Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 13:15
Előzmény: #199409  welix
Kicsit önző vagyok   figyelmeztetem őket.. DE!   Ha bajba kerülnek tudom hozzám jönnének pénzt kérni..
Azért , mert tojtak a tanácsaimra és hedonistán éltek mikor lehetett volna nem tettek félre és szórták a pénzt? .. Mindenki tovább gondolhatja mit tennék...  Én szóltam.. Jó persze éhhalált ha már arra kell adnék.. De öcsémnek is megmondtam ha nem spórolsz nem gondoskodsz magadról nem lesz segítség hagyni fogom hogy a bank elvigye a lakásod! ( ez motiváció  részemről ) 
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 13:11
Előzmény: #199418  Törölt felhasználó
De utóbbi a Fidesztől nem várható 3 gyerekesek  kivételek  mert szükségük van a gyerekeknek a szülőre... 
Talán úgy van, hogy a településed vagy köteles megvédeni, de a frontra nem vihetnek 3 gyerekesként valahol olvastam...  Ellenzék nem különböztetne meg  természetesen...  tök mindegy lenne 3 gyerek árván fog ( kenyérkereső nélkül )  felnőni intézetbe letojnák... 
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 13:09
Előzmény: #199413  welix
Kertes házamnál már nőnek a gyümölcsfák 3 év múlva kertészkedek  és eszem a zöldségeim saját tyúkjaim tojását fogom enni és a húsát..
Erre is van tervem én még ezt is "kibírnám" valahogy ha el nem visznek a frontra 3 gyerekes családapaként.....
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 13:07
Előzmény: #199412  welix
Ez igaz extrém scenáriókban nekem is annyi ha visznek a frontra  és nem tudok meglépni ( eladni mindent) akkor  0 ft al kezdhetek mindent előlről... 
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 13:06
Előzmény: #199383  emerald
Annyit tennék hozzá, hogy az út szélén hagyás a piacgazdaság része. Mi legalábbis így gondoltuk 9 éve és nem hibáztattunk senkit. 
Annyit tennék hozzá, hogy az út szélén hagyás a piacgazdaság része. Mi legalábbis így gondoltuk 9 éve és nem hibáztattunk senkit. 
Előzmény: #199410  welix
Feleségem és én együtt 3000-et fizetünk fixen, minden nulla a számlán, még tranzakciós illeték sincs.
A kis önfoglalkoztató cégem bankszámlája viszont a banki szabad rablás kategória, és nincs hova menni, mert mindegyiknél ez van.
Az állam pl 2023-ban sem tudja elintézni, hogy a havi járulékokat és adókat egyetlen központi bankszámlája utaljam havonta egyszer, és ő saját maga szétdobná az adónemek között. Valamikor megígérték, de a projekt úgy befagyott, mint az egyéni nyugdíjszámla.
welix 2023. 06. 16. 13:06
Előzmény: #199406  Törölt felhasználó
A milpengő, billpengő hipp-hopp előállhat.
Akkor te is vehetsz a házad árából  néhány nap múlva egy sétapálcát és egy kosár tojást.
Mint a nagyszüleim anno.
welix 2023. 06. 16. 13:03
Előzmény: #199405  Törölt felhasználó
Nono!
Bármikor jöhet egy rákosi-gyurcsány-apró fióka vagy sorosbérenc a hazai politika élére.
Percek alatt zárulhatnak a határok, bankok és lehet államosítás, kényszer bérlet.
vagy
Ne adj isten bebaszhat a háború is durván.
Jöhet földrengés, vulkán, aszteroida is akár
*
Sohase mond, hogy soha!
*
Mert,
Valójában a jövő mindig bizonytalan.
Akkor is, ha éppen azt hiszed, hogy nem az.
welix 2023. 06. 16. 12:54
Előzmény: #199386  Törölt felhasználó
Ha mindent buktál akkor valamit elkúrtál.
Alighanem későn láttad be, hogy belefogsz bukni.
és
Akkorra már rád borult a gyorsan megnőtt tartozás.
Ami miatt nem részben buktál csak, hanem mindent.
welix 2023. 06. 16. 12:50
Előzmény: #199393  Törölt felhasználó
Az ingyenes bankszámlák korában?
Az a te bajod vezess máshol számlát.
3 bankszámlánk van és mind ingyenes banki díj szempontból.
(kivéve a tranzakciós díj, ami viszont nem banki díj hanem adó)
*
De ahogy elnézem havi 1000 Ft alatt is sok számla esetén megúszható a bankolás.
welix 2023. 06. 16. 12:45
Előzmény: #199389  vaczak
Miért kinek kell gondoskodni az emberről?!
Elsősorban saját magának kell!
Öngondoskodás és tartalék képzés.
*
Ha elfogyott a tartalék.
(vagy nem is volt, mert eleve felelőtlenől élt
 vagy valami extra okból képtelen volt tartalékolni a jobb időkben
netán még nem voltak jobb idők, mert fiatalon jött a baj)
*
Akkor
Nyilván a család a következő szint! 
Mert ki más lenne?
Utána jön a képbe többi lehetőség is, az idegenek.
Az önkéntesen segítő egyének és a segítő szervezetek (polgári/egyházi/önkormányzati/stb.)
Jellemzően abból a közösségből amiben él.
és/vagy
Végső soron az állam azaz a teljesen idegenek közössége. 
*
A család és a segítők is két szinten tudnak segítni.
Alapban csak a túlélésben egy nagyon miniminál szinten.
Ez várható el a mai világban szolidaritás címén alapként.
(régen ennyi sem volt elvárható a családon kívűliektől)
és
Ha van rá akarat-keret akkor önként
a minimumnál jobb élethez is adhatnak segítséget.
De ez már nem elvárható, nem jár!
Hanem a jó emberek és a jó szerencse kérdése inkább.
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 12:39
Előzmény: #199407  Törölt felhasználó
Persze  legtöbb rokonom tojik a spórlási  és befektetési tanácsaimra... természetesen ahogy az lenni szokott  ( még állampapírt se hajlandóak venni van olyan annyira megveszekedett ellenzéki )   pedig mindenkit figyelmeztetek lesznek még öregek  és betegek és akkor vége a dalnak , de senkit nem érdekel a papolásom...  kivéve öcsémet részben... 
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 12:36
Ez nagyon szomorú sors sajnállak.. Nem akarok senkit se hibáztatni távol áll tőlem.. De öcsémnek a többi rokonnak is mindig azt mondom  amikor jól megy megtakarítani inkább vissza venni az életszínvonalból és nem nyaralni spórolni nincs étterem semmi sem  és félre tenni ( persze van olyan akinek nincs lehetősége félre tenni sem annyira az életében sose megy jól )  a nehezebb időkre ugyanis nem mindig lesszel fiatal és életerős bármikor jöhet egy betegség egy válság és akkor visz a bank mindent .
Az embernek ebben a vad kapitalizmusban nagyon előrre látólan kell lennie és tartalékolni a nehéz időkre különben vége a dalnak  én se fogok örökké tudni dolgozni és bármikor lebetegedhetek.. 
A feleségem szintén háztartásbeli egyébként 3 gyerek mellett nehéz is volna bármit is kezdenie hol ez hol az a gyerek beteg heti rendszerességgel. 
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 12:32
Előzmény: #199405  Törölt felhasználó
Ha nem tudom  2-3 év után kivenni a Prémium Magyar állampapíromat sincs semmi max szitkozódok, hogy  nem tudok még 2 lakást venni időben amikor kell.. 
Törölt felhasználó 2023. 06. 16. 12:30
Előzmény: #199403  mr_bob
Igen a dolgok begyűrűznek.. de én akkor is talpon maradok 0 FT hitelem van ugyanis ha akarom egy tollvonással kifizetek mindent..  Én nem fogok már sose utcára kerülni sose  és a családom se de ez nagyfokú öngondoskodásomnak köszönhető amit 15 éve folytatok tudatosan. 
emerald 2023. 06. 16. 12:27
Előzmény: #199386  Törölt felhasználó
Tudod, amióta világ a világ....olyan h igazság.....sosem volt.
Szerintem én is egy hasznos birka vagyok a rendszerben. Mindehhez Áginak is hívnak :)))
mr_bob
mr_bob 2023. 06. 16. 12:22
Előzmény: #199399  Törölt felhasználó
csak kibújt a szög a zsákból. tehát attól félsz, hogy nem lenne, aki fizesse a kiadott csepeli paneljeid bérleti díjait és ezáltal te is nehezebb helyzetbe kerülnél. minden más csak rizsa volt, amit az elmúlt pár órában összehordtál. kezdhetted volna ezzel is akár...
emerald 2023. 06. 16. 12:21
Előzmény: #199385  slash
Igazad van, ahogy Vaczaknak és Firenek is!
.
Az a borzasztó hogy Ágiék és hasonló helyzetűek nem kaptak semmilyen segítséget azóta sem!
Ha én nem vagyok olyan ügyes, ma nekünk is valami végrehajtó sz@ré-húgyé elvitte volna a házunkat.
.
Az "ügyes" azt jelentette, h mérnöki diplomával napi 14h-ba elmentem egy pékségbe dolgozni. Másfél évre.
Kaptam egy gerinc sérvet és leszakadt a váll szalagom.
Mentálisan annyira összeestem h akkoriban, nem tudtam józanul gondolkodni sem.
Sem más értelmesebb munkát keresni. 
Murdoch 2023. 06. 16. 12:21
Előzmény: #199399  Törölt felhasználó
Pörögjön, csak majd a következő években 'minőségi' csere lesz, készülj az ázsia vendégmunkásokra, akik pótolják majd az űrt.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek