom, az árfolyamokra akkor lehetne csak hatása, ha az árjegyző brokercégnek esetleg előre megállapodott készletfelhalmozódás esetén visszaváltási joga lenne a kibocsátó felé, és a kibocsátónak pedig ezeket az ETF-eket esetleg be kellene vonnia (annulálnia), mert egy ilyen esetben a kibocsátónak tömegesen el kellene adnia a fedezetül általa birtokolt értékpapírokat (pl. RHM), amivel eladói nyomás helyeződne a piacra. De nem tudom, hogy tényleg így működik-e vajon a dolog, vagy teljesen máshogy. Ha valaki esetleg ETF bevonási szakértő, örömmel olvasnék erről egy részletes esszét.
Hadiipar-nukleáris-urán és minden ami hozzá kapcsolódik