Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
vaczak 2023. 06. 14. 09:21
Előzmény: #199219  Törölt felhasználó
Jajj, hagyjuk már ezeket a hülye általánosításokat. Manhattanben konkrétan többszázezer ember nyugodtan és háborítatlanul mászkál napnyugta után a városban (amúgy ez már nem a nyolcvanas évek, még úgy is a biztonságosabb amerikai nagyvárosok közé tartozik, hogy a COVID miatti lecsúszás és stressz után volt egy megugrás a bűnözésben). Amúgy Manhattan nagy része legalább annyira be van kamerázva, mint London. A 100 utca felett is bőven vannak gentrifikálódó negyedek, Harlem egyes részei már kifejezetten divatosak. Nyilván a nagy lepukkant lakótelepek környéke éjszaka kevésbé barátságos (vagy Queens pusztulatai), de ilyen vidéket Budapesten is lehetne mondani. 
Törölt felhasználó 2023. 06. 14. 09:10
Előzmény: #199217  tothjoco
Igen, New Yorkban a metróállomáson jelzik azt, meddig biztonságos, általában a peron hátsó vége nem az. Ne menj a 100. utcán túl, az ott nem a fehér ember területe, és napnyugta után lehetőleg ne császkálj a városban.
Ellenben a washingtoni metró az totál biztonságos.
Ne menj kelet Detroitba (persze nappal voltam olyan hülye, hogy áthajtottam a Gratiot Avenue-n, de megfogadtam, arra többet nem).
San Franciscoban a Mission jó hely, de csak nappal tanácsos.
slash 2023. 06. 14. 09:02
Előzmény: #199217  tothjoco
köszi a leírást. :-) Miamiba elmennék. nem is tudtam hogy ott is ilyen gáz helyek vannak. 
tothjoco
tothjoco 2023. 06. 14. 07:36
Előzmény: #199215  slash

A szigetek belső területein meleg van, a parton, illetve partközelben jó. Kuba más világ, de nem veszélyesebb mint Olaszország déli része.  Haiti nagyon szegény, ezért kell a dominikai részre menni.Mexico City a legveszélyesebb, Acapulco, Cancun teljesen ok. Ezeken a helyeken is ugyanúgy igaz hogy ki kell tudakolni hogy hová nem szabad menni! Egyszer haverokkal Miamiban le akartunk menni a partra gyalog (messze volt a hotel), egy hídon horgászott egy csávó, és kérdezte hogy hova megyünk. Mondtuk hogy a partra. Kérdezte hogy fegyverünk van e...Mi is hogy és neki....Neki volt .Puerto Ricoi negyeden akartunk átkelni.
Ugyanez Rio! Az öböl feletti 2 utcasor biztonságos, ha feljebb mész, tuti kirabolnak! Szóval abban a térségben nem árt tájékozódni, hozzáteszem New Yorkban 25 éve az idegenvezető mondta hogy Bronxba gyalog ne! Két német vagány gyerek meg akarta nézni! Csak a gatyájuk maradt meg. És az Amerika...
Szóval az üdülőparadicsomokat azért nagyon védik ők, tudják hogy sokat hoz. Ne menj favellákba, nem lesz baj.
Nekem soha nem lett 5 ft károm, tájékozódom és akkor nincs baj!
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 06. 14. 06:55
Előzmény: #199208  Duddy30
Mindenki mas. Fiatal vagyok, nem szeretek, sot sohasem szerettem bulizni, sohasem volt almom a belvarosban lakni, en otthon szeretek ulni es fetrengeni, jatszani stb. Jelenleg 30 perc alatt bent vagyok a Deak Ferenc teri belvarosban tomegkozlekedessel ha ugy szeretnem, az pedig boven jo kozben zold ovezetben vagyok. Tudom, hogy Budapest a bulirol szol de nem mindenkinek. Ami bosszant, hogy az utobbi ket hetben sok repulot erre tereltek, pedig nem kellene.
slash 2023. 06. 14. 06:40
Előzmény: #199211  tothjoco
Én úgy tudom a karib térségben párás meleg van, ami gyilkos. Legalábbis nekem. Mindenki mosolyog? Mexikóban , Haitin , nem ajánlatos csak úgy kolbászolni. haverom Kubában úgy kirabolták mint a picha. 
slash 2023. 06. 14. 06:37
Tegnap voltam Angyalföldön, a Vágány utca mögötti részen. Ex rozsdaövezet, sok a zöld, de piás őslakos zombik az utcán, újépítésű társasházak ahova jól szituált, 30as jól kereső emberek térnek haza. 
Bejárás nincs, ez jó dolog, de valahogy nem tetszett. Nincs hegy, nincs víz. itt sétálgatni a környéken nem lehet , nincs semmi.  síkság. Inkább egy budai, wekerlei külváros. 
kukor-ica 2023. 06. 14. 01:45
Előzmény: #199207  macisajt
Szerintem a szigetelt és a szigeteletlen panelek ára nagyon messzire fog elválni egymástól, bár talán már ma is nagy a különbség - ugyanazon lakótelepet tekintve.
Egyébként nem biztos hogy annyira rossz egy külvárosi lakótelep, mert viszonylag- legalább  is a mai "lakóparkokhoz" képest - alacsony a beépítési arányuk, így sok a zöldfelület.
Régi vesszőparipám a Lágymányosi híd két oldala: magas házak, sűrű beépítés, minimális zöld...
.
Meg aztán a legtöbb panel lakás átszellőztethető, ami nem mondható el az új építésűekről, ahol tényleg minden cm2 eladhatósága votl a szempont 
Persze mindez nem igaz a legfelső emeletre, ők szenvedni fognak, mint a kutya. Erre is nyilván lenne megoldás egy zöldtető képében, de azért azt megnézem, hogy egy 88 lakásos panelház azért összedob sok tízmilliót, hogy a fenti 8-nak jobb legyen.  
Törölt felhasználó 2023. 06. 13. 22:31
Előzmény: #199211  tothjoco
Ott még nem jártam, de jól hangzik.
tothjoco
tothjoco 2023. 06. 13. 22:12
Előzmény: #199186  Törölt felhasználó
Ezért jó  a Karib térség! Nappal max 30 de fúj a szél, nem is érzed, átlag 27 fok tenger ugyanennyi, este 23 És mindenki mosolyog ,köszön...más világ.
earth 2023. 06. 13. 21:04
Előzmény: #199183  tihamer
Sokan hiszik azt, hogy ha visszatérne a finanszírozás a régi kerékvágásba, akkor rakéta lenne. Nem! Az a mostani árszint fenntartására lenne elég. A szárnyaláshoz még annál is kedvezőbb kondíciók kellenének, mint ami a konjunktúra végén volt. A feltételek visszaállításával csak a lefelé ívelés lenne elkerülhető, ami nem fellendülést jelent.
Andy01 2023. 06. 13. 21:00
Előzmény: #199202  pickpepe
Igen, valoban, nagyon jo a valasztek tengerpart kozeli ingatlanokban, Alicante kornyeken is . Kicsit eszakabbra Valencia kornyeke is szep. Nekem Barcelonatol kicsit messzebb delebbre Tarragona fele, illetve Tarragon kornyeke is tetszik. Jo a kozlekedes, konnyen lerheto a barcelonai repter. Ingatlan arak megdobbentoen alacsonak meg mindig. A kozos koltsegek alacsonyak, joval alacsonyabbak mint nalunk Budapesten. 
Duddy30 2023. 06. 13. 20:22
Előzmény: #199206  Vodafonelive
Fiatalként jó a belváros amikor a buli az első meg befektetésnek, ha pörög a turizmus. Saját célra nem nagyon vesznek az emberek belvárosba lakást, régen vettek amikor még nem a 13 külsőben kellett dolgoznia az emberek felének meg még pocsékabb volt a közösségi közlekedés
macisajt 2023. 06. 13. 20:21
Előzmény: #199197  Duddy30
A belvárosban csak a beton járda meleg, mit szóljanak a vasbeton panelházak lakói, amit reggeltől estig tűz a nap!🥵🥵
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 06. 13. 20:11
Előzmény: #199204  Duddy30
Valóban nem szerencsés és el is hiszem amit írsz de engem nem érint, előttem és mögöttem is csupa zöld terület, akár ki is lehet menni a körbevett mini kertrészbe.
Duddy30 2023. 06. 13. 20:06
Előzmény: #199204  Duddy30
vagy a meleg a betonból:) mindegy:)
Duddy30 2023. 06. 13. 20:05
Előzmény: #199201  Vodafonelive
Laktam a belvárosba, budai dombon, Duna mellett. Amikor utóbbi kettő helyen laktam nem szívesen mentem be nyáron a belvárosba és nem sznobizmusból hanem mások a szagok nem jár a levegő árad a beton a melegből. Nem véletlen volt ez a szavazás eredménye sem a cikkben:
 https://magazin.otthonterkep.hu/2023/04/18/buda-vagy-pest-belvaros-kertvaros-te-hova-koltoznel/
Duddy30 2023. 06. 13. 20:00
Előzmény: #199201  Vodafonelive
Hát ez nem hangzik túl jól:D
pickpepe
pickpepe 2023. 06. 13. 19:55
Előzmény: #199190  Pistike12
Igen, konkretan olcsobb kint ( leszamitva 1-2 helyet pl Barca) az ingatlan mint itthon igy valogathatunk :)
100 e eur korul mar korektan akar 60-70 m 2 t kapsz tengerpart kozeli helyen mindjuk alicante kornyeken
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 06. 13. 19:53
Előzmény: #199196  Duddy30
Frekventált, akár félszuterén, gangos, kevés napfénnyel megáldott lakások a 6-7-8-13. kerületekben.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók