...és az a Bitcoin, aminek 10 ezer darabjából 14 évvel ezelőtt kettő darab pizzát vettek, mára rendszerszintű fenyegetést jelent a globális pénzügyi rendszerre. 😀
OFF ---------------------------- Igazad van, nem tűnne el teljesen, de a felhozott hipotézis az volt. Az FTX tokent is trédelik egyesek :) Tether-t a BDO könyvvizsgálja. A piac egyre ellenőrzöttebb és centralizáltabb. Nem véletlenül tűntették el SBF-et és CZ-t a Blackrock ETF előtt. Az sem véletlen, hogy az új SEC-re a legesélyesebb jelöltnek a Binance korábbi CEO-ját tartják. Ha az lesz, akkor nagyon pro szabályozás fog jönni. Az ár szerintem addig emelkedik, amíg ww M2 supply emelkedik. A BTC ezzel korrelál, ami csak véletlenül esett eddig egybe a felezési ciklussal. Ha M2-ben van egy kis megálló, akkor jön a medve piac. Eddig 3x akarták ledöfni. Most az irány annak tűnik, hogy ők maguk fújják tovább. Az a kérdés, hogy mikor dönt úgy a smart money, hogy itt az idő learatni a babérokat. Szerintem a BTC reservek elfogadásakor/megkezdésekor. Aztán majd kiderül. Mániás euforikus hangulat van. EURHUF topicban ma írtam erről, hogy a múltban ez mit produkált, és én hogy gondolom. Nem akarom tovább floodolni a topicot ezzel.
A bitcoin soha nem fog eltűnni, hiszen a tulipánhagyma is megmaradt. :-) Sokan mondják, hogy a kriptopiac óriási pénzt felszippantott. Ha megnézzük, hogy csak a töredéke mozog és szinte a teljes mennyisége már ki lett bányászva, szerintem nem sok pénzt vitt el a piacról. A kriptofalka egymás között adogatja, felturbózva az altcoinokkal a kereskedést, a stabilcoinokról nem beszélve. A tether kft már 130 milliárdért varázsolt elő tethert. Ráadásul felügyelet nélkül működik az egész, a kriptozálogházakkal együtt. Amíg emelkedik az ár, nagy a boldogság a zaciban, de ha esik, dőlnek, mint a dominó. Hát persze hogy dőlnek, mikor azt csinálják, hogy a BTC-jüket beteszik és vesznek fel rá kölcsönt, amiből vesznek BTC-t, amit újra beraknak és így tovább. A rendszer automata, nincs átvilágítás, meg hitelelbírálás.
Szerintem ez begyűrűzne minden hova, és a tőkeáttétek miatt elég erősen. Mivel már nemcsak a retail spekulál ebben, hanem nagy intézményi befektetők, nyugdíjalapok. A Blackrock színre lépése felülírta a korábbi elfolytási próbálkozásokat. Ezt 2022-ben ki kellett volna nyírni, hogy ne legyen ebből esetleg gond, mivel ez már annyi rendszert érint, hogy komplex problémát okozna már a jelen állapotában is. Ez pedig csak fokozódni fog a jövőben a körvonalazódó trendek miatt. USA-ban tervbe van véve a szövetségi btc tartalék kialakítása, és azt hiszem 18 állam törvényhozása előtt van javaslat a state szintű BTC tartalék kialakítására is. Ha ezt elkezdik lemásolni más államok, kormányzatok, akkor aztán végképp összefonódik a BTC-vel nagyon sok minden. (megjegyzem, szerintem ez utóbbi eset lesz majd a tetőzés egyik indikátora). Lehet ezt nem szeretni, de ez van. A mohóság az úr sajnos. Kriptóba én teljesen más vonalon látok valós értéket és hasznot, és nem a BTC-ben. Hasonló lesz a forgató könyv mint a dotcom esetén. Aki túléli majd a pusztító tüzet, az lesz majd a jövő Google, Amazon, Apple stb szerű vállalata...Szerintem. Aztán majd meglátjuk mi lesz.
Tehát a kripto spekulánsok benéznék, a további pár trillió eltűnése a hagyományos piacokon meg olyan, mintha a 45 trillió értékű S&P500 esne 5-10 százalékot az évek óta tartó emelkedés után. Azt hiszem, hogy a FED és az USD is ki tudná mozogni a Tether 100 milliárd dolláros T-bill kitettségét.
Én most ráköltöttem erre a vicik-vacakokra szánt büdzsém felét pre marketben, tehát jó eséllyel egy kiadós eséssel indít majd nyitáskor (csak hogy tudjátok kire fogni).
Amúgy csak számomra furcsa, hogy mennyire borús a világkép az elkövetkezendő évekre és a tőzsdén ennek semmi nyoma? (Arany oké, de az indexek? s&p? semmi? :D) Valamit rosszul látok? :D
Elégne 2 trillió dollár vagyon, összeomlana valószínűleg a többi kripto, ami megint kb 1,4 trillió dollár vagyon elégésével járna kb. Valószínűleg ez a hagyományos piacokra is kihatna. Onnan is eltűnne pár trillió vagyon. Kötvénypiac nagyon érintett lenne, mert a stabelcoinok jelentős fedezete USA T-bill. Tether egymaga benne lehetne az USA kötvénytartók TOP20 országába a maga kb. 100 milliárd dollárjával. Ezt likvidálni kellene, ami erőteljes hatással lenne a dollár értékére is. (nem véletlenül szóltak oda Japánnak is, hogy nem kéne eladni a kötvényeket). A többi stablecoinról nem is beszélve. Szóval mindent egybevetve és röviden: elég nagy gondot okozna, ha holnapra egyszerűen eltűnne a BTC.
"Nálam jártasabbak megírhatnák, hogy volt-e olyan asset az elmúlt 50 évben, ami a világon bekerült a top10-be, és aztán 0 közeli értékhez konvergált." --- Mi történne, ha máról holnapra egyszerűen eltűnne a Bitcoin a Föld színéről?
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.