Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
magnezium
magnezium ma, 00:31
Előzmény: #113818  terelemel
sokat nem kellett varni…
matatakakiba vasárnap, 22:36
Előzmény: #113814  yooio
Re:wba
Erdekes kerdes...en biztosan nem vennem, nem hiszem h uzleti modellje hosszabb tavon nyereseget kepes termelni. Ma midnden megveheto 2click-el online, boltba az megy aki erre nem kepes...daytrade az mas.
Erdekessegkeppen, fiam aki nalam tobbet szocializalodott arrafele, lelkesen vasarolta tudtomon kivul...
kozi723
kozi723 vasárnap, 21:53
Előzmény: #113816  zsoltee77
Azt gondolom tudatos vagyok, szóval nem folyik ki a kezemből a pénz. Ugyanakkor kicsit az van bennem, hogy igenis félre kell tenni dedikáltan a gyereknek, hogy még véletlenül se mosódhasson az össze egyéb pénzekkel / befektetésekkel / tőzsdei tranzakciókkal, stb. Babakötvénye van már a kisfiamnak, születése után (5 éve) egyből beletettem a babaváró összegét. 🤔 5 év távlatából már sajnos látom, hogy ezt máshogy kellett volna csinálni, de egy foglalkozásmentes megoldást szerettem volna. Viszont most a 2.gyermeknél nem követnék el hasonló “hibát” , illetve ha ott már jócskán van babakötvény kitettségen, akkor talán nem azt kellene tovább pumpálnom.
.
Nem tudom mi a jó megoldás. Nem látok előre 20 évet. 😆 De az azért eléggé adja magát, hogy nominálisan 6% huf alapon vs. 7-8% usd alapon… Hacsak be nem áll az sp500 20 évre oldalazni. 😂😂😂 Az persze továbbra is ott van, hogy adó, számlavezetési díj 20 éven át, tbsz díjak, stb.
zsoltee77
zsoltee77 vasárnap, 21:20
Előzmény: #113812  kozi723
A kérdés kiváló, én is benne voltam 8-10 éve.
A szülő pénzügyi tudatosságát és anyagi helyzetét figyelembe véve a gyermek születésekor 2 út áll előtte.
1. A szülő amúgy is tudatosan kezeli a családi pénzügyeket, ezért nem feltétlen szükséges azonnal egy dedikált számlát a gyereknek indítani.
2. A szülő keze közül könnyen kifolyik a pénz, ha van egy kis megtakarítás, van is ötlet rögtön, hogy mire kéne elkölteni. Ez esetben a babakötvény jó megoldás, mert azt nem lehet kivenni menet közben.
Amikor a gyerekeim születtek 10 éve, akkor olyan alacsony kamatok voltak és infláció, hogy nem tartottam érdemesnek babakötvény számlát indítani, illetve építkeztünk és vállalkozást fejlesztettünk, nem volt fölös pénzem, valamint akkor a 18 év az még nagyon messzinek tűnt. 2 éve indítottam nekik babakötvényt és pakolom bele az évi 1,2mFt-ot, mert 7-8 év már belátható időtáv. :)
todi vasárnap, 20:18
Előzmény: #113813  pomperj
Továbbra is fenntartom amit szeptember 28-án írtam neked ebben a fórumban WBA kapcsán:
“Ránéztem WBA-ra Marketscreeneren.Hát amit ott láttam az teljesen ellentmond annak amit írsz.
EBIT 2024-2026 csökken.
FCF csökken  2026-ig évi 10%-kal.
Idei FCF várakozás részvényenként 64 cent. 2026-ra 50 cent alatt várják.
Ebből hogyan fizetik az osztalékot?
Jelenlegi értékeltsége  15 P/FCF csökkenő tendencia mellett. Abszolút túlértékelt szerintem.
Nézzük meg várható hozam szempontjából: a következő 2 évet:
FCF növekedés -10% + osztalék  +11% (ami tarthatatlan) = 1% hozam. (Siralmas)
Persze a hozamhoz még hozzájön a P/FCF expanzió
De én FCF csökkenés esetén azt a jelenlegi 15- ös értéket is magasnak tartom.
Szóval WBA-nál sehogy se jön ki a matek, hogy miért érné meg venni.”
yooio vasárnap, 19:49
Előzmény: #113813  pomperj
Wbanak nem az arbevetel a problemaja, hanem hogy a net margin folyamatosan esik, jelenleg 1.5 %, nem latszik hogy hogy tudnak ezt javitani ugy hogy kozben az AMZN, Costco, Walmart, Target es persze CVS zabalja meg a vacsorajat, amazon betort a “prescription” gyogyszer piacra is, kozben a VillageMD kezdemenyezest gyak leirtak( orvosi rendelok a patikaik mellett), vmi az adohatosaggal is van, a Boost meg mindig  nyomja nem kell a kutyanak se, eladtak a gyogyszernagyker uzletagat is, szoval maradt sima patika patika,
Most zarjak be a gyengebben teljesito lokaciokat, de hogy lesz ebbol valami perspektiva? Mikor CVS megvette az Aetnat bar draga volt de lett egy integralt orias. Wba-nak nos se penze, se otlete nincs, 3. CEO van 5 ev alatt, es akarkit odatehetnenek ezzel az adossagallomannyal + setuppal szarbol nem epitesz varat. Value trap. Ami meg lehet rug egy utolsot, en is nezegetem vetelre esetleg 12/14 kozti cellal, aztan sztem ennyi. Bagy csoda nincs ebben. 
pomperj
pomperj vasárnap, 19:39
WBA ujra
tovabbra is csodas 25 cent/negyedev osztalek van, a mostani 8.6$ arfolyamon 11.5%. Nem eleg ez?
WBA defenziv patika mufaj, es Q3  utolso profit 39 cent/sh  volt, tavalyhoz -40%.
Az arbevetel viszont mar emelkedett +6%, Q3ban elerte a 37.5Mrd$-t, es alighanem marad ez a tempo.
jovore 148-150Mrd$ arbevetel varhato.
.
A management 2025 evre   EPS= 1.40-1.80$/sh profitot var,  szoval nagyjabol ez 40cent/negyedev,
es ebbol azert lehet tartani ezt az osztalekot. Nem latom veszelyben: amig varok jobb arakra, fizetnek.
Szerintem tovabbra is realis, hogy 3 ev alatt WBA visszakuzdi magat a 3 evvel ezelotti  4-5$/sh profitra.
Az idei Q4 szezonalisan erosebb a patikakban, talan sorozatban javul a profit is, mondjuk 50 centre.  
kozi723
kozi723 vasárnap, 19:32
Előzmény: #113799  drexler76
Hadd tegyek fel én is egy hasonló célzatú kérdést. Igazából tudom mit fogtok válaszolni, de azért mégis feltenném. Hamarosan megszülető gyermek részére 19-20 éves futamidejű, havi 150.000 forint vagy annak megfelelő eur/usd megtakarítást indítanék. Babakötvény forintban vs. valamilyen indexkövető etf euróban. Az elmúlt 10/20/30/50 évet alapul véve nem kérdés a dolog. Ezen kívül számos más érv a babakötvény ellen. Ugyanakkor az etf-fel, a deviza váltogatással állandóan foglalkoznom kell majd, majd a végén adóznom is kell (amit nem tudunk mennyi lesz 20 év múlva). Vagy nyitogatok minden évben tbszeket, amiket majd hosszabbítgatok.. Mi a garancia, hogy az etf-fel nem lesz gond, forgalmazni fogják akkor is? A babakötvény ugyanakkor mozdíthatatlan 19 évig.. 
.
Bocs a hülye kérdésért, tudom hogy nem vág témába, de hátha hasonló párhuzamot vont már más is. 
yooio vasárnap, 19:31
Előzmény: #113810  magnezium
Na csak figyelj…
Iran ha haboruzni akart volna mar nekiment vna a zsidoknak. 
Trump csinal egy szar beket ukrajnanak, keblere oleli putyint hogy eltavolitsa kinatol
Kozben a vamok rovid tavon rect hoznak Euban es gazdasagi lassulast mindenhol( Kinaban leginkabb, de sztem usaban is)
Rec + beke az nem lesz jo az olajnak 
Ja es RIG kuka ha amcsik shalet nyomjak tovabb es esetleg elkezdodik egy arleszoritosdi/kiszoritosdi ami a 2010-2019 kozti idoszakot jellemezte.
Ne  mondd h nem szoltam. :) 
magnezium
magnezium vasárnap, 19:18
Előzmény: #113793  yooio
Geo kilatasok
derusebbek? Pontosan hol? Egy masik bolygon max, meg most vagyunk mindennek az elejen sajnos…Trump semmit sem fog megoldani az helyzet…
tberki vasárnap, 18:36
Előzmény: #113805  pomperj
Csodalnam ha lemaradtam volna arrol hogy megiscsak sikerult becipokanalazni a 4 literes amg motort a 206os motorterbe. Szerintem az egyik legnagyobb elbaszas volt hogy a c63-ba a kompakt biturbot tenni, akarmekkora mernoki csoda az a motor onmagaban. 
pomperj
pomperj vasárnap, 18:22
Előzmény: #113792  pomperj
Neha mintha pf ujsagirok minket olvasnaanak, es egy nappal kesobb reagalnak ra,
de fura modon semmi konkret kovetkeztetes nincs a cikkukben, pedig a Northvolt
csodje nem GS szempontjabol erdekes.
.
Inkabb azt jelzi, hogy nem  jol mennek a battery gyartasi temak, sot nagyon nem.
Ami 1000MrdFt nagysagrendes bukasi tema Mo-on is, az joval nagyobb es kozelebbi baj,  
mint GS bukasa. Belevert az orszag  adofizetoinek penzebol sokszor, kb. 5-10x  tobbet mint GS,
pedig se viz, se aram, se lithium es acel, se munkaero nincs hozza. Ja, hozzaertes es piac sincs. 

Maig se ertem, mibol gondolta a nagyfonok, hogy ami Kinaban megy, az majd  megy Mo-on is?
.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20241124/elbukott-az-europai-akkumulatorgyartas-zaszloshajoja-nagy-veszteseget-okozott-ez-egyik-vezeto-amerikai-befektetesi-banknak-725210
pomperj vasárnap, 18:14
Törölt hozzászólás
pomperj
pomperj vasárnap, 18:00
Acel
a haborus keszulodeshez sok acel kell, regen a Bessemer kemenceket ezert talaltak fel,
gyorsan es eleg jo minosegben sok acelt gyartani.
De most, fura hogy az acel ara nagyjabol epp a haboru eleje ota esik
.
https://imgur.com/a/9mCk9D4
.
Oka talan a kinai tobblettermes, mert ott nem fogy par eve az epitkezesek leallasa miatt a betonacel,
azt raontottek a vilagpiacra. De 2025ben az elenkites talan javitja a keresletet.
A MT management azt mondta, fordulatra szamitanak a volumenben is es az arakban is.
.
MT profitja 2021-24 alatt 13.5-->11.8-->5.8-->2.60$/sh  zuhant ossze.
ehhez kepest az arfolyam csak 36-->25$,  szoval most PE=9.
MT persze nem Europaban, hanem Brazil es India teruleteken beruhaz, es nem aktiv USA-ban sem,
talan egy recessziotol felnek ha Trump vamokkal megallitja az acel-alapu termekek importjat.
.
Viszont forditva, ez jo lenne CLF-nek, mert akkor az USA ipar, autosok es hazt.  gepgyartok tobbet
vesznek tole. CLF is rondan osszezuhant, 30-->11$ arfolyamig, de itt is stabilizalodo jelek vannak.
.
https://imgur.com/a/QJewSco
.
Az acel persze a commodity mufaj fontos tagja, es segiti DBC es mandinerbol az energia arakat is.
pomperj
pomperj vasárnap, 17:23
Előzmény: #113803  tberki
A mostani 8 hengeres csucsmodell biturbo ott diszeleg a Fletcher bejaratanal,
a nemet salesman azt mondta 791LE, fekete/bordo szin, csillogo  krom diszitessel,
de szerintem ezert a plusz 100LE-ert nem volt erdemes az  MSRP arat 256k$ megadni,
akkor se ha most a BlackFriday 186k$ elviheto,
.
Most az meglepett, az elso kerdes az ajtonal, hogy ki volt az elozo kocsidnal a salesman,
es azonnal eloszedik valahogy.  Ja, es kapsz egy jo minosegu kek takarot ajandekba, ha veszel ;-)
A felesegem pimaszul megkerdezte, hogy "Es en mit kapok?",  a pasi kicsit bamult ra, aztan
hozott neki  a ceguzletbol  egy csillagos   utazotaskat.
.
Amugy persze a vevok az SUV tipusokat viszik, a kb. 1100 db keszletbol 900 SUV modell,
es tenyleg jol neznek ki az alsobb kategoriasok is, es a kivitel elso ranezesre is jobb mint a mazda.
De nekem meg mindig a 20 eve behozott CLS modell forma tetszik legjobban,

sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 vasárnap, 10:40
https://www.wsj.com/politics/trump-treasury-secretary-scott-bessent-cabinet-2470c09a

Reszkess Kína! Olajkitermelőknek viszont jó lesz. 
tberki vasárnap, 07:25
Előzmény: #113792  pomperj
C63 az egy vaddiszno. Nemetorszagban van egy elado. Piros kupe fekete feher belsovel, 2013as. Azt hiszem 2015ig volt benne az m156 kodjelu 6208 kocentis szivomotor, utana a 4.0 biturbo majd a 206os sorozatban a negyhengeres hibrid. Ez a mostani a legbrutalisabb de en a regit vennem (most meg varnek par honapot ameg beigazolodnak az iparagi pletykak a motorcsererol ;))
pomperj
pomperj vasárnap, 06:00
Gold. Egyik fele fizikai, masik fele ETF de fizikai hatterrel.  Persze leher 40-60 is.
.
US 1-2Y kotvenyek, vagy Kanadai   kotvenyek, egy nagyobb brokertol.
.
Egy timeshare mondjuk Floridaban vagy Californiaban. Pl. Marriott timeshare sales by owner.  
Csak ha kivarod es olcson veszed (pl. a szokasos kb. 27k$/het helyett 9000$/het -ert venni 3 db-ot), 
es aztan kiadni, akar hosszu tavon.
.
Ezek kombinacioja, a helyzetedhez illoen.
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 szombat, 22:10
Eur állampapír nettó 3.5% körüli kamaton. Jobb nincs a határon belül.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek