Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Napraforgó utca 4, Birbiro Virgil.tervezte. Nem ez a kedvencem, de a lépcső a korlatjaval lenyűgözõ. Nemrég árverezték a Napraforgo utca 2 alatti házat, 280 milliorol indult nem tudom mi lett a vége, az szintén nem tartozik a kedvenceim közé. Igazából a Molnar Farkas altal tervezett jelenleg lakatlan házra varok:)
Az meg megint más kérdés, hogy a 2x éves fiatal pár bemegy a bankba aláírni a 4-500 ezres törlesztőket, azt gondolva a másik 500-ból majd ellesznek - de hányan? 2-en vagy 4-en, 5-en, nem mindegy hány gyerekkel kell megélni 1 maradék fizetésből
Először a Napvirág utcával kevertem (nagyjából felette van), nekem meg az a környék a kedvencem. A linkelt ingatlan igazi kuriózum, gyönyörű ház, fantasztikus helyen ám komoly áron.
Kis tanulsagos történet mire szamitanak a bankok. Novemberben felmerettem egy tepket. Banki forgalmi ertek 60m ft. Most ugyanaz a bank. Telek - 16m. A haz ami raepul forgalmi ertekben 136 m telekkel. A kornyeken a legolcsobb hasonlo 170m.... Tanulsagos. Aki erti erti, aki nem, nem. Segitek. Novekedesre esely 0%. Kockazatkerules miatt piaci ar - 20%. Nem HB ertekrol irtam, az alacsonyabb!!!!
Ritkán van eladó ház a Napraforgó utcában, most feltűnt egy a piacon. https://ingatlan.com/35413249mbpid=211605460&hf=1&utm_source=Hirdetesfigyelo&utm_medium=email&utm_campaign=2026-06-01&utm_term=4904450&utm_content=elado%2Bhaz%2Bu%3ANapraforg%C3%B3_utca%7C37788+organic
Hát, nem véletlenül vannak a szabályok a hitelfelvételről meg a banki hitelbírálatok, mert gyanítom nem kevesen csak kettőt kérdeznének: mikorra érkezik meg a pénz és hol kell aláírni. Kérdés persze hogy tyűk vagy tojás, az önsorsrontás miatt felelőtlenek vagy a felelőtlenségük miatt kell korlátozni az önsorsrontásukat, vagy ezek egymást erősítik, de valóban, nem normális felnőtt emberek döntéshozatala, nagy számban.
*27 éves ... (jav) Amúgy egyre jobban érteni vélem és ilyen életképtelenséget olvasva támogatom, hogy tényleg ne vegyenek ingatlant ennyi ésszel, mert csak a szívás lesz vele nekik Legjobb az alkalmazotti lét, keressen jól, fizesse az albit és "fogyasszon". Még kb 10 év, és amerikaiabbak leszünk az amerikaiaknál ....
Atya Úristen, görcsbe rándult a gyomrom ... Hitelt vettek fel amit vissza kell fizetni ...? Ne haragudj, de a 27 párt esélyes, hogy gondnokság alá kéne helyezni, mert megkérdőjelezem a beszámíthatóságukat ... Akkor is volt vajon szem-lesütős emoji, amikor a kocsival meg Iphone-al villantani kellett?? Nagyon óvatosak legyenek, mert ha bemennek tankolni például, ott is fizetni kell ám, ez egy ilyen sunyi ország ... Az esetleg nem fordult meg a zseni kobakjukban, hogy kocsi és teló elad mihamarabb, és ha azokkal is "nem verték át őket" akkor a hitel (tőke) talán 75-80%-a még menthető? Számomra egyre ilyesztőbb ez a hatalmas sötétség az okostelefonok meg újabban az AI birtokában ...
én a géppel egyezkedek. nyilván abba beleépítettek olyat, hogy azt mondja amit hallani akarok, de ha explicit objektivitást, kritikusz választ kérek, akkor kapok is.. nagyon korrekten pontokba szedve. nem mindig esik jó. de ilyet tanártól sose kaptam és (1) én el tudom viselni, nem sírom el magam és (2) meglátom benne azt, hogy hogy tudok fejlődni. gondolom kell érettség, felnőttség, önkritika ilyesmi. aztán ha meg tudtam oldani az akármilyen vektorteres matekfeladatot úgy, hogy 1 hete még nem, akkor ez meg elég visszajelzés és motiváció. nekem. de ezért írtam hogy a kisgyerekek esetén ez más lehet. persze a felnőttek tömegei olyanok mint a kisgyerekek..
Ilyen utak után jön rá az ember hogy európában szarrá van adóztatva mindenki.Kínában töredék áron veszel mindent.Csak mire ide ér dupla annyiba kerül valahogy.
48 oraja jottem haza Kinabol (Guangzhou) es megbotrankozva lattam, hogy mennyivel olcsobb minden elelmiszer.(ebbe sajnos az egeszsegtelen dolgok is benne vannak) Ugy gondolom az eletbenmaradasnal ez nem problema, alig lattam tulsulyos kinait. A kozlekedes nagyon modern. Auto, robogo, metro, robotok itt, robotok ott, elektromos mar majdnem minden. Mondjuk ingatlanhirdeteseket nem lattam de Hong Kong ugy tudom teljesen mas tarsadalmilag, mint Kina tobbi resze es gondolom ott is 6 napot meloznak es nyomjak kemenyen, gondolom hitel-hitel hatan. Amikor este 10 utan tobben voltak a metron, mint reggel az picit ijeszto volt.
Errol beszeltem nemreg....hiteltarsadalom. Eppen Hong Kongban vagyok. Kinabol jottem at a napokban. Itt ugyanez...hitel hitel. Kerdezem a baratomat, hogy ennyire jol eltek Kinaban? Millio elektromos auto, uj iphonok, a lakas m2 ara forintban 3millional kezdodik a nagyvaroskban (Sanghaj, Canton, Peking, Shenzen, stb...). Hitelre vesznek mindent is!!!!
Ha csak ennyin mulna, akkor a nyelvi tankonyvek is kiiktattak volna a tanarokat. Vagy a duolingo. Nem tettek. Motivacio meg mindig ingadozo, ha az ember - akar egy tanar formajaban - tudja kiegyensulyozottabban fenntartani, akkor maris megeri. Onmagaban az emberi kapcsolat egy motivalo dolog. A gepi nem. Mi esik jobban? Ha egy ember mondja, hogy: "nagyon jo", vagy ha egy tudattalan gep?
kisiskolásnál el tudom képzelni hogy kell valaki aki, de úgy középiskolában és felette már - egy értelmes gyereknek - tudnia kéne ezt kezelni. nyilván új a dolog. de hogy hogy nem tarolja le a tanár-piacot ez? nyilván ahol nyűglődés van ott a tanár - és ezt közelről láttam, lévén a feleségem tanárnő - arról szól a meló fele, hogy próbálod motiválni, rávenni. és egy szülő esetleg ezt fizeti meg. mert neki nincs kedve az egyenletrendszert rendezgetni mondjuk a gyerekével. de azért ez nem mindenki közelről sem. és az értelmes valamennyire motivált embereknek nem kéne innentől "tanaraznia".
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link