Re:wba Erdekes kerdes...en biztosan nem vennem, nem hiszem h uzleti modellje hosszabb tavon nyereseget kepes termelni. Ma midnden megveheto 2click-el online, boltba az megy aki erre nem kepes...daytrade az mas. Erdekessegkeppen, fiam aki nalam tobbet szocializalodott arrafele, lelkesen vasarolta tudtomon kivul...
Azt gondolom tudatos vagyok, szóval nem folyik ki a kezemből a pénz. Ugyanakkor kicsit az van bennem, hogy igenis félre kell tenni dedikáltan a gyereknek, hogy még véletlenül se mosódhasson az össze egyéb pénzekkel / befektetésekkel / tőzsdei tranzakciókkal, stb. Babakötvénye van már a kisfiamnak, születése után (5 éve) egyből beletettem a babaváró összegét. 🤔 5 év távlatából már sajnos látom, hogy ezt máshogy kellett volna csinálni, de egy foglalkozásmentes megoldást szerettem volna. Viszont most a 2.gyermeknél nem követnék el hasonló “hibát” , illetve ha ott már jócskán van babakötvény kitettségen, akkor talán nem azt kellene tovább pumpálnom. . Nem tudom mi a jó megoldás. Nem látok előre 20 évet. 😆 De az azért eléggé adja magát, hogy nominálisan 6% huf alapon vs. 7-8% usd alapon… Hacsak be nem áll az sp500 20 évre oldalazni. 😂😂😂 Az persze továbbra is ott van, hogy adó, számlavezetési díj 20 éven át, tbsz díjak, stb.
A kérdés kiváló, én is benne voltam 8-10 éve. A szülő pénzügyi tudatosságát és anyagi helyzetét figyelembe véve a gyermek születésekor 2 út áll előtte. 1. A szülő amúgy is tudatosan kezeli a családi pénzügyeket, ezért nem feltétlen szükséges azonnal egy dedikált számlát a gyereknek indítani. 2. A szülő keze közül könnyen kifolyik a pénz, ha van egy kis megtakarítás, van is ötlet rögtön, hogy mire kéne elkölteni. Ez esetben a babakötvény jó megoldás, mert azt nem lehet kivenni menet közben. Amikor a gyerekeim születtek 10 éve, akkor olyan alacsony kamatok voltak és infláció, hogy nem tartottam érdemesnek babakötvény számlát indítani, illetve építkeztünk és vállalkozást fejlesztettünk, nem volt fölös pénzem, valamint akkor a 18 év az még nagyon messzinek tűnt. 2 éve indítottam nekik babakötvényt és pakolom bele az évi 1,2mFt-ot, mert 7-8 év már belátható időtáv. :)
Továbbra is fenntartom amit szeptember 28-án írtam neked ebben a fórumban WBA kapcsán: “Ránéztem WBA-ra Marketscreeneren.Hát amit ott láttam az teljesen ellentmond annak amit írsz. EBIT 2024-2026 csökken. FCF csökken 2026-ig évi 10%-kal. Idei FCF várakozás részvényenként 64 cent. 2026-ra 50 cent alatt várják. Ebből hogyan fizetik az osztalékot? Jelenlegi értékeltsége 15 P/FCF csökkenő tendencia mellett. Abszolút túlértékelt szerintem. Nézzük meg várható hozam szempontjából: a következő 2 évet: FCF növekedés -10% + osztalék +11% (ami tarthatatlan) = 1% hozam. (Siralmas) Persze a hozamhoz még hozzájön a P/FCF expanzió De én FCF csökkenés esetén azt a jelenlegi 15- ös értéket is magasnak tartom. Szóval WBA-nál sehogy se jön ki a matek, hogy miért érné meg venni.”
Wbanak nem az arbevetel a problemaja, hanem hogy a net margin folyamatosan esik, jelenleg 1.5 %, nem latszik hogy hogy tudnak ezt javitani ugy hogy kozben az AMZN, Costco, Walmart, Target es persze CVS zabalja meg a vacsorajat, amazon betort a “prescription” gyogyszer piacra is, kozben a VillageMD kezdemenyezest gyak leirtak( orvosi rendelok a patikaik mellett), vmi az adohatosaggal is van, a Boost meg mindig nyomja nem kell a kutyanak se, eladtak a gyogyszernagyker uzletagat is, szoval maradt sima patika patika, Most zarjak be a gyengebben teljesito lokaciokat, de hogy lesz ebbol valami perspektiva? Mikor CVS megvette az Aetnat bar draga volt de lett egy integralt orias. Wba-nak nos se penze, se otlete nincs, 3. CEO van 5 ev alatt, es akarkit odatehetnenek ezzel az adossagallomannyal + setuppal szarbol nem epitesz varat. Value trap. Ami meg lehet rug egy utolsot, en is nezegetem vetelre esetleg 12/14 kozti cellal, aztan sztem ennyi. Bagy csoda nincs ebben.
WBA ujra tovabbra is csodas 25 cent/negyedev osztalek van, a mostani 8.6$ arfolyamon 11.5%. Nem eleg ez? WBA defenziv patika mufaj, es Q3 utolso profit 39 cent/sh volt, tavalyhoz -40%. Az arbevetel viszont mar emelkedett +6%, Q3ban elerte a 37.5Mrd$-t, es alighanem marad ez a tempo. jovore 148-150Mrd$ arbevetel varhato. . A management 2025 evre EPS= 1.40-1.80$/sh profitot var, szoval nagyjabol ez 40cent/negyedev, es ebbol azert lehet tartani ezt az osztalekot. Nem latom veszelyben: amig varok jobb arakra, fizetnek. Szerintem tovabbra is realis, hogy 3 ev alatt WBA visszakuzdi magat a 3 evvel ezelotti 4-5$/sh profitra. Az idei Q4 szezonalisan erosebb a patikakban, talan sorozatban javul a profit is, mondjuk 50 centre.
Hadd tegyek fel én is egy hasonló célzatú kérdést. Igazából tudom mit fogtok válaszolni, de azért mégis feltenném. Hamarosan megszülető gyermek részére 19-20 éves futamidejű, havi 150.000 forint vagy annak megfelelő eur/usd megtakarítást indítanék. Babakötvény forintban vs. valamilyen indexkövető etf euróban. Az elmúlt 10/20/30/50 évet alapul véve nem kérdés a dolog. Ezen kívül számos más érv a babakötvény ellen. Ugyanakkor az etf-fel, a deviza váltogatással állandóan foglalkoznom kell majd, majd a végén adóznom is kell (amit nem tudunk mennyi lesz 20 év múlva). Vagy nyitogatok minden évben tbszeket, amiket majd hosszabbítgatok.. Mi a garancia, hogy az etf-fel nem lesz gond, forgalmazni fogják akkor is? A babakötvény ugyanakkor mozdíthatatlan 19 évig.. . Bocs a hülye kérdésért, tudom hogy nem vág témába, de hátha hasonló párhuzamot vont már más is.
Na csak figyelj… Iran ha haboruzni akart volna mar nekiment vna a zsidoknak. Trump csinal egy szar beket ukrajnanak, keblere oleli putyint hogy eltavolitsa kinatol Kozben a vamok rovid tavon rect hoznak Euban es gazdasagi lassulast mindenhol( Kinaban leginkabb, de sztem usaban is) Rec + beke az nem lesz jo az olajnak Ja es RIG kuka ha amcsik shalet nyomjak tovabb es esetleg elkezdodik egy arleszoritosdi/kiszoritosdi ami a 2010-2019 kozti idoszakot jellemezte. Ne mondd h nem szoltam. :)
Csodalnam ha lemaradtam volna arrol hogy megiscsak sikerult becipokanalazni a 4 literes amg motort a 206os motorterbe. Szerintem az egyik legnagyobb elbaszas volt hogy a c63-ba a kompakt biturbot tenni, akarmekkora mernoki csoda az a motor onmagaban.
Neha mintha pf ujsagirok minket olvasnaanak, es egy nappal kesobb reagalnak ra, de fura modon semmi konkret kovetkeztetes nincs a cikkukben, pedig a Northvolt csodje nem GS szempontjabol erdekes. . Inkabb azt jelzi, hogy nem jol mennek a battery gyartasi temak, sot nagyon nem. Ami 1000MrdFt nagysagrendes bukasi tema Mo-on is, az joval nagyobb es kozelebbi baj, mint GS bukasa. Belevert az orszag adofizetoinek penzebol sokszor, kb. 5-10x tobbet mint GS, pedig se viz, se aram, se lithium es acel, se munkaero nincs hozza. Ja, hozzaertes es piac sincs.
Acel a haborus keszulodeshez sok acel kell, regen a Bessemer kemenceket ezert talaltak fel, gyorsan es eleg jo minosegben sok acelt gyartani. De most, fura hogy az acel ara nagyjabol epp a haboru eleje ota esik . https://imgur.com/a/9mCk9D4 . Oka talan a kinai tobblettermes, mert ott nem fogy par eve az epitkezesek leallasa miatt a betonacel, azt raontottek a vilagpiacra. De 2025ben az elenkites talan javitja a keresletet. A MT management azt mondta, fordulatra szamitanak a volumenben is es az arakban is. . MT profitja 2021-24 alatt 13.5-->11.8-->5.8-->2.60$/sh zuhant ossze. ehhez kepest az arfolyam csak 36-->25$, szoval most PE=9. MT persze nem Europaban, hanem Brazil es India teruleteken beruhaz, es nem aktiv USA-ban sem, talan egy recessziotol felnek ha Trump vamokkal megallitja az acel-alapu termekek importjat. . Viszont forditva, ez jo lenne CLF-nek, mert akkor az USA ipar, autosok es hazt. gepgyartok tobbet vesznek tole. CLF is rondan osszezuhant, 30-->11$ arfolyamig, de itt is stabilizalodo jelek vannak. . https://imgur.com/a/QJewSco . Az acel persze a commodity mufaj fontos tagja, es segiti DBC es mandinerbol az energia arakat is.
A mostani 8 hengeres csucsmodell biturbo ott diszeleg a Fletcher bejaratanal, a nemet salesman azt mondta 791LE, fekete/bordo szin, csillogo krom diszitessel, de szerintem ezert a plusz 100LE-ert nem volt erdemes az MSRP arat 256k$ megadni, akkor se ha most a BlackFriday 186k$ elviheto, . Most az meglepett, az elso kerdes az ajtonal, hogy ki volt az elozo kocsidnal a salesman, es azonnal eloszedik valahogy. Ja, es kapsz egy jo minosegu kek takarot ajandekba, ha veszel ;-) A felesegem pimaszul megkerdezte, hogy "Es en mit kapok?", a pasi kicsit bamult ra, aztan hozott neki a ceguzletbol egy csillagos utazotaskat. . Amugy persze a vevok az SUV tipusokat viszik, a kb. 1100 db keszletbol 900 SUV modell, es tenyleg jol neznek ki az alsobb kategoriasok is, es a kivitel elso ranezesre is jobb mint a mazda. De nekem meg mindig a 20 eve behozott CLS modell forma tetszik legjobban,
C63 az egy vaddiszno. Nemetorszagban van egy elado. Piros kupe fekete feher belsovel, 2013as. Azt hiszem 2015ig volt benne az m156 kodjelu 6208 kocentis szivomotor, utana a 4.0 biturbo majd a 206os sorozatban a negyhengeres hibrid. Ez a mostani a legbrutalisabb de en a regit vennem (most meg varnek par honapot ameg beigazolodnak az iparagi pletykak a motorcsererol ;))
Gold. Egyik fele fizikai, masik fele ETF de fizikai hatterrel. Persze leher 40-60 is. . US 1-2Y kotvenyek, vagy Kanadai kotvenyek, egy nagyobb brokertol. . Egy timeshare mondjuk Floridaban vagy Californiaban. Pl. Marriott timeshare sales by owner. Csak ha kivarod es olcson veszed (pl. a szokasos kb. 27k$/het helyett 9000$/het -ert venni 3 db-ot), es aztan kiadni, akar hosszu tavon. . Ezek kombinacioja, a helyzetedhez illoen.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.